Κινηματογράφος

 

για την 7η Τέχνη,
τον κόσμο της,
τους πρωταγωιστές της.Το νησί των καταραμένων (26.04.2010) PDF Print E-mail

Ότι ο Scorsese είναι σπουδαίος κινηματογραφικός μάστορας δεν αποτελεί είδηση. Ότι ο di Caprio έχει στο ενεργητικό του σημαντικές ερμηνείες δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Ότι οι συνεργασίες που είχαν μεταξύ τους στο παρελθόν (Gangs of new York 2002, The Aviator 2004, The Departed 2006) ήταν άρτιες δημιουργίες είναι γεγονός. Ότι όλες αυτές οι παραγωγές προχώρησαν και εμπορικά καλά (193, 213, 289 εκατομ. $ εισπράξεις ) είναι ομολογημένο, όπως και τα κέρδη τους καθότι οι προϋπολογισμοί τους ήταν αντίστοιχα 97, 110, 90 που σημαίνει ότι ξεπέρασαν τα 400 (!) εκατομ. $ κέρδη και οι τρεις.

Αναμενόμενο λοιπόν ότι και το shutter island θα ήταν επιτυχία και θα πήγαινε καλά εισπρακτικά. Έτσι με «μόλις» 80 εκατ. $ προϋπολογισμό έχει ήδη εισπράξει σε παγκόσμια κλίμακα 246 προσφέροντας στους παραγωγούς κέρδη 166 εκ. $, παρά το γεγονός ότι μετατέθηκε η πρεμιέρα του από τον Οκτώβριο του 2009 στο Φεβρουάριο του 2010. Αυτά σε ότι αφορά τα νούμερα της βιομηχανίας του θεάματος. Σε ότι έχει να κάνει με το καλλιτεχνικό κομμάτι απολαμβάνουμε άλλη μια δουλειά με ξεχωριστούς συντελεστές.

Read more...
 
Il Divo (19.04.2010) PDF Print E-mail

Κινηματογραφικές παραγωγές σαν το «Il Divo» κομίζουν δύο ξεχωριστές προσφορές. Σε πολιτικό επίπεδο, αποκαλύπτουν το βάθος των διάφορων μη φανερών αλλά ισχυρών πόλων της εξουσίας και σε καλλιτεχνικό, το μέτρο της διαφοράς των πολιτισμών ανάμεσα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Η ταινία είναι ένα είδος πολιτικής βιογραφίας του Gulio Andreotti, του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού που βρέθηκε τρεις φορές στην πρωθυπουργία της Ιταλίας για οκτώ συνολικά χρόνια, ενώ ανέλαβε επί πολλά έτη σημαντικά υπουργεία (Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών)

Read more...
 
The ghost writer (10.04.2010) PDF Print E-mail

Οι ταινίες του Polanski, συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες να είναι αδιάφορες. Μπορεί κάποια να είναι δύσμορφη, στη συνείδηση ενός θεατή που η προσωπική ζωή του Πολωνού τον επηρεάζει περισσότερο από τη δημιουργική. Πόσοι τέτοιοι να επιμένουν να βλέπουν τις ταινίες αν αισθάνονται έτσι;

Read more...
 
The international (04.04.2009) PDF Print E-mail

O Tom Tykwer σκηνοθετεί με άνεση ένα θρίλερ με οικονομικές και πολιτικές ρίζες. Ξεκινά από το Βερολίνο με την τεκτονική αυστηρότητα, περνάει στο Μιλάνο με έντονο το παρασκήνιο, συνεχίζει στην Νέα Υόρκη με καταιγισμό πυρών και κορυφώνεται στην Κωνσταντινούπολη με τη λύση του δράματος

Read more...
 
O «παλαιστής» του D. Aronofsky, το «Sweet Child o' Mine» του ...M. Rourke και το «Gran Torino» του C. Eastwood (09.03.2009) PDF Print E-mail

Δικαιολογημένα «ο παλαιστής» του Darren Aronofsky απέσπασε το χρυσό λέοντα του φεστιβάλ του της Βενετίας. Επιφανειακά είναι μια συγκινητική αφήγηση της καθημερινότητας ενός ξεπεσμένου παλαιστή. Βαθύτερα όμως, είναι η εξιστόρηση των αδιεξόδων, η αδυναμία εύρεσης αληθινών στόχων, η ανικανότητα ειλικρινούς επαφής.

Είναι άλλη μια ομολογία της αποτυχίας του Αμερικάνικου μοντέλου. Πολύ show, πολύ χρώμα, πολλά αγαθά, πολλές παροχές, λίγο βάθος, ακόμα λιγότερη κατανόηση, ελάχιστη συνεννόηση, και τελικά καθόλου ελπίδα.

Read more...
 
Εναντίωση (Defiance) (21.02.2009) PDF Print E-mail

Η «Εναντίωση», (πρωτότυπος τίτλος Defiance) είναι μια ταινία του Edward Zwick με ένα ιδιαίτερο και άγνωστο, ευρύτερα, θέμα που εξελίσσεται στα δάση της Λευκορωσίας κατά της διάρκεια του μεσαίωνα της Ναζιστικής κατοχής.

Η υπόθεση στηρίζεται στο βιβλίο της Νechama Tec «Defiance: The Bielski Partisans» και αποτελεί την αφήγηση μιας πραγματικής ιστορίας όπου τα κυρίαρχα πρόσωπα ήταν οι αδελφοί Μπιέλσκι

Read more...
 
Frost Nixon (19.02.2009) PDF Print E-mail

O πολυσχιδής Ron Howard επανέρχεται με το Frost Nixon και βασιζόμενος στην πλούσια ιστορικά εκείνη εποχή στήνει μια εξαιρετική ταινία. Δύσκολη δουλειά, αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής είναι περισσότερο θεατρικό και λιγότερο κινηματογραφικό, καθώς εξελίσσεται στα περιορισμένα σκηνικά της περίφημης συνέντευξης, αλλά το αποτέλεσμα αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Η θεματολογία του είναι οι συνεντεύξεις που παραχώρησε την άνοιξη του ‘77 ο Richard Milhous Nixon έναντι παχυλής αμοιβής μάλιστα, στον David Frost.

Read more...
 
Katyn (09.02.2009) PDF Print E-mail

O πατέρας του Πολωνού σκηνοθέτη Andrej Wajda, λοχαγός Jakub Wajda ήταν ένα από τα χιλιάδες θύματα της θηριωδίας του Katyn. Ο σκηνοθέτης, γύρισε την ταινία, βασισμένος στο βιβλίο του Andrzej Mularczyk «Τhe Katyn story» και έκανε πρεμιέρα στις Πολωνικές αίθουσες το Σεπτέμβριο του 2007. Το 2008 απετέλεσε μια από τις υποψηφιότητες για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και την προηγούμενη Πέμπτη (5/Φεβρ.) ανέβηκε στις Αθηναϊκές αίθουσες.

Read more...
 
The Duchess (04.02.2009) PDF Print E-mail

Οι προσεγμένες παραγωγές ομοιάζουν με το χρήμα. Δεν μπορούν να κρυφτούν. Εκεί ανήκει η ταινία «The duchess». Ξεκινά με ένα εντυπωσιακό διάκοσμο, συνεχίζει  με προσεγμένα κοστούμια, κορυφώνεται με εξαιρετικούς, very British, διάλογους και δεν κρύβει τα αδιέξοδα ή το δράμα που στο τέλος τα καλύπτει όλα.

Δεν μπορώ να γνωρίζω το πόσο πιστή αντιγραφή των συμβάντων αποτελεί. Είναι όμως εμφανής η προσπάθεια παραβολής της περίπτωσης της Δούκισσας του Devonshire με την πριγκίπισσα της Ουαλίας Diana, προφανώς για εμπορικούς λόγους, χωρίς αυτό να μειώνει την ποιότητα της ταινίας.

Read more...
 
The curious case of Benjamin Button (26.01.2009) PDF Print E-mail

Δεν μπορεί να είναι τυχαία η διατύπωση του Ernst Hemingway ότι το ταλέντο του Francis Scott Fitzgerald ήταν «τόσο φυσικό όσο το σχήμα που αφήνουν στη σκόνη τα φτερά μιας πεταλούδας". Μια από τις αποδείξεις είναι και το γεγονός Ο F. S. Fitzgerald έγραψε το «the curious case of Benjamin Button» το 1921 σε ηλικία 25 ετών.

Μετά από 87 χρόνια ο David Fincher ("Se7en" ‘95, "The Game" ‘97, "Fight club" ‘99) ανέλαβε να το προσαρμόσει στο πλαίσιο μιας σύγχρονης κινηματογραφικής μεταφοράς.

Francis Scott Fitzgerald

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 Next > End >>

Page 3 of 3