Κινηματογράφος

 

για την 7η Τέχνη,
τον κόσμο της,
τους πρωταγωιστές της.Katyn (09.02.2009) PDF Print E-mail

O πατέρας του Πολωνού σκηνοθέτη Andrej Wajda, λοχαγός Jakub Wajda ήταν ένα από τα χιλιάδες θύματα της θηριωδίας του Katyn. Ο σκηνοθέτης, γύρισε την ταινία, βασισμένος στο βιβλίο του Andrzej Mularczyk «Τhe Katyn story» και έκανε πρεμιέρα στις Πολωνικές αίθουσες το Σεπτέμβριο του 2007. Το 2008 απετέλεσε μια από τις υποψηφιότητες για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και την προηγούμενη Πέμπτη (5/Φεβρ.) ανέβηκε στις Αθηναϊκές αίθουσες.

Read more...
 
The Duchess (04.02.2009) PDF Print E-mail

Οι προσεγμένες παραγωγές ομοιάζουν με το χρήμα. Δεν μπορούν να κρυφτούν. Εκεί ανήκει η ταινία «The duchess». Ξεκινά με ένα εντυπωσιακό διάκοσμο, συνεχίζει  με προσεγμένα κοστούμια, κορυφώνεται με εξαιρετικούς, very British, διάλογους και δεν κρύβει τα αδιέξοδα ή το δράμα που στο τέλος τα καλύπτει όλα.

Δεν μπορώ να γνωρίζω το πόσο πιστή αντιγραφή των συμβάντων αποτελεί. Είναι όμως εμφανής η προσπάθεια παραβολής της περίπτωσης της Δούκισσας του Devonshire με την πριγκίπισσα της Ουαλίας Diana, προφανώς για εμπορικούς λόγους, χωρίς αυτό να μειώνει την ποιότητα της ταινίας.

Read more...
 
The curious case of Benjamin Button (26.01.2009) PDF Print E-mail

Δεν μπορεί να είναι τυχαία η διατύπωση του Ernst Hemingway ότι το ταλέντο του Francis Scott Fitzgerald ήταν «τόσο φυσικό όσο το σχήμα που αφήνουν στη σκόνη τα φτερά μιας πεταλούδας". Μια από τις αποδείξεις είναι και το γεγονός Ο F. S. Fitzgerald έγραψε το «the curious case of Benjamin Button» το 1921 σε ηλικία 25 ετών.

Μετά από 87 χρόνια ο David Fincher ("Se7en" ‘95, "The Game" ‘97, "Fight club" ‘99) ανέλαβε να το προσαρμόσει στο πλαίσιο μιας σύγχρονης κινηματογραφικής μεταφοράς.

Francis Scott Fitzgerald

Read more...
 
Revolutionary road (21.01.2009) PDF Print E-mail

Δεκατρία χρόνια μετά το American Beauty, o Sam Mentes επιστρέφει με ένα θέμα όχι παραπλήσιο, αλλά σχετικό. Είχε προηγηθεί βέβαια και το Jarhead το 2005 άλλη μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για καταστάσεις που ούτως ή άλλως «καίνε» στην άλλη μεριά του Aτλαντικού.

Read more...
 
The reader (15.01.2009) PDF Print E-mail

Tο βιβλίο κυκλοφόρησε το 1995 με τίτλο «Der Vorleser». Ήταν μια σχεδόν αυτοβιογραφικού τύπου νουβέλα από τον συγγραφέα Bernhard Schlink. Δεκατρία χρόνια αργότερα η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, με τίτλο «the reader» έκανε πρεμιέρα στις Η.Π.Α. Στις 8 Ιανουαρίου βγήκε στις Ελληνικές αίθουσες ως «Σφραγισμένα χείλη» .

Είναι μια άκρως συγκινητική ιστορία σκηνοθετημένη από τον Stephen Daldry (Billy Elliot 2000, Hours 2002) που δεν φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις, δεν επιθυμεί να προσφέρει λύσεις.

Read more...
 
Blow & American Gangster (27.01.2009) PDF Print E-mail

Οι δύο αυτές κινηματογραφικές παραγωγές έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.

Ας τα δούμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι κατ’ αρχήν βασισμένες σε αληθινά γεγονότα.

  1. Έχουν ως περιεχόμενο την μετεωρική άνοδο των πρωταγωνιστών τους Το αντικείμενο με το οποίο κάνουν τα θαύματα τους είναι τα ναρκωτικά
  2. Έχουν και οι δύο (πρωταγωνιστές) επιχειρηματικές εμπνεύσεις ανοίγοντας νέους δρόμους στη μεταφορά και διακίνηση.
  3. Είναι οι κυρίως υπεύθυνοι που κατακλύζονται η δυτική (Blow) και η ανατολική (American gangster) ακτή από υψηλής ποιότητας και χαμηλής τιμής προϊόντα.
  4. Είναι παρεμφερής ο τρόπος με τον οποίον ο αμοραλισμός τους αναδύεται μέσα από την καθημερινότητα, έτσι αβίαστα.
  5. Εξουσιάζουν η βία και η υπακοή. Όλα είναι στημένα γύρω τους.
  6. Ο υπέρτατος κυρίαρχος όμως είναι το χρήμα. Απίστευτες ποσότητες, χαρτονομισμάτων συσσωρεύονται. Δωμάτια ολόκληρα.
  7. Η είσοδος στην υψηλή κοινωνία, η παρασκηνιακή εξουσία και ο σεβασμός των πάντων είναι το έπαθλο.
  8. Η αδράνεια των γεγονότων, η αδυναμία ελέγχου καθώς όλα μεγαλώνουν εκθετικά είναι η απειλή
  9. Η περιδίνηση και τελικά η κατακόρυφη, πτώση τους ίσως να είναι κι ένα είδος δικαιοσύνης μέσα σε μια κοινωνία που νοσεί βαθιά.
Read more...
 
1941 (23.01.2009) PDF Print E-mail

Το «1941» εμφανίστηκε στις αμερικάνικες αίθουσες το Δεκέμβριο του 1979. Το Φλεβάρη του ’80 παιζόταν και στην Αθήνα. Σκηνοθετικά το είχε επιμεληθεί ο Steven Spielberg, δυο χρόνια μετά το «Close encounters of the third type».

 

 

 

Read more...
 
Clockwork Orange (29.01.2009) PDF Print E-mail

Typically Kubrick.

Τo «Clockwork Orange» ανέβηκε στις βρετανικές αίθουσες τον Ιανουάριο του ’72, ενώ ένα μήνα αργότερα κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. και ήταν μια παραγωγή βασισμένη πάνω σε μια νουβέλα που έγραψε ο Anthony Burgess το 1962

Read more...
 
The Guns of Navarone (31.01.2009) PDF Print E-mail

Γυρισμένη το 1961 από τον J. Lee Thompson στην Ελλάδα, (Ρόδο) είναι άλλη μια πολεμική περιπέτεια δράσης που χρονικά έπεται από τη «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» (1957) και προηγείται από την «Μεγάλη απόδραση» (1963).

Read more...
 
Chinatown (02.02.2009) PDF Print E-mail

Η ταινία είναι μια αρχαία τραγωδία με κοστούμια και σκηνικά της Αμερικής του μεσοπολέμου.

Υπογεγραμμένη από τον Roman Polanski, κυκλοφόρησε στις αίθουσες των Η.Π.Α. το καλοκαίρι του ’74 έξι μόλις χρονιά μετά τη δολοφονία της συζύγου του σκηνοθέτη, Sharon Tate. Λίγους μήνες αργότερα παίχτηκε και στην Ελλάδα.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 Next > End >>

Page 3 of 3