Για κάποιους που...

Είτε για όσους πρόσφατα μας εγκατέλειψαν, είτε για όσους η απουσία τους είναι ακόμα ηχηρή.
Λίγα λόγια για αυτούς που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια.
Κάποιοι πλήρεις ημερών, άλλοι αναπάντεχα και αδόκητα, μερικοί με τρόπο βίαιο.James Byron Dean - (Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

O James Dean  εγκατέλειψε τον μάταιο κόσμο μας, νεότατος, στα 24 του, πριν καν γεννηθούν οι σημερινοί 60άρηδες. Παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας, μόνον οι 80άρηδες τον έχουν ζήσει στην εποχή του, το στίγμα του ως ηθοποιός, ως προσωπικότητα είναι μεγάλο.

Με την πρώτη του Porsche. Την 356.

Με, ουσιαστικά, τρεις μοναχά ταινίες στο ενεργητικό του, εκ των οποίων οι δύο και μεγαλύτερες επιτυχίες κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του, ο γεννημένος στην Ιντιάνα, αλλά με Καλιφορνέζικη κουλτούρα James Dean, άφησε ένα αξιοσημείωτο αποτύπωμα, που αντέχει στο χρόνο.

Οι λόγοι που συνέβη αυτό, έχουν να κάνουν ασφαλώς με τα δείγματα του ταλέντου που έδειξε, το είδος των ρόλων που ερμήνευσε, με το αδόκητο του θανάτου του, ασφαλώς με την εικόνα που είχε δημιουργήσει ως προσωπικότητα και με την καθαρότητα που είχε, καθώς ήταν πολύ νέος για να χρεωθεί με οτιδήποτε.

Αν δεν είχε συμβεί ότι συνέβη εκείνο το απόγευμα της 30ης Σεπτεμβρίου του '55, ο Dean σήμερα θα ήταν 85 ετών και ίσως να μην ήταν τέτοιο είδωλο. Ίσως, πάλι, η ιστορία της έβδομης Τέχνης, τουλάχιστον σε ότι αφορά το πολύ δυτικό της κομμάτι, να ήταν λίγο διαφορετική. Ακολουθεί η συνοπτική παράθεση των γεγονότων και των πρωταγωνιστών.

Read more...
 
...στην μνήμη του Νότη - (Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

O Νότης Γιαγνίσης είχε κοσμήσει τουλάχιστον μια φορά το εξώφυλλο του Car and Driver. Πριν από 19 χρόνια (τ.95 Οκτώβριος '97), όταν πολύ πρόθυμα είχε συμμετάσχει στην πρώτη 24ωρη δοκιμασία που διοργανώθηκε στην Ελλάδα από το περιοδικό.
Στο σημείωμά μας, είχαμε αναφέρει:

«Γεννήθηκε το '54. Άρχισε να συμμετέχει στους αγώνες το '73 σε χωμάτινα ράλυ. Έχει συμμετάσχει σε 19 Ακρόπολις, πετυχαίνοντας 11 τερματισμούς. Όσες φορές τερμάτισε, κέρδισε την κατηγορία του! Από το '90 έως το '95 κατέκτησε δυο φορές την πρώτη και τρείς φορές την δεύτερη θέση στην κατηγορία Ν. Στις διακρίσεις του περιλαμβάνεται και ένα πρωτάθλημα 4Χ4.»

Read more...
 
W. von Trips: Η ιστορία του Λυκόπουλου – (Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016) PDF Print E-mail

H Γερμανία, ενοποιημένη πια,  είδε τον πρώτο της οδηγό να κατακτά το παγκόσμιο πρωτάθλημα F1, το '94. Toν Michael Schumacher. Ήταν ο 24ος πιλότος της ιστορίας που στεφόταν τιτλούχος.

Θα περνούσαν άλλα 16 χρόνια για να αντικρίσει τον δεύτερο, και τελευταίο μέχρι στιγμής,  με την ύψιστη αυτή διάκριση. Τον Sebastian Vettel, ο οποίος ήταν ο 32ος πρωταθλητής.

Όταν οι δυο αυτοί τιτλούχοι ήταν αγέννητοι, οι γονείς τους ακόμα ανύμφευτοι, η πατρίδα τους διχοτομημένη και ο πλανήτης ζούσε στους ρυθμούς του ψυχρού πολέμου, ένας άλλος Γερμανός κέρδισε για πρώτη φορά GP και διεκδίκησε με πολλές πιθανότητες τον τίτλο.

Ήταν ο Wolfgang von Trips, απόγονος ευγενούς οικογένειας με έδρα την περιοχή του Ρήνου.

Ο Trips έχασε την ζωή του στο Ιταλικό GP, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1961. Εκείνον τον αγώνα, κέρδισε ο Αμερικανός Phill Hill, επίδοση που του χάρισε τον τίτλο εκείνης της χρονιάς με συνολικά 34 βαθμούς έναντι 33 του Trips. Όσους και τα χρόνια που έζησε ο von (!)

Η Γερμανία έπρεπε να περιμένει άλλα 33 χρόνια. Όσα και τα χρόνια που έζησε ο von.(!)

Read more...
 
Bjorn: Ο άνθρωπος και η εποχή του - (Κυριακή 28 Αυγούστου 2016) PDF Print E-mail

Σε διάφορες εκδηλώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, υπάρχουν μερικοί χαρακτήρες που αλλάζουν τα δεδομένα, προσελκύουν τα βλέμματα, ή ακόμα ανοίγουν αγορές. Οι περισσότεροι από  αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους αποτελούν ηχηρές παρουσίες.
Ε λοιπόν ο Bjorn Waldegaard, ο πρώτος ράλυμαν που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1979, δεν ανήκε σε αυτήν την κατηγορία. Την ηχηρή.


Όλος ο δυναμισμός που είχε πίσω από το βολάν, το ορμητικό στυλ που έβγαζε τους τροχούς πάνω από το χάος, η τρομερή ωμή ταχύτητα που κατέθετε σε κάθε είδος αγώνα, δεν είχε καμιά σχέση με τον ήπιο, μειλίχιο, διστακτικό στις δημόσιες σχέσεις του χαρακτήρα.
Ήταν βέβαια και άλλες εποχές.

Κανείς δεν ήταν αναγκασμένος, τότε, να κάνει δηλώσεις στο τέλος της κάθε ε.δ., να στήνεται σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις Τύπου, να κυκλοφορεί ως κινούμενη αφίσα. Να πρέπει να συνεισφέρει συνειδητά, στο να πουλήσει το προϊόν.

Ο Bjorn Waldegaard πρωταγωνίστησε στην πιο μεστή, πιο όμορφη, πιο ραλένια εποχή των ράλυ. Άφησε το αποτύπωμά του σε τέσσερις δεκαετίες. Η πρώτη του νίκη ήρθε τον Γενάρη του '69 στο 38ο rallye de Monte Carlo με 911 S έχοντας δεξί κάθισμα τον Lars Helmer. Η τελευταία τον Απρίλη του '90 στο 38ο (!) Safari με Celica GT-Four και συνοδηγό τον Fredd Gallagher.

Άρχισε να κερδίζει στα 26 του χρόνια και στην τελευταία του νίκη, ήταν 47 ετών.
Θυμόμαστε όλα αυτά καθώς συμπληρώθηκαν ήδη δυο έτη από τότε που δεν είναι πια ανάμεσά μας.  Στην πατρίδα μας υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής όχι τόσο διότι κέρδισε δυο φόρες, στο 24ο ('77) και στο 26ο ('79) Δ.Ρ.Α., ούτε διότι το πάλευε δέκα χρόνια, όσο διότι συνδύαζε την ταχύτητα με μια θεαματική, φαντεζί, τολμηρή οδήγηση.

Κι όπως και να το κάνουμε, το ότι άφησε το '76 το λαμπερό και νικηφόρο gruppo μετά τα επεισόδια στο San Remo για το μουντό Boreham, δείχνει, ότι την αποφασιστικότητα του, δεν την κρατούσε μόνον για τις ειδικές.
Μια σειρά από 12 εικόνες θα μας θυμίσουν τούτον τον Βίκινγκ των ράλυ, μα πάνω απ' όλα θα μας θυμίσουν μια εποχή που ατυχώς δεν θα ξαναζήσουμε. Αύριο (29 8ου), συμπληρώνονται δυο χρόνια από τον θάνατο του πρώτου παγκόσμιου πρωταθλητή, ράλυ.

 

Read more...
 
Ανδρέας Μπάρκουλης (1936 - 2016) - (Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016) PDF Print E-mail

Για τις καλλιτεχνικές του περγαμηνές, υπάρχουν άλλοι πλέον αρμόδιοι, να γράψουν ή να μιλήσουν. Η ταπεινότητά μου θα περιοριστεί στη σχέση του με τους αγώνες αυτοκινήτων σε εκείνη την καθαρή, ή έστω καθαρότερη και λαμπρότερη περίοδο της δεκαετίας του ΄60.


Ο Ανδρέας Μπάρκουλης δεν υπήρξε αγωνιζόμενος πρώτης γραμμής αλλά έχει πιστωθεί μια μεγαλειώδη επίδοση στο Ι.Α' Δ.Ρ.Α. Εκείνον τον Απρίλη που '63 έκατσε δεξί κάθισμα του
Γιώργου Ραπτόπουλου. Στην εικόνα, στιγμιότυπο από την βραδυνή εκκίνηση.

Μέσα στο λευκό F12 που προετοίμαζε ο Βορειοελλαδίτης άσσος, έπαιζαν την γενική, με όλους τους Ευρωπαίους πρωταθλητές, μέσα στον αγώνα. Τεχνικά προβλήματα τους ανάγκασαν να περιοριστούν στην 14η θέση και φυσικά την πρώτη ανάμεσα στα Ελληνικά πληρώματα. Το υλικό τους, σαφώς υποδεέστερο των αντιπάλων τους, αλλά η τόλμη τους υπέρτερη. Κι όποιος νομίσει ότι τότε οι αγώνες ήταν τότε αργοί ή ασφαλείς, ας προσπαθήσει να ακολουθήσει τον Ραπτόπουλο να παλεύει να βγάλει ακαπέλωτο το πέρασμα της Ζωοδόχου Πηγής, πάνω από τη Βέροια μέσα σε ένα απροσπέλαστο πέπλο ομίχλης.

Και στις μαρκαρισμένες ευθείες με ορατότητα μόλις πέντε μέτρα, ο συνοδηγός του λευκού F12, πατούσε το χρονόμετρο διότι ήξεραν ότι με 100 χλμ/ώρα για κάθε συγκεκριμένη ευθεία είχαν τόσα δεύτερα. Παραλογισμός! Ε; Αν μπέρδευαν το χρόνο ή τις ευθείες, το πρόβλημα τους θα ήταν το τελευταίο!

Read more...
 
Christovão Ferreira & Ayrton Senna - (Τρίτη 2 Αυγούστου 2016) PDF Print E-mail

Στο θολό τοπίο του Καθολικισμού, ο Πορτογάλος Ιησουίτης ιεραπόστολος Cristóvão Ferreira στάλθηκε το 1609 στα 29 του χρόνια στην Ιαπωνία προκειμένου να προσηλυτίσει τον τοπικό πληθυσμό.

Μετά από 24χρονη δραστηριότητα στην οποία τέθηκε επικεφαλής της ιεραποστολικής αποστολής, συνελήφθη.

Μετά από πεντάωρα βασανιστήρια από τα παλικάρια της Τογκουγκάβα Σογκουνάτε, της τελευταίας φεουδαλικής στρατοκρατικής κυβέρνησης, μοιραία, λησμόνησε τους Ιησουίτες, τα διδάγματά τους και τον Χριστιανισμό.


O Christovão Ferreira ως διερμηνέας. (Από την μελέτη του Hubert Cieslik)

 

Read more...
 
Για τον Άρη C. Ι. - (Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016) PDF Print E-mail

Στο vis-à-vis, είχαμε μιλήσει δυο φορές. Ένα καλοκαιρινό βράδυ πριν δέκα χρόνια και άλλο ένα  βράδυ πέρσι το καλοκαίρι, όταν ήδη είχε ασθενήσει. Ήταν δυο καλές κουβέντες.

Τελευταία φορά επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά στις αρχές του Ιουλίου, είχα μόλις επιστρέψει από τη Σάμο, ήθελα να ανταλλάξουμε απόψεις για το νησί, με το οποίο είχε ισχυρούς δεσμούς.

Δεν καταφέραμε να βρεθούμε μέσα στο Σαβατοκύριακο κι όταν μιλήσαμε την Δευτέρα δεν ήταν στα καλά του.

- Πάρε, όποτε μπορέσεις. ήταν οι τελευταίες μου λέξεις. Δεν τα ξανάπαμε ποτέ.

Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι τον ήξερα καλά, αλλά κάτι τα σοβαρά προσωπικά του προβλήματα, τμήμα των οποίων νομίζω ότι γνώριζα, κάτι η βαριά ασθένειά του και πολύ περισσότερο ο αξιοπρεπής τρόπος που την αντιμετώπιζε, μου είχαν δώσει το δικαίωμα να τον υπολήπτομαι.

Read more...
 
What's my name? - (Κυριακή 15 Μαίου 2016) PDF Print E-mail

Ο Ernie Terrell δεν ήταν κάνα παιδάκι. Γεννημένος στην κοιτίδα του ρατσισμού, στον Μισισιπή, έβλεπε τον κόσμο από το 1.98. Ύψος αρκετά σπάνιο, ακόμα, στην Αμερική της δεκαετίας του 50, τότε που στα τέλη της, ο Ε.Τ.  ήταν είκοσι χρονών.

Το '66, στα 27 του, ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών. Τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς, όταν ζυγίζονταν με τον Muhammad Ali παραμονές του αγώνα που θα έκρινε τον  παγκόσμιο τίτλο, έκαμε το λάθος να αποκαλεί, επαλειμμένα τον Ali, Casius Clay.

Ernie Terrell                                          Muhammad Ali

Πελώρια προσωπικότητα, τεράστιος πυγμάχος και γνωστός provocateur, ο Ali που είχε ασπαστεί τον Μουσουλμανισμό, είχε βιώσει την απώλεια του Malcolm X και επέπρωτο να σταθεί ακλόνητα  όρθιος στην κλήτευση του στρατού, έστησε το επεισόδιο και αρκετοί τον κρατούσαν μαινόμενο για να μην γενικευθεί η σύρραξη μπροστά στις ζυγαριές. Μετά, του πέταξε το "an Uncle Tom nigger who is going to get his ass whupped." και τον περίμενε μέσα στις τέσσερις γωνιές του ring.

Φεβρουάριος (6), του '67, στο Houston του Texas, εκεί που πριν 3,5 χρόνια η Αμερική είχε χάσει ένα πρόεδρο χωρίς ποτέ να βρεί τους φονιάδες του. Τότε και εκεί, είχε προγραμματιστεί η αναμέτρηση.

Read more...
 
Η αρχή κάθε αρχής - (Τετάρτη 11 Μαίου 2016) PDF Print E-mail

Δεν θα μάθουμε ποτέ, πως είναι να ψυχορραγείς για 48 ώρες πριν ξεψυχήσεις στα 38 σου, ηττημένο θύμα μονομαχίας. Ειδικά αν θεωρείσαι ο καλύτερος ποιητής μια αχανούς χώρας, παντρεμένος με μια από τις εκθαμβωτικά ομορφότερες γυναίκες της.

Αυτός ήταν ο Αλεξάντερ Πούσκιν, που κατά τον Νικολάι Γκογκόλ, ήταν «σαν μια ποιητική φλόγα που έπεσε απ’ τα ουράνια και από την οποία, σαν κεράκια άναψαν άλλοι αυτοφυείς ποιητές. Γύρω του διαμορφώθηκε ολόκληρος αστερισμός »Φέρνω το θέμα, έτσι αυθαίρετα, από την εικόνα που έστειλε φίλος τις, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Αγία Πετρούπολη. Το άγαλμα εμφανίζει τον ποιητή καθισμένο σε ένα παγκάκι, απορροφημένο, σκεπτικό. Σε αυτή την πόλη άφησε την τελευταία του πνοή μια παγωμένη μέρα του Φλεβάρη του 1837. Σχεδόν 180 χρόνια αργότερα, στο μελαγχολικά γκρίζο φόντο της πόλης, ο αγαλματένιος Πούσκιν μας θυμίζει το παρελθόν

Read more...
 
O κόσμος του handsome Johny - Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 PDF Print E-mail

O John "handsome Johny" Rosselli στην νεότητά του.

 

Μια Οργάνωση που η πολιτεία αδυνατεί να αντιμετωπίσει, χορός εκατομμυρίων, πολιτική ίντριγκα, ανεξιχνίαστες δολοφονίες, εκβιασμοί, δικηγόροι σε ρόλους σκοτεινούς, συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ συντεταγμένης πολιτείας και οργανωμένου εγκλήματος. Δεν είναι μυθιστόρημα. Είναι ιστορία.

Γεννήθηκε ως Filippo Sacco, το 1905, την ημέρα της Αμερικάνικης ανεξαρτησίας, στην κοινότητα Esperia της επαρχίας Frosinone κοντά στη Ρώμη. Ο πατέρας του μετανάστευσε στην Αμερική και σύντομα τον ακολούθησε μαζί με την μητέρα του το 1911, στο Somerville της Μασσαχουσέτης.
Στα 17 του, διαπράττει φόνο, τον πρώτο του και εγκαθίσταται στο Σικάγο αλλάζοντας το όνομα του σε John Rosselli, προς τιμήν του Αναγεννησιακού Φλωρεντίνου ζωγράφου Cosimo Rosselli.

Τώρα πως εμπλέκεται το αναγεννησιακό πνεύμα με το ποινικό στοιχείο είναι μια ερώτηση. Το μέλλον του  πάντως, θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την απάντηση.

Γρήγορα έγινε μέλος της οργάνωσης Chicago Οutfit, ακολούθησε η μετάθεση στη δυτική ακτή, όπου μεσουράνησε στο οργανωμένο έγκλημα με έδρα το Hollywood. Έγινε γνωστός και με το προσωνύμιο handsom Johny.

Σύμφωνα με τους φακέλους του FBI, τη δεκαετία του '40 πέρα από παραγωγός ταινιών συμμετείχε σε εκβιασμούς στη βιομηχανία του κινηματογράφου που απέφεραν εκατομμύρια δολάρια, στην οργάνωση. Ανάμεσα στις δραστηριότητες της οργάνωσης φέρεται να είναι και η εντολή που έδωσε  ο επικεφαλής της, Tony Accardo, τo '48 στον Roselli να

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 Next > End >>

Page 2 of 3