Μια λέξη είναι σαν  σκανδάλη.

Όταν πιέζεται, απελευθερώνει μια πελώρια αφθονία σκέψεων.

Ειδικά σε γλώσσες πλούσιες, όπως η ελληνική.

Ακολουθούμε αυτή την περιπέτεια, ανιχνεύοντας κάθε φορά μια λέξη.Ηθική (06.06.2011) PDF Print E-mail

Ίσως μαζί με την Ελευθερία και την Αγάπη να είναι οι πλέον ταλαιπωρημένες λέξεις. Ενδεχομένως μάλιστα να είναι η περισσότερο ελατή, η πιο όλκιμη απ’ όλες. Συχνά αλλάζει σχήμα και περιεχόμενο ανάλογα με αυτούς που την επιβάλλουν ή την εκμεταλλεύονται.

«Ηθική είναι απλώς η στάση που υιοθετούμε απέναντι σε ανθρώπους, τους οποίους αντιπαθούμε προσωπικά» διατείνεται στον «Ιδανικό σύζυγο» ο Oscar Wilde.

«Το μόνο που γνωρίζω είναι πως όταν κάνεις κάτι ηθικό, μετά αισθάνεσαι όμορφα και όταν κάνεις κάτι ανήθικο, μετά αισθάνεσαι άσχημα», διατύπωσε ο Ernest Hemingway που πριν μισό αιώνα νωρίτερα έθετε τέρμα στη ζωή του με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο.

Στην διμορφία της ηθικής αναφέρθηκε άλλο ένα έξοχο και πολυσχιδές μυαλό. Φιλοσοφημένα μαθηματική και με κοινωνικές ανησυχίες η σκέψη του Bertrand Russell άφησε το στίγμα της και σε αυτό σημείο. «Έχουμε, πράγματι, δύο είδη της ηθικής δίπλα – δίπλα . Η μία είναι εκείνη που κηρύττουμε αλλά δεν εφαρμόζουμε. Η άλλη είναι εκείνη που εφαρμόζουμε αλλά σπάνια κηρύττουμε».

Ανατρεπτικός ως συνήθως ο Friedrich Nietzsche,εκφράζει τη δική του άποψη

«Η ηθική είναι η καλύτερη από όλες τις επινοήσεις για να σέρνει την ανθρωπότητα από τη μύτη», και σαν μην ησύχασε ο Γερμανός φιλόσοφος ψάχνοντας για τις ρίζες της αποφαίνεται: «Ο φόβος, είναι η μητέρα της ηθικής»

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 2 of 2