Λέγοντας ιστορίες

Λένε πως η ιστορία είναι ένα παραμύθι που όλοι πιστεύουν. Λένε επίσης ό,τι το παραμύθι είναι μια ιστορία που κανείς δεν πιστεύει. Αν τα πράγματα είναι έτσι, οι ιστορίες μπορεί να λειτουργήσουν και σαν κοινόχρηστο νόμισμα της ανθρωπότητας. Από κοντά και ο Shakespeare, καθώς με την Miranda, την ηρωίδα του από το Tempest, δηλώνει ότι: «Η ιστορία σας, κύριε, θεραπεύει τη κουφαμάρα.»

Είναι η δύναμη της αφήγησης που, αιχμαλωτίζει αλλά ταυτόχρονα λυτρώνει, που δείχνει το δρόμο αλλά συνάμα εγκλωβίζει σε αδιέξοδα, που διδάσκει αλλά την ίδια στιγμή αποδεικνύει πως όσα και αν μάθεις, θα είναι πάντα λίγα. Όπως και να έχει το θέμα, δεν υπάρχουν πολλά άλλα που να γοητεύουν τόσο, όσο  

Read more...
 
Ευγενές μνημόσυνο – (Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021) PDF Print E-mail

O κάθε τόπος είναι η φύση του, πρωτίστως όμως είναι οι κάτοικοί του, οι ψυχές που του δίνουν ζωή. Στους τουριστικούς τόπους, που από τις τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα άρχισαν να χάνουν την ταυτότητα τους και να αποκτούν το διεθνές τουριστικό τους πάσο, δεν είναι πια οι γηγενείς, αλλά το είδος και το ύφος των τουριστών.  Είναι, επίσης, και το πλήθος των κάθε είδους εποίκων που καταφτάνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τίς ολοένα και αυξανόμενες ροές του τουρισμού.


Η Ιταλική κυβέρνηση απαγορεύει, από την 1η Αυγούστου, την είσοδο των γιγαντιαίων, πάνω από 25.000 τόνων,  κρουαζιερόπλοιων στο κανάλι Τζιουντέκα της Βενετίας. Για να ληφθεί η απόφαση χρειάστηκε η πίεση και οι απειλές της Ουνέσκο ότι θα τοποθετήσει τη χώρα στη μαύρη λίστα για την απουσία μέτρων που προστατεύουν τα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στην εικόνα από το θέρος του 2008 ένα κρουαζιερόπλοιο στα υπήνεμα νερά της καλντέρας της Σαντορίνης. Κάπου εκεί κείται ακόμα το κουφάρι του κρουαζιερόπλοοιυ Sea Diamond, μιας περίπτωσης με πολλές ανορθογραφίες για να τεθεί  έται πολύ κομψά.

Έτσι η μετάβαση από ένα φτωχό ήρεμο τόπο, σε ένα θορυβώδες σκηνικό αναιδούς επίδειξης πλούτου, με λαμπερή βιτρίνα και ένα άνευ προηγουμένου παρασκήνιο, ερμηνεύεται ως το κόστος αυτής της μεταβολής. Κάποιοι χαρακτηρίζουν αυτή την τάση ανάπτυξη, άλλοι αποκαλούν αυτόν τον τουρισμό ως ατμομηχανή της ημεδαπής οικονομίας, ενώ υφίσταται και η άποψη, ότι τούτη η εξέλιξη αφαιρεί πολλά από πολλούς και φέρνει πολλά σε λίγους. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι σβήνεται ένα υποσχόμενο παρελθόν, συστήνοντας ένα βίαιο παρόν και ένα ταλαίπωρο μέλλον.

Read more...
 
Με αφορμή το ποδόσφαιρο – (Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021) PDF Print E-mail

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, το ποδόσφαιρο έχει πάψει να είναι μόνο σπορ. Είναι, κυρίως, μια βαριά παγκόσμια επιχείρηση τόσο πελώρια, που είναι δύσκολο να αποτιμηθεί, ως οικονομικό μέγεθος.  Είναι ένα οικουμενικό κίνημα με άρτια οργάνωση, με εκατομμύρια παίκτες και δισεκατομμύρια πελάτες.

Ως κορυφαίες του εκδηλώσεις λογίζονται τα τουρνουά που συναντώνται οι εθνικές ομάδες, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου στις 21 διοργανώσεις του έξι μόνον ομάδες το  κατέκτησαν, το Κόπα Αμέρικα το οποίο φέρει τον τίτλο του αρχαιότερου θεσμού με πρώτη τέλεση το 1916 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1960.

Φέτο(ς), μέσα στον Ιούλιο ολοκληρώθηκαν τόσο το κόπα Αμέρικα όσο και το Ευρωπαϊκό, το εξ αναβολής Ευρωπαϊκό που θα έπρεπε να είχε τελεστεί πέρσι, αλλά λόγω πανδημίας μεταφέρθηκε το ’21 χωρίς όμως να αλλάξουν τα λογότυπα.

Κι αν το κόπα Αμέρικα απευθύνεται, στον τόπο μας, σε λιγότερους, καθότι σε άλλο ποδοσφαιρικό πλανήτη, με ομάδες που έχουν λιγότερο γνωστούς, στους Ευρωπαίους, παίκτες, και παράξενες εμφανίσεις με κόκκινες διαγώνιες ρίγες σε λευκό φόντο, αλλά και σε γήπεδα με άδειες κερκίδες, καθόλου δεν μειώνει την, επί τέλους,  επικράτηση της Αργεντινής. Της Αργεντινής του βραχύσωμου Λιονέλ Μέσι που περίμενε υπομονετικά για τον πρώτο του σημαντικό τίτλο, σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Read more...
 
Aπό τον Garrincha στον Raheem - (Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021) PDF Print E-mail

Είχα σκαλώσει σε εκείνες τις εικόνες με τον  κάπτεν Bobby Moore να κρατά το χρυσό έπαθλο που έφερε το όνομα του Jules Rimet. Ασκούσαν παλαιόθεν μια γοητεία πάνω μου κι’ έτσι κάπως επαγωγικά, έβλεπα αρκετά θετικά την πιθανότητα να κατακτήσει η Αγγλία το φετινό Euro.

Στερημένοι από τότε οι λέοντες, άλλοτε από κακοτυχία, ή από αδυναμία προσαρμογής, ίσως και από έλλειψη καθαρού ταλέντου, είχαν μείνει άτιτλοι. Κι εκείνη η εικόνα από τον Ιούλιο του ’66, των παικτών με τις κόκκινες φανέλες, ήταν σαν μια κορύφωση της μεταπολεμικής ανόδου του Ηνωμένου Βασίλειου.

Στην τότε μουσική σκηνή Beatles, Stones, Animals, Troggs, Who, Cream, Fleetwood Mac, Yardbirds, Pink Floyd, και τόσοι άλλοι, έχουν έρθει σε ένα πρωτόγνωρα σπουδαίο προσκήνιο ή εκκολάπτονταν για αντίστοιχα σημαντικές στιγμές.

Στην F1, έξι από τους 10 τίτλους της δεκαετίας του '60 πάνε σε Βρετανούς και άλλοι τρείς σε οδηγούς της κοινοπολιτείας. Στους οκτώ από τους δέκα αυτούς τίτλους, πίσω από τις πλάτες των πρωταθλητών στροφάριζαν κινητήρες με βρετανικές υπογραφές.

Στους αγώνες ράλυ οι παρεμβάσεις του John Cooper δίνουν στο δημιούργημα του Αλεκ Ισιγώνη, το mini, μια σύγχρονη έκδοση του Δαβίδ που κόντρα στις προβλέψεις κατανικά τους απανταχού Γολιάθ. Λίγο αργότερα κατέφθασαν τα Escort, να υπογράψουν τις δικές τους νίκες.

Τέλος στη βρετανική πρωτεύουσα, αναδυόταν μέσα από τις ομίχλες, τις υγρασίες και τον συντηρητισμό, ότι πιο φιλελεύθερο είχε υπάρξει στον 20ο αιώνα. Ολίγον από σεξουαλική απελευθέρωση, πολύ από ποπ κουλτούρα, η Mary Quant χρησιμοποίησε πολύ λιγότερο ύφασμα για τις φούστες, η Twiggy τις έδειξε στον κόσμο, η Carnaby st. έγινε το κέντρο της νέας μόδας. Ήταν μια διονυσιακού περιεχομένου βρετανική δυναμική. Ήταν τα swinging sixties.

Read more...
 
Θερινές υποθέσεις - (Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021) PDF Print E-mail

Η Ελλάδα, κατά πως φαίνεται, έχει πλέον μεγάλη ανάγκη τον Τουρισμό για να βιοπορισθεί, πράγμα όχι ιδιαιτέρως υγιές, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Μοιραία, το είδος του Τουρισμού που εφαρμόζεται στην τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα δεν έχει καμία σχέση, τίποτα κοινό  με ότι προγενέστερο.


Μαζί με το όποιο ύφος, την κάθε εικόνα από το παρελθόν που ισοπεδώνεται από αυτή την ανάγκη, μεταμορφώνεται τόσο ο τόπος όσο και ο πληθυσμός. Εννοείται πως δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο. Τα πιο ελκυστικά μέρη του πλανήτη μεταμορφώθηκαν και προφανώς είναι θέμα γνώσης, πληροφόρησης και παιδείας το πως ερμηνεύεται αυτή η μεταμόρφωση.

Read more...
 
Έχω την εντύπωση – (Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021) PDF Print E-mail

Έχω την εντύπωση, πως η παρούσα εξουσία είναι πιο μακριά από ποτέ σχετικά με την ικανότητα αντίληψης της ζωής, έξω από το κουκούλι της. Μεταπολιτευτικά τουλάχιστον, διότι  ασφαλώς υπάρχει η άποψη ότι επί βασιλείας τα πράγματα ήταν χειρότερα. Άλλο σύστημα όμως η συνταγματική μοναρχία που συχνά ξεχνούσε τη συνταγματικότητά της και άλλο πράγμα ο νεποτισμός που, ένεκα συνθηκών, δεν μπορεί να λησμονεί το ρόλο της.


Έχω την εντύπωση ότι η παρούσα εξουσία χρησιμοποιεί με τρόπο έξοχο τις δυνατότητες τύφλωσης ή ύπνωσης του πληθυσμού. Το πράττει αριστοτεχνικά μοιράζοντας τη δουλειά σε πλατφόρμες ημετέρων ευνοούμενων ή πιστών εξαρτημένων. Εννοείται ότι από την πλευρά της απαιτούνται περισσότερες δεξιότητες από τις εποχές που εφαρμοζόταν αυστηρή λογοκρισία στα Μέσα. Έχω, επίσης, την εντύπωση ότι οι παραπάνω συνισταμένες συγκροτούν ένα ισχυρό πλαίσιο όπου ο πληθυσμός μεταβάλλεται από πρωταγωνιστή των θεσμών σε θεατή. Και αν αυτό είναι καταστροφικό για τον κυρίαρχο λαό είναι ευλογία για την αιρετή κυβέρνηση και τα κέντρα εξουσίας της.

Read more...
 
Άλλη ευκαιρία δεν θα ’χω – (Τρίτη 15 Ιουνίου 2021) PDF Print E-mail

Στην «Καθημερινή» ανέγνωσα ένα «τουίτ» του 54χρονου Αμερικανού αστροναύτη  Shane Kimbrough, οποίος ανέβασε μια φωτογραφία τμήματος του λεκανοπεδίου και σχολίασε: «Beautiful Athens, Greece is under a few clouds today. I can still spot 4 airports in this photo. Can you find them? I also spotted Karaiskakis Stadium near the Athens Marina».

Όπερ μεθερμηνευόμενον: «Η όμορφη Αθήνα, στην Ελλάδα, είναι λίγο συννεφιασμένη σήμερα. Μπορώ να εντοπίσω 4 αεροδρόμια σε αυτήν τη φωτογραφία. Μπορείτε να τα βρείτε; Είδα επίσης το Στάδιο Καραϊσκάκης κοντά στη Μαρίνα της Αθήνας»

Read more...
 
Η γαλή - (Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021) PDF Print E-mail

Με τίτλο «λες και ήταν χθες…» ο Αλέκος Σακελλάριος έγραψε ένα βιβλίο με 120 μονόπρακτες ιστορίες της ζωής του. Τις είχε προλογίσει ο Φρέντυ Γερμανός. Είναι ένα μωσαϊκό με περιστατικά από την πολύ ενδιαφέρουσα και συχνά ανατρεπτική ζωή του πολυσύνθετου καλλιτέχνη. Η τελευταία αφήγηση στη σελίδα 538 ( 1990 εκδόσεις Σμυρνιωτάκη) έχει τίτλο «οι δυο πεταλούδες» και μας περιγράφει με τρόπο γλαφυρό, απαλό και σαν τα φτερά της πεταλούδας δαντελένιο, ένα είδος ένδειξης μετεμψύχωσης, όπου πρωταγωνιστούν δυο πεταλούδες ως δυο φίλοι του που είχαν εγκαταλείψει τον μάταιο κόσμο μας.

Ο Σακελάριος δεν κακοκαρδίζει τον αναγνώστη και τον αφήνει έντεχνα να καταλήξει όπου θέλει. Αν π.χ. πιστεύει στη θεωρεία της μετεμψύχωσης, το ερμηνεύει κατά το δοκούν. Αν πάλι εκτιμά ότι όλο αυτό είναι ένα ευχάριστο παραμύθι ο συγγραφέας πάλι τον καλύπτει. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, λίγες μόλις μέρες αφού είχα τελειώσει την ανάγνωση, κατέφθασε στην αυλή μια γαλή.

Read more...
 
Αδι & εξόδου γωνία – (Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021) PDF Print E-mail

Υπάρχουν λίγοι αλλά ισχυροί λόγοι της εκτίμησης που τρέφω προς ένα πρόσωπο. Να βάλω πρώτο σε αυτή την περιορισμένη αλλά γερή λίστα την καλοσύνη του. Την καλοσύνη, έστω, που εκφράζει, αν και είμαι βέβαιος ότι είναι γνήσια. Να προσθέσω τη σταθερή πίστη που τον διακρίνει για όσα θέματα ορίζουν τη ζωή του, την εν γένει ήπια συμπεριφορά και το αρκετά σπάνιο στοιχείο του να μην ακούγεται από τον κύκλο των γνωριμιών του αρνητικό σχόλιο.

Εδώ υπάρχει μια μικρή εξαίρεση, που έχει να κάνει με τα όποια αρνητικά πρόσημα έχουν, από λίγους, τεθεί σε ότι αφορά μια αρκετά παθητική στάση  που τηρεί σχετικά με την ίδια του τη ζωή. Αν υποτεθεί δηλαδή ότι το βίος είναι κάστρο, οφείλεις να συστήσεις μια φρουρά για να το προστατέψεις. Μια στοιχειώδη άμυνα, ώστε να μην μπουκάρει ο πάσα εις κανίβαλος, στο περιβόλι της ζωής σου.

Read more...
 
Συγκρίσεις στα χρόνια της κρίσης - (Τρίτη 8 Ιουνίου 2021) PDF Print E-mail

Ας τεθεί, ευθύς εξ αρχής, υπόψη, πως και από τα δυο συμβάντα ήμουν απών. Στο παλαιότερο διότι το ευχάριστο, όσο και ηδονικό για τους συμπράττοντες γεγονός της συλλήψεως μου, θα συνέβαινε εννέα μήνες αργότερα, και  στο νεότερο διότι οι αντοχές μου, μετά 63,7 έτη παρουσίας στα εγκόσμια, δεν ήταν αρκετές ώστε να το βιώσω.

Ωστόσο, οι πηγές για να αρθρώσω το  σχόλιο που ακολουθεί είναι ο Τύπος της εποχής με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό για το παλιότερο περιστατικό, και οι αφηγήσεις παρόντων, στην ανιδιοτέλεια και την ακρίβεια των οποίων έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, μαζί με εικόνες για το νεότερο.

Read more...
 
…περί ανέμων, υδάτων & συμφιλιώσεων - (Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021) PDF Print E-mail

Ας σχολιάσω, διακριτικά και με τρόπο, μερικά σημεία των καιρών μας, αυτής της τόσο αλλόκοτης εποχής.


Τώρα, που το θέρος ενσκήπτει λεπιδοφόρον.

Read more...
 
Τέτοιες μέρες, τέτοια λόγια - (Δευτέρα 31 Μαΐου 2021) PDF Print E-mail

Τις παλιότερες εποχές, τέτοιες μέρες, εκεί που άνοιξη παρέδιδε στο καλοκαίρι ολοκληρωνόταν το Δ.Ρ.Α. σηματοδοτώντας και μια παύση των πρωταθληματικών ράλυ μέχρι το Φθινοπωρινό για τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 ή το Χαλκιδικής τη δεκαετία του ’70.


Κοινοτοπία να αναφερθεί η σημαντικότητα του Δ.Ρ.Α. όχι μόνο για την επίδρασή του στο ημεδαπό μότορσπορ αλλά και για τη θέση του στο παγκόσμιο χώρο. Μια σημαντικότητα που κάλυπτε όλους όσοι ήσαν, κατά οποιοδήποτε τρόπο, εμπλεκόμενοι.

Από τα μικρά αγόρια της επαρχίας που έβλεπαν θαυμαστές κατασκευές να σηκώνουν σκόνη στο απόμακρο χωριό τους, που μπορεί να μην είχε ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα, έως τον άνακτα ή τον πρόεδρο της κυβέρνησης που έκαναν τον κόπο να ανέβουν στο λόφο του Φιλοπάππου ώστε να τελέσουν την απονομή, σε ένα ολότελα διαφορετικό κλίμα από εκείνο της περιφέρειας, της επαρχίας.

Read more...
 
Ο Στρατηγός και ο Πρόεδρος - (Σαββάτο 29 Μαΐου 2021) PDF Print E-mail

Ως γνωστόν, η Νομική είναι εκείνη η επιστήμη που κατέχει τα παγκόσμια ρεκόρ της ελαστικότητας και της ολκιμότητας. Ακόμα και η μαγειρική είναι πιο σταθερή, επιστήμη. Αν βάλεις σε μια κατσαρόλα με ζέον ύδωρ μακαρόνια, σε 10 λεπτά θα είναι έτοιμα. Ε! στην Νομική δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Με τα ίδια δεδομένα βγαίνουν διαφορετικές ετυμηγορίες. Ειδικά αν ο Avvocato είναι καλός. Ειδικότερα αν ο Κατής είναι καλύτερος.

Έτσι μέσα από ασυνήθιστες νομικές διαδικασίες, απότοκες ενός ανορθόδοξου πολέμου που είχαν οι κηρύξει οι καθολικώς διαμαρτυρόμενοι, πιθανότατα και ατακτοποίητοι πάσης φύσεως λειτουργοί, ενάντια στην τότε ηγεσία της Ομοσπονδίας, κατάφεραν να την χαρακτηρίσουν έκπτωτη. Επιχειρώ να φανταστώ τη σκηνή. Θα την παρομοίαζα, σε μια άλλη κλίμακα, με τις τρεις λέξεις που ξεστόμισε ο Douglas McArthur όταν αναγκαζόταν να εγκαταλείψει τις Φιλιππίνες. «I  'll be back» είχε πει ο στρατηγός. Και τα είχε τέσσαρα, τότε, τα άστρα στους γιακάδες του.

Read more...
 
More Articles...