Αντώνης Καρακούσης: Μετέωρη χώρα (13.03.2010) PDF Print E-mail

Με τίτλο  ΜΕΤΕΩΡΗ ΧΩΡΑ και υπότιτλο "Από την κοινωνία της ανάγκης στην κοινωνία της αφθονίας (1975 – 2005)" ο Αντώνης Καρακούσης καταγράφει τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα.

Αυτόφωτος ο ίδιος ο συγγραφέας μέσα από μια δύσκολη πορεία, μορφώθηκε, εργάστηκε αλλά πάνω από όλα διέγνωσε βιωματικά όλη την παθολογία της σύγχρονης Ελλάδας και την παραθέτει με τρόπο σαφή, κατανοητό, όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό. Έχοντας σπουδάσει στο Οικονομικό τμήμα της Νομικής σχολής είχε τα εργαλεία να ερμηνεύσει τα γεγονότα, έχοντας εργαστεί δεκαετίες σε εφημερίδες είχε την πρόσβαση και γνωρίζοντας τον Ελληνικό λόγο είχε την επιθυμία να συγγράψει.

Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει, κυρίως διότι δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να πλησιάσουν με τρόπο ακριβή αλλά και ευγενή αυτή την χρονική περίοδο. Να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν, να θυμηθούν (γα όσους τα έχουν λησμονήσει) και τελικά να επεξεργαστούν αυτά που έχουν συμβεί.

Ιδιαίτερα χρήσιμο ανάγνωσμα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με το τίτλο να περιγράφει εύστοχα το καλογραμμένο περιεχόμενο και τον υπότιτλο να δίνει ευθύς εξ’ αρχής τόσο μερικές απαντήσεις όσο και αντίστοιχες τοποθετήσεις.

Είχε κυκλοφορήσει πριν από πέντε χρόνια από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας και επανακυκλοφόρησε πρόσφατα μέσα από τον κύκλο προσφορών της εφημερίδας "Βήμα της Κυριακής".