μ/α Ιστορίες

Μαυρόασπρες ή Ασπρόμαυρες ιστορίες και εικόνες.

Έρχονται από το παρελθόν, φορτωμένες με αναμνήσεις, νοσταλγία και χαμένες ευκαιρίες.Μάιος 1960 – (Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Γεννημένοι στο μεσοπόλεμο, τριαντάρηδες όλοι τους στην αυγή της δεκαετίας του ’60, ποζάρουν χαμογελαστοί γύρω από ένα 500αράκι.

Στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου κάτω από έναν καθαρό, λαμπρό Αττικό ήλιο λίγο πριν από την εκκίνηση του Η’ Δ.Ρ.Α.

Έχοντας επιζήσει από τη ζοφερή Κατοχή και από την Εμφυλιακή  βία, είχαν όλη την πίστη να ελπίζουν σε ένα μέλλον πιο φωτεινό, πιο αισιόδοξο, πιο ανθρώπινο.

Τέσσερις άνδρες με διαφορετικές καταβολές, με άλλα επαγγέλματα και διαφορετικές πορείες. Μα εκείνη την άνοιξη και για αρκετές ακόμα, τους συνέδεε η λέξη φιλία

Read more...
 
Για την Лайка – (Σαββάτο 4 Νοεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Θηλυκό, αδέσποτο και ημίαιμo. Γυρνούσε αμέριμνη στους δρόμους της σοβιετικής πρωτεύουσας. Ήταν ελεύθερη και το τίμημα της ελευθερίας της ήταν το κρύο στους βαρείς Ρώσικους χειμώνες και η πείνα αφού κανένα γεύμα της δεν ήταν εξασφαλισμένο.

Έτσι ανθεκτική καθώς ήταν, η θεά τύχη την επέλεξε να διαδραματίσει το ρόλο του πρώτου έμβιου όντος που θα πήγαινε στο διάστημα.

Για το σκοπό πέρασε σχετική εκπαίδευση ώστε να συνηθίσει στις υψηλές στάθμες θορύβου, την στενότητα του χώρου και τις τιμές της επιτάχυνσης.

Από εκείνες τις στιγμές, το ρολόι της ζωής της μετρούσε ανάποδα. Το τέλος της ήταν προδιαγεγραμμένο.

Read more...
 
Για κείνη την Πέμπτη – (Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017) PDF Print E-mail

Λίγες λέξεις για εκείνη την μέρα που οι Γερμανικές δυνάμεις Κατοχής, εγκατέλειψαν την Ελληνική πρωτεύουσα. Πέμπτη ήταν, όπως και σήμερα, 12 Οκτωβρίου του ’44. Από τότε έχουν κυλήσει, άλλοι 74 Οκτώβρηδες.

Στους σημερινούς έφηβους, η μέρα, η εποχή εκείνη, θα φαίνεται τόσο περασμένη, όσο φαίνονταν στη δική μας γενιά οι Βαλκανικοί πόλεμοι. Αλλά δεν είναι έτσι, όπως δεν ήταν τότε, τα αντίστοιχα γεγονότα, τόσο μακρινά.

Η ακολουθία των ιστορικών δεδομένων έχει μια βαρύτητα δύσκολα εκτιμούμενη επακριβώς και τα σημάδια της δεν είναι εύκολα αναγνώσιμα. Είναι όμως παντού.

Read more...
 
Οι πρώτες ώρες της 30ης Μαρτίου του ΄52 – (Τετάρτη 29 Μαρτίου ’17) PDF Print E-mail

Η εκτέλεση των τεσσάρων τις πρώτες ώρες της 30ης Μαρτίου του ΄52, είναι, κατ’ αρχάς, μια από τις αποδείξεις του πόσο η Ελλάδα είχε απωλέσει κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας.

Με τον πρωθυπουργό Νικ. Πλαστήρα ασθενή, κλινήρη και αδύναμο, τον βασιλιά Παύλο παγερά αδιάφορο στις διεθνείς παρακλήσεις για χάρη και τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης τουλάχιστον απρόθυμους για οποιαδήποτε δράση, η τύχη των 4 ήταν προδεδικασμένη.  Ακόμα και ο τρόπος που εκτελέστηκαν, μέρα Κυριακή και πριν το πρώτο φως της μέρας, δείχνει αφ’ ενός, ό,τι την τύχη του τόπου δεν την όριζαν Έλληνες, αφ’ ετέρου ότι το ζητούμενο δεν ήταν η απονομή δικαιοσύνης.

Φυλακές Καλλιθέας. από εδώ οδηγήθηκαν στο απόσπασμα στο Γουδή οι τέσσερις.

Το μετεμφυλιακό κράτος διαμορφωνόταν πάνω στη ίδια φιλοσοφία του εμφυλίου, όπως σχηματίσθηκε μετά την Βάρκιζα. Δεν επιθυμούσε ηττημένους αντιπάλους. Επιδίωκε την εξολόθρευση τους, τον ολοκληρωτικό αφανισμό τους και την τρομοκρατία των όποιων συμπαθούντων.

Read more...
 
Σιδηρούν Παραπέτασμα - (Κυριακή 5 Μαρτίου 2017) PDF Print E-mail

Σαν σήμερα ήταν, πριν 71 χρόνια. Τρίτη 5 Μαρτίου του '46, όταν ανέβηκε πάνω στο βήμα του Westminster College στο Μιζούρι των Η.Π.Α., ο Winston Churchill και στην διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο iron curtain ο οποίος στα καθ' ημάς ερμηνεύτηκε ως Σιδηρούν Παραπέτασμα:

«Από το Στεττίν της Βαλτικής, έως την Τεργέστη στην Αδριατική, ένα σιδηρούν παραπέτασμα έχει κατέβει σε όλη την ήπειρο. Πίσω από αυτή τη γραμμή βρίσκονται όλες τις πρωτεύουσες των αρχαίων κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», είπε ανάμεσα σε άλλα ο, και πατέρας της νίκης αποκαλούμενος, Βρετανός πολιτικός. Τότε ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και θα παρέμενε έτσι μέχρι τον Οκτώβριο του '51 οπότε και εκλήθη, από το εκλογικό αποτέλεσμα να αναλάβει για δεύτερη φορά την πρωθυπουργία στα 77 του χρόνια.

 

Από εκείνο το σημείο, της ομιλίας  στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ο όρος έμεινε ισχυρός και χαρακτήρισε σε μεγάλο βαθμό τον επερχόμενο «ψυχρό πόλεμο», ανάμεσα στις δυνάμεις της Δύσης και τον Σοβιετικό συνασπισμό.

Read more...
 
… και του απέκαμε το ους – (Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017) PDF Print E-mail

Μισόν αιώνα και πέντε χρόνια νωρίτερα, την πρώτη μέρα της άνοιξης, το θέμα που κυριαρχούσε στην Ελληνική πολιτική σκηνή, ήταν ο ανένδοτος, που είχε κηρύξει ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου, Γ. Παπανδρέου για τις εκλογές βίας και νοθείας που είχαν διεξαχθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα.


Βεβαίως, τις εφημερίδες της εποχής απασχολούσαν και διάφορα άλλα κοινωνικά νέα που συχνά αποκτούσαν κωμικοτραγικές διαστάσεις. Περιέργως σε εκείνη την πρώτη Μαρτίου του ’62, στην εφημερίδα «Βραδυνή», βλέπουν το φως τις δημοσιότητας τρεις όχι και τόσο συνηθισμένες ειδήσεις και μας αποκαλύπτουν αρκετά.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 2 of 2