Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Στης Ακρόπολης τα μέρη (09.09.2012) PDF Print E-mail

Λίγο πριν τα 19του, ο «Βενιαμίν» της οικογενείας ήρθε, ως συνήθως, φουριόζος ένα απόγευμα. Φουριόζος και επικλητικά απαιτητικός.

- Θα με πας μέχρι το μετρό;

- Για πού το βάλες;

- Ακρόπολη και πέριξ...

- Φύγαμε ....και που’σαι ...σαν γυρίσεις …γράψε κι ένα κομματάκι. 

Βέβαια του πήρε λίγες μέρες να το γράψει, όχι γιατί το πάλευε, αλλά διότι είχε, υποθέτω, άλλες προτεραιότητες.

Ακολούθως, το παραθέτω αυτούσιο, ανέγγιχτο με μερικές από τις δικές του εικόνες.


 

Mε την μαθηματικά βέβαιη κατατονία, που αναπόφευκτα κουβαλά ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου βρέθηκα να αναρριχώμαι στα σκαλιά του βράχου της Ακρόπολης. Μεσημέρι. Βήμα αργό (κατάλοιπο του θέρους). Ύφος προβληματισμένο. Δέος προδιαγεγραμένο.

Το πέρασμα από τα Αναφιώτικα, για μια ζωντανή αίσθηση κυκλαδίτικου αέρα ακολουθεί ένας πεζόδρομος, με θέα το ναό του Ηφαίστου. Από τα επιβλητικά νεοκλασσικά που κοσμούν την άκρη του δρόμου, ακούστηκαν επίμονα κακαρίσματα που κάθε άλλο παρά σε κάποια πυργοδέσποινα της Πλάκας ανήκαν. Μάλιστα! κότες και κοκόρια, κακάριζαν ευτυχισμένα στη σκιά του βράχου, αποκαθιστώντας με το δικό τους τρόπο τις σύχρονες βιασμένες ισορροπίες μας.

Read more...
 
Μια ερμηνεία των φετινών Πανελλαδικών (07.09.2012) PDF Print E-mail

Η άλλη ανάγνωση της ύφεσης πραγματοποιείται και μέσα από τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Κάποια στοιχεία, γεννούν μια αμηχανία στα όρια της θλίψης.

Δεκαεπτάχρονα παιδιά είναι αναγκασμένα, λόγω των συνθηκών, να αποφασίσουν για το μέλλον τους με γνώμονα την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Όλη η μαγεία των ονείρων της εφηβικής ηλικίας, όλα τα οράματα για να αλλάξουν τον κόσμο, να γιατρέψουν τις διχόνοιες, να φέρουν δικαιοσύνη, όλα τούτα, ενταφιάζονται στην προσπάθεια, να σπουδάσουν όχι κάτι που τους γοητεύει, αλλά κάτι που θα τους εξασφαλίσει απασχόληση. Ακόμα πιο ανησυχητικό για την εφηβική συμπεριφορά, είναι η άνοδος στις βάσεις των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών.

Παρ’ όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το μεγάλο, άκαμπτο, άδικο, ελληνικό Δημόσιο, παρά το γεγονός, ότι ακόμα δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσοι εργάζονται και πόσο αμοίβονται από αυτό, παρ’ όλο το σφυροκόπημα που δέχονται οι εργαζόμενοι σε αυτό, τις μειώσεις των αποδοχών, τις εφεδρείες, τις περικοπές, όλο και περισσότεροι δεκαεπτάρηδες επιθυμούν να διαβούν τις πύλες του, να νοιώσουν την εξασφάλισή του και μάλιστα στο ένστολο, στο ένοπλο τμήμα του.

Εξ’ ίσου απαισιόδοξη είναι η πτώση των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές. Ο συνδυασμός αυτών των τάσεων οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ύφεση, οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ύφεση, ανεξάρτητα από τα αίτιά της, δεν δημιουργεί μόνον στρατιές ανέργων, υποψήφιους αυτόχειρες, ομάδες καταθλιπτικών, αύξηση της εγκληματικότητας αλλά το σπουδαιότερο απονευρώνει, αποκαθηλώνει, απεξαρτά τον ανθό της κοινωνίας μας από το πιο εκλεκτό της όπλο. Τη νεότητα.

Read more...
 
Φόβος (19.07.2012) PDF Print E-mail

Στο ευρύτερο πλέγμα των πραγμάτων που ανατρέπονται στην τρέχουσα Ελληνική πραγματικότητα, ήρθε και η αντοχή ή καλύτερα η αντίστασή μας στο φόβο.

Αποκαλυπτική ήταν η εξομολόγηση φίλου, ένθερμου και συνειδητού διτροχιστή.

Έτυχε να περάσω να τον δω στον τόπο εργασίας του. Καλοκαιράκι. Δεν εντόπισα ούτε κράνος μήτε γάντια. Μετά από λίγες μέρες τα ίδια. Δεν μπορούσε να περάσει ασχολίαστο.

- Το μηχανάκι;

- Σπίτι!

Read more...
 
Προσκύνημα στους τόπους του ολέθρου (15.07.2012) PDF Print E-mail

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου της 26ης Απριλίου του 1986, ξέσπασε το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ. Πλήρης περηγραφή του εδώ Τσέρνομπιλ, τριάντα παρά ένα

Κάτι παραπάνω από 26 χρόνια αργότερα, μια ακολουθία από συμπτώσεις, σχεδόν απίστευτες, φέρνουν τα βήματά μου ακριβώς στο σημείο του ολέθρου. Ακολουθούν αποτυπωμένα αυτά που κατάλαβα, αυτά που ένιωσα.

Ιούλιος 2012.

Σχεδόν 120 χιλιόμετρα χωρίζουν την Ουκρανική πρωτεύουσα από τη ζώνη αποκλεισμού στο Τσερνομπίλ. Εκεί ο δρόμος φράσσεται από μπάρες και ένα πλήθος από αυστηρούς, άκαμπτους ένοπλους φυλάσσει τη διάβαση.

Παρά το γεγονός ότι όχι μόνον έχουμε τις απαιτούμενες άδειες από τις τοπικές αρχές, αλλά συνοδευόμαστε από υπάλληλο της νομαρχίας (Νικολάι) και μεταφράστρια (Όλγα), οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί. Ακόμα και το ότι ήρθε στο φυλάκιο να μας παραλάβει η βοηθός του γενικού διευθυντή του εργοστασίου, δεν χαλάρωσε σε κάτι τη διαδικασία.

Περίπου τριάντα λεπτά μετά την άφιξή μας, περνάμε την πύλη και επιβιβαζόμαστε σε ένα κλιματιζόμενο, «σύγχρονο, δυτικό» βαν. Συνοδός μας η πυρηνική φυσικός και βοηθός του γενικού διευθυντή του εργοστασίου Είρένα Κόβμπιτς. Μια σειρά από μεγάλες ευθείες, δέκα περίπου χιλιομέτρων μας οδηγεί στην πόλη του Τσερνομπίλ. Δεν κυκλοφορεί άλλο όχημα, όπως και τίποτα δεν μαρτυρά τη δοκιμασία που έχει περάσει ο τόπος.

Πυκνά δάση, ανθοφόρα φυτά και μια ειρηνική ατμόσφαιρα επικρατεί. Καλοκαίρι με καθαρό, αψεγάδιαστο ουρανό, θερμοκρασία κοντά στους τριάντα βαθμούς και ερημιά. Ελάχιστα δείγματα ζωής, από προσωπικό που εργάζεται επισκευάζοντας κάποια έργα υποδομής, δρόμους και σκόρπια υπολείμματα από τις μέρες τις κρίσης, όπως μπάρες.

Read more...
 
Ο χρήσιμος Βαγγέλας (13.07.2012) PDF Print E-mail

(Ακόμα και αν δεν συμφωνούσα, θα αναρτούσα το κείμενο, του Γιάννη Δοδόπουλου. Όχι μόνον διότι μεταχειρίζεται τις λέξεις με ευγένεια, καλοσύνη και σεβασμό, αλλά διότι μέσα από τoν σκληρό, πλην όμως δίκαιο, κριτικό του λόγο, αποκαλύπτει την αγωνία του για την Ελλάδα και το μέλλον μας)

Ξέρουμε όλοι πολύ καλά πως στήθηκε το Δημόσιο στην Ελλάδα. Ακόμη και όσοι κάνουμε ότι δεν ξέρουμε, κατά βάθος ξέρουμε. Ήταν το προϊόν συναλλαγής των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που, αυτοδύναμες ούσες, κυβέρνησαν τη χώρα για 21 (το ΠΑΣΟΚ) και 15 (η ΝΔ) έτη από τα 38 του μεταπολιτευτικού της βίου. Στα υπόλοιπα, περίπου δύο, χρόνια οι δύο αυτές δυνάμεις ήταν επίσης παρούσες διακρατώντας ρόλο πρωταγωνιστικό σε συμμαχικά κυβερνητικά σχήματα.

Mε την -συνηθέστερα ιδιοτελή, σπανιότερα αγνή, αλλά όπως και να χει ευήθη, στήριξη, ανοχή και πίεση της Αριστεράς [είτε της ολοκληρωτικής/αναχρονιστικής/ σταλινικής (ΚΚΕ) είτε της περιστασιακώς ανανεωτικής (ΚΚΕ εσωτερικού, ΕΑΡ, Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ)] το Δημόσιο κατέστη το μεγάλο λάφυρο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Αλώσαμε το δημόσιο συμφέρον ο καθένας για να εξυπηρετήσει ένα μικρό ίδιον όφελος.

Κλέψαμε, βουτήξαμε, αρμέξαμε το κοινό καλό. Χωρίς να παράγουμε τίποτε έστω για να καλύψουμε τις κλεψιές. Αντιθέτως, καταδικάζοντας σε μαρασμό ό,τι και αν αυτός ο τόπος κάποτε προσπάθησε ή κατάφερνε ή θέλησε να παραγάγει.

Η φυσική αυτουργία ανήκει στο ΠΑΣOΚ και τη ΝΔ.

Η ηθική αυτουργία στους ίδιους αλλά και σ’ όλους μας.

O λογαριασμός (άργησε αλλά) ήρθε.

Άκουγα, προεκλογικά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ομνύει στους αδελφικούς δεσμούς αίματος του ΠΑΣΟΚ με τους δημοσίους υπαλλήλους ενώπιον στελεχών της ΑΔΕΔΥ.

Την ίδια περίοδο ο κ. Βενιζέλος μιλούσε -ο ίδιος άνθρωπος ε;- για συντεχνιασμό και για κρατισμό. Και κατήγγειλε όχι το κόμμα του αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ειρήσθω εν παρόδω βρήκαν απάγκιο χιλιάδες από τους εξ αίματος αδελφούς του κλεπτοκρατικού Δημοσίου.

Read more...
 
Πολιτική, ποδόσφαιρο & άλλες (μισές) αλήθειες (09.07.2012) PDF Print E-mail

“Πολιτική είναι είναι η τέχνη του να ψάχνεις για προβλήματα, να τα βρίσκεις, να κάνεις λάθος διαγνώσεις και μετά να εφαρμόζεις λάθος, τις λανθασμένες λύσεις.”

Χιουμοριστική, αλλά συχνά εντός στόχου η παραπάνω άποψη του Groucho Marx, για την πολιτική, ειδικά αν σκεφτούμε ότι Αμερικανός κωμικός είχε γεννηθεί τον 19ο αιώνα. Στα 122 χρόνια που μεσολάβησαν από τη γέννησή του έως τις μέρες μας, μια αντικειμενική, ψυχρή κρίση για ότι συνέβη στον πλανήτη, θα χρεώσει πολλές από τις παταγώδεις αποτυχίες στην ανικανότητα εκείνων που διαχειρίζονται τα δημόσια να βρουν την σωστή λύση.

Ειδικά στην πατρίδα μας, οι πολιτικοί και οι κάθε φύσεως ασκούντες εξουσία έχουν βρεθεί τα τελευταία τρία χρόνια βαθιά μέσα στη θύελλα της κριτικής των μαζών. Αυτή είναι μια δίκαιη άποψη, αλλά δεν είναι παρά η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή κρύβεται, πίσω από το γεγονός ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι πολιτικοί, βρέθηκαν όπου βρέθηκαν, ως αιρετοί και όχι ως διορισμένοι. Είναι η μάζα που τους ανέδειξε, είναι οι κομματικοί μηχανισμοί που τους προώθησαν, το πολιτικό σύστημα που τους εξέθρεψε. Πριν βεβαίως προχωρήσουμε σε μια απόφαση καταδίκης για τον κουρασμένο κοινοβουλευτισμό, μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής ή της Ανατολικής Ευρώπης και να ανακαλύψουμε ογκωδέστερες αποτυχίες, περισσότερο χαμένο κόπο, μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο.

Bill Shankly

Τώρα στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό με τους πολιτικούς μια απάντηση δίνει και ο Bill Shankly. «Το πρόβλημα με τους διαιτητές είναι ότι γνωρίζουν τους κανόνες, αλλά δεν γνωρίζουν το παιχνίδι" αποφάνθηκε ο Σκότος προπονητής που πήρε τη Liverpool από την Β΄ κατηγορία και την οδήγησε στην κορφή της πρώτης και της Ευρώπης. Αν στη λέξη διαιτητής βάλουμε τη λέξη πολιτικός έχουμε την απάντησή μας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ελληνικά πράγματα, όπου έχουμε μια γνώση. Ένας άλλος μαέστρος των πάγκων o οποίος με τα 26 χρόνια που βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της United έχει ήδη ξεπεράσει κατά εννέα το χρονικό διάστημα της παραμονής του Shankly στη Liverpool, ο Ferguson, κάνοντας ένα σχόλιο για τον Ιταλό επιθετικό Pippo Inzaghi είπες: “ο τύπος πρέπει να γεννήθηκε οφσάιντ” . Με αυτή την πρόταση, ο sir Alex, περιέγραψε άθελά του και πολλούς πολιτικούς.

Read more...
 
Μέρα εκλογών, εποχή παραλογισμών (18.06.2012). PDF Print E-mail

Ψηφίζω στο ίδιο εκλογικό τμήμα τα τελευταία 35 χρόνια. Σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις το έκανα συντροφιά με τον ίδιο άνθρωπο.

Τον Οκτώβριο του ’81, αφού ψηφίσαμε κατεβήκαμε το Διόνυσο και κάναμε μια βουτιά στο Σχινιά. Η απάντηση του στο ερώτημά: «Τι ψήφισες;» μου είχε δημιουργήσει εκνευρισμό. Σχεδόν μου είχε χαλάσει την ημέρα.

Πράγμα περίεργο, 31 χρόνια αργότερα, η ίδια ερώτηση έτυχε της αυτής απάντησης και όχι μόνον δεν εκνευρίστηκα, αλλά ένοιωσα μια ανακούφιση.

Πράγμα  παράλογο τόσο τότε, όσο και σήμερα ότι δεν ψηφίσαμε το ίδιο κόμμα. Τότε θεωρούσα μεγίστη κουταμάρα την επιλογή του, σήμερα την εκτιμώ ως λογική και ως ένα βαθμό, επιβεβλημένη. Τώρα γιατί παρέμεινα (σχετικά) σταθερός στη δική μου επιλογή, τη στιγμή που έκρινα τη δική του, λογική και επιβεβλημένη, είναι ένα άλλο ερώτημα.

Read more...
 
Κοινωνία, Πολιτική & Βία (08.06.2012) PDF Print E-mail

Ήταν θέμα χρόνου, τόσο αυτό που συνέβη στο στούντιο του “Αντένα”, όσο και εκείνα που έλαβαν χώρα λίγο νωρίτερα, στην Παιανία και στην Χαλκίδα. Τρία πρωτόγνωρα γεγονότα συμπυκνωμένα σε λίγες ώρες αποδεικνύουν πως η κοινωνία, σε όλα της τα επίπεδα, δεν έχει πια την πολυτέλεια να κρύβει τις αδυναμίες της.

Σε ένα τοπίο ολότελα ασταθές, η βία, αναδεικνύεται σε κυρίαρχη πρακτική. Αντίθετα, η δια του λόγου συνεννόηση, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη. Το κοινό χαρακτηριστικό είναι η ανισορροπία. Άλλοτε εκδηλώνεται με φανατισμό, που σιγά-σιγά πρωταγωνιστεί και μετατρέπεται σε σημαντικό μέγεθος (περίπτωση “Αντένα”). Πίσω του κρύβεται, συνήθως, αδυναμία αντίληψης, έλλειψη γνώσης, απουσία καλλιέργειας, συχνά και ψυχικοί νόσοι.


Άλλοτε εκδηλώνεται με ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την αδυναμία των θεσμών να προστατέψουν κυρίαρχα δικαιώματα (περίπτωση Παιανίας) και άλλοτε με τρόπο καθαρά ποινικό (περίπτωση Χαλκίδας). Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν οι αυτοκτονίες πολιτών ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, (τελευταία, η χθεσινή περίπτωση της μαθήτριας στη Ν. Ερυθραία) αρχίζει να γίνεται κατανοητό το ασφυκτικό πλαίσιο.

Read more...
 
Τέρμα Θεού (02.06.2012) PDF Print E-mail

(την περίοδο που διανύουμε, η καθημερινότητα μας φέρνει μπροστά σε εμπειρίες που άλλοτε θα περνούσαν χωρίς να γεννήσουν σκέψεις ή σχόλια, ή τέλος πάντων θα ταξίδευαν στις παρυφές των ενδιαφερόντων μας. Όχι ότι δεν υπήρχαν προβλήματα, όχι ότι όλα λειτουργούσαν εύρυθμα, αλλά υπήρχε η πολυτέλεια της επόμενης μέρας, της άλλης λύσης. Τώρα που τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά, μετριούνται, ζυγίζονται ιδεολογίες και πρακτικές πιο αυστηρά αλλά και πιο ανθρώπινα. Ο Γιάννης Δοδόπουλος μας πηγαίνει μια βόλτα στο «Σωτηρία», αλλά και στη νεότερη Ιστορία…)

Αφόρητος πονόδοντος μ΄ έστειλε, Σάββατο βραδάκι, σε κρατικό νοσοκομείο. «Σωτηρία», τομεύς οδοντιατρικός. Aπό τη στιγμή που θα στρίψεις τη Μεσογείων για να μπεις, ταμπέλα πρόσβασης ή καθοδήγησης δεν υπάρχει καμία.

Στην αναμονή όλοι κι όλοι δυο άνθρωποι. Μια μητέρα κι η πάσχουσα κόρη της. Την καλούν. Δεν ξέρω τι είχε, αλλά χρειάστηκε πάνω από 40 λεπτά ιατρικής αντιμετώπισης.

Πιάνω συζήτηση με τη μητέρα (ο πόνος, ενίοτε, με κάνει κοινωνικό) με αφορμή την κίνησή μου να χτυπήσω το κουδουνάκι για να δηλώσω παρουσία κι εμμέσως να λάβω σειρά προτεραιότητας.

Στη ατμόσφαιρα υπάρχει ένας δισταγμός για το αν, με το χτύπημα του κουδουνιού, οι ευρισκόμενοι πίσω από τις πόρτες εκνευριστούν. Ήδη κάτι ανάλογο είχε συμβεί πριν.

Ο προηγούμενος σε τι κατάσταση έφυγε; ρώτησα κάποια στιγμή

Καλά φαινόταν, αποκρίνεται η μητέρα του κοριτσιού που με ρωτά με τη σειρά της αν έχω ξανάρθει...

Γενικώς, μια δυσπιστία έντονη όσο και ο πονόδοντος.

Πιάνουμε κουβέντα.

Είναι καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας. Διδάσκει σε γυμνάσιο της Αττικής. Σεμνή, μετρημένη, δίκαιη στις κρίσεις της. Η συζήτηση αρχίζει να περιστρέφεται στο Δημόσιο με αφορμή μια φράση της μετά τις πρώτες αμοιβαίες εκδηλώσεις δυσπιστίας: «Πάλι καλά που υπάρχουν κι αυτά» (λέει αναφερόμενη στα διημερεύοντα κρατικά νοσοκομεία), «αν δεν τα κόψουν τώρα όλα».

Συλλαμβάνω στον αέρα μια «αντιμνημονιακή» διάθεση κι αρχίζω να κουμπώνομαι. Όχι επειδή είμαι υπέρμαχος του βλακώδους μνημονίου που ελέω γερμανικού προτεσταντισμού κατέληξε να τιμωρεί τον ιδιωτικό τομέα και μόνον αυτόν. Αλλά επειδή πιστεύω ότι ακόμη και το πιο παχύσαρκο και πλαδαρό κήτος, όπως είναι η ελληνική οικονομία, πρέπει κάποια στιγμή να ξυπνάει. Ακόμη και με μνημόνια, εφόσον δεν της φτάνει ο ορθολογισμός.

Γρήγορα η αίσθησή μου αποδεικνύεται λανθασμένη. Το «πρόβλημα» της συνομιλήτριάς μου δεν είναι το Μνημόνιο. Είναι το Δημόσιο. Και για την ακρίβεια ο τρόπος που έφτασε να είναι αυτό που είναι.

Παίρνω θάρρος και αρχίζω, ενστικτωδώς, το ρεπορτάζ.

Read more...
 
Ατυχώς (10.06.2012) PDF Print E-mail

Αφού χρειάστηκε εβδομήντα χρόνια, ο αποκαλούμενος και ως υπαρκτός σοσιαλισμός αποσύρθηκε ολοκληρωτικά από το παγκόσμιο γίγνεσθαι και η τύχη του πλανήτη κρατήθηκε αποκλειστικά από το αντίπαλον δέος.

Ατυχώς

για την ανθρωπότητα, η αποτυχία του υπαρκτού συνδέθηκε με τη γιγάντωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αυτό γιατί το χρήμα εισχώρησε σε αλλότριους εθνικούς πόρους, απέκτησε πρόσβαση σε φτηνό εργατικό δυναμικό, παρήγαγε πολλά και προσιτά αγαθά, τα οποία όμως έπρεπε να διατεθούν. Πλην όμως, η δυνατότητα του αγοραστικού κοινού ήταν πλέον περιορισμένη. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η πιστωτική οικονομία.

Ατυχώς

το σχίσμα ανάμεσα στο πραγματικό εισόδημα και την αγοραστική δύναμη ήταν ένα μέγεθος που ολοένα μεγάλωνε. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2008 η κατάρρευση Lehman Brothers, έδωσε τις πρώτες ενδείξεις ότι οι αγορές όριζαν το μέλλον περισσότερο από τις κυβερνήσεις. Ακολούθως, το Ελληνικό πείραμα επαλήθευσε με τρόπο οδυνηρό αυτή την άποψη.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 11 12 13 14 Next > End >>

Page 11 of 14