Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Για το παρελθόν και το μέλλον της Κούβας – (Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018) PDF Print E-mail

Η πρόσφατη επίσκεψη της  επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας στην Κούβα, και η δήλωσή της, ότι η συνεργασία Ε.Ε. - Κούβας είναι πιο στενή από ποτέ, δίνει την αφορμή για μερικές σκέψεις. Στις ειδήσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων πως: «στην διήμερη επίσκεψη της στο νησί της Καραϊβικής η Federica Mogherini, αφού συναντήθηκε  με τον πρόεδρο Raul Castro, τόνισε ότι η Κούβα έχει αναδειχθεί στον πρώτο εμπορικό και επενδυτικό εταίρο της Ευρώπης».

Η Ιταλίδα επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας της Ε.Ε., η οποία στα νιάτα της έκανε την ιδεολογική διέλευση από το κομμουνιστικό μονοπάτι, ανακοίνωσε την αποστολή αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αβάνα.

Κούβα. Μόλις εκατό χρόνια μετά το πέρασμα του Κολόμβου στη δυτική ακτή της Αμερικάνικής ηπείρου, η Ιστορία μας διδάσκει,  πως το 90% των αυτοχθόνων Κουβανών εξολοθρεύτηκε είτε από το Ισπανικό σπαθί, είτε από ασθένειες που κόμισαν οι κονκισταδόρες, όπως  η ιλαρά και η ευλογιά.

Read more...
 
...ανάμεσα σε requiem και καζαμία - (Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018) PDF Print E-mail

Δευτέρα απόγευμα. Στο βουνό, με διάθεση για απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε και προβλέψεις για αυτή που έρχεται. Ο  ήλιος  έκανε το τελευταίο, σύντομο δρομολόγιο πριν κρυφτεί απέναντι, πίσω από το δυτικότερο βουνό.

Πολλές μέρες του Δεκέμβρη, ήρθαν με μια ακολουθία από  λαμπρές, ξεχωριστές δύσεις. Στην Αττική τουλάχιστον. Στο ερώτημα: τι κάνει μια δύση ξεχωριστή;  η απάντηση είναι:

Read more...
 
Καλό παιδί. – (Δευτέρα 1η Ιανουαρίου 2018) PDF Print E-mail

Δεν έχει περάσει και πολύ καιρός από τότε, που πίστευα ότι η Πρωτοχρονιά ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να γυρίσεις σελίδα, να αλλάξεις πράγματα. Να κυνηγήσεις  κάτι που επιθυμείς ή κάτι που πρέπει να γίνει.


Μισός αιώνας, μοναχά έχει περάσει. Από τότε που ξυπνούσες το πρωί της πρώτης μέρας του νέου έτους και έλεγες στο παιδικό πρόσωπο που κοιτούσες στο καθρέπτη: Να μην ξαναπώ κανένα ψέμα. Να μην ξανακάνω αταξίες. Να γίνω καλύτερος μαθητής. Να μην στεναχωρώ τους δίπλα μου. Ένα κατεβατό από Μην και Να. Για να είσαι καλό παιδί.

Η πρώτη του χρόνου, δεν ήταν κάτι αδιάφορο  ή αμελητέο. Ήταν εφαλτήριο. Κάτι σαν σοβαρή ηθική υποχρέωση. Αλλά όσο δυνατή ήταν η επιθυμία να υποσχεθείς, άλλο τόσο ισχυρή ήταν η καθημερινότητα που σιγά – σιγά, γλυκά και τρυφερά ανέτρεπε τις υποσχέσεις.

Read more...
 
Φωτογραφία & Τεχνολογία - (Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Στα χρόνια Δημοτικού ήταν, όταν ένιωσα για πρώτη φορά έλξη προς την εικόνα. Την φωτογραφία. Ο ημερήσιος Τύπος, τα περιοδικά «Εικόνες» της Ελένης Βλάχου και  «Επίκαιρα» της Πάπυρος Πρες, μα και οι εικόνες του Φώτη Φλώρου, που έφταναν  σπίτι μέσα σε μεγάλους φακέλους, ήταν οι αφορμές.

Μια instamatic, στο τέλος της δεκαετίας του ’60, την οποία διατηρώ ακόμα σε λειτουργική κατάσταση, ανέλαβε  να ικανοποιήσει τις αρχικές ανησυχίες. Λίγο αργότερα,  στα Γυμνασιακά χρόνια έγινε το επόμενο βήμα, εντρυφώντας πρώτα θεωρητικά και ακολούθως πρακτικά στις παρυφές της Τέχνης. Έστησα έτσι,  σιγά – σιγά  στο σπίτι, ένα μικρό εργαστήριο εμφάνισης και εκτύπωσης μαυρόασπρων φίλμς.

 

Έκτοτε ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα στο φωτογραφικό βωμό, για τα οποία ποτέ δεν μετάνιωσα.  Είχα χειριστεί κορυφαίο υλικό, ξεκινώντας από δανεικές Zenit, σε δανεικές Asahi, σε ιδιόκτητες F3, αργότερα F4 και F5 καθώς και μια σειρά από αξιοπρεπείς φακούς. Από το ’86 και μετά μάλιστα, είχα κρατήσει και ένα ψηφιακό αρχείο με τι αγοράστηκε,  τι πουλήθηκε, πότε και πόσο. Φλεβάρη του 2000 έδωσα ένα υπέρογκο ποσό για την πρώτη ψηφιακή DSLR. Ήταν μια D1. Συλλεκτικό κομμάτι πια,  ενώ με τα χρήματα που είχα δώσει τότε, σήμερα θα αγόραζα ένα καλό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Read more...
 
Πόσο μοιραίος θα φανεί ο 45ος; - (Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Περιδιαβαίνει συχνότατα τα δελτία ειδήσεων, κομίζοντας ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα για ηγέτη, προφίλ, ένα ασυνήθιστο ύφος και έναν μάλλον πρωτόγονο, πολιτικό λόγο.

Ο λόγος για τον επικεφαλής της πιο ισχυρής κυβέρνησης του πλανήτη. Των Η.Π.Α.

Αν ισχύει η ρήση του Paul Valery πως: «Ο πολιτικός σήμερα πρέπει να είναι ένα υβρίδιο χορευτή και λογιστή», είναι σαφές πως, ο Donald Trump δεν διαθέτει καμία από τις παραπάνω ιδιότητες.

Αν, επιπροσθέτως σκεφτούμε πως ο ΓαλλοΚορσικανός διανοητής εγκατέλειψε τα εγκόσμια, την χρονιά που τερματίστηκε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, μπορούμε να φανταστούμε τι γνώμη θα είχε για τον διάδοχο του Β. Obama.

Η σύγκριση του D. T. με τους Αμερικανούς προέδρους που ζήσαμε από το ’60 και εντεύθεν, είναι ατυχής για την Αμερική και ίσως αποδειχθεί ατυχέστερη για τον υπόλοιπο κόσμο. Αφορμή για το παρόν σημείωμα, είναι η τελευταία απρόσμενη, απρόβλεπτη του κίνηση να ανακοινώσει την μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας  στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ. Η ένταση στην Μέση Ανατολή, για μια ακόμα φορά ανέβηκε κατακόρυφα.

Read more...
 
...για την Ευρώπη τους - (Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Όχι μόνον δεν την γνωρίζω προσωπικά, αλλά δεν έχω ακούσει ούτε ένα στίχο να τραγουδά. Επίσης δεν έχω πρόθεση να την υπερασπισθώ. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν το έχει ανάγκη. Αναφέρομαι στην Νατάσσα Μποφίλιου και στις ανηλεείς επιθέσεις  που δέχτηκε, επειδή, ανάμεσα σε άλλα, χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή πολιτική, ως δικτατορική.

Σε αυτές τις περιπτώσεις κοιτάς δυο πράγματα. Ποιος είναι αυτός που δέχεται την επίθεση και ποιοι είναι εκείνοι που εφορμούν. Στο πρώτο ερώτημα,  η απάντηση είναι πως και το πέρασμα της από το Καποδιστριακό έκανε, και τις μουσικές της σπουδές ολοκλήρωσε και από μικρή απασχολείται και ερμηνεύει.

Στις μέρες μας είναι μια νεαρή γυναίκα, από τις φωτογραφίες θα την χαρακτήριζα και ευειδή, το αν είναι γοητευτική δεν το γνωρίζω, ενώ θεωρείται επιτυχημένη καλλιτέχνης με τα μέτρα τέλος πάντων τα τρέχοντα. Στα 34 της μετρά ήδη κάποια 13 χρόνια επαγγελματικής εμπλοκής στο τραγούδι και προφανώς βρίσκεται στα καραντουζένια της όπως θα το έθεταν και οι παλαιότεροι

Στο ερώτημα ποιους ενόχλησε η περί ευρωπαϊκής δικτατορίας δήλωση, η απάντηση είναι αποτυπωμένη στα μέσα. Ένιωσα  έκπληξη όμως, όταν πρόσεξα ότι ανάμεσά τους συντάχθηκε περιφρονητικά τόσο πρώην  βουλευτής, εκλεγμένος υπό το λάβαρο του Συ.Ριζ.Α., όσο και, με τρόπο λάβρο, φιλελεύθερος πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής. Ποιος άραγε να είναι κοινός τόπος τους;

Read more...
 
του ΑηΝικόλα ανήμερα - (Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Τέλειωνε ο φετινός Αύγουστος. Βρισκόμασταν σε πόλη της Δυτικής στερεάς Ελλάδας. Το βράδυ είχε έρθει, το καλοκαίρι γλιστρούσε μακριά, και ακόμα μακρύτερα ξέφευγαν αυτά που ήθελα για τη δουλειά μου. Όλα αναμενόμενα. Δειπνούσαμε με μια οικογένεια που την είχα και την έχω στα πιο ψηλά σκαλοπάτια της εκτίμησής μου.

Άνθρωποι ευγενείς, προσεκτικοί, εργατικοί, μετρημένοι, που μεγαλώνουν με υποδειγματικό τρόπο τα παιδιά τους. Κάποια στιγμή η κουβέντα έφθασε στη θρησκεία. Γνωρίζοντας ότι  στην άλλη πλευρά υπάρχει πίστη, αντιλαμβανόμενος ότι με αυτά τα θέματα οφείλεις να προχωράς με ιδιαίτερη προσοχή, μου ζητήθηκε από τον έφηβο γιο μια άποψη, μια προσέγγιση.

Διατύπωσα τις θέσεις μου, έγινε μια πολιτισμένη κουβέντα, την οποία χάρηκα και θαρρώ ότι τα ίδια ένιωσε και ο καλοσυνάτος νέος που είχα απέναντι μου.

Έτσι σήμερα, μέρα που 'ναι, είπα να συμπληρώσω εκείνη την προσέγγιση που διστακτικά ύφανα λέξη λέξη, με μια ακόμα τοποθέτηση. Διότι είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το ταπεινό τούτο σημείωμα θα το διαβάσει και ίσως βοηθήσει τον ξεχωριστό έφηβο συζητητή μου, να συνεχίσει να ερευνά με νηφαλιότητα της αλήθειες της ζωής.

Λοιπόν, αγαπημένε Μιχάλη:

Read more...
 
Όπως τα κρεβάτια. – (Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Προχωρώ σε αυτή την κατάθεση, διότι πρόσωπα που εκτιμώ και νιώθω ότι εισπράττουν κάποια σημάδια των καιρών καλύτερα  από μένα, επιμένουν να στήσω μια σελίδα στο facebook για τον παρόντα ιστότοπο. Εννοείται ότι ηλικιακά, είναι νεότερα. Διατυπώνουν  μερικά ισχυρά επιχειρήματα.

Σκέφτομαι, ότι οι ιδιότητες της  φύσης όπως τουλάχιστον μας τις  διδάσκει η καθημερινότητα,  απαντώνται και στην ψηφιακή τεχνολογία.  Ή καλύτερα στις εφαρμογές της. Το καλό συνυπάρχει με το κακό, το δίκαιο αγωνίζεται μέσα στη φουρτούνα της αδικίας, το άσχημο επιπλέει πάνω στο όμορφο και η κουταμάρα συχνά κατατροπώνει την εξυπνάδα.

Το ότι δεν είμαι κάτοχος σελίδας στο facebook, δεν σημαίνει ότι δεν ξέρω τι συμβαίνει με αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν υποψιάζομαι τι γίνεται μέσα σε αυτό. Δεν είμαι αντίθετος στην ύπαρξή του. Τουναντίον το είχα θαυμάσει όταν προ πενταετίας άκουγα 70χρονο αγαπητό μου πρόσωπο, να εξηγεί πως μισό αιώνα αργότερα βρέθηκαν, μίλησαν και συναντήθηκαν συμμαθητές που είχαν χαθεί, στα κύματα  της δεκαετίας  του ‘50. Το βρήκα πολύ ανθρώπινο και συγκινητικό.

Βρήκα επίσης πολύ βοηθητικό και δείγμα αλληλεγγύης, την δημιουργία των groups. Άνθρωποι με τα ίδια βάσανα, πολίτες με τις ίδιες ανησυχίες βρίσκουν απαντήσεις και διέξοδο μέσα από έναν δημόσιο διάλογο. Οργανώνονται και προχωρούν πιο συντεταγμένα. Δεν μπορώ να αρθρώσω ούτε συλλαβή κριτικής για  ότι αξιέπαινο, δημιουργικό, φανερό και θαρραλέο κομίζει τούτη η τεχνολογική εφαρμογή.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος όμως, είναι άκρως απογοητευτική. Και άλλο τόσο ανησυχητική. Δεν αναφέρομαι στις αδιάφορου  επιπέδου «που πήγα, που έφαγα» αναφορές, ούτε  στα ποσταρίσματα με αόριστα υπονοούμενα και άχρηστες βρισιές, δείγματα πολύ χαμηλού δείκτη ευφυίας και χαμηλότερου πολιτισμού.

Read more...
 
Το φορτίο της ημέρας – (Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Έχει φορτίο τούτη η ημερομηνία. Σε κάθε περίπτωση. Είτε διότι την θεωρείς ορόσημο, είτε διότι εκτιμάς ότι δεν συνέβη οτιδήποτε. Όπως υπάρχει η αποθέωση για κείνη την  νύχτα του Νοέμβρη του ‘73, έτσι υπάρχει και η πλήρης απαξίωση, ακόμα και η κριτική

Δηλωτικό αυτό του γένους. Ο φανατισμός και η υπερβολή δεν ήταν ανεξερεύνητες γαίες σε τούτο τον τόπο. Το αντίθετο, ήταν τα δομικά υλικά για την συμπεριφορά του Ελληνικού λαού, στο άναρχο ταξίδι της Ιστορίας. Για καλό και για κακό. Για τα όμορφα και για τα άσχημα.

Δεν υπάρχει μόνον ο Λεωνίδας και οι τριακόσιοι, οι Σαλαμινομάχοι και ο Γρανικός, το Αρκάδι και το Μεσολόγγι, η Καισαριανή και το Χαϊδάρι. Υπάρχουν κι άλλα.

Δεν ήταν ήμερα τα πράγματα εδώ. Τώρα παν να ησυχάσουν. Να κοιμηθούν. Κι αυτή είναι μια, άλλη, απειλή. Όπως και να ‘χει, η νύχτα της 16ης προς 17ης Νοεμβρίου του ‘73, άφησε άλλο ένα έντονο στίγμα. Ακόμα και για αυτούς που την αμφισβητούν. Διότι μερικές φορές κάνουν περισσότερο θόρυβο, από εκείνους που την πιστεύουν.
Read more...
 
Χίλια τριακόσια – (Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017) PDF Print E-mail

Χίλια τριακόσια. Τόσα είναι, μέχρι σήμερα, τα αναρτημένα κομμάτια στο telingstories.gr. Ξεκίνησαν την πορεία τους, τον Φλεβάρη του ‘09. Έκτοτε μεσολάβησαν σχεδόν 9 χρόνια ή ακριβέστερα 456 εβδομάδες. Τρεις αναρτήσεις ανά επταήμερο είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης. Το πηλίκο που θα ήθελε να είχε πει και ένας δύσμοιρος που έφτασε μέχρι την πρωθυπουργία.

Ένας από τους λόγους για τον οποίο γίνεται τούτη η λογιστικού είδους απογραφή, είναι, διότι θέλω να πιστεύω ο παρών ιστότοπος διαφέρει κατά πολύ από τον μέσο όρο της εικόνας του διαδικτύου. Πως στοιχειοθετείται άραγε, αυτή η εν πρώτοις, ολίγον ελιτίστικη, τοποθέτηση;

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 4 of 13