Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας....επέτειος που ‘ναι – (Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 1940) PDF Print E-mail

Δώδεκα μόλις μήνες πριν την συμπλήρωση 80 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στο ζοφερό δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να μια άλλη επέτειος του διαβόητου εκείνου Όχι. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχαν προηγηθεί οι ασκήσεις του φασιστικού μηχανισμού του Ντούτσε στην Κέρκυρα, με αρκετή από προβοκάτσια και θανάτους πολιτών.


Είχαμε δεχτεί το ύπουλο χτύπημα στην Τήνο με τον τορπιλισμό της Έλλης για να φθάσουμε στο ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου του ’40 και την επίσκεψη του Ιταλού πρέσβη στην οικία του Έλληνα πρωθυπουργού, με μια ιταμή διάθεση, ενώ η εισβολή είχε ήδη ξεκινήσει.

Οι φιλοδοξίες του Μπενίτο, φιλοδοξίες που τεσσερισήμισι  χρόνια αργότερα θα τον οδηγούσαν σε ένα ολότελα ατιμωτικό τέλος, κρεμασμένο ανάποδα στην Piazzale Loreto του Μιλάνου, τον έσπρωξαν στην εισβολή.

Read more...
 
Έρως & χρήμα - (Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019) PDF Print E-mail

Δεν θα πω κάτι άγνωστο, ούτε θα αποκαλύψω κάτι σκοτεινό. Εξ απαλών ονύχων της ιστορίας του πλανήτη επικρατεί μια σύγχυση. Πολύ βολική σε  οικονομοτεχνικό επίπεδο για πάρα πολλούς. Ατυχές στίγμα όμως, για το είδος ενός ιδεατού πολιτισμού. Ατυχέστατο δε, καθώς τόσες χιλιάδες χρόνια εξέλιξης δεν χρησίμεψαν ώστε να απομακρύνουν την ανθρωπότητα από τούτη τη σύγχυση. Ποιά;

Ότι το χρήμα είναι μέσον και ο έρως αυτοσκοπός. Και ουχί το ορθόν, αντίστροφον. Μέγα τμήμα της κοινωνίας όμως, έτσι κινείται. Λανθασμένα. Αντιμετωπίζει δηλαδή την παραγωγή χρήματος ως αυτοσκοπό, και τον έρωτα ως μέσον.

Η σύγχυσις μεγαλώνει και ολοκληρώνεται καθώς σε ένα πελώριο κομμάτι της ανθρωπότητας, οι δυο αυτές κινήσεις συμπλέκονται, έχοντας ένα τεράστιο κοινό σύνολο, δημιουργώντας αντίστοιχες ηθικές και συμπεριφορές.

Read more...
 
...που φεύγει - (Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου) PDF Print E-mail

Λίγες εικόνες και μερικά λόγια για τις μέρες που μικραίνουν, τις νύχτες που ψυχραίνουν.


Για το καλοκαίρι που φεύγει.

 

Read more...
 
Historia de agοsto (2) – (Τρίτη 20 Αυγούστου 2019) PDF Print E-mail

Προπαραμονή της πολυαγαπημένης του τέως εκλέκτορα της Εθνικής Ελλάδος. Της Παναγίας, ή Παναγιάς, με τον τόνο στη λήγουσα όπως την ήθελε ο Άγγελος. Φορτισμένη γιορτή, συνδεδεμένη με θρησκευτικά και εθνικά θέματα.

Φορτισμένη και η φετινή 13η, μέρα Τρίτη, με τον καπνό να πνίγει το Αθηναϊκό οικιστικό τέρας, από τη πυρκαγιά που καταβρόχθιζε την Εύβοια.  Σφοδροί γρέγοι, με σφοδρότερες σπιλιάδες, παραδέρνουν τον ταλαίπωρο τόπο. Ταυτόχρονα, υψηλές θερμοκρασίες, σε μια πόλη άλλοτε κλουβί και άλλοτε σκηνικό θεάτρου.

Read more...
 
Historia de agosto (4) – (Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019) PDF Print E-mail

Έχω έναν γνωστό, τολμώ να πω φίλο, ο οποίος έχει επιδείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, για την δεκαετία του 40. Μια ευαισθησία που έχει μετουσιωθεί σε έρευνα και μελέτη. Θα μπορούσα να πω ότι για την κλάση του, καθότι σημαντικά νεότερος, δεν είναι σύνηθες. Με καταγωγή από φτωχό, ακριτικό χωριό, θέλησε εκεί προ καιρού, με αφορμή μια επέτειο, να θυμίσει το παρελθόν.

Ζήτησε λοιπόν τη συνδρομή του τοπικού κοινοτάρχη, ο οποίος κατ’ αρχάς ανταποκρίθηκε θερμά, στο να ανασυρθούν τα αρχεία από εκείνη την περίοδο. Προϊόντος του χρόνου όμως, ο αιρετός άρχων, άλλαξε πλήρως αντιμετώπιση, για να φθάσει αργότερα στην απάντηση ότι δεν υπάρχει πλέον κάτι καταγεγραμμένο. Τα κάψαμε, κατέληξε

Read more...
 
Δια νόμου – (Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019) PDF Print E-mail

Ζοφερά ενδιαφέρουσα, η είδηση που κατέφθασε από την, υπό τον Όρμπαν, Ουγγαρία. Μια νέα νομοθεσία, ενώ περιορίζει το χρόνο μετάδοσης ειδήσεων στα 45 λεπτά, προβλέπει την αύξηση του ποσοστού των τηλεοπτικών προγραμμάτων με περιεχόμενο tabloid.


Η κρατική Ουγγρική τηλεόραση και τα δυο τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, θα προβάλλουν σε ποσοστό 35% του συνολικού προγράμματός τους, ειδήσεις που σκοπό έχουν να εντυπωσιάσουν ή να σοκάρουν καθώς παρουσιάζονται με τη χρήση γραφικών, μουσικής και ειδικών εφέ.

Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, για το θεσμοθετημένο και πολιτισμένο τμήμα της υφηλίου, τούτος ο νόμος. Ο Ούγγρος νομικός, εξειδικευμένος σε θέματα media, Γκάμπορ Πολιάκ, δήλωσε περί του νέου νόμου:

Read more...
 
Τι να ‘ναι πιο απογοητευτικό; – (Τρίτη 6 Αυγούστου 2019) PDF Print E-mail

Προσπαθώ να σταθμίσω τι είναι πιο απογοητευτικό. Η αποφυλάκιση ενός ειδικού φρουρού που έστειλε, εν ψυχρώ, έναν μαθητή στο τάφο, ή η επαναφορά ενός θηλυκού Ελληνικού δράματος στα εθνικά δρώμενα;

Ας το αποκωδικοποιήσουμε:

Read more...
 
Πριν 83 χρόνια – (Κυριακή 4 Αυγούστου 2019) PDF Print E-mail

Τον Αύγουστο του '36, η εικόνα στη γηραιά Ήπειρο ήταν ζοφερή. Γερμανία και Ιταλία βρίσκονταν υπό ολοκληρωτικά  καθεστώτα, που είχαν ήδη δείξει τις προθέσεις τους, με εκτοπισμούς, δολοφονίες, στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις περίφημες γιορτές της Νυρεμβέργης. H κατηφόρα στα σκοτεινά μονοπάτια ήταν ολοένα επιταχυνόμενη.

Στον αντίποδα, το δέος της Σοβιετικής ένωσης κλυδωνιζόταν από μύρια προβλήματα, όταν εκείνη ακριβώς την εποχή ο Ιωσήφ Στάλιν απόκτησε ουσιαστική εξουσία ξεκινώντας τις διαβόητες δίκες της Μόσχας. Στην Ιστορία καταγράφηκαν ως το μεγάλο ξεκαθάρισμα, καθώς πλήθος μελών της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Γραφείου, καθώς και στελέχη της κυβέρνησης καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες, πολίτες.

Στο δυτικό άκρο της Ηπείρου, στην Ιβηρική χερσόνησο, είχε ξεσπάσει ο Ισπανικός Εμφύλιος. Ήταν σαν ένα νόμισμα που γυρνούσε στον αέρα. Θα γυρνούσε για τα επόμενα τρία χρόνια, μέσα σε ένα πλαίσιο ανείπωτης βίας μα και απερίγραπτου ηρωισμού. Εξ’ όσων καταλάβαμε αργότερα, προσγειώθηκε στη λάθος πλευρά. Ήταν ένα πρώτης τάξεως πρόκριμα για το τι θα επακολουθούσε, σε όλο το κόσμο από το ’39 και εντεύθεν.

Κι όμως, στο Βερολίνο, είχαν σε εξέλιξη οι ενδέκατοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες. Το καθεστώς του Αδόλφου και οι κάμερες της Λένυ Ρίφενσταλ έδιναν την λαμπρή εικόνα, αλλά τα στρατόπεδα στο Οράνιενμπουργκ, στο Νταχάου, στο Μπράιτεναου, λειτουργούσαν ήδη τρία χρόνια. Μέχρι το ’45 δεκάδες άλλα θα συγκροτούνταν, έσχατο σημείο ανθρώπινης βαρβαρότητας, στέλνοντας εκατομμύρια αθώους στον πιο μοχθηρό θάνατο.

Στην Ελλάδα;  Πολλοί λίγοι Έλληνες είναι εν ζωή, έχοντας στέρεες αναμνήσεις από εκείνη την Τρίτη της 4ης Αυγούστου του 1936. Ο μικρός το δέμας 65χρονος, πρώην αξιωματικός του Μηχανικού, πρωθυπουργός και υπουργός επί των στρατιωτικών, καταλύει, με τις ευλογίες του βασιλέως Γεωργίου του Β’, το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, εγκαθιδρύοντας δικτατορία.

Read more...
 
H (μεθ)επόμενη μέρα – (Τρίτη 9 Ιουλίου 2019) PDF Print E-mail

Παραμονές εκλογών. Μέρα Παρασκευή. Οκτώ το πρωί. Μπενάκειο τμήμα παραλίας Σχινιά. Άφιξη για σύντομη, πρωινή βουτιά.


Ο Γραίγος φέρνει όλη την αρρωστημένη μυρουδιά του καμένου από την πυρκαγιά της Ευβοίας. Προς δυσμάς το Πεντελικό, έχει στεφανωθεί από το καθούρι της καπνιάς. Όλη η διάθεση για βουτιά έχει ήδη καταρρακωθεί.

Read more...
 
Εκλέγεσθαι - (Κυριακή 7 Ιουλίου 2019) PDF Print E-mail

Ημέρα εκλογών σήμερα. Ημέρα που θα κρίνει το μέλλον του τόπου. Έτσι ακούγεται. Για την μια πλευρά της διαδικασίας, το εκλογικό σώμα, τα είπαμε στην προηγούμενη ανάρτηση. Στην παρούσα, μας απασχολεί η άλλη. Οι εκλεκτοί που θα γεμίσουν τα έδρανα του κοινοβουλίου, οι εκλεκτότεροι που θα ορκισθούν υπουργοί και ο πρώτος μινίστρος που θα αναλάβει τη σοβαρότατη υπευθυνότητα του πρωθυπουργού.


Δεν ξέρω αν αδικώ τους σημερινούς μνηστήρες της εξουσίας, μα αν υπήρχε μια βαθμολογία που θα περιλάμβανε, γνώσεις, σύνεση, εμπειρίες, κρίση, θαρρώ ότι  θα καταλάμβαναν τις τελευταίες θέσες, ανάμεσα στους υπόλοιπους που διεκδίκησαν αντίστοιχα αξιώματα και υπευθυνότητες από την Μεταπολίτευση και εντεύθεν.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 2 of 13