Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.



Έρχεται, πριν μάθουμε. (09.07.2011) PDF Print E-mail

Δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Θα δώσεις μια ειλικρινή αγκαλιά, θα εκφέρεις μια κουβέντα μικρή, αληθινή, μα ότι και να πεις ή να πράξεις στο τέλος, το βάρος της απώλειας εκείνοι θα σηκώσουν. Η στεναχώρια δεν υπήρξε ποτέ ένα μέγεθος που μοιράζεται. Όσοι, για οποιοδήποτε λόγο την νοιώθουν, την κουβαλούν μόνοι τους. Όσο και να συμπάσχεις μαζί τους, δεν θα νοιώσουν κάποια ουσιαστική ανακούφιση. Είναι η δική τους στεναχώρια.

Αυτό σκεφτόμουν μετά το τέλος του μνημόσυνου καθώς καθόμουν σε ένα σκιερό παγκάκι του νεκροταφείου.

Το πρωινό αεράκι παρέσερνε τα ξεραμένα κλαράκια από το παρακείμενο εύρωστο αλμυρίκι, κουνούσε με χάρη τα ψηλά κωνοφόρα, έφερνε τις μυρουδιές του καλοκαιρινού πρωινού και δρόσιζε εκείνες τις πρώτες ώρες της μέρας.

Read more...
 
Αναζητούνται ιδέες (26.06.2011) PDF Print E-mail

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός που προέκυψε ως έσχατη πολιτική λύση, προσέφερε ίσως τις τελευταίες δόσεις ελπίδας. Όπως όμως είχε τεθεί και εδώ, (Πρωτόγνωρες & πολύπλοκες 18.06.2011): «το ερώτημα παραμένει στο πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να έχουν τα πρόσωπα σε μια πορεία που επιλογές δείχνουν να είναι ελάχιστες.»

Στο ερώτημα τούτο οι απαντήσεις έρχονται απρόσκλητες. Η ειδησεογραφία των τελευταίων ωρών τις παραθέτει. Οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και οι δανειστές μας στο Δ.Ν.Τ. δεν θα μπορούσαν να το θέσουν πιο άμεσα. Ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου και κατόπιν η εκταμίευση των χρημάτων της δόσης.

Ακούγεται σαν εκβιασμός ειδικά όταν υπάρχει η δήλωση του τέως υπουργού επί των οικονομικών που είχε ξεκαθαρίσει πως τα χρήματα των δημοσίων ταμείων επαρκούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Εξ’ άλλου ο διάδοχός του, όσο ευφυές και λαμπρό, επιστημονικό πνεύμα και αν είναι, δεν είναι καν οικονομολόγος αλλά συνταγματολόγος. Επιπροσθέτως οι πρώτες επιλογές του βάδισαν πάνω στα ίδια μονοπάτια του προκατόχου του.Με αυτά που γνωρίζουμε, με όσα καταλαβαίνουμε φθάνουμε στο συμπέρασμα ότι Λογιστικά ο τόπος είναι διάτρητος. Το ποιοι ευθύνονται, το πώς συνέβη έχει τώρα, μικρότερη σημασία, από το πώς θα αντιδράσουμε.

Read more...
 
Πολύπλοκες & πρωτόγνωρες. (18.06.2011) PDF Print E-mail

Έτσι μπορούν να αποδωθούν με δυο μονάχα λέξεις οι συνθήκες που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Όχι μόνο από την οικονομική τους πλευρά , μα στις κοινωνικές αλλά και στις πολιτικές τους διαστάσεις.

Ο τόπος και οι πολίτες βρίσκονται σε δεινή θέση και όπως εύστοχα υποστηρίζεται, διανύουν τη χειρότερη περίοδο της νεώτερης ιστορίας, αν βέβαια εξαιρεθούν οι ένοπλες εμπλοκές. Εξ ίσου σύνθετη είναι και η απάντηση στο ερώτημα: «Πως φτάσαμε έως εδώ;» Ειδικά αν χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο ώστε να πετύχουμε τον απεγκλωβισμό από το αδιέξοδο. Προφανώς δεν υπάρχει μόνο μια (απάντηση). Είναι ένας συνδυασμός αιτίων, σφαλμάτων, κινήσεων.

Γιατί είναι είναι πρωτόγνωρες;

Read more...
 
F1 Montreal & άλλες ιστορίες (10. 06.2011) PDF Print E-mail

Στο Montreal του Καναδά, φιλοξενείται ο έβδομος αγώνας του φετινού πρωταθλήματος F1. Το γεγονός λαμβάνει χώρα στον πάρκο Jean Drapeau πάνω στην τεχνητή νησίδα Notre Dame που δημιουργήθηκε μέσα σε δέκα μήνες, το 1965, με τους 15 εκατομμύρια τόνους πετρωμάτων από τις εκσκαφές του μετρό του Montreal. Ήταν έτοιμη το 1967 ώστε να συμπεριληφθεί στους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας από την ανεξαρτησία της χώρας. Εννιά χρόνια αργότερα φιλοξένησε και τμήμα των θερινών Ολυμπιακών αγώνων.


Ακριβώς πριν δέκα χρόνια, το 2001, βρέθηκα εκεί για να καλύψω τον αγώνα. Την μέρα που ο Tony Blair και οι Εργατικοί κέρδιζαν τη δεύτερη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, έφθασα με πτήση της KLM μέσω του νεφοσκεπούς Ροτερνταμ στο ηλιόλουστο Μόντρεαλ. Ανοικτή πόλη, ευχάριστη τουλάχιστον στις θερινές συνθήκες, με πλούσιες εικόνες, χρώμα και χώρους. Εκτός χρόνου λόγω jet lag, περπατώ πολλά χιλιόμετρα στην πόλη, σε μια απόπειρα να την εξερευνήσω.

Read more...
 
D.S.K. & Οφηλία (17.05.2011) PDF Print E-mail

Ίσως να μην μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη στη σουίτα 2806, των 3.000 $ ημερησίως, του Sofitel της Νέας Υόρκης. Εκεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο των αμερικανικών αρχών, η 32χρομη Αφροαμερικανή υπάλληλος του ξενοδοχείου, μητέρα δύο τέκνων, ονόματι Οφηλία, πέρασε το κατώφλι προκειμένου να τακτοποιήσει τη σουίτα και ο Dominique Strauss Khan επιχείρησε να την βιάσει.

Στις Η.Π.Α., τη χώρα των αντιφάσεων, η σεξουαλική επίθεση είναι ένα σοβαρό αδίκημα. Οι ανοχές της νομοθεσίας είναι μηδαμινές και η επιβολή της, απαράβατη και βαριά.

Ο επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια σκοτεινή υπόθεση. Αν τω όντι διέπραξε το αδίκημα είναι ακατάλληλος για οποιαδήποτε δημόσια θέση.

Αν όμως είναι θύμα σκευωρίας αξίζει να σκεφτούμε ποιοι και γιατί θέλουν το πολιτικό του τέλος. Ο DSK προαλειφόταν για υποψήφιος των Γαλλικών προεδρικών εκλογών το 2012, αντίπαλος του Σαρκοζί, ο οποίος θα επιχειρήσει μια δεύτερη θητεία.

Read more...
 
Τα κελεύσματα της κρίσης (13.05.2011) PDF Print E-mail

Η πολύ οδυνηρή οικονομική κατάσταση και κυρίως το αβέβαιο του μέλλοντος του τόπου, αφήνουν ήδη ισχυρό ίχνος στη συμπεριφορά όσων βρίσκονται, τούτη την εποχή σε αυτό το κομμάτι γης. Σκόπιμα δεν πληκτρολογώ τη λέξη «λαός». Μετά τον Δεκέμβριο του ΄44, ίσως και τον Νοέμβριο του ’73, η έννοιας της λέξης εξασθενεί ολοένα και πιο γρήγορα, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις, έως τον πιθανότατα ολοκληρωτικό της εκφυλισμό.

Ας ξεκινήσουμε από το πρόσφατο και αδυσώπητα τραγικό, περιστατικό της σφαγής του 44χρονου άνδρα στο κέντρο των Αθηνών με δύο μάλλον ρητορικές ερωτήσεις.

- Τι είδους μίσους, ανάγκης, απελπισίας, μοχθηρίας μπορεί να οπλίσει ομάδα ανθρώπων να δολοφονήσει με αυτόν τον ύπουλο αλλά και βαρβαρικό τρόπο έναν άγνωστο σε αυτούς άτομο, για την χρηματική αξία μιας βιντεοκάμερας;

- Για πιο λόγο να κυκλοφορείς με ένα μαχαίρι που μπορεί να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή στις 05.30 το ξημέρωμα στο κέντρο της Αθήνας.

Οι απαντήσεις είναι τόσο προφανείς όσο και το γεγονός ότι ο σφαγιασθείς θα μετέφερε την εγκυμονούσα σύζυγό του στο μαιευτήριο, για να γεννήσει το παιδί τους, ένα δεδομένο που εντείνει έτι περαιτέρω το δράμα.

Στο πρόσφατο παρελθόν το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, σε αυτό τον τόπο, είχε τις ρίζες του, στην τιμή, στο πάθος, στο προσωπικό μίσος, ή τις πολιτικές διαφορές.

Το αποτύπωμα του αίματος πάνω στη γκρι κουκούλα του αυτοκινήτου, έξω από το # 57 της Γ’ Σεπτεμβρίου, που πολλές εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδο, περιγράφει τα νέα εγκληματικά ήθη. Και στα αυτά τα νέα ήθη, αν για την κατοχή μιας βιντεοκάμερας, απαιτείται η σφαγή ενός 44χρονου, δεν αποτελεί εμπόδιο. Να προστεθεί ότι το έγκλημα συντελέστηκε (πιθανότατα) από αλλοδαπούς, σε μια ευρύτερη περιοχή με σοβαρά προβλήματα.

Read more...
 
Aldo Moro. Από τη via Fani στην via Caetani και πολύ πιο μακριά - Σαββάτο 9 Μαίου 2015 (επανάρτηση από 09.05.2011) PDF Print E-mail

Ξημερώματα Τρίτης 9 Μαΐου 1978. Ο Άλντο Μόρο (Aldo Moro), πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Ιταλικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος μεταφέρεται από τους απαγωγείς του, Μάριο Μορέτι (Mario Moretti) Τζερμάνο Μάκαρι (Germano Maccari) Πρόσπερο Γκαλινάρι (Prospero Gallinari) από το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου της δού Μονταλτσίνι, όπου βρισκόταν σε ομηρία επί 55 μέρες, στο υπόγειο γκαράζ. Στην είσοδο,  η Αννα Λάουρα Μπραγκέτι (Anna Laura Braghetti), εκτελεί χρέη τσιλιαδόρου.

Φορτώνουν τον Μόρο στο πορτ μπαγκάζ ενός κόκκινου Renault 4L και τον υποχρεώνουν να σκεπαστεί με κουβέρτες με την πρόφαση ότι θα μεταφερθεί σε νέο κρησφύγετο. Στον υπόγειο κλειστό χώρο, ακούγονται δυο σύντομες πνιχτές ριπές.

Τρίτη 9 Μαΐου στην via Μichelangelo Caetani . Το δράμα ολοκληρώθηκε.

Μια ώρα αργότερα παρκάρουν το όχημα με τον σκεπασμένο νεκρό, στη via Michelangelo Caetani στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, στην μέση περίπου της απόστασης που χώριζε τις έδρες του Κομμουνιστικού (CPI) και του Χριστιανοδημοκρατικού (DC) κόμματος.

Μαζί με τον Μόρο, είχε χαθεί και η τελευταία πιθανότητα του Compromesso Storico, του ιστορικού συμβιβασμού ανάμεσα στην ισχυρή αριστερά και την κραταιά δεξιά της Ιταλικής πολιτικής σκηνής.

Κύλησαν 37 χρόνια από την μέρα που θυσιάστηκε ο Μόρο. Μαζί του θυσιάστηκε ένα καλύτερο πολιτικό μέλλον για την Ιταλία. Αν αυτό το συμπέρασμα όμως είναι δυσάρεστο, ακόμα πιο οδυνηρές είναι οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν στην διάρκεια της ομηρίας του, καθώς και οι τακτικές συγκάλυψης επί αρκετά έτη μετά τον θάνατό του.

Στις 19 Ιουλίου του 2010 έφυγε από τη ζωή η Ελεονόρα Μόρο (Eleonora Ciavarelli Moro), η επί 33 χρόνια σύζυγός του, η οποία ποτέ δεν σταμάτησε να κατηγορεί τους κοινωνούς της πολιτικής της πατρίδας της, και τους συνοδοιπόρους του στο κόμμα, ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του άνδρα της. Σε όλη αυτή την μακρά, επίπονη και ως αποδεικνύεται σκοτεινή διαδρομή, η αγαπημένη του «Νορέτα» διατύπωσε ένα έντονο κατηγορητήριο για τους πολιτικούς συμμάχους του Μόρο και δεν δίστασε να μεταφέρει την ωμή απειλή του αμερικανού υπουργού των εξωτερικών, Χένρυ Κίσινγκερ (Henry Kissinger), όπως της είχε ομολογήσει ο σύζυγός της: «Η σταματάς να φλερτάρεις με τους κομμουνιστές ή θα το πληρώσεις ακριβά».

Read more...
 
Τα της Πρωτομαγιάς (01.05.2011) PDF Print E-mail

Μυστήρια υπόθεση η πρώτη Μαΐου.

Από την μια εκφράζει την κορφή της άνοιξης, την ανθοφορία, την μέση περίπου του χρονικού διαστήματος από την εαρινή ισημερία έως το θερινό ηλιοστάσιο, την αισιοδοξία.

Από την άλλη συνδέεται με ένα βαρύ ιστορικό διεκδικήσεων, με απώλειες και βία, με μαχητικότητα και συγκρούσεις.

Read more...
 
Three mile Island, Chernobyl & άλλα (28.04.2011) PDF Print E-mail

Καθημερινή 31.03.1979

Η πρώτη φορά που αντιμετώπισα περιστατικό ατυχήματος σε Πυρηνικό εργοστάσιο ήταν την άνοιξη του 1979, όταν ο προϊστάμενός μου στο τμήμα εξωτερικών ειδήσεων της εφημερίδας «Καθημερινή» με "χρέωσε" με το θέμα του Τhree mile island.

Όπου three mile island τοποθεσία στην κομητεία Dauphin της Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. Εκεί και η μονάδα πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ανήκε στις εταιρείες General Public Utilities και Metropolitan Edison. Το ατύχημα που οδήγησε στην τήξη του πυρήνα της δεύτερης μονάδας του αντιδραστήρα ξεκίνησε στις 4 το ξημέρωμα της 28ης Μαρτίου του ’79 όταν μια βαλβίδα κόλλησε στην ανοικτή θέση επιτρέποντας σε μεγάλες ποσότητες του ψυκτικού του πυρηνικού αντιδραστήρα να διαφύγουν.

Read more...
 
για την κατανάλωση, την κρίση & την Δραπετσώνα (26.04.2011) PDF Print E-mail

Αυτός ο ταχύς μετασχηματισμός τόσο της κοινωνίας όσο και της οικονομίας στην μεταπολεμική Ελλάδα, που βίωσαν έντονα όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’50, δείχνει να φθάνει στο τέλος του. Όχι από άποψη, αλλά από ανάγκη.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 11 12 13 14 Next > End >>

Page 13 of 14