Όταν ξεκινούσε, τον Δεκέμβριο του 2008, ζούσαμε σε ένα διαφορετικό κόσμο με πλήρη αδυναμία να μαντέψουμε τις επερχόμενες εξελίξεις, τις επικείμενες αλλαγές. Περισσότερα από 15 χρόνια από τότε, με όσα έχουν μεσολαβήσει, πάρα πολλά από αυτά αδιανόητα και πρωτόγνωρα, παραμένουμε στο ίδιο, περίπου, σημείο. Στην πλήρη αδυναμία να μαντέψουμε τα μελλούμενα, τα οποία μόνο στην συνείδηση των αιθεροβαμόνων ενέχουν στοιχεία αισιοδοξίας.
Σε τούτο το χρονικό διάστημα, εδώ σε αυτόν τον ιστότοπο, αναρτήθηκαν 2002 κομμάτια, όλα πρωτότυπα πλαισιωμένα από πολλαπλάσιες εικόνες. Πλην ενός μονοψήφιου αριθμού, άπαντα είναι συντεταγμένα από ένα άτομο. Το αναφέρω όχι ως κατόρθωμα, αλλά ως μια απόπειρα εκτίμησης του χρόνου που δαπανήθηκε και ως εκ τούτου περιγράφουν τη σχέση του μοναδικού γραφιά - διαχειριστή με το δημιούργημά του.
|
Read more...
|
|
Αυτή η πρόσφατη κυβερνητική κρίση που προέκυψε και εκδηλώθηκε με παραιτήσεις δυο υπουργών, εκ των πλέον εμπίστων του πρωθυπουργεύοντος, εκ των οποίων ο εις είχε αντικαταστήσει έναν άλλον παραιτηθέντα, επίσης εκ των πολύ εμπίστων του κυβερνήτου τε και συγγενή του, μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε έναν ακόμα ορισμό του τι «έχει η πολιτική».
Έτσι λοιπόν μετά τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής που δεν υπήρχε περίπτωση να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα, ο Έλλην pm απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, απάντησε σιβυλλικά: «Αυτά έχει η πολιτική».
|
Read more...
|
Λίγα λόγια για την Εθνική εορτή, ένεκα η ανοιξιάτικη τούτη ημέρα
μα και για την τρέχουσα αθλητική, και μη, επικαιρότητα.
|
Read more...
|
Η αγορά και η ανάγνωση της εφημερίδας ήταν κάποτε ο μοναδικός τρόπος της πιο ανεξάρτητης ενημέρωσης. Ως εκ τούτου ο ρόλος της ήταν πολύ σοβαρός. Από την εποχή του μεσοπολέμου όπου το ραδιόφωνο ήταν αποκλειστικά κρατικό, στην εποχή της τελευταίας στρατιωτικής δικτατορίας που έπληξε τον τόπο, οπότε αναδύθηκε η τηλεόραση, ο μόνος τρόπος να μάθαινε ο πολίτης, τουλάχιστον εκείνος που γνώριζε ανάγνωση, το τι συνέβαινε εκτός της κρατικής ενημέρωσης ήταν οι εφημερίδες.
Οι εφημερίδες που ασφαλώς αγκάλιαζαν κάποια πολιτική ιδεολογία ή ήταν προσκείμενες σε κάποια παράταξη, που προφανώς έκαναν συμβιβασμούς, που ναι ήταν δύσκολο να είναι αντικειμενικές, αλλά γράφονταν από δημοσιογράφους όχι από δημοσιοσχεσήτες, διευθύνονταν από διευθυντές σύνταξης όχι από γιέσμεν, ανήκαν σε εκδότες και όχι σε επιχειρηματίες.
|
Read more...
|
Με τίτλο «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι», μια συλλογή κειμένων ξέχειλη από συναναστροφές, δημιουργία, φιλίες, εμπειρίες ο Μάνος Χατζιδάκις αφηγείται το μονοπάτι της ζωής του, αλλά ταυτόχρονα μας κομίζει πλήθος από στοιχεία που θέλουμε να λησμονούμε ή δεν θέλουμε γνωρίζουμε για τον τόπο και το παρελθόν μας.
Ανάμεσα στα τόσα πολλά ψήγματα ανεπιτήδευτης σοφίας, όπου εμπεριέχονται είτε δικές του ρήσεις είτε τρίτων «μην λογοδοτείς στην Εξουσία, θα χάσεις το ταλέντο σου» από τον Ν. Γκάτσο ως συμβουλή, στον Μ.Χ υπάρχει και η εξής δική του: «αυτό που ενώνει τις παρέες δεν είναι οι κοινές ιδέες, αλλά η κοινή άγνοια».
|
Read more...
|
Για όσους έχουν διαβεί το εξηκοστό πέμπτο έτος της συνεχούς παρουσίας στον τόπο που γεννήθηκαν, εν προκειμένω στην Ελλάδα, και όσοι εξ αυτών προσπαθούν να έχουν σφαιρική ενημέρωση, επίσης να σκέφτονται, να λειτουργούν με γνώμονα ότι υπάρχουν και άλλα θέματα πέραν του προσωπικού του συμφέροντος και τέλος να θυμούνται με σχετική ακρίβεια εικόνες του παρελθόντος, για όσους λοιπόν συγκεντρώνουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, το μέλλον έρχεται απειλητικά παραμορφωμένο.
Τούτη η εικόνα είναι τραβηγμένη ένα μήνα μετά τα εγκαίνια του Hilton των Αθηνών. Βρισκόμαστε στον Μάιο του 1963. Πάνω στο χώμα, γύρω από το μεταλλικό τραπεζάκι τρεις άνδρες, συζητούν, καπνίζουν, πίνουν καφέ σε κλίμα ευχάριστο. Γνωρίζουμε την ταυτότητα μόνο του μεσαίου. Είναι ο John Sprinzel, 33 χρονών εκείνη την χρονιά, πρώην οδηγός αγώνων, νυν δημοσιογράφος και μέλλων συγγραφέας. Βρίσκεται στην Ελλάδα για να καλύψει το ΙΑ΄ Δ.Ρ.Α. Στο φόντο αριστερά φλουταρισμένος ο Λυκαβηττός με τον Άη Γιώργη στην κορφή και στο κέντρο ξεχωρίζει, ως τοπόσημο, το ξενοδοχείο.
|
Read more...
|
Σε συμβάντα που κάποιος είναι σύγχρονος είναι δύσκολο να αποφύγει τον συναισθηματισμό. Και όσο πιο μεγάλες διαστάσεις σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο έχουν όσα συνέβησαν, τόσο πιο δύσκολο είναι να αποφύγει την συναισθηματική εμπλοκή. Αν υποτεθεί δε, πως είχε και την παραμικρή συμμετοχή είναι σχεδόν αδύνατο να παραμείνει συναισθηματικά αδρανής. Στην περίπτωση μάλιστα που προστεθεί και το εφηβικό της ηλικίας τότε η συναισθηματική επίδραση καθίσταται βέβαιη.
Κατανοητό γιατί αυτές οι κουβέντες, αποκτούν άλλη βαρύτητα τέτοια μέρα. Στα 15 χρόνια ύπαρξης τούτης της ιστοσελίδας έχουν αναρτηθεί πλείστες αναφορές για ότι συνέβη τον Νοέμβριο του ΄73 στην Ελλάδα. Μερικοί σύνδεσμοι παρατίθενται στο τέλος. Αλλά, κάθε χρονιά που προστίθεται από το Φθινόπωρο του '73, κάθε χρονιά που με απομακρύνει από τότε, σε τίποτα δεν έχει αλλάξει την άποψή μου για τα τι, τα γιατί και τα διότι.
|
Read more...
|
Για να το ξεκινήσω χιουμοριστικά, καθότι από ένα σημείο και μετά δεν χωρά καθόλου χιούμορ, μόλις διάβασα το επίθετο η μνήμη μου ταξίδεψε στη δεκαετία του ’70 και στους Γερμανικούς οίκους βελτιώσεως αυτοκινήτων. Πως ήταν ο Alpina και ο Schnitzer που ειδικεύονταν σε οχήματα με σήμα την προπέλα; Έτσι o Irmscher και ο Steinmetz που είχαν ειδικευτεί στα οχήματα με σήμα τον κεραυνό και ιδρυτή τον Αδάμ Όπελ. Δεν ταίριαζε όμως, υπήρχε κάτι άλλο πολύ πιο πρόσφατο που αφορούσε το επίθετο Steinmetz και έξυνα τα βάθη της πρόσφατης μνήμης να το ανακαλύψω.
Μέχρι που ο λαμπτήρας άναψε και ήρθε απρόσκλητη η πληροφορία. Μα βέβαια, αυτός είναι! Τον αναφέρει και ο Patrick R. Keefe, στο πόνημα του «Rogues: «True Stories of Grifters, Killers, Rebels and Crooks», στα ελληνικά:« Καθάρματα Απατεώνες, Δολοφόνοι, Επαναστάτες, Εγκληματίες,12 αληθινές ιστορίες». Ανέτρεξα στην παρουσίαση του βιβλίου που είχε γίνει εδώ και ιδού η παράγραφος η οποία αφορά την μια από τις 12 αληθινές ιστορίες που τόσο ιδιοφυώς εκθέτει ο συγγραφέας:
|
Read more...
|
Οι Γερμανικοί βομβαρδισμοί βρετανικών πόλεων που ξεκίνησαν το φθινόπωρο του ’40, ως εισαγωγή του σχεδίου «θαλάσσιος Λέων» το οποίο απέβλεπε στην εισβολή και κατάκτηση των βρετανικών νήσων από τις Γερμανικές δυνάμεις, μπορεί να καταχωρηθεί ως η πρώτη επισταμένη, μαζική, εγκληματική ενέργεια εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Δεν είχε να κάνει με στρατιωτικούς στόχους, αλλά με την τρομοκράτηση των αμάχων ώστε να διαλυθεί το ηθικό τους και καμφθεί κάθε επιθυμία αντίστασης στην επικείμενη εισβολή.
Το ηθικό των Βρετανών δοκιμάστηκε μα δεν κάμφθηκε, παρά το γεγονός ότι, πέρα από αμέτρητα κτίρια που κατέρρευσαν, 44.652 άμαχοι πολίτες εκ των οποίων 5.626 παιδιά έχασαν τη ζωή τους ανάμεσα σε ερείπια, και άλλοι 52.370 τραυματίστηκαν. Η απόβαση δεν έγινε ποτέ και οι Γερμανοί επέλεξαν το επόμενο λάθος τους, τα επόμενα μαζικά εγκλήματα πολέμου, με την εισβολή στην Σοβιετική Ένωση που θα κρινόταν μοιραία για τις επιδιώξεις τους.
|
Read more...
|
Μπορεί να βρίσκεσαι επί δέκα χρόνια κοντά σε κάποιον καθημερινώς, λόγω επαγγελματικής εμπλοκής, κι έτσι να έχεις μάθει αρκετά για αυτόν. Υπάρχουν όμως, κάποιες σπάνιες στιγμές που μέσα σε ελάχιστο χρόνο καταλαβαίνεις περισσότερα.
Πριν από εννέα περίπου χρόνια είχαμε, αρκετά απρογραμμάτιστα, επισκεφτεί το Dachau, το οποίο η Ιστορία μάς το έχει παραδώσει ως το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης του τρίτου Ράιχ. Της Γερμανίας εν προκειμένω για να μην αποπροσανατολιζόμαστε με ιστορικούς όρους. Για μένα ήταν η δεύτερη φορά, για εκείνον η πρώτη και αυτό που πρόσεξα, χωρίς φυσικά να πω οτιδήποτε, ενώ προσποιήθηκα ότι δεν το είχα καν δει, ήταν που κάποιες στιγμές προσπαθούσε να κρύψει τα δάκρυά του, από αυτά που έβλεπε και ένιωθε. Με αυτό τον τρόπο συγκρότησα μια πιο ολοκληρωμένη, πιο συμπαγή άποψη για τον χαρακτήρα του. Ο λόγος για τον δημιουργό του ντοκυμαντέρ «Γράμμος, Οι τελευταίοι πολιτικοί πρόσφυγες του Εμφυλίου» .
|
Read more...
|
|
|