Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Οι πρώτες τρείς εβδομάδες – (Σαββάτο 21 Ιανουαρίου 2023) PDF Print E-mail

 

Την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς, η Κροατία έγινε το 20ό μέλος της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα έγινε και το 27ο κράτος που εντάχθηκε στο χώρο Σένγκεν. Την ίδια ώρα, λοιπόν, που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάυεν μίλησε «για μέρα γιορτής όχι μόνον για τους Κροάτες αλλά για όλους τους Ευρωπαίους», κυβερνητικά στελέχη της Κροατίας αφουγκραζόμενα τους πολίτες που ανέφεραν αυξήσεις τιμών από λιανοπωλητές και παρόχους υπηρεσιών, έκαναν λόγο για «δόλια εκμετάλλευση και ανέντιμη κερδοσκοπία». Ας τεθεί υπ’ όψιν ότι ο πληθωρισμός στην Κροατία, πρώην τμήμα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, τον Νοέμβριο ήταν 13,5%, έναντι του 10% της Ευρωζώνης. Και αν η χώρα αριθμεί 3,9 εκατομμύρια κατοίκους, το τελευταίο έτος δέχθηκε σχεδόν 12 εκατομμύρια τουρίστες.


Λίγο πιο βορειοδυτικά, στη Γαλλία η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει νέα συνταξιοδοτική ρύθμιση και να παρατείνει το όριο από τα 62 στα 64 έτη. Εννοείται ότι συναντά σθεναρή αντίδραση από το σύνολο των συνδικαλιστικών φορέων. Τελευταίο εργαλείο της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος το οποίο επιτρέπει να περνούν νομοσχέδια εκτός ψηφοφορίας. Πράξη που θα εγείρει ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις.

Read more...
 
Καλή χρονιά, λοιπόν - (Σαββάτο 31 Δεκεμβρίου 2022) PDF Print E-mail

Ένας αλλόκοτος συνδυασμός από περιέργεια, υποχρέωση και επιθυμία με έβγαλαν στους δρόμους της πόλης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Όχι στον πυρήνα, όχι στο κλεινόν άστυ, αλλά στην ευρύτερη περιοχή.

Καιρός καλός, όση καλοσύνη μπορεί να έχει ο Δεκέμβρης, φως αρκετό, όσο μπορεί να φέρει ο ήλιος από εκεί χαμηλά που φτάνει, προσφέροντας μακριές σκιές ακόμα και καταμεσήμερο.

Read more...
 
Επικαιρότητα - (Πέμπτη 22 12 22) PDF Print E-mail

Η πρώτη μέρα μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, δεν έρχεται με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, για το βόρειο ημισφαίριο, έφυγε σηματοδοτώντας και την, αστρονομική, έλευση του χειμώνα. Η σπάνια, όμορφη παρουσία τόσων διπλών στην ημερομηνία δεν συνοδεύεται από αντίστοιχα όμορφες προβλέψεις για το μέλλον, που κινδυνεύουν να γίνουν ακόμα πιο σπάνιες από τις ακολουθίες διπλών.

Αναμένοντας την εαρινή ισημερία, η επικαιρότητα, τόσο η εσωτερική όσο και η διεθνής έρχεται φορτωμένη με δυσάρεστα. Επικρατεί μια εμφανής κρίση των θεσμών, που αφορούν το στενό ελληνικό πλαίσιο, αλλά και το ευρύτερο.

Read more...
 
Παππάς & Εύα - (Δευτέρα 12 12ου ’22) PDF Print E-mail

Στη δίνη του Μουντιάλ στο Κατάρ και σε γεγονότα με άδηλα απειλητικό μέλλον, η καθημερινότητα κομίζει δυο ειδήσεις που αξίζουν προσοχής. Η πρώτη έχει να κάνει με την προφυλάκιση Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με σοβαρές κατηγορίες και η άλλη με τις κοινωνικές ευαισθησίες Έλληνα αθλητή. Προφανώς έχουμε να κάνουμε με δυο διαμετρικά αντίθετα συμβάντα σε επίπεδο ηθικής.


Το ένα καταδεικνύει το πόσο ευάλωτη είναι όλη η Ε.Ε. ως οργανισμός, απέναντι σε μηχανισμούς όπου ατελείωτο χρήμα αναλαμβάνει να αντιστρέψει την πραγματικότητα, να χαράξει πολιτικές, να περάσει μηνύματα (λέγεται και άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης ή lobbying) και το άλλο πως μπορεί να γλυκάνει η πίκρα της καθημερινότητας αν υπάρχει η ευαισθησία και η διάθεση προσφοράς.

Read more...
 
Εκεί – (Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022) PDF Print E-mail

Δεν γεννήθηκα, δεν μεγάλωσα εκεί. Ούτε ενηλικιώθηκα εκεί. Δεν έχω καμιά αίσθηση εντοπιότητας, μήτε οικειότητας. Δεν ήταν ο κόσμος μου. Ούτε επιθύμησα να γίνει. Μολοντούτο κουβαλάω μερικά έντονα ίχνη του, ιδού και μια προτεραία αναφορά από τον Φεβρουάριο του 2018: …μικρό κολωνακιώτικο Μνημόσυνο. Ως τελευταίο ίχνος, ας αναφερθεί ο Οκτώβριος του ’19 όπου μια μπόρα με βρήκε εκεί, μετά από ένα οδυνηρό και ανεξίτηλο μνημονιακό τραύμα, το οποίο έκλεισε τυχαία τον κύκλο του, επίσης εκεί.


Αφορμή για τούτες τις εξομολογητικές αράδες στάθηκε η κουβέντα παρά θίν’ αλός μετά φίλου, ο οποίος τα τελευταία 50τόσα χρόνια έχει πολιτογραφηθεί ως Κολωνακιώτης. Είχε, το λοιπόν, τα προβλήματά του με την κατασκευή του σταθμού του μετρό που κόμισε έξτρα άγχος. Εστίασε επίσης στο κεφάλαιο της και ψυχαγωγίας αποκαλούμενης, καθώς τα τραπεζοκαθίσματα τείνουν να καταλάβουν και τους τελευταίους ελάχιστους χώρους, ενώ η ηχορύπανση από κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα έρχεται να εξαντλήσει τα τελευταία αποθέματα ηρεμίας και υπομονής. Για το τέλος, άφησε την μπουζουκοποίηση του Embassy.

Read more...
 
οι υδρατμοί – (Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022) PDF Print E-mail

Ναι, οι υδρατμοί στον καθρέφτη του λουτρού. Είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ότι οι νύχτες δροσίζουν, οι μέρες ολοένα και μικραίνουν, το φως λιγοστεύει βαθαίνοντας τα μπλε, τα δένδρα φυλορρούν. Τόσες και τόσες ενδείξεις ότι καταφθάνει το φθινόπωρο. Να λοιπόν, κάτι για όσους επιχειρούν να αντλήσουν και την τελευταία σταγόνα από το καλοκαίρι που, εσπευσμένα αναχωρεί.


Για όσους ηθελημένα παραχαράζουν το ημερολόγιο πιστεύοντας ότι σήμερα δεν είναι η τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη αλλά η 61η Αυγούστου. Τέτοιου είδους παραχαράξεις στην  εποχή της ταχύτητας, του άγχους, των συνεχών επικοινωνιών, του διαδικτύου, της πίεσης και της ανασφάλειας κρίνονται πλέον, ως σχεδόν απαραίτητες.

Read more...
 
Ο Θεσμός - (Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022) PDF Print E-mail

Υπάρχουν πολίτες που πιστεύουν ότι ο θεσμός της Βασιλείας είναι ξεπερασμένος. Άλλοι, πάλι,  θεωρούν ότι είναι όμορφος. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν τους έχει απασχολήσει το ζήτημα. Ας υποτεθεί ότι ζούσαμε τον πέμπτο αιώνα π.Χ. και ο σχεδόν εξηκοντούτης βασιλιάς, μάς οδηγούσε στο πεδίο της μάχης όπου του έλεγε ο αντίπαλος, με υπέρτερες δυνάμεις, βασιλιάς να παραδώσει τα όπλα του. Ο βασιλιάς μας του απαντούσε: «έλα πάρτα», έχοντας κατά νου ότι οι πιθανότητες να επικρατήσει στη μάχη όσο ανδρεία και αν έδειχναν τα στρατεύματά του, όσο ευφυή στρατηγική ταχτική εκπονούσε και ο ίδιος ήταν μηδαμινές.


Λίγες ώρες αργότερα ο βασιλιάς μας, ηγείται της μάχης και φονεύεται από τους αντιπάλους, όπως και όλοι οι αξιωματικοί και οπλίτες του. Με αυτό τον τρόπο καταδεικνύει στο διηνεκές τις υποχρεώσεις της Μοναρχίας. Με τον ίδιο τρόπο η ηγεσία του δεν αμφισβητείται και οι πολίτες της πολιτείας του τον αποδέχονται, τον σέβονται, τον υπακούουν. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί ο θεσμικός του ρόλος. Αλλά ειλικρινά τώρα, στον 21ο αιώνα ποια είναι η θέση της Βασιλείας, στα έθνη του Πλανήτη; Γιατί μπορεί να συγκινείται ένας πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου, του Μπαχρέιν, του Εσουατίνι, του Βελγίου, της Τόνγκα, της Νορβηγίας, της Καμπότζης και των υπολοίπων 22 κρατών που διατηρούν το θεσμό της Μοναρχίας;

Read more...
 
Δεκαπενταύγουστο – (Τρίτη 16 Αυγούστου 2022) PDF Print E-mail

Θεμελιώδης γιορτή της Ορθοδοξίας και κατά συνέπεια του νεοελληνικού κράτους ως επίσημη αργία. Είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι πιστοί γιορτάζουν με λαμπρότητα τον θάνατο, την ταφή, την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς. Σε σχετική εικονογραφία του 12ου αιώνα εμφανίζεται και το επεισόδιο του Εβραίου Ιεφωνίου, ο οποίος επιχείρησε να σπάσει το φέρετρο της Παναγίας αλλά ο άγγελος επενέβη και απέκοψε τα χέρια του φιλόδοξου δράστη. Αναφέρεται επίσης ότι κατά τη μεταφορά του λειψάνου, για την ταφή, στον κήπο της Γεθσημανής άλλοι φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Αυτά για τους πιστούς. Για τους υπόλοιπους τα προηγούμενα είναι είτε άγνωστα, είτε απίστευτα. Οι πιστοί θα γεμίσουν τους ναούς, οι υπόλοιποι τις παραλίες. Υπάρχει και ένα μικρό κοινό σύνολο που θα κάμει και τα δυό.


Αξημέρωτα πάντως, οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν άδειοι και η πόλη στα πιο ήρεμά της. Ελάχιστες αναπνοές ζωής από ολίγιστους περιπτεράδες που είχαν φωτίσει και ανοίξει τα λιλιπούτεια πολυκαταστήματά τους.

Read more...
 
για έναν ήσυχο Αύγουστο – (Κυριακή 31 Ιουλίου 2022) PDF Print E-mail

Ήρθε ο καθηγητής στα Μέσα και μας είπε πως ότι δεν έχει καεί έως τώρα θα καεί στο μέλλον. Ήταν μια συγγενής άποψη με εκείνη που κυκλοφορεί για την Πανδημία. Πως δηλαδή όσοι δεν έχουν νοσήσει, εμβολιασμένοι ή όχι, θα νοσήσουν.


Αν σε αυτά προστεθεί ο πόλεμος που μαίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, οι θεατρικές παραστάσεις των ποινικολόγων, οι δικονομικές απόψεις των ηθοποιών, η βία που αναδύεται από την κοινωνία και περνά μετά πάσης επισημότητας στα Μέσα, οι δέουσες δόσεις φόβου με καύσωνες, τσούχτρες, φονικούς ιχθείς, τους μόνιμα απειλούντες γείτονες και μια πρωτόγνωρη μορφή άσκησης εξουσίας, δεν απομένουν και πολλά περιθώρια θερινής ησυχίας.

Read more...
 
Θερινοί συλλογισμοί - (Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022) PDF Print E-mail

Μικρή συλλογή θερινών συλλογισμών, ατάκτως ειρημένων έτσι όπως τους έφεραν οι εικόνες. Ελάχιστη σημασία έχει το που για αυτό και δεν αναφέρεται, αν και διόλου δύσκολο να προσδιοριστεί εφόσον γίνουν οι κατάλληλοι συνειρμοί.


Ελλάδα πάντως είναι. Ελληνικό καλοκαίρι και η έμφαση στην πρώτη λέξη, στον τόπο. Γιατί  αυτός απειλείται.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 14