Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Η μάχη των φύλων – (Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020) PDF Print E-mail

Όλως τυχαίως Πέμπτη βράδυ είδα  «The best offer», μια ταινία του 2013 από τον Giuseppe Tornatore και 48 ώρες αργότερα «Lolita», τη γνωστή μαυρόασπρη δουλειά του Stanley Kubrick από το μακρινό 1962. Περισσότερο από μισός αιώνας χωρίζει τις δυο ταινίες και μοιραία η κινηματογραφική Τέχνη έχει δεχτεί τις σαρωτικές  επιδράσεις της τεχνολογίας και  τις τόσο σημαντικές κοινωνικές αλλαγές. H αφήγηση δεν μπορεί παρά να είναι διαφορετική.

Δεν είναι μόνο η μετάβαση από το οικονομικό μαυρόασπρο στο έγχρωμο φιλμ αλλά και οι άπειρες δυνατότητες που κόμισε η τεχνολογία στους δημιουργούς, η γιγάντωση του κινηματογράφου ως επιχείρηση που προσφέρει δεκάδες εκατομμυρίων δολαρίων σε κάθε παραγωγή αλλά και η ίδια η κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, που βιώνει σε ένα επίπεδο σαφώς πιο ελεύθερο, ανεξάρτητα το όποιο κόστος έχει αυτή η ελευθεριότητα.

Read more...
 
Από τη μια Σλοβενία στην άλλη – (Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020) PDF Print E-mail

Στο αρκετά δύσκολο για συνολική αντίληψη βιβλίο του «Ιράκ Η δανεική χύτρα», γραμμένο το 2004, ένα χρόνο μετά την εισβολή ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ (Slavoj Žižek) κάνει μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Οξυδερκής, παρατηρητικός, βαθιά καλλιεργημένος και αντίστοιχα ενημερωμένος, ο Ζίζεκ μας δίνει μια αρκετά διαφορετική εικόνα για πολλά γεγονότα που σπάνια φτάνουν στην αντίληψή μας από τις συνήθεις πλατφόρμες ενημέρωσης. Ελάχιστα από αυτά είναι ευχάριστα.

Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα.

Στις πρώτες σελίδες γράφει «…θυμάμαι δεκάδες Δυτικούς αριστερούς που στις αρχές του 1990 περήφανα αποφαίνονται, ότι γι’ αυτούς, η Γιουγκοσλαβία υπήρχε ακόμα, και με κατηγορούσαν ότι πρόδιδα την μοναδική ευκαιρία διατήρησης μιας ενωμένης Γιουγκοσλαβίας – σ’ αυτούς πάντα απαντούσα ότι δεν ήμουν ακόμη έτοιμος να ρυθμίσω τη ζωή μου με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θρυμματίσω τα όνειρα των Δυτικών αριστερών». Για να μην μπερδευόμαστε με την  ιδεολογική ταυτότητα του Ζίζεκ αρκεί να θυμηθούμε τη δήλωσή του για το ελληνικό δημοψήφισμα του θέρους του 2015.  «Το «όχι» του δημοψηφίσματος μπορεί να επιβιώσει μόνο εάν οι Έλληνες συνεχίσουν τον υπομονετικό πόλεμο εναντίον της οικονομικής κατοχής».

Read more...
 
Ebru Timtik - (Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020) PDF Print E-mail

Τα θέματα με την Τουρκία είναι δικό μας πρόβλημα. Οι νατοϊκοί σύμμαχοι ήταν και παραμένουν αδιάφοροι, οι συνέταιροι στο ευρωπαϊκό μαγαζί κοιτάν τα συμφέροντά τους και όχι το όποιο δίκαιο. Περίπου αναμενόμενα όλα αυτά από το παρελθόν. Το παρελθό που εγγυάται για το μέλλον.

Είναι βέβαια και πρόβλημα των Τούρκων. Άλλοι ποτισμένοι με τα φαρμάκι που τους προσφέρει ο ηγέτης τους, και άλλοι, οι περισσότεροι υποθέτω, που θέλουν μόνο να ζήσουν μια ήσυχη ζωή και όχι να διεκδικούν οτιδήποτε, φονευόμενοι και φονεύοντες. Αλλά ο θάνατος της Τουρκάλας δικηγόρου Ebru Timtik, μετά από 238 μέρες απεργίας πείνας ήταν και θα παραμείνει πρόβλημα του πολιτισμού αυτού του πλανήτη.

Read more...
 
Δημοφιλία, Δημοσιότητα, Έκθεση – (Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020) PDF Print E-mail

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄60, εδώ στην Ελλάδα, υπήρχε ένας μόνον τρόπος να αποκτηθεί οποιαδήποτε είδους δημοσία εικόνα. Ο Τύπος. Είτε ο ημερήσιος, βλέπε εφημερίδες, είτε ο περιοδικός βλέπε περιοδικά γενικού ή ειδικού ενδιαφέροντος. Υπήρχε και το ραδιόφωνο, αλλά αφενός μεν είχε κρατική δομή, αφετέρου δεν είχε το πιο σπουδαίο εργαλείο της προβολής. Tην εικόνα.

Το κράτος είχε εννοήσει την τεράστια επίδραση της εικόνας, την οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί με τα «Επίκαιρα» που προβάλλονταν στις κινηματογραφικές αίθουσες και ασφαλώς με την τηλεόραση η οποία στα τριάντα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της στην Ελλάδα ήταν κρατική εξυπηρετώντας τις επιδιώξεις της εκάστοτε εξουσίας. Από το μυστρί του «αντιπροέδρου της Εθνικής κυβερνήσεως» έως τις θριαμβευτικές προεκλογικές ομιλίες του πρωτομάστορα της «Αλλαγής».

Read more...
 
Juan - (Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020) PDF Print E-mail

Στον 21ο αιώνα, υπάρχουν 235, ας πούμε, κυρίαρχα κράτη, συνυπολογιζόμενης και της Αγίας Έδρας, ή Βατικανό όπως είναι γνωστότερο. Από τα πλέον πολυπληθή, όπως  την Κίνα με 1,439 ή την Ινδία με 1,380 δισεκατομμύρια πολίτες μέχρι το εν πολλοίς άγνωστο Τοκελάου στον Ειρηνικό ωκεανό με 1.499 κατοίκους, ή την Αγ. Έδρα με 801. Σε  44 από αυτά τα 235 κράτη του πλανήτη μας, συναντούμε έναν μονάρχη στο ύπατο πολιτικό αξίωμα.

Έτσι βασιλικά ή πριγκιπικά αξιώματα υπάρχουν σε 13 κράτη στην Ασία, σε 12 στην Ευρώπη, σε 10 στη Βόρεια Αμερική, σε 6  στην Ωκεανία και 3 στην Αφρική.  Το 2020 όλα αυτά.

Αφορμή για αυτές τις αράδες, έδωσε η πρόσφατη απομάκρυνση του τέως μονάρχη της Ισπανίας Juan Carlos από την Ιβηρική χερσόνησο προς άγνωστη κατ΄αρχάς κατεύθυνση, για να καταλήξει στην Δομινικανή Δημοκρατία.

Αιτία της κίνησης, που ορίστηκε ως αυτοεξορία ήταν η εμπλοκή του, σε οικονομικό σκάνδαλο από το οποίο φέρεται πως ωφελήθηκε κατά εκατό εκατομμύρια δολάρια.

Read more...
 
Αμερικάνικος – (Κυριακή 19 Ιουλίου 2020) PDF Print E-mail

Αφορμή για το ακόλουθο σημείωμα ήταν η μετάδοση από το πρώτο πρόγραμμα της ελληνικής κρατικής ραδιοφωνίας και την εκπομπή Αφύλακτη διάβαση, το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Ιουλίου ενός αφιερώματος  για την ενδιαφέρουσα περίπτωση του Αμερικάνικου ραδιοφωνικού σταθμού του Ελληνικού.

Μάρτιος του '70, και τα ζήτω περισσεύουν στη ελληνική ύπαιθρο. Εποχές μαυρόασπρες, ακαλαίσθητες, σχεδόν μεσαιωνικές.

Ξετυλίχτηκε το ευρύτερο ιστορικό των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που συσφίχτηκαν στο ζόφο του Εμφυλίου πολέμου.  Έκτοτε υπήρξαν εποχές θερμών εναγκαλισμών αλλά και μέρες που δοκιμάστηκαν σκληρά, ειδικά μετά τις 23 Δεκεμβρίου του ’75, για να φτάσουμε στο διαπρύσιο γεμάτο πάθος σύνθημα «έξω τώρα οι αμερικάνοι», που δονούσε πλατείες όταν ο Ανδρέας, πλήρης υποσχέσεων, έκανε το βήμα στην εξουσία.

Read more...
 
Περασμένα - (Σαββάτο 11 Ιουλίου 2020) PDF Print E-mail

Υποστηρίζεται ότι σημαντική ένδειξη πολιτισμού, ισορροπίας και ουσιαστικής ευημερίας είναι το άνοιγμα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και το κλείσιμο σωφρονιστικών. Ακούγεται πολύ λογικό και ευσταθές. Ασφαλώς υπάρχουν και οι αιρετικές απόψεις,  που κάνουν λόγο για τον αρνητικό ρόλο της εκπαίδευσης, η οποία χάνοντας τον προσανατολισμό της δεν προσφέρει ούτε γνώσεις, ούτε ελεύθερες δομές σκέψεων, αλλά προετοιμάζει, διαπλάθει τα τρυφερά πόδια να αποδέχονται και να μην αρνούνται, να προσαρμόζονται και να μην αντιστέκονται. Ένα αντιπροσωπευτικότατο, μουσικό, δείγμα αυτής της όχθης είναι και το another brick in the wall, που μας έρχεται από το πολύ αθώο, σε σχέση με το σήμερα, 1979.


Για τις παραπάνω σκέψεις, μου δόθηκαν δυο αφορμές μέσα σε δυο μέρες. Πρώην συμμαθητής, ανακάλυψε σε ιστότοπο ημερήσιας πρωινής εφημερίδας ένα αφιέρωμα σε γυμνασιακό καθηγητή μας και μου το έστειλε, ενώ μια μέρα νωρίτερα, είχε κυκλοφορήσει, επισήμως, η δημοσίευση είδησης περί πτώχευσης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τα οποία καθώς όλα δείχνουν, θα κλείσουν τον κύκλο 87 ετών λειτουργίας τους. Ο πρώην συμμαθητής και ταπεινότητά μου, είμεθα θρανίο, για μια πενταετία στα εν λόγω εκπαιδευτήρια, όπου δίδασκε και ο προαναφερθείς καθηγητής.

Read more...
 
Εταίραι, Πόρναι & άλλαι – (Παρασκευή 15 Μαίου 2018) PDF Print E-mail

Η  διατυπωθείσα, εξ απαλών -ερωτικών- ονύχων, απορία μου, διατί δεν υπάρχουσι αρσενικαί πόρναι, έστω στο βαθμό και στο πλήθος των θηλυκών, ουδέποτε απαντήθηκε.  Ουδέποτε επίσης, δεν συνετάχθην με την άποψη του Ιουλίου Δασέ (Jules Dassin), περί της ευτυχίας  της αυτόνομης πόρνης που με τόση χάρη και τόση Ελληνικότητα,  περιγράφει στο «Never on Sunday», ελληνιστί «Ποτέ την Κυριακή».

Εισερχόμενος εις την εφηβείαν, τα ερωτήματα αυξήθηκαν αι απορίαι  διεγκώθησαν, αλλά  ούτε απαντήσεις, μήτε λύσεις ανευρίσκοντο. Πλην όμως, καθώς ο χρόνος κυλούσε και η ζωή είτε το επιθυμούσες, είτε όχι προσέφερε απλόχερα εμπειρίες, εισέρρεαν μύριες πληροφορίες περί του αποκαλούμενου και ως αρχαιοτέρου επαγγέλματος.

Read more...
 
Σαϊγκόν - Χο Τσι Μιν - F1 - (Τρίτη 28 Απριλίου 2020) PDF Print E-mail

Παρά πέντε χρόνια, μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος, από την πτώση της πρωτεύουσας του νοτίου Βιετνάμ, Σαϊγκόν, στα επελαύνοντα στρατεύματα του Βορείου. Ήταν το τέλος ενός μακροχρόνιου πολέμου, αλλά όχι και του θανατικού που με τόση βία έπληξε τους λαούς της Ινδοκίνας.

Ταυτόχρονα, ήταν σαν έπεσε και τελεσίδικα  η σφραγίδα της ήττας των Η.Π.Α. σε έναν πόλεμο που έχασαν 55.000 νέους ανθρώπους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, σε μια εμπλοκή που στοίχισε ένα  πακτωλό χρημάτων, σε μια αποτυχημένη επέμβαση που επιπροσθέτως δημιούργησε ένα βαθύ εσωτερικό ρήγμα.

Read more...
 
62η αποστολή - (Τετάρτη 22 Απριλίου 2020) PDF Print E-mail

Καθώς το ενδιαφέρον για οτιδήποτε άλλο, πέρα από τις εξελίξεις με την πανδημία έχει σχεδόν μηδενιστεί, πέρασε τα ψηλά της ειδησεογραφίας, η επιστροφή των τριών μελών της 62ης αποστολής από τον Διεθνή Διαστημικό σταθμό.


Όταν οι τρεις κοσμοναύτες εγκατέλειψαν την μητέρα γη για να ανεβούν στον σταθμό, κάποια 400 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας, τίποτα από το γεγονός που απασχολεί σήμερα τον πλανήτη μας, την πανδημία, δεν είχε προκύψει. Έτσι όταν στις 11:16 το μεσημέρι της Μεγάλης, για τους Ορθόδοξους, Παρασκευής η κάψουλα ακουμπούσε μαλακά πάνω στο έδαφος της απομακρυσμένης περιοχής κοντά στην πόλη Zhezkazgan του Καζακστάν, τα τρία μέλη του πληρώματος της αποστολής, η Jessica Meir, ο Drew Morgan της NASA, και ο Oleg Skripochka της Roscosmos, βρέθηκαν μπροστά σε άλλη πραγματικότητα από αυτή που είχαν εγκαταλείψει.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 13