Για κάποιους που...

Είτε για όσους πρόσφατα μας εγκατέλειψαν, είτε για όσους η απουσία τους είναι ακόμα ηχηρή.
Λίγα λόγια για αυτούς που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια.
Κάποιοι πλήρεις ημερών, άλλοι αναπάντεχα και αδόκητα, μερικοί με τρόπο βίαιο.Christovão Ferreira & Ayrton Senna - (Τρίτη 2 Αυγούστου 2016) PDF Print E-mail

Στο θολό τοπίο του Καθολικισμού, ο Πορτογάλος Ιησουίτης ιεραπόστολος Cristóvão Ferreira στάλθηκε το 1609 στα 29 του χρόνια στην Ιαπωνία προκειμένου να προσηλυτίσει τον τοπικό πληθυσμό.

Μετά από 24χρονη δραστηριότητα στην οποία τέθηκε επικεφαλής της ιεραποστολικής αποστολής, συνελήφθη.

Μετά από πεντάωρα βασανιστήρια από τα παλικάρια της Τογκουγκάβα Σογκουνάτε, της τελευταίας φεουδαλικής στρατοκρατικής κυβέρνησης, μοιραία, λησμόνησε τους Ιησουίτες, τα διδάγματά τους και τον Χριστιανισμό.


O Christovão Ferreira ως διερμηνέας. (Από την μελέτη του Hubert Cieslik)

 

Read more...
 
Για τον Άρη C. Ι. - (Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016) PDF Print E-mail

Στο vis-à-vis, είχαμε μιλήσει δυο φορές. Ένα καλοκαιρινό βράδυ πριν δέκα χρόνια και άλλο ένα  βράδυ πέρσι το καλοκαίρι, όταν ήδη είχε ασθενήσει. Ήταν δυο καλές κουβέντες.

Τελευταία φορά επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά στις αρχές του Ιουλίου, είχα μόλις επιστρέψει από τη Σάμο, ήθελα να ανταλλάξουμε απόψεις για το νησί, με το οποίο είχε ισχυρούς δεσμούς.

Δεν καταφέραμε να βρεθούμε μέσα στο Σαβατοκύριακο κι όταν μιλήσαμε την Δευτέρα δεν ήταν στα καλά του.

- Πάρε, όποτε μπορέσεις. ήταν οι τελευταίες μου λέξεις. Δεν τα ξανάπαμε ποτέ.

Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι τον ήξερα καλά, αλλά κάτι τα σοβαρά προσωπικά του προβλήματα, τμήμα των οποίων νομίζω ότι γνώριζα, κάτι η βαριά ασθένειά του και πολύ περισσότερο ο αξιοπρεπής τρόπος που την αντιμετώπιζε, μου είχαν δώσει το δικαίωμα να τον υπολήπτομαι.

Read more...
 
What's my name? - (Κυριακή 15 Μαίου 2016) PDF Print E-mail

Ο Ernie Terrell δεν ήταν κάνα παιδάκι. Γεννημένος στην κοιτίδα του ρατσισμού, στον Μισισιπή, έβλεπε τον κόσμο από το 1.98. Ύψος αρκετά σπάνιο, ακόμα, στην Αμερική της δεκαετίας του 50, τότε που στα τέλη της, ο Ε.Τ.  ήταν είκοσι χρονών.

Το '66, στα 27 του, ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών. Τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς, όταν ζυγίζονταν με τον Muhammad Ali παραμονές του αγώνα που θα έκρινε τον  παγκόσμιο τίτλο, έκαμε το λάθος να αποκαλεί, επαλειμμένα τον Ali, Casius Clay.

Ernie Terrell                                          Muhammad Ali

Πελώρια προσωπικότητα, τεράστιος πυγμάχος και γνωστός provocateur, ο Ali που είχε ασπαστεί τον Μουσουλμανισμό, είχε βιώσει την απώλεια του Malcolm X και επέπρωτο να σταθεί ακλόνητα  όρθιος στην κλήτευση του στρατού, έστησε το επεισόδιο και αρκετοί τον κρατούσαν μαινόμενο για να μην γενικευθεί η σύρραξη μπροστά στις ζυγαριές. Μετά, του πέταξε το "an Uncle Tom nigger who is going to get his ass whupped." και τον περίμενε μέσα στις τέσσερις γωνιές του ring.

Φεβρουάριος (6), του '67, στο Houston του Texas, εκεί που πριν 3,5 χρόνια η Αμερική είχε χάσει ένα πρόεδρο χωρίς ποτέ να βρεί τους φονιάδες του. Τότε και εκεί, είχε προγραμματιστεί η αναμέτρηση.

Read more...
 
Η αρχή κάθε αρχής - (Τετάρτη 11 Μαίου 2016) PDF Print E-mail

Δεν θα μάθουμε ποτέ, πως είναι να ψυχορραγείς για 48 ώρες πριν ξεψυχήσεις στα 38 σου, ηττημένο θύμα μονομαχίας. Ειδικά αν θεωρείσαι ο καλύτερος ποιητής μια αχανούς χώρας, παντρεμένος με μια από τις εκθαμβωτικά ομορφότερες γυναίκες της.

Αυτός ήταν ο Αλεξάντερ Πούσκιν, που κατά τον Νικολάι Γκογκόλ, ήταν «σαν μια ποιητική φλόγα που έπεσε απ’ τα ουράνια και από την οποία, σαν κεράκια άναψαν άλλοι αυτοφυείς ποιητές. Γύρω του διαμορφώθηκε ολόκληρος αστερισμός »Φέρνω το θέμα, έτσι αυθαίρετα, από την εικόνα που έστειλε φίλος τις, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Αγία Πετρούπολη. Το άγαλμα εμφανίζει τον ποιητή καθισμένο σε ένα παγκάκι, απορροφημένο, σκεπτικό. Σε αυτή την πόλη άφησε την τελευταία του πνοή μια παγωμένη μέρα του Φλεβάρη του 1837. Σχεδόν 180 χρόνια αργότερα, στο μελαγχολικά γκρίζο φόντο της πόλης, ο αγαλματένιος Πούσκιν μας θυμίζει το παρελθόν

Read more...
 
O κόσμος του handsome Johny - Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 PDF Print E-mail

O John "handsome Johny" Rosselli στην νεότητά του.

 

Μια Οργάνωση που η πολιτεία αδυνατεί να αντιμετωπίσει, χορός εκατομμυρίων, πολιτική ίντριγκα, ανεξιχνίαστες δολοφονίες, εκβιασμοί, δικηγόροι σε ρόλους σκοτεινούς, συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ συντεταγμένης πολιτείας και οργανωμένου εγκλήματος. Δεν είναι μυθιστόρημα. Είναι ιστορία.

Γεννήθηκε ως Filippo Sacco, το 1905, την ημέρα της Αμερικάνικης ανεξαρτησίας, στην κοινότητα Esperia της επαρχίας Frosinone κοντά στη Ρώμη. Ο πατέρας του μετανάστευσε στην Αμερική και σύντομα τον ακολούθησε μαζί με την μητέρα του το 1911, στο Somerville της Μασσαχουσέτης.
Στα 17 του, διαπράττει φόνο, τον πρώτο του και εγκαθίσταται στο Σικάγο αλλάζοντας το όνομα του σε John Rosselli, προς τιμήν του Αναγεννησιακού Φλωρεντίνου ζωγράφου Cosimo Rosselli.

Τώρα πως εμπλέκεται το αναγεννησιακό πνεύμα με το ποινικό στοιχείο είναι μια ερώτηση. Το μέλλον του  πάντως, θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την απάντηση.

Γρήγορα έγινε μέλος της οργάνωσης Chicago Οutfit, ακολούθησε η μετάθεση στη δυτική ακτή, όπου μεσουράνησε στο οργανωμένο έγκλημα με έδρα το Hollywood. Έγινε γνωστός και με το προσωνύμιο handsom Johny.

Σύμφωνα με τους φακέλους του FBI, τη δεκαετία του '40 πέρα από παραγωγός ταινιών συμμετείχε σε εκβιασμούς στη βιομηχανία του κινηματογράφου που απέφεραν εκατομμύρια δολάρια, στην οργάνωση. Ανάμεσα στις δραστηριότητες της οργάνωσης φέρεται να είναι και η εντολή που έδωσε  ο επικεφαλής της, Tony Accardo, τo '48 στον Roselli να

Read more...
 
Δυο ημερομηνίες, πέντε θάνατοι και μία ισοβία. – Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 PDF Print E-mail

Απαρχές  της δεκαετίας του ’60. Ένας υπό διαμόρφωση κόσμος, που ζει στη θέρμη του ψυχρού πολέμου και μια Ελλάδα, που επιχειρεί να καλύψει τις βαθιές πληγές της από τη δεκαετία του ’40 ακολουθώντας όμως, διχαστικά μονοπάτια. Δυο ημερομηνίες που η σύμπτωση των καιρών, τις φέρνει να είναι μοιραίες για πέντε ανθρώπους και καθοριστική για άλλον έναν.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι κυρίαρχος στην παγκόσμια ναυτιλία και ένας βαθύπλουτος,  πανούργος επιχειρηματίας.  Έχει χωρίσει με την Τίνα Λιβανού, έχει ερωμένη την Μαρία Κάλλας, αλλά περιστασιακά και την Lee Bouvier, αδελφή της πρώτης Κυρίας των Η.Π.Α. Jackie. Η  Lee, σε δεύτερο γάμο, είχε παντρευτεί τον Πολωνό πρίγκιπα, Stanisław Albrecht Radziwiłł για αυτό και σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται πριγκίπισσα.

Είναι μια σχέση που έχει γίνει γνωστή, δεν αρέσει καθόλου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ο Bobby Kennedy, περισσότερο ως αδελφός του Προέδρου και λιγότερο ως υπουργός Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. τηλεφωνεί στον Αρίστο λέγοντας:
«Θα ήταν προτιμότερο να μην ξαναδείται την πριγκίπισσα»
Ακολουθεί μια παύση και αμέσως μετά ο Σμυρνιός απαντά:

Read more...
 
…εν λόγω ή έργω ή διανοία – Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 PDF Print E-mail

Κυριακή πρωί. Ψιλόβροχο, υγρασία,  καιρός κλειστός.  Μυρωδιά από  λιβάνι παρούσα και έντονη, την ώρα που η καπνιά του αναδυόταν σαν ελάχιστη συμβολή, στη θολή ατμόσφαιρα. Οι μικρές φλόγες από τα κεράκια αγωνιούσαν να κρατηθούν ζωντανές, κόντρα στις ελαφρές ριπές του αέρα, ενάντια στις λεπτές σταγόνες της βροχής. Κι’ έτσι  αδελφωμένα που ήταν και τα τρία μαζί, κάποιο έδινε τη φλόγα του στον διπλανό μόλις έσβηνε. Κι όλα κρατιόντουσαν αναμμένα.

Σαν τους ανθρώπους,  που όταν βρίσκονται  μαζί σε κάτι δυσάρεστο,  κάποιος θα πεί, ή θα κάμει κάτι, για να δώσει κουράγιο στους υπόλοιπους. Ενίοτε και στον εαυτό του.


Αυτά κοιτούσα αφηρημένος, εκεί έτρεχε ο λογισμός μου,  την ώρα που ο παππάς τελούσε το μνημόσυνο, μέχρι την  ώρα που άκουσα:

«…Παν αμάρτημα το παρ’ αυτού πραχθέν εν λόγω ή έργω ή διανοία, ως αγαθός και φιλάνθρωπος Θεός, συγχώρησον ότι ουκ έστιν άνθρωπος, ος ζήσεται και ουχ αμαρτήσει, συ γαρ μόνος εκτός αμαρτίας υπάρχεις, η δικαιοσύνη σου δικαιοσύνη εις τον αιώνα, και ο νόμος σου αλήθεια.»

Τότε σκέφτηκα, τι αμαρτίες μπορεί να έχει φορτωθεί ένα κορίτσι που αποχαιρέτησε τα εγκόσμια πριν τα είκοσί του,  και μάλιστα εν λόγω ή έργω ή διανοία, πριν γίνει καν γυναίκα, πριν

Read more...
 
Δημήτρης «Τυφών» Νομικός - Σαββάτο 2 Ιανουαρίου 2016 PDF Print E-mail

Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, ένας ακόμα πρωταθλητής των Ελληνικών αγώνων αυτοκινήτου εγκατέλειψε τα εγκόσμια.

Ο λόγος για τον  Δημήτρη «Τυφώνα» Νομικό, πρωταθλητή Tαχύτητας του 1962.

Εκείνη τη χρονιά, o Δ.Ν., συμμετείχε στην Πάρνηθα (8ος γενικής)  και τη Ριτσώνα (18ος) με Αlfa Romeo G.Τ.Ι.

Πήρε τις νίκες στην ανάβαση Φιλερήμου και στούς αγώνες ταχύτητας σε Ρόδο και  Κέρκυρα με Jag E type, ενώ ήρθε δεύτερος στο 3ωρο Τατόι με Lancia Flaminia super Leggera.

Πέραν των αναμετρήσεων που προσμετρούσαν στο πρωταθλήμα Ταχύτητας, συμμετείχε και στο ράλυ Ακρόπολις με την Alfa και συνοδηγό τον «Θωρ». Εκεί, ολοκλήρωσε 23ος γενικής & 3ος στην Α/4.

Τελος στο Φθινοπωρινό ραλύ συμμετείχε με τον Μ. Κοτσώνη μέσα σε ένα A.U. 100S, μα δεν κατάφεραν να αντικρίσουν την καρώ σημαία.

Όταν, στο τέλος του '62, κατέκτησε τον τίτλο, Θα γράψει το περιοδικό «Βολάν», δια χειρός Μπάμπη «Θείου» Διαμαντόπουλου:

Read more...
 
Γιώργος Ραπτόπουλος: Ψυχή αδάμαστη - Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 PDF Print E-mail

Ο Γιώργος Ραπτόπουλος, εμβληματική μορφή των μεταπολεμικών αγώνων αυτοκινήτου, ξεψύχισε την πρώτη πρωινή της Κυριακής 18 Οκτωβρίου.


Ήταν 85 χρονών. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, έζησε τόσα και τέτοια που ελάχιστοι της γενιάς του έζησαν.

Ο Γιώργος ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα, στο αυτοκίνητο, στους αγώνες  που χάθηκαν και στο άνοστο συνονθύλευμα που διαδέχτηκε όλα τα προηγούμενα. Αυτόν τον πολτό που φαίνεται να κυριαρχεί στις μέρες μας.

Read more...
 
O κόσμος και η εποχή του Μάκη - Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 PDF Print E-mail

O Δημήτρης «Μάκης» Σαλιάρης εγκατέλειψε τα εγκόσμια χθες, 15 Οκτωβρίου 2015. Ακριβώς 71 χρόνια και δυο μήνες μετά την γέννησή του. Είχε έρθει στον κόσμο ανήμερα της Παναγίας του ’44. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, σε αυτό το πέρασμα έζησε μια πλούσια ζωή, έναν βίο γεμάτο από εμπειρίες.

Όπως καταγράφει ο φίλος του Οδυσσέας: «... ήταν ο άνθρωπος που θα έδινε τα τελευταία του χρήματα για να κάνει τραπέζι στους φίλους του. Γεννήθηκε πλούσιος και πέθανε πτωχός, γιατί μοίρασε στη ζωή του απλόχερα την χαρά, το κέφι, τον ενθουσιασμό και ότι άλλο είχε και δεν είχε.»

Κάποιος άλλος φίλος του, είχε προ 20ετίας διηγηθεί, πως όταν έχασε, μπροστά στον Μάκη, κατά τη διάρκεια θαλάσσιων σπορ ένα ακριβό ρολόι, ο εκλιπών έλυσε το μπρασελέ του δικού του,  εξίσου ακριβού  και του το έδωσε με την προτροπή να μην στεναχωριέται.

Ο Μάκης, έκανε την είσοδό του στον μικρόκοσμο των Ελληνικών αγώνων αυτοκινήτου το ’69. Δυο μόλις χρόνια αργότερα, την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου του ’71, στη Ρόδο, όπου αγωνίζεται με την GTA του φίλου Γιάννη «Μαύρου» Μεϊμαρίδη, που έχει περιέλθει στην κατοχή του, βιώνει την πιο σκληρή πλευρά των αγώνων. Είναι παρών στον βαρύτατο τραυματισμό του Γιάννη ο οποίος, μετά από τρία 24ωρα  εξέπνευσε.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 Next > End >>

Page 2 of 3