Χρονογράφημα

Ως χρονογράφημα ορίζεται, ένα ελαφρύ πεζό λογοτέχνημα. Άδηλον, αν ο επιμελητής τούτου του ιστότοπου μπορέσει να επιβεβαιώσει τον ορισμό.



Πολιτικές ηγεσίες & άλλα – (Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023) PDF Print E-mail

Η τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου προφανώς δεν άγγιξε του πολίτες του Καναδά που έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα. Πιθανότατα δεν σοκάρισε και ένα μεγάλο τμήμα του ημέτερου πληθυσμού που είτε από αδιαφορία, είτε διότι παραμένει προσηλωμένο στα δικά του προβλήματα.


Αντιθέτως κινητοποίησε τούς πολίτες της Καλαμάτας που, καθώς ομολογούν τα μέσα, αρκετοί συνέτρεξαν οικειοθελώς και βοήθησαν τους δυστυχείς πρόσφυγες. Έπραξαν όπως και πριν οκτώ χρόνια οι νησιώτες του ανατολικού Αιγαίου όταν ξέσπασε το προσφυγικό κύμα.

Read more...
 
Για τις δυο Ιταλίες – (Δευτέρα 11 Ιουνίου 2023) PDF Print E-mail

Ο θάνατος του Silvio Berlusconi έφερε στο προσκήνιο  τα δυο πρόσωπα της γείτονος. Ο εκλιπών πρωταγωνίστησε με διάφορες ιδιότητες στην Ιταλία. Επικεφαλής κόμματος, ανέλαβε την πρωθυπουργία τρις, πρωταγωνιστώντας επί μακρόν και στην πολιτική κονίστρα.


Μοιραία έρχονται οι συγκρίσεις.

Read more...
 
Πάνω στον Κάναλες να τα έλεγε - (Τρίτη 6 Ιουνίου 2023) PDF Print E-mail

Ανώφελο να αναφερθούν εκ νέου τα στοιχεία του κρατικού υπαλλήλου, ο οποίος απεφάσισε και ανακοίνωσε δημοσίως ότι το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων έχει, περίπου, λήξει. Προφανώς είναι χρήσιμος και ως εκ τούτου διατηρείται στη θέση του.


Θα ήταν ενδιαφέρον όμως, μέρες που είναι, να ανέβαινε μέχρι το Δίστομο πάνω στο λόφο Κάναλες, όπου είναι χαραγμένα τα ονόματα των 53 παιδιών, των 117 γυναικών, των 58 ανδρών που σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς στις 10 Ιουνίου του ‘44. Εκεί, κάτω από τον ιστό της γαλανόλευκης με το βλέμμα στραμμένο πάνω στο μάρμαρο να επαναλάμβανε ότι είπε σε τηλεοπτικό σταθμό:

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση η οποία αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον. Αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον».

Read more...
 
...και οι θηρευτές πολλοί - (Σαββάτο 27 Μαΐου 2023) PDF Print E-mail

Την επομένη της ορκωμοσίας της κυβέρνησης χάζευα τους τίτλους σε αυτό που έχει απομείνει από τον ημερήσιο Τύπο. Ούτε καν στα μανταλάκια. Στον  πάγκο αραδιασμένες, με την κάθε εφημερίδα να έχει το πολύ τρία αντίτυπα. Κυρίαρχος τίτλος για την  παραδοσιακή «Εστία»: Ανετράπη ο συσχετισμός της μεταπολιτεύσεως: Μειοψηφία η Αριστερά, πρώτη φορά από το 1981. Παραπλεύρως η ιστορική «Καθημερινή»: Βροχή τα πρόστιμα στην Μύκονο. Δυο εκατ. σε γνωστή επιχείρηση - θάβουν το τσιμέντο με άμμο στο Principote.


Μάλιστα. Το θέρος, που όπως γλυκοτραγουδηθεί «καλοκαίρι και η ζωή είναι εύκολη» (G.Gershwin D. Heyward), αλλά και «μέσα στο νεράκι πάρε με αγκαλιά» (Νίκος Πορτοκάλογλου), είναι ante portas παρά τις διαδικασίες στο πολιτικό καμίνι. Εύστοχος ο τίτλος της Εστίας, απομένει το ερώτημα αν, η πλειοψηφούσα μέχρι τώρα Αριστερά, πέρασε κάτι πέραν της δυναμικής συνθηματικής. Αλλά εδώ χωρούν πολλά ΜΒ, οπότε πρέπει κάποτε να επιστρέψουμε.

Read more...
 
…αν έπρεπε – (Κυριακή 21η Μαΐου 2023) PDF Print E-mail

Από τις εκλογές πληρεξουσίων για τη Δ΄ Εθνοσυνέλευση του Άργους στις 11 Ιουλίου του 1829 που ήταν η πρώτη εκλογική διαδικασία με άμεση ψηφοφορία στο νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος, μέχρι τις μέρες μας έχουν μεσολαβήσει 194 χρόνια και 70 εκλογικές εθνικές - βουλευτικές αναμετρήσεις. Φτάνουμε έτσι, στην ένατη μέσα στον τρέχοντα αιώνα εκλογική μάχη, την πρώτη που διεξάγεται ανήμερα Κωνσταντίνου & Ελένης. Σημαντική εορτή για την Ορθοδοξία που προσέφερε το τίτλο «Άγιος» και «Ισαπόστολος» στο Ρωμαίο αυτοκράτορα και στην μητέρα του Ελένη. Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία αρνήθηκε κάτι παρόμοιο, με την αιτιολογία ότι ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να φονευτούν ο πρωτότοκος γιος του Κρίσπος και η σύζυγός του Φαύστα. Όπερ και εγένετο.


Ο προεκλογικός αγώνας ήταν βουτηγμένος στην πόλωση. Βεβαίως, δεν έχουν υπάρξει μεταπολιτευτικά εκλογές ήρεμες, γαλήνιες πάνω σε καθαρά πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια. Το αυτό ισχύει για το σύνολο των εθνικών εκλογών. Από την εποχή των αναμετρήσεων Τρικούπη – Δηλιγιάννη έως το τρέχον δίπολο. Η Σκανδιναβία, ως γνωστόν, κείται μακράν. Και αν, πλέον των ένθεν και ένθεν φανατισμένων, υπάρχει σοβαρός προβληματισμός σε ώριμους ψηφοφόρους περί του τι είναι σωστό για το ευρύτερο καλό, ακόμα και σε κόντρα προσωπικών συμφερόντων, καθότι αυτός είναι ο ορισμός του πατριωτισμού, τότε οι νέοι θα πρέπει να είναι κυριολεκτικά πελαγωμένοι.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 4 of 15