Opel «Ζούμε τα αυτοκίνητα» - Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 - στην Ελλάδα PDF Print E-mail
Article Index
Opel «Ζούμε τα αυτοκίνητα» - Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015
στην Ελλάδα
All Pages

 

Στην Ελλάδα.

Το Γερμανικό εργοστάσιο αντιπροσωπεύεται στον τόπο μας από το μεσοπόλεμο και συγκεκριμένα μετά την εξαγορά του από την G.M. Την αντιπροσώπευση είχε αναλάβει η εταιρεία Hellenic Financial Commercial ευρύτερα γνωστή ως ΕΛ.ΦΙΝ.ΚΟ, που είχε ιδρυθεί το 1927 από τον Όμηρο Χ. Ιωσηφόγλου με έδρα στην πλατεία Κάνιγγος.
Αμέσως μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τζώνυς Πεσμαζόγλου, αφού είχε παντρευτεί την θυγατέρα του Ο.Ι., Κλαίρη, ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας. Προερχόμενος από μια ισχυρή και εύπορη οικογένεια, ο Τζώνυς, είχε τα καλύτερα εφόδια για έναν αντίστοιχο βίο. Και τον πραγματοποίησε.

Φθινοπωρινό του '68. Πρώτη νίκη με το Kadett. Πρώτη νίκη σε αυτόν τον αγώνα μετά το '68 και βέβαια χαμόγελα από τον Τζώνυ. Όταν επικρατούσε ήταν ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου. Κι εκείνη την πρώτη νίκη του Kaddett έσπευσε να την προβάλει να την κοινοποιήσει και να την αξιοποιήσει.

 

Θα μπορούσε μάλιστα να είχε κινηθεί σε ένα φάσμα μιας πολύ εύκολης και βολικής ζωής. Αθλητικός, ανταγωνιστικός προτίμησε να πέσει με πολύ ζήλο και αντίστοιχο ρίσκο στους αγώνες αυτοκινήτων με οχήματα που αντιπροσώπευε. Συμμετείχε από το ΄52 και τα 38 του χρόνια έως το '87 και τα 73 του χρόνια, οπότε έπεσε η αυλαία με έναν ακόμα τερματισμό στο 34ο Δ.Ρ.Α. μέσα σε  ένα Kadett Gsi.



Στον τεχνικό έλεγχο του 19ου Δ.Ρ.Α. που έλαβε χώρα στους χώρους της Ελφίνκο. Με τον πρόεδρο της Λέσχης Απόστολο Νικολαίδη και τον Αλ. Δαρδούφα. Ήταν η τελευταία του, πρώτη νίκη ανάμεσα στα Ελληνικά πληρώματα. Οδήγησε το 1,9 rallye Kadett.

O Τζώνυς δεν ήταν από εκείνους που ευθυγραμμιζόταν με τις ιδέες του ντε Κουμπερτέν περί της χαράς της συμμετοχής. Έτρεχε για να διακρίνεται, για να κερδίζει. 
Δέκα χρόνια μετά τον τελευταίο του τερματισμό, και πέντε πριν τον θάνατό του, η αντιπροσωπεία αλλάζει χέρια. Αναλαμβάνει η GM Hellas που είχε ιδρυθεί το 1984 αλλά δεν είχε δραστηριότητες στον τομέα των πωλήσεων, παρά μόνο στην παροχή Υπηρεσιών Πωλήσεων και Marketing στο δίκτυο των Εισαγωγικών Αντιπροσωπειών και Εξουσιοδοτημένων Μονάδων της Adam Opel AG. Από το Μάρτιο του 1997 η εταιρεία ανέλαβε πλέον η ίδια την εισαγωγή Αυτοκινήτων, Ανταλλακτικών και Αξεσουάρ στην Ελλάδα.
Η εμβληματική φυσιογνωμία του Τζώνυ αποχωρούσε σιγά  - σιγά από το προσκήνιο σε ένα κόσμο που εκινείτο πολύ διαφορετικά πια.
Οι εικόνες και οι λεζάντες, μας αφηγούνται κάποια μικρά τμήματα από εκείνον το μακρινό κόσμο.




Τέλος εποχής. Μάιος 2006. Μέσα στις κτιριακές εγκατάστάσεις της Ελφίνκο, στην λεωφόρο Συγγρού, που σε λίγες εβδομάδες θα γκρεμιζόταν. Η φόρμα που επί χρόνια αγωνιζόταν ο Τζώνυς πάνω στο Ascona. Πίσω ένα πολύ σπάνιο κομμάτι. Η 400άρα.