Corvette & Διαστημική εποχή - Σαββάτο 12 Οκτωβρίου 2013 PDF Print E-mail

Τον Απρίλιο του 1961, ο βραχύσωμος ταγματάρχης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται πρώτος άνθρωπος που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Η Σοβιετική ηγεσία εκμεταλλεύεται όσο μπορεί τούτο το επίτευγμα, αναγκάζοντας τον J.F.K. να μαζέψει το γάντι. Βρισκόμαστε στην καρδιά της περιόδου του ψυχρού πολέμου. Τον Αύγουστο του '61 αρχίζει να κτίζεται το τείχος του Βερολίνου και ο Αμερικάνος πρόεδρος το Σεπτέμβριο του '62 επαναλαμβάνει εμφατικά αυτό που διατύπωσε για πρώτη φορά τον Μάιο του '61. “Μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα πάμε στο φεγγάρι”.

Η φρενίτιδα του ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων είχε μόλις ξεπεράσει και τη βαρύτητα της γης. Μόλις 23 μέρες μετά το κατόρθωμα του Γκαγκάριν, ο Alan Β. Shepard γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που εκτοξεύθηκε στο διάστημα σε μια αποστολή υποδεέστερης σημασίας από εκείνη των Σοβιετικών.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Αμερικανός κοσμοναύτης ποζάρει με άνεση στο περιοδικό με αντικείμενο τα νέα της Corvvete μαζί με μία λευκή, μοντέλο ΄62 Vette coupe με εσωτερικό που έφερε την ονομασία “διαστημική εποχή”. Πίσω του δεσπόζει στο σχεδιαστικό κέντρο της GM στο Warren του Michigan.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι Αμερικανοί, κατάφεραν να ανέβουν και να γυρίσουν από το φυσικό δορυφόρο της γης, υπερφαλαγγίζοντας με σχετική άνεση την πρωτοπορία των Σοβιετικών. Μια επιτυχία που δεν είδε ο πολιτικός εμπνευστής αυτού του εγχειρήματος ο J.F.K., ούτε ο αδελφός του ο Bob, ούτε ο Μ.L. King, ούτε ο Malcolm X, όλοι απροστάτευτοι, όλοι θύματα δολοφονιών και δολοπλοκίας.

Παράξενος τόπος η βόρεια Αμερική. Κανείς όμως δεν μπορεί να της αρνηθεί την κατασκευή κάποιων μύθων. Όπως αυτού της Vette!