Jackie & Frank. Από τo ’61 στο ’75 (11.01.2013) PDF Print E-mail

Δύο εικόνες με ένα χρονικό κενό δεκατεσσάρων χρόνων, με τους ίδιους δύο πρωταγωνιστές, μας αφηγούνται δυο ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Στην αρχαιότερη, ο Frank Sinatra, συνοδεύει την Jacqueline Bouvier Kennedy στο θεωρείο της, στο γκαλά που έλαβε χώρα στην Washington στις 19 Ιανουαρίου του 1961. Σκοπός εκείνης της καλλιτεχνικής βραδιάς ήταν να βρεθούν χρήματα υπέρ του J.F.K. και του Δημοκρατικού κόμματος προκειμένου να εξοφληθεί το χρέος από τα δάνεια που είχαν ληφθεί, για την προεκλογική τους καμπάνια.

Σε λίγες ώρες ο Kennedy θα ορκιζόταν 35ος πρόεδρος των Η.Π.Α. και η Jackie θα γινόταν η πρώτη Κυρία για τους επόμενους 32 μήνες. Το μοιραίο ταξίδι του προεδρικού ζεύγους τον Νοέμβριο του ’63 στο Dallas του Texas δεν θα άλλαζε μόνο τη ζωή της, αλλά και την μορφή ολόκληρου του πλανήτη.

Χήρα λοιπόν από τότε και παρά την ομολογουμένη αντιπαλότητα ανάμεσα στους Kennedy και τον Αριστοτέλη Ωνάση, στις 20 Οκτωβρίου του ’68, θα προσθέσει το επώνυμο του Σμυρνιού Κροίσου, δίπλα στο Γαλλικό και το Αμερικάνικο που ήδη είχε.

Η αντιπαράθεση είχε ξεκινήσει παλιότερα και ο Francois Forestier στο βιβλίο του «Αριστοτέλης Ωνάσης Ο άνθρωπος που τα ήθελε όλα» καταθέτει μια ενδιαφέρουσα συνομιλία ανάμεσα στον Robert Kennedy και τον Αρίστο. Ο αδελφός του Jack τηλεφώνησε στον Έλληνα, προκειμένου να του ζητήσει να σταματήσει τις ερωτικές επαφές με την αδελφή της Jackie, τη Lee Bouvier που είχε, σε δεύτερο γάμο παντρευτεί τον Πολωνό πρίγκιπα, Stanisław Albrecht Radziwiłł. Πέρα από το θεσμικό πλαίσιο ο τρόπος του δεν θα ήταν και ο πλέον ενδεδειγμένος ή έστω επικοινωνιακός. Ετσι, η απάντηση του Αρίστου ήταν ανάλογη:

«Bobby, εσύ και ο Jack μπορείτε να γαμάτε την ηθοποιό σας όσο γουστάρετε, και εγώ θα γαμώ την πριγκίπισσά μου όσο γουστάρω». Όπου φυσικά «η ηθοποιός» είναι η Marilyn Monroe.

Όταν αργότερα ο Σμυρνιός θα ερωτηθεί για την άποψή του του περί την Jackie, λέγεται, όπως τουλάχιστον μαρτυρά ο βιογράφος του Peter Evans, πως απάντησε ότι: «Την Jackie θα την συναντήσουμε στο λεξικό, στο γράμμα Σ. Ανάμεσα από τις λέξεις σκατά και σύφιλη.»

Όπως και να έχει το θέμα από την εικόνα της 19ης Ιανουαρίου του ’61, όπου ο Sinatra συνοδεύει την Jackie, μέχρι τις 17 Σεπτέμβρίου του 1975 που το ίδιο ζευγάρι εισέρχεται για δείπνο στο Club 21 της Νέας Υόρκης, ο κόσμος έχει αλλάξει.

Πέρα τις εμφανείς αλλαγές στο ενδυματολογικό κώδικα του ζευγαριού και τα 15 σχεδόν χρόνια που προστέθηκαν στα πρόσωπά τους (η Jackie είναι 46, ο Sinatra είναι 60), έχουν συμβεί και στην προσωπική τους ζωή απίστευτες αλλαγές.

Η Jackie έγινε πρώτη Κυρία, έζησε μάλλον άσχημη ζωή δίπλα στο πρόεδρο, βίωσε την τρομερή βία της δολοφονίας του, επέστρεψε στην Washington μέσα στο airforce one με το ίδιο ροζ ταγιέρ διάστικτο από τα αίματα του συζύγου της, έγινε πρωταγωνίστρια στην τελετή της κηδείας του Jack και σε λιγότερο από πέντε χρόνια μετείχε μιας άλλης, όχι και τόσο χαρούμενης τελετής κάτω από έναν νεφοσκεσπή, βροχερό ουρανό του Ιονίου πελάγους, στο Σκορπιό, όταν παντρεύτηκε τον Ωνάση. Οι συμπατριώτες της δεν της το συγχώρεσαν, τα παιδιά του Αρίστου δεν την αποδέχτηκαν. Ο Ωνάσης απεβίωσε τον Μάρτιο του ΄75, δυο χρόνια και επτά εβδομάδες μετά την απώλεια του Αλέξανδρου, γεγονός που κυριολεκτικά τον κατεδάφισε. Λίγους μήνες μετά την ταφή του στο Σκορπιό, η πρώην πρώτη Κυρία και τέως κα Ωνάση, απαλλαγμένη και από κάθε τυπική υποχρέωση, χήρα για μια ακόμα φορά συνοδευόμενη από τον Sinatra, περνά τις πύλες του club 21.

Ο καλλιτέχνης, παρά την ολοένα και διογκούμενη φημολογία για τις στενές σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα θα τιμηθεί το ’85 από τον R. Reagan με το Προεδρικό Μετάλιο της Ελευθερίας και το ’97 με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Στο ίδιο μεσοδιάστημα θα παντρευτεί και θα χωρήσει την Mia Farrow ('66 - '68), ενώ ένα χρόνο αργότερα θα παντρευτεί στον τέταρτο και τελευταίο του γάμο την Barbara Marx. Θα αλλάξει επίσης και πολιτικές πεποιθήσεις καθώς από τον Kennedy και το Δημοκρατικό κόμμα θα βρεθεί υποστηρικτής του Ρεμπουπλικανικού και του Reagan. Θα του απονεμηθούν επίσης, έντεκα βραβεία Γκράμι. Θα φύγει από τη ζωή το ’98, στα 83 του χρόνια, τέσσερα χρόνια αργότερα από τη Jackie, η οποία εγκατέλειψε τον μάταιο κόσμο μας στα 63 της χρόνια. Κατάφερει να γλυτώσει την οδύνη της απώλειας του τρίτου της παιδιού του χαρισματικού, ως Kennedy, John John, ο οποίος θα χαθεί σε αεροπορικό δυστυχήμα το καλοκαίρι του '99.