Μικρές Παρισινές, εικονογραφημένες ιστορίες (04.10.2012). PDF Print E-mail

Στον απόηχο της Παρισινής έκθεσης 14 εικόνες και οι λεζάντες τους, σαν ένας είδος σχολίου για μερικά από αυτά που είδαμε, νοιώσαμε εκεί.

1. Η Βροχή, το κρύο, το μποτιλιάρισμα και η μιάμιση ώρα για τις λίγες δεκάδες χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο C. de Gaulle ως το ποτάμι, δημιουργούν μια γλυκιά αίσθηση για τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα του μνημονίου των 32 βαθμών και της σχετικά άνετης (λόγω κρίσης πια) προσπέλασης των αστικών αρτηριών.

 

2. Μια πρόσκαιρη απογευματινή βελτίωση θα σημάδευε τον ουράνιο θόλο με ένα εντυπωσιακό ουράνιο τόξο.


3. Το βράδυ προέκυψε κρύο και βροχερό, αλλά πως να αρνηθείς μια βόλτα στην αψίδα του Θριάμβου που σημαδεύει τη Γαλλική πρωτεύουσα δυο αιώνες. "Δεν θα επιστρέψετε στις εστίες σας, παρά μόνο περνώντας κάτω από αψίδες θριάμβων" λέγεται ότι είπε ο Ναπολέων στα στρατεύματά του την επομένη της μάχης του Αούστερλιτς και δυο μήνες μετά έδινε την εντολή για την κατασκευή της.

 

4. Περπατώντας αργά το βράδυ στη Champs Elysees, ξεχώρισε αμέσως από το κίτρινο χρώμα, η χάρη της. Η παλιά, γοητευτική, Celica GT, γυάλιζε στην αστραφτερή έκθεση της Toyota. Στην πατρίδα μας την έχουμε συνδέσεις με ξεχωριστές στιγμές


5. Το επόμενο ξημέρωμα πάλι βαρύς ουρανός, κρύο και περπάτημα πάνω από το ποτάμι μέχρι την porte de Varsailles όπου παραδοσιακά φιλοξενείται η έκθεση.


6. Άλλο ένα εκπληκτικό όχημα από το παρελθόν, όχι τόσο “άγριο”, ή “αγωνιστικό”, τουναντίον, φιλικό, άθραυστο, αληθινός σύντροφος. Το πρώτο Civic που βγήκε στους δρόμους και μπήκε στις καρδιές μας, πριν από 40 χρόνια. Φωτογραφημένο στο φετινό περίπτερο της Honda με έπιπλα εποχής.


7. Ίσως το πιο γοητευτικό πλάσμα της έκθεσης. Ενδεχομένως διότι ήταν μελαχρινό, διακριτικό, καθόλου προκλητικό, αινιγματικό και δεν βρισκόταν δίπλα ή μέσα σε ένα όχημα, αλλά πάνω σε μια μοτοσυκλέτα. Το ότι ήταν Ιταλική είχε κάποια σημασία.


8. Τα παρασκήνια, δεν είναι ούτε τόσο λαμπερά, ούτε τόσο χαμογελαστά. Τα κορίτσια βάφονται, πιέζονται, βιάζονται να βγουν στα φώτα, με άνεση και χάρη. Παρά όσα φαίνονται, κάθε άλλο παρά είναι η ευκολότερη δουλειά του κόσμου.


9. Όπως όλα τα πράγματα της γης, δικαίως ή αδίκως άλλη μεγάλη κουβέντα, έτσι και οι εκθέσεις εμφανίζουν τον ταξικό χαρακτήρα τους απροκάλυπτα.


10. Με τόσες μυριάδες επισκεπτών σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, η ανάγκη για καθαριότητα, αναγκάζει τις αντίστοιχες υπηρεσίες να εργάζονται συνεχώς, δημιουργώντας εικόνες αντιθέσεων.


11. Αντιθέσεις συναντάς εύκολα. Έτσι ενώ στο πρώτο πλάνο κυριαρχεί το φλούο έντονο του “Λέοντος”, στο φόντο ξεχωρίζει η φιγούρα του Carlos Ghosn να απευθύνεται σε εκατοντάδες εκπροσώπους του τύπου.



12. Παραδοσιακοί premium κατασκευαστές εισέρχονται στον καινούργιο, αλλά πολλά υποσχόμενο χώρο της ηλεκτροκίνησης.



13. Σε μια πόλη σαν το Παρίσι δεν μπορούσαν να απουσιάζουν προτάσεις ακραίας χλιδής. Άλλο ένα πεδίο αντιθέσεων.



14. Οι Κορεάτες ετοιμάζονται για ολική επαναφορά στο WRC. Καλοδεχούμενοι.