The Guns of Navarone (31.01.2009) PDF Print E-mail

Γυρισμένη το 1961 από τον J. Lee Thompson στην Ελλάδα, (Ρόδο) είναι άλλη μια πολεμική περιπέτεια δράσης που χρονικά έπεται από τη «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» (1957) και προηγείται από την «Μεγάλη απόδραση» (1963).

Το cast ήταν λαμπερό περιλαμβάνοντας τρία πολύ δυνατά ονόματα της εποχής. Gregory Peck, David Niven, Anthny Quinn κράτησαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους για να μην λησμονήσουμε βέβαια και την Ειρήνη Παπά που με την επιβλητική ελληνική ομορφιά της υποδυόταν στα 35 της χρόνια την «Μαρία Παπαδήμου».

Η επιλογή της Ρόδου είχε ιδιαιτέρως κολακέψει την ανώτατη πολιτειακή αρχή της χώρας τότε η οποία θεώρησε υποχρέωσή της να επισκεφτεί τους τόπους των γυρισμάτων. Έτσι Παύλος και Φρειδερίκη, ασιλείς τότε της Ελλάδας, έκαναν τον κόπο να κατέβουν μέχρι τη Ρόδο να πάρουν μια γεύση.

Η περιοχή είχε μαγέψει τον A. Quinn ο οποίος αγόρασε ένα τμήμα γης, με το οποίο αρκετά χρόνια αργότερα είχε κάποια προβλήματα με το ελληνικό δημόσιο.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα από την πρεμιέρα της ταινίας, το καλοκαίρι του ’75, η ταινία βλεπόταν ακόμα ευχάριστα. Προβλήθηκε σε ένα καλοκαιρινό κινηματογράφο που δεν υπάρχει πια. Το όνομα του ήταν «Διάνα» βρισκόταν στο Π. Φάληρο