Δίτροχες εικονογραφημένες ιστορίες. (03.09.2011) PDF Print E-mail

Στις χαλεπές εποχές που διανύουμε, λίγα είναι εκείνα που έχουν τη δύναμη να αντιστρέψουν την άσχημη ψυχολογία η οποία δικαίως διακατέχει κάθε λογικό Έλληνα. Μια δόση 990 ml. Αdventure από την ΚΤΜ, για ένα τετραήμερο επί 400 χιλιόμετρα ανά μέρα, είναι αρκετή.

Το πρόβλημα εστιάζεται στις παρενέργειες, αφού ο εθισμός θεωρείται πιθανός. Ακολουθούμε πιστά τη θεραπεία και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Με τον ήλιο να κρύβεται πίσω από τα όρη της δύσης, κάπου στο καινούργιο κομμάτι της Ιωνίας οδού που εκτείνεται μετά το Μεσολόγγι, ο σκοτεινός όγκος της μοτοσικλέτας διακοσμείται από την ίδια σχεδόν απόχρωση των all arm, που έχει και ο ορίζοντας.


Οι εκβολές του Αχέροντα. Οι υδάτινες μάζες του ποταμού, συναντούν το Ιόνιο στο χωριό Αμμουδιά του νομού Πρεβέζης, ελάχιστα χιλιόμετρα νότια της Πάργας. Σύμφωνα με την μυθολογία, τον διάπλου του Αχέροντα πραγματοποιούσε, ο ψυχοπομπός Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα ώστε να καταδυθούν στο σκοτεινό βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει τον οβολό της για τη μεταφορά. Μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα, δεν υπάρχουν αντίστοιχοι μύθοι για να μας βάζουν το σήμερα σε τάξη, αλλά και για να μας γαληνεύουν το άδηλο αύριο.

 


Bibliotheca Publica Corcyrese, έλεγε η σφραγίδα της αρχαιότερης βιβλιοθήκης της Ελλάδας, της Κέρκυρας, με έμβλημα την την Απήδαλο Κερκυραϊκή Τριήρη. Η ιστορία της ξεκίνησε από τα τέλη του 18ου αιώνα, γνώρισε μεγάλη άνθηση αλλά και πολλές περιπέτειες έως την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 1943, που αποτεφρώθηκε από Γερμανικές βόμβες. Το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν τότε, παρέμεινε επί δεκαετίες όρθιο μεν, κουφάρι δε, μέχρι που επισκευάστηκε ανακαινίστηκε και ατενίζει πάλι περήφανα το Ιόνιο πέλαγος. Η βιβλιοθήκη, μετά τον πόλεμο επανασυστάθηκε, εμπλουτίστηκε με νέες αγορές και δωρεές. Σήμερα στεγάζεται στους Αγγλικούς Στρατώνες του Παλαιού Φρουρίου και λειτουργεί ως δανειστική διαθέτοντας περί τα 75.000 έντυπα.


Το ταξίδι της Κέρκυρας μέσα στο χρόνο είναι ξεχωριστό και ενδιαφέρον. Μια πραγματικά πολύ-πολιτισμική πολιτεία με επιρροές Βενετσιάνικες, Αγγλικές, Γαλλικές, με μια πλούσια ιστορική πορεία. Μεταπολεμικά γνώρισε μια ακραία τουριστική ανάπτυξη που μοιραία αλλοίωσε σε ένα μεγάλο βαθμό τόσο τον πληθυσμό όσο και το λαογραφικό ιστό. Στις μέρες μας τεράστια όσο και άκομψα κρουαζιερόπλοια σταθμεύουν για μια μέρα αποβιβάζοντας πλήθος τουριστών που βοηθούν στην ανάκαμψη με τον τρόπο τους. Η αντίθεση με το παραδοσιακό καΐκι είναι εμφανής.


Αυτό που δεν έχει αλλάξει στο νησί των Φαιάκων είναι η δυνατότητα να γεννά συναισθήματα στον ταξιδιώτη. Το φυσικό κάλλος της γης, τα νερά του Ιουνίου και οι παραλίες που παρά την υπερεκμετάλλευση μπορούν ακόμα να χαρίσουν ευεξία και χαρά.


Βαθιά στον νομό Ιωαννίνων, μέσα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, η απίθανη τύχη του φωτογράφου του χάρισε ένα απρόσμενο δώρο. Η καταιγίδα που μαίνεται στην πλάτη του μοτοσικλετιστή αυλάκωσε με μια αστραπή τον βαρύ ορίζοντα, ακριβώς το ελάχιστο κλάσμα του δευτερολέπτου που έμεινε ανοικτό το κλείστρο της μηχανής. Η τύχη του πρωτόπειρου…


Λίγα λεπτά της ώρας αργότερα η καταιγίδα πρόλαβε τον αναβάτη και ξέσπασε με με την μεγαλόπρεπη αγριάδα της στην πλώρη του δίτροχου. Η ορατότητα περιορίστηκε σε μερικές δεκάδες μέτρα.

 

Όπως όλα τα καταιγιστικά φαινόμενα όμως, όπως όλες οι εντάσεις, κράτησε λίγο, και όταν οι θερινές υψηλές θερμοκρασίες στέγνωσαν γρήγορα, τις σκούρες ασφάλτινες επιφάνειες, τα χίλια σχεδόν κυβικά του V2 κινητήρα ξανα-χάριζαν αυτή τη γλυκιά μεν, επιθετική δε, αλλά σε κάθε περίπτωση χαρισματική συμπεριφορά της Adventure στον περιστασιακό χειριστή της.


Ελάχιστα εκατοστά πάνω από το πλούσιο υδάτινο όγκο του Καλαμά, ο χρόνος δείχνει να ρέει με άλλη ταχύτητα. Το Θεογέφυρο, ένα μικρό θαύμα της φύσης θα περιμένει τον ταξιδιώτη για μια ανάσα δροσιάς, ανάπαυσης και στοχασμού.

 


Το μονότοξο γιοφύρι της Κόνιτσας με ύψος 20 και άνοιγμα 40 μέτρων, βρίσκεται στην άκρη της πόλης, γεφυρώνοντας το φαράγγι του Αώου. Κτίστηκε πριν 140 χρόνια από ντόπιους με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιάγα Φρόντζο, καταγωγής από την γειτονική  Πυρσόγιαννη. Υπόδειγμα τέχνης, που αντιστέκεται στο χρόνο και στην "εξέλιξη".

Όταν άρχισαν να τελειώνουν τα ml, τα χιλιόμετρα και οι μέρες της θεραπείας, ένοιωθα τις παρενέργειες. Την εξάρτηση δηλαδή. Σαν τον καλύτερο τρόπο να απαλλαγώ από αυτήν θα συνιστούσα τον πλήρη εθισμό. Καλύτερα εθισμένος στην γοητεία των 990 ml μιας Adventure παρά βυθισμένος στην κατάθλιψη του μεσοπρόθεσμου…


δημοσιεύτηκε και στο Car & Driver τ.260 Αύγουστος 2011