Οι δηλώσεις Alonso, ο Lauda & άλλες ιστορίες…(07.03.2010) PDF Print E-mail

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισπανού πρώην πρωταθλητή Alonso:

«Δεν τρέχω στη Formula 1 για να κάνω φίλους, αλλά για να κατακτήσω νίκες και Πρωταθλήματα.»

Θύμισαν παλιότερες, παρόμοιες δηλώσεις του επίσης πρώην πρωταθλητή, Niki Lauda.

Ο Fernando στο Spa του 2001.                              O Niki στο Hungaroring του 2001.

Πριν από δύο περίπου χρόνια, τον Φεβρουάριο (22) του 2009, ο Αυστριακός έκλεινε τα 60 του χρόνια. Τα μέσα ενημέρωσης της πατρίδας του, δικαίως ενδιαφέρθηκαν για μια συνέντευξη με την ευκαιρία των γενεθλίων του η οποία τελικά δημοσιεύτηκε στην Austrian Times. Την εφημερίδα εκπροσώπησαν δυο σημαντικοί συντάκτες της. Η ειδικευμένη στα κοινωνικά Angelika Hager και ο οικονομικός συντάκτης Michael Nikbakhsh, ο οποίος πρόσφατα είχε λάβει την διάκριση του δημοσιογράφου της χρονιάς.

Όταν λοιπόν του θύμισαν τις παλιές του δηλώσεις, με τις οποίες αποκάλυπτε ότι κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής του καριέρας δεν είχε φίλους, είπε:

«Είναι απολύτως αληθές. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες για αυτό. Όταν ήμουν ενεργός οδηγός, ο οποιοσδήποτε, ήθελε να νικήσει τον άλλον με οποιοδήποτε τρόπο. Αν θέλεις να πετύχεις στα motorsports πρέπει να είσαι μοναχικός.»

Τ όσο οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών του σπορ, όσο και πολύ περισσότερο οι πρακτικές τους, αποκαλύπτουν το αδυσώπητα σκληρό πρόσωπο των αγώνων. Όσο δε πιο υψηλό το επίπεδο, τόσο πιο σκληρό. Αυτή είναι η μια, βεβαιωμένη, όψη.

Ο Niki στην Imola του 2003.                                                            O  Fernando στο Hungaroring του 2001, στα εικοστά του γενέθλια.

Ή άλλη, η ακριβώς αντίθετη, η ανθρώπινη, εκείνη της αλληλεγγύης είναι εξ ίσου βεβαιωμένη. Είναι εκείνη που κράτησε τον Lauda στη ζωή, όταν την πρώτη Αυγούστου του ’76, στην πράσινη κόλαση του «μεγάλου» Ring, στο δεύτερο γύρο του αγώνα, απρόσμενα η Ferrari του γλιστράει (πιθανολογείται η κατάρρευση της πίσω ανάρτησης), βγαίνει από το δρόμο, χτυπάει με ορμή στα πρανή της Bergwerk και αναφλέγεται. Οι οδηγοί, Harald Ertl, Brett Lunger, Guy Edwards και ο Arturo Merzario, σταματούν τον αγώνα, κατεβαίνουν από τα μονοθεσία τους δίνουν πραγματικές μάχες με τις φλόγες και τον απεγκλωβίζουν από τη φλεγόμενη Ferrari.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στο δυστύχημα του Roger Williamson στο Ολλανδικό GP του 1973 δυστυχώς όχι με το ίδιο αποτέλεσμα. Ο David Purlay που είδε το συμβάν, σταμάτησε το μονοθέσιο του και χώθηκε κυριολεκτικά μέσα στις φλόγες για να σώσει τον ατυχή Williamson. To video στο youtube είναι σπαρακτικό(*).

Το γεγονός ότι οι Ertl, Lunger, Edwards, Merzario, Purlay δεν έγιναν ποτέ πρωταθλητές ίσως να μην είναι τυχαίο. Ασφαλώς δεν είναι τυχαία και η παρασημοφόρηση των Edwards και Purlay για την συμμετοχή τους στην προσπάθεια διάσωσης των Lauda και Williamson,αντίστοιχα.

Είναι σκληρός ο κόσμος μας και οι αγώνες αυτοκινήτου σκληρότεροι.

Μια από τις ερωτήσεις που έθεσαν οι δημοσιογράφοι στον 60χρονο Lauda ήταν αν κλαίει.

«Μερικές φορές κλαίω όταν βλέπω ταινίες. Πρόσφατα έκλαψα με το Million Dollar Baby του Clint Eastwood. Μπορεί να κλάψω όταν οδηγώ και ακούω ένα ρομαντικό τραγούδι.». Απάντησε με άνεση.

Όταν πάντως κάποιος συναναστρέφεται με τον Lauda πρέπει να είναι προετοιμασμένος για πολλά. Δεν φημίζεται για την ευγένεια του, μπορεί να εγκαταλείψει ένα τραπέζι χωρίς καμιά δικαιολογία.

Μετά το συμβάν στο Ring βγήκε μετά από 6 εβδομάδες στη Monza και κατετάγη τέταρτος, ανατρέποντας όλα τα ιατρικά δεδομένα και σε μια επίδειξη αυτοσαρκασμού για την κατάσταση του δεξιού του αυτιού, από το οποίο λείπει ένα τμήμα λόγω των εγκαυμάτων, είπε πως είναι λειτουργικά πιο συμβατό για το ακουστικό του τηλεφώνου.

Μπορεί να κάνει ή να πει και άλλα ασυνήθιστα:

«Αυτό το μονοθέσιο είναι σκατά» είχε δηλώσει κατάμουτρα στον Enzo το ’74, στα 25 του χρόνια μετά το πρώτο τέστ της 312. Παράλληλα όμως του υποσχέθηκε ότι θα το κάνει ανταγωνιστικό.

Την επόμενη χρονιά πήρε το τίτλο που η Scuderia έψαχνε δέκα χρόνια.

Όλα αυτά δεν γίνονται από τύπους καθημερινούς και συνηθισμένους.

Το τίμημα της διαφορετικότητας δεν κρύβει πάντα ανθρωπιά αν και βαθιά στον πυρήνα της ύπαρξής των «διαφορετικών» μάλλον υπάρχει και αρκετή από αυτή.

Ή έτσι μας βολεύει να πιστεύουμε εμείς, οι συνήθεις τύποι…

 

(*)

http://www.youtube.com/watch?v=3mz3ZzSXyWM&feature=related

 

αναρτήθηκε και στο wmotors.gr