Οι Γυναίκες του Γενάρη (09.01.2011) PDF Print E-mail

Μόλις τον πρόσφατο Γενάρη του ’99, απαγορεύτηκε με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας, το τεστ παρθενίας στο οποίο υποβάλλονταν οι νεαρές Τουρκάλες πριν το γάμο. Μέχρι τότε δεκάδες κορίτσια είχαν αυτοκτονήσει από ντροπή. Η Τουρκία του ριζοσπάστη Κεμάλ πάντως είχε δώσει ψήφο στις γυναίκες από το 1932, σε αντίθεση με την Ελβετία της πεφωτισμένης Ευρώπης που παρεχώρησε, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αυτό το δικαίωμα μόλις το ΄71. Στην πατρίδα μας οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά το ΄52, ενώ τον Ιανουάριο του ’53 εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής. Ήταν η Ελένη Σκούρα, με τον Ελληνικό Συναγερμό του Α. Παπάγου.

 

 

 

Τον Γενάρη του ’35 η Amelia Earhart γίνεται η πρώτη γυναίκα που πετά σόλο από τη Χονολουλού και μετά από 18 ώρες προσγειώνεται στο ‘Οκλαντ της Καλιφόρνια. Θα χαθεί δυόμισι χρόνια αργότερα στον Ειρηνικό.

 

 

 


Το Γενάρη του ’52 η Αμερικανίδα Patricia McCormick, γίνεται η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας ταυρομάχος στο Μεξικό, ενώ τον Ιανουάριο του ΄66 η Ιντίρα Γκάντι ορκίζεται πρωθυπουργός της Ινδίας. Η πρώτη και η μόνη μέχρι στιγμής στην πατρίδα της.


Τέλος, τον Ιανουάριο του ’86 η δασκάλα Christa McAuliffe ήταν η πρώτη πολίτης των Η.Π.Α. που συμμετείχε σε διαστημική αποστολή. Επελέγη από 11.000 υποψήφιες. Η πτήση της κράτησε 72 δεύτερα. Ήταν 28 χρονών. Ήταν ένα από τα επτά μέλη του Challenger που εξερράγη 15.000 περίπου μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώπιον εκατομμυρίων οφθαλμών, διατρέχοντας την γήινη ατμόσφαιρα με 3.200 χλμ. ανά ώρα.