Φεγγαρόφωτες μουσικές ιστορίες (07.01.2011) PDF Print E-mail

Είτε η λαμπρή, σε σχέση με τις σκοτεινές νύκτες, πανσέληνος, είτε οι χλωμές φέτες φεγγαριού που χάνονται στη δύση στην απόχρωση του κίτρινου, έχουν εμπνεύσει στιχουργούς, συνθέτες και ερμηνευτές.

Αυθαίρετα επιλέγουμε τέσσερις ημεδαπές και τέσσερις αλλοδαπές από τις θεωρούμενες πιο τραγουδισμένες συνθέσεις.

 

 

 

 

 

 

 

«Χάρτινο το φεγγαράκι» του Μάνου Χατζιδάκι, στοίχους από τον Νίκο Γκάτσο, ερμηνεία Πόπη Αστεριάδη και «Χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη ακρογιαλιά, αν με πίστευες λιγάκι, θα 'σαν όλα αληθινά».

 

 

"Θα πιω απόψε το φεγγάρι" του Μίμη Πλέσσα. Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος. Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Πουλόπουλος
από την ταινία «Γοργόνες και μάγκες» (1968) του Γιάννη Δαλιανίδη

«Θα πιω απόψε το φεγγάρι και θα μεθύσω και θα πω, αφού πονάς για κάποιον άλλο ρίξε μαχαίρι να κοπώ».

 

«Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» Μουσική και στίχοι Απόστολου Καλδάρα, Πρώτη εκτέλεση: Στέλλα Χασκίλ «…Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι το σκοτάδι είναι βαθύ κι όμως ένα παλικάρι δεν μπορεί να κοιμηθεί…»

«Αστέρι μου, φεγγάρι μου» Μουσική Μίκης Θεοδωράκης στίχοι Γιάννης Θεοδωράκης, ερμηνεία Χαρούλα Αλεξίου «…Αστέρι μου, φεγγάρι μου, της άνοιξης κλωνάρι μου κοντά σου θά 'ρθω πάλι, κοντά σου θά 'ρθω μιαν αυγή για να σου πάρω ένα φιλί και να με πάρεις πάλι…»


Το «Fly me to the moon», γράφτηκε το ’54 από τον Bart Howard με πρωτότυπο τίτλο «in other words». Το έχουν ερμηνεύσει δεκάδες πρώτης γραμμής καλλιτέχνες όπως οι Nat King Cole, Tony Bennett, Doris Day, Dianna Krall, αλλά η ερμηνεία του Frank Sinatra φαντάζει ανεπανάληπτη.

Η ιστορία του «Blue Moon» ξεκινά αρκετά πίσω. Γράφτηκε το 1934. Ανάμεσα στους εκατοντάδες που το ηχογράφησαν, ήταν το ‘50 το η Billie Holiday, το ΄55 ο Louis Armstrong, το ’56 ο Elvis Presley, το ’60 ο Sam Cooke, το ’64 o Dean Martin, το ’70 ο Dylan, το ’73 o T. Bennet και η E. Fitzgerald και το ’85 η C. Shepherd και ο B. Willis.

To «Μoondance» του Ιρλανδού συνθέτη, τραγουδιστή Van Morrison, γράφτηκε το 1970 και εμπεριέχεται στο ομώνυμο άλμπουμ. Σε single κυκλοφόρησε επτά χρόνια αργότερα, ενώ είναι το πλέον πολύ-παιγμένο κομμάτι του Morisson σε συναυλίες. Υπολογίζεται ότι έχει ερμηνευτεί ζωντανά περισσότερες από 1000 φορές.

Το «Moonshadow» είναι ένα τραγούδι από το άλμπουμ Teaser and the Firecat (του ’71) του Βρετανο - Κύπριου συνθέτη, τραγουδιστή C. Stevens. Ξεκινώντας ως Steven Δημήτριος Γεωργίου, συνεχίζοντας ως Cat Stevens και ολοκληρώνοντας ως Yusuf Islam, αφού ασπάσθηκε τον Μουσουλμανισμό, o καλλιτέχνης εμπνεύστηκε το τραγούδι όταν είδε για πρώτη φορά το φεγγάρι σε απόλυτο σκοτάδι κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ισπανία.