W. (03.11.2010) PDF Print E-mail

Αναγκαστικά τον θυμόμαστε κάθε φορά που ταξιδεύουμε αεροπορικώς. Κάθε φορά που είμαστε υποχρεωμένοι να βγάζουμε ζώνη, υποδήματα, να κρατάμε τα παντελόνια μας, αφού βεβαίως έχουμε αφαιρέσει από οτιδήποτε μεταλλικό. Μια διαδικασία όχι ιδιαίτερα αξιοπρεπής.

Ο τέως πρόεδρος των Η.Π.Α. George W. Bush, εξέδωσε ένα βιβλίο, αυτοβιογραφικού τύπου με τίτλο Decision Points όπου βέβαια υπερασπίζεται τις επιλογές του. Το βιβλίο πούλησε την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του 200.000 αντίτυπα. Ο ίδιος δήλωσε στην Gurdian πως:

«Ήμουν υποχρεωμένος να προστατέψω την Αμερική. Οι αποφάσεις που έλαβα ήταν απαραίτητες. Είμαι ένας ικανοποιημένος άνθρωπος».

Υπεραμυνόμενος μάλιστα των θέσεων του, κατέθεσε στην εθνική εξομολογήτρια Opra Winfra με παρρησία πως:

«βοήθησε να σωθεί η χώρα».

Την ίδια στιγμή ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του τέως καγκελάριου της Γερμανίας Gerhard Schroder, Uwe Karsten Heye αμφισβήτησε ανοικτά τη νοημοσύνη του Bush λέγοντας πως:

«Δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στον κόσμο. Είχαμε παρατηρήσει ότι ο δείκτης νοημοσύνης του είναι εξαιρετικά χαμηλός. Δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε μαζί του.»

Πριν από αυτόν είχε τοποθετεί σε καλλιτεχνικό επίπεδο και ο Oliver Stone, με την παραγωγή του, W (2008). Έτσι μετά το «J.F.K.» και το «Nixon», ο ανήσυχος σκηνοθέτης ο οποίος ήταν μάλιστα συμφοιτητής του W. στο Yale ασχολήθηκε με τον 43ο πρόεδρο της πατρίδας του. Το κινηματογραφικό του σχόλιο δεν είναι καθόλου κολακευτικό, αν και ο στόχος του δεν είναι μόνον το πρόσωπο του προέδρου.«Αν είχε υπηρετήσει στο Βιετ – ναμ, προφανώς θα είχε λάβει διαφορετικές αποφάσεις» είχε σχολιάσει ο Stone, ο οποίος στα νιάτα είχε υπηρετήσει το θείο Sam στη χερσόνησο της Ινδοκίνας, αντίθετα με τον W που υπηρέτησε στην αεράμυνα του Texas πετώντας F 102 όχι με ιδιαίτερες δεξιότητες. Οι εμπειρίες του σκηνοθέτη από την περιπέτεια του πολέμου, φιλτραρισμένες από την καλλιτεχνική ευαισθησία του μεταφέρθηκαν το κινηματογραφικό πανί με τις παραγωγές "Platoon" (1986, Oscar καλύτερης σκηνοθεσίας) και "Born on the forth of July" (1989, επίσης Oscar καλύτερης σκηνοθεσίας).

Ασφαλώς και αν είχε υπηρετήσει, και είχε επιζήσει, από το σφαγείο της Ινδοκίνας θα είχε λάβει άλλες αποφάσεις αλλά αν δεν είχε εκλεγεί θα ήταν ακόμα καλύτερα. Όταν όμως για την εκλογή του αποφάσισαν ένας στους τέσσερις μάλλον αστοιχείωτοι πολίτες της αυτοκρατορίας συνέβη και αυτό!

 

Δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό Car & Driver τ. 252 Δεκέμβριος 2010