Επιείκεια ! (29.10.2010) PDF Print E-mail

Τον περασμένο Απρίλιο, η βελγική Εκκλησία επλήγη από σκάνδαλα παιδεραστίας, μετά την παραίτηση του επισκόπου της Μπρουζ, που παραδέχτηκε ότι βίασε τον ανιψιό του.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία που μετέδωσε το Α.Π.Ε. πριν δύο 24ωρα, ο επικεφαλής της βελγικής Καθολικής Εκκλησίας, ζήτησε να αντιμετωπιστούν με επιείκεια οι πιο ηλικιωμένοι ιερείς που είναι ένοχοι για την κακοποίηση των νέων, εκτιμώντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η δικαιοσύνη είναι ένα «είδος εκδίκησης».

«Οι βιαστές πρέπει προφανώς να έχουν συνείδηση για το τι συνέβη στη ζωή τους, αλλά πλέον δεν είναι ενεργοί, δεν έχουν καμία ευθύνη, δεν ξέρω αν μία τέτοιου είδους εκδίκηση η οποία δεν έχει πλέον κανένα πρακτικό αποτέλεσμα αποτελεί μια ανθρώπινη λύση. Τα θύματα θέλουν πραγματικά ένας ιερέας 85 ετών, τώρα ξαφνικά, να διαπομπευτεί να διασυρθεί δημοσίως; Νομίζω ότι οι περισσότεροι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Andrew Joseph Leonard

Είναι άκρως ενδιαφέρουσα η άποψη του παρακαθήμενου. Με τα «προφανώς» και τα «πλέον» του, ερμηνεύει το έργο της δικαιοσύνης ως εκδίκηση, την τιμωρία ενός βιαστή ως διαπόμπευση και θέτει ηλικιακό θέμα τοποθετώντας την λέξη κλειδί «ενεργός». Δηλαδή τώρα που δεν μπορεί να ξανα-βιάσει επειδή στα 85 του δεν είναι ενεργός, ας μην τιμωρηθεί. Αυτό μας είπε. Επιχειρεί μάλιστα, πέραν της δικαιοσύνης, να χειραγωγήσει μέσω του αξιώματός του και τη δημόσια γνώμη, ωθώντας το ποίμνιο προς τη δική του άποψη,.

Αν δεν έχει γίνει κάποιο λάθος στην μετάδοση της είδησης, αν δεν έχει μεταφραστεί κάτι εσφαλμένα πρόκειται για όνειδος. Είναι μια πελώρια προσβολή του πολιτισμού, της έννοιας της δικαιοσύνης και της κάθε αποστολής της εκκλησίας.

Αν αυτά πραγματικά πιστεύει ο Αρχιεπίσκοπος, ας τα πει ενώπιος, ενωπίω με τα θύματα και τους συγγενείς τους.

Σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα μπορούσε να γίνει πιο απροκάλυπτα προκλητικός.