Leonard Skinner passed away (23.09.2010) PDF Print E-mail

Στο Con Air του Simon West (1997) μια γνήσια χολιγουντιανή παραγωγή καταιγιστικής δράσης, ο Steve Buscemi, υποδύεται ένα βαρυποινίτη. Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα αεροσκάφος που πραγματοποιεί πτήση μεταγωγής των κρατούμενων οι οποίοι όμως παίρνουν τον έλεγχο από τους φύλακες. Ενώ λοιπόν ζουν στιγμές ανείπωτης ελευθερίας, ακούγοντας το Sweet Home Alabama των Lynard Skynard, ο Buscemi κάνει ένα σχόλιο για την ειρωνεία του να ακούγεται το συγκεκριμένο τραγούδι, εν ώρα πτήσης και αεροπειρατείας καθώς τρία από τα μέλη του συγκροτήματος που το ερμήνευαν είχαν χάσει τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα.

Οι Lynard Skynard συστήθηκαν στο Jacksonville της Florida το 1964. «Βαφτίστηκαν» με διάφορα ονόματα όπως "My Backyard", "One Percent", "The Noble Five" πριν καταλήξουν σε αυτό με το οποίο έγινα ν διάσημοι. Το εκπνεύστηκαν από το όνομα του γυμναστή τους Leonard Skinner, στο Γυμνάσιο Robert E. Lee που φοίτησαν. Ήταν ένας σαφής εμπαιγμός για τον καθηγητή με τον οποίον δεν τους συνέδεσαν ποτέ δεσμοί φιλίας ή συναισθήματα σεβασμού κυρίως διότι ήταν μαζί τους πολύ αυστηρός με το θέμα των μακριών μαλλιών.

Πολλές φορές τους είχε τιμωρήσει, και άλλες τόσες τους είχε παραπέμψει στον διευθυντή του σχολείου. Έτσι σαν «τιμωρία», όταν αποφοίτησαν άφησαν μακριά τα μαλλιά τους, έδωσαν στην μπάντα τους το όνομα του και φρόντισαν να κάνουν παγκόσμιες επιτυχίες όπως τον ύμνο του Southern Rock, το διαχρονικό πια Sweet Home Alabama, αλλά και τα Free Bird, That Smell, Simple Man.

Η πηγή της έμπνευσής τους, ο γυμναστής, εγκατέλειψε χθες το μάταιο τούτο κόσμο, στα 77 του, πεθαίνοντας ήσυχα στον ύπνο του.

Είχαν περάσει σχεδόν 33 χρόνια, από εκείνη την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου του ’77 ‘όταν το Convair 240 που μετέφερε το συγκρότημα, έμεινε από καύσιμα λίγο πριν τη προσέγγιση στο αεροδρόμιο του Baton Rouge της Louisiana και συνετρίβη. Οι Ronnie Van Zant, Steve Gaines, Cassie Gaines, ο βοηθός μάνατζερ Dean Kilpatrick, ο κυβερνήτης Walter McCreary και ο συγκυβερνήτης William Gray σκοτώθηκαν επί τόπου. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες τραυματίστηκαν σοβαρά.