Coco Chanel & Igor Stravinsky (07.09.2010) PDF Print E-mail

H  ταινία είναι μια Γαλλική παραγωγή σε σκηνοθεσία του γεννημένου στην Ολλανδία αλλά με γαλλική κουλτούρα Jan Kounen και αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα ενδιαφέρουσας Ευρωπαϊκής κινηματογραφίας.

Αναφέρεται στην ερωτική σχέση του μουσουργού Igor Stravinsky και της σχεδιάστριας μόδας Coco Chanel.

Δεν είναι γνωστό πόσο ακέραια αποδίδει τα γεγονότα η παραγωγή, που σύμφωνα τουλάχιστονμε τους δημιουργούς της υπάρχουν σημεία υπερβολής, αλλά αυτό αφορά ίσως μόνον τους ιστορικούς. Σε καθαρά καλλιτεχνικό πλαίσιο η ταινία

φλερτάρει με την τελειότητα. Από το φόντο των τίτλων στα κοστούμια, από το φωτισμό στους διαλόγους, τη φωτογραφία και την πλοκή, για να μην γίνει λόγος για τη μουσική, κινείται σε υψηλό επίπεδο.

Στο ρόλο του πρωταγωνιστή ο Δανός Mads Mikkelsen. Οι παρατηρητικοί θα το ενθυμούνται από το Casino Royal, ενώ θα τον συναντήσουν και στο Clash of Titans.

Ιδιαίτερη φυσιογνωμία, με τα ξεχωριστά ζυγωματικά, το πυρετικό βλέμμα θα είχε κλέψει την παράσταση αν δεν υπήρχε η Anna Mouglalis. Αυτή η λεπτή, φαινομενικά εύθραυστη παρουσία, με την ανελέητη μελαχρινή γοητεία της και κάποια χαρακτηριστικά που φέρνουν στην Κάλλας, είναι κατά το ήμισυ (από την πλευρά του πατέρα της) Ελληνίδα.

Το ζευγάρι πείθει το θεατή, συντάσσεται με τις αγωνίες του, παρακολουθεί τα πάθη και μοιράζεται τους αιχμηρούς λογισμούς του.

Η έκδοση με τους ρωσσογαλικούς διαλόγους έχει μια επιπλέον γοητεία, αποτυπώνοντας καλύτερα το κλίμα.

 

 

 

 

 

Επιλέχτηκε να κλείσει το περσινό φεστιβάλ των Καννών καθώς προβλήθηκε στις 24 Μαίου 2009. Στην εικόνα (από αριστερά), Yelenna Morozova, (Katarina Stravinskaya), Mads Mikkkelsen, Anna Mouglalis, Jan Kounen.