Υπό τύπον προσωρινότητος – (Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019) PDF Print E-mail

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου του 1961, μονογράφεται η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

«Είς την συνείδησιν των Ελλήνων η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότης δεν συνιστά απλώς μίαν οικονομική κοινοπραξία, αλλά αποτελεί οντότητα με ευρυτέραν πολιτικήν αποστολή και σημασία», τονίζει το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Έλλην πρωθυπουργός, Κων. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια δείπνου, που παραθέτει προς τιμήν των ξένων προσκεκλημένων στον Φαληρικό ιππόδρομο.

Της «Αυγής» εξαιρουμένης, φίλα προσκείμενης της Ε.Δ.Α., σύσσωμος ο Ελληνικός Τύπος, εγκρίνει, πανηγυρίζει και αποκαλεί ως «πραγματικόν ορόσημον», την συμφωνία. Εκείνη την εποχή, η άσκηση της εξουσίας από τον Σερραίο πολιτικό, αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων και σφοδρή κριτική όπως την απρόβλεπτη άνοδο των ποσοστών της Ε.Δ.Α., στις εκλογές του ’58, η οποία ήταν πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση,  την συμφωνία Ζυρίχης – Λονδίνου του ’59, το σκάνδαλο Μ. Μέρτεν. Μολοντούτο, παραμένει ισχυρός και αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

Τον Απρίλιο του ’61, κυκλοφορεί το 74ο φύλλο του περιοδικού «Βολάν», που διανύει το έκτο έτος της έκδοσής του. Είναι ένα από τα πρώτα ημεδαπά ειδικά έντυπα, που προσδιορίζεται ως το περιοδικό των αυτοκινητιστών. Προσεκτικό στο ύφος, ήπιο στη γλώσσα, καλοδιάθετο θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, με τίτλο: «Κοινή αγορά και εισφορά», που προτάσσεται στην πρώτη σελίδα ως εντιτόριαλ, ένα κεντρικό σχόλιο δηλαδή, από τον εκδότη.

Πέρα από την προσέγγιση του ήθους και του δημοσιογραφικού τρόπου έκφρασης της εποχής, η ανάγνωση του σχολίου, και ειδικά οι δυο τελευταίοι παράγραφοι, μας προσφέρουν μια ευκαιρία για συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Αυτά λοιπόν τα περί προσωρινότητος που, κυρίως, αφορούν την ημεδαπή οικονομική πολιτική, τα οποία συχνά, αν όχι πάντα, είναι μόνιμα. Όπως ακριβώς συνέβη με τα τέλη κυκλοφορίας, την εφάπαξ εισφορά, στην εισαγωγή των αυτοκινήτων, το ’61 έτσι μας ήρθε και ο Ε.Ν.Φ.Ι.Α. Προσωρινώς, με την ονομασία Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. αρχικώς, και ακολούθως μετονομάσθη.

Σε μια πολιτεία, που αγκομαχούσε τότε με εθνικό νόμισμα και το όραμα της εισαγωγής στην Ε.Ο.Κ. και τώρα παλεύει χρόνια εννέα, να αποκτήσει σταθερότητα, δέσμια ενός συστήματος που δεν ελέγχει, βαθιά στους κόλπους της Ε.Ε

Σε μια πολιτική σκηνή που γλιστράει ολοένα πιο χαμηλά, με λογαριασμούς που δεν βγαίνουν και παρεμβάσεις εταίρων που κάμουν τις πρακτικές του John Emil Peurifoy, να φαίνονται φιλικές συστάσεις.