Δυο εκδόσεις για τον «Μαραμπού» (04.06.2010) PDF Print E-mail

Τον Ιανουάριο (11) του 2010, συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καββαδία. Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχε μια κινητικότητα για τον ξεχωριστό αυτό δημιουργό και το έργο του.

Στην ερώτηση γιατί ξεχωριστός η απάντηση έρχεται μέσα από το διαφορετικό της ζωής του.

Γεννήθηκε στην Ματζουρία, τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Κεφαλονιά, την εφηβική του ηλικία τη βίωσε στον Πειραιά και στα 20του μετά την απώλεια του πατέρα του ξεκινά ως ναυτόπαις τα ταξίδια. Το 1933, εκδίδει το «Μαραμπού», το ΄40 τον βρίσκει στην Αλβανία ενώ στην Κατοχή θα συμπορευτεί με το Ε.Α.Μ.

Η επόμενη μεγάλη, χρονικά, επαφή του με τη Θάλασσα, η αποχή από τα συνηθισμένα, (γάμος οικογένεια, καριέρα) και η αυτοκτονία του αδελφού του ήταν τα στοιχεία που προδιέγραψαν τη διαφορετικότητα και τη σημαντικότητα του ανθρώπου, του ποιητή, του ναυτικού.

Όπως πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, πρωτοπόροι δημιουργοί έτσι και ο Καββαδίας έπρεπε να αποχωρήσει από τον μάταιο κόσμο για να αναγνωρισθεί ευρύτερα, να «ανακαλυφθεί» μαζικότερα, να συγκινήσει περισσότερους. Αυτό ίσως διότι η εποχή του δεν ήταν έτοιμη να τον αποδεχτεί και προφανώς διότι ο ίδιος δεν το επεδίωξε αν και πιθανόν, ενδόμυχα, να το επιθυμούσε.

Οι λεπτομέρειες τη ζωής του, το βάθος του έργου του άρχισε σιγά- σιγά από την επομένη του θανάτου του να γίνεται γνωστό, να μελοποιείται, να αναδύεται, να εκτιμάται.

Έτσι η αντισυμβατική, αυτή φιγούρα, ο «Κόλιας», ο «Μαραμπού», ο «Μαυρής», ο «Παπουίνης», ο «κουρλός Μαρκόνης» πήρε τη θέση του στην Ελληνική κουλτούρα, κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς το έργο του δεν είναι εκτεταμένο. Είναι όμως τόσο βαθύ, τόσο συναισθηματικό, τόσο αποκαλυπτικό και τελικά τόσο ανθρώπινο όσο και η συγκίνηση που γεννά.

Την προηγούμενη χρονιά, δυο εκδόσεις ήρθαν να προσθέσουν άλλες δύο πινελιές σε αυτόν τον απίθανο, ολοένα διογκούμενο καμβά της προσωπικότητας του. Είναι το: «Νίκος Καββαδίας, Ο δαίμονας χόρευε μέσα του» του Μήτσου Κασόλα και το: « Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας. Ο παράξενος ταξιδευτής και συναρπαστικός αφηγητής.» του Βαγγέλη Σακάτου.

Για τον πρώτο, είναι η δεύτερη φορά που εκδίδει υλικό για τον Καββαδία. Είχε προηγηθεί το 2004, το: «Νίκος Καββαδίας. Γυναίκα – Θάλασσα – Ζωή» στο οποίο μεταφέρει απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις του με τον ποιητή. Στην τελευταία του δουλειά ακολουθεί μια ρεπορταζιακή οδό, συναντά και συνομιλεί με γνωστούς, φίλους, συνάδελφους του ποιητή οι οποίοι του μεταφέρουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του, επεισόδια, συμβάντα δίνοντας μας με αυτό τον τρόπο εικόνες και πληροφορίες.

Εμπλουτισμένη με διάφορες φωτογραφίες, η έκδοση αποτελεί άλλο ένα σκαλοπάτι για όσους ενδιαφέρονται για τη ζωή, το έργο του «Κόλια» αν και θα μπορούσε να απουσιάζει το «Παράθεμα» το τελευταίο κεφάλαιο που παρουσιάζει το νομικό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο συγγραφέας με τους κληρονόμους του ποιητή. Από την άλλη βέβαια, ανθρώπινο είναι, βιβλίο του είναι, εμφανίζει τα εμπόδια που συνάντησε.

Ο δεύτερος επιμελήθηκε μιας μικρής, σε διαστάσεις, έκδοσης χρήσιμης τόσο σε αυτούς που επιθυμούν μια πρώτη ματιά στη ζωή του Καββαδία, όσο και για το γεγονός ότι δημοσιεύονται τα λιγότερο γνωστά ποιήματα του που πραγματεύονται την Εθνική Αντίσταση, τον Lorca, τον Che.