Σεπτέμβρης – (Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018) PDF Print E-mail

Τρυγητής ή Σταυρίτης, οπωσδήποτε γλυκός, αλλά και πιεστικός, για τους μαθητές τουλάχιστον που επιστρέφουν στις υποχρεώσεις τους. Από κοντά και οι γονείς που μοιραία θα αναπροσαρμόσουν τα ωράρια και τους προγραμματισμούς τους.

Λίγα λόγια και λιγότερες εικόνες για τον φετινό Σεπτέμβρη που μας εγκατέλειψε, όλως προσφάτως

 

 

Αρχές του μήνα. Δημοτικός κινηματογράφος Πάνθεον. Αρκετά ψηλά στις πλαγιές του όρους Αιγάλεω με την πλάτη στη δύση και θέα όλο το λεκανοπέδιο. Πριν την πρώτη παράσταση, μια προσπάθεια συντήρησης της παράδοσης. Του θεάτρου των σκιών. Ενθαρρυντικό ότι συγκέντρωσε περισσότερο κόσμο από την προβολή της «Πειρατές της Σομαλίας». Αντίστοιχα αρνητικό, για την μέτρια υποδοχή αυτής της εξαίρετης ταινίας.

Το ίδιο περίπου σκηνικό, στα τέλη του μήνα. Πετράλωνα. cine Ζέφυρος. Στη γειτονιά που το '61 ο Αλεξανδράκης γύρισε και πρωταγωνίστησε την ταινία «Συνοικία το όνειρο». Πριν την προβολή του «New York Confidential», ξεστήνεται το θέατρο σκιών που μόλις είχε ολοκληρωθεί. Εδώ οι σινεφίλ τίμησαν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτήν την μαυρόασπρη noir ταινία, που χρονολογείται από το '55.

Θέατρο σκιών. Καραγκιόζης. «Λευκό μου σεντονάκι, λάμπα μου τρελή, Ποια αγάπη τάχα μας φυσάει», όπως τραγουδήθηκε. Μανάδες και πιτσιρίκια προχωρούν μια ιστορία που κρατά δυο, σχεδόν, αιώνες.

 

Τον προηγούμενο αιώνα, στις προμετωπίδες των χειμερινών κινηματογράφων τοποθετούσαν ζωγραφιές από τα έργα που προβάλλονταν. Όταν έκλειναν το καλοκαίρι, αναρτούσαν μια σύνθεση με ομπρέλες, βροχή σε γκρίζο φόντο και τις λέξεις: «ραντεβού τον Σεπτέμβρη» ή κάτι παρεμφερές.

Ο ένατος μήνας συνδέεται με τα πρωτοβρόχια. Πρώτα πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τα λίοδεντρα  και αργότερα έρχονται οι βροχές και οι σύντομες καταιγίδες, όπως αυτή που ξέσπασε πάνω στους δρόμους του Θριάσιου πεδίου.

 

Το ευμετάβλητο του καιρού είναι βέβαιο. Τις πρωινές ώρες ο ουρανός είναι ανέφελος πάνω από την Σφαιρία και το περίφημο ρολόι της, στο νησί του Πόρου

Σε λίγες ώρες το σκηνικό θα αλλάξει, τα σύννεφα θα πυκνώσουν και μια βροχή σχετικά έντονη θα δροσίσει τον ταξιδιώτη μέχρι την Καλλονή.

Σαράντα χιλιόμετρα μακρύτερα, η Παλιά Επίδαυρος προβάλει στεγνή, καλοκαιρινή.

 

Φημισμένος για τους ήπιους καιρούς του, ο Σεπτέμβριος υπόσχεται ήρεμα φαινόμενα, μπουνάτσες στη θάλασσα και ευχάριστα μίλια.

 

Υπόσχεται, επίσης, έρημες παραλίες.

 

Εικοσιπέντε αιώνες νωρίτερα, εκεί στο μοιχό του κόλπου διεξήχθη η πρώτη μάχη των Μηδικών πολέμων. Είναι περίπου βέβαιο ότι αν η έκβαση της αναμέτρησης ήταν διαφορετική, η μορφή του σημερινού κόσμου δεν θα ήταν ίδια. Θάβοντας τους 192 νεκρούς τους οι Αθηναίοι, έγραψαν, δια χειρός Συμωνίδη τα ακόλουθα:
Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι, χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν
Σεπτέμβρης ήταν και τότε.

 

Στις μέρες μας, εκεί που κατά τον Ηρόδοτο ξεψύχησαν 6.500 Πέρσες μαχητές, οι σύγχρονοι Αθηναίοι ψυχαγωγούνται  σε οργανωμένες παραλίες, έστω και κάτω από τον ενίοτε νεφοσκεπή ουρανό του Σεπτέμβρη.

 

Με την ψυχρή ημισέληνο να αναδύεται ανάμεσα από τις πολυκατοικίες του κέντρου η προβολή του «Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» αποκτά μια ακόμα διάσταση. Είναι όμως να απορεί κανείς πως σε κάθε παράσταση βρίσκονται κάποιοι που χαλάνε το κλίμα. Όπως οι δυο κυρίες(;), στην συγκεκριμένη προβολή που χαχάνιζαν αναιτίως, διαρκώς, παθογενώς,

 

Πολύ χειρότερα τα πράγματα στην έξοδο. Η οικονομική ύφεση έφερε και μια πρωτόγνωρη για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, κοινωνική κρίση. Οι άστεγοι αποτελούν ένα στίγμα αποτυχίας για τον πολιτισμό μας.  Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδιθεί, κόντρα στις μεγαλοστομίες περί αναπτύξεως και τα τοιαύτα.

 

Είχε προηγηθεί τούτη η ανακοίνωση:
«Η Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου ενημερώνει,ότι η λειτουργία της Βυθιζόμενης Γέφυρας Ισθμίας θα διακοπεί από την 01.12.2017 και για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών για λόγους αναβάθμισης, βελτιστοποίησης λειτουργίας και συντήρησης των κινητών και μηχανολογικών μερών της.»
Δέκα μήνες αργότερα, στα τέλη Σεπτέμβρη παραμένει εκτός λειτουργίας.

 

Στα κομμάτια ενός κόσμου που χάνεται, ας προστεθεί και η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Πατρών – Πύργου. Ανενεργή, καταστραμμένη σε διάφορα σημεία από τα καιρικά φαινόμενα. Η διάδοχη κατάσταση του Προαστικού, καλύπτει τις ανάγκες μέχρι το Κιάτο. Μελαγχολικές οι παλιές τροχιές, μέσα στο γλυκό απόγευμα του Σεπτέμβρη.

 

Η πανσέληνος του Σεπτέμβρη συνέπεσε με την Φθινοπωρινή ισημερία. Στην ανατολή αναδυόταν το γεμάτο φεγγάρι, την ίδια στιγμή που μια λαμπρή, ζεστή μέρα έφευγε από την  δύση. Άλλο ένα 24ωρο θα κρατούσαν οι ζέστες και οι καλωσύνες.

Από την Τρίτη (25) σφοδροί βοριάδες και σημαντική άμεση πτώση της θερμοκρασίας θα επέμεναν να μας θυμίζουν, ότι το φετινό καλοκαίρι ολοένα και απομακρύνεται. Ο μήνας θα έκλεινε με την παρουσία και τη βία ενός κυκλώνα, φαινόμενου οπωσδήποτε σπάνιου στην Ελληνική επικράτεια. Παραδοσιακά, τα μέσα φρόντισαν να τον υποδεχτούν με τους γνωστούς υπερβολικους τρόπους.