Μια είδηση & ένα σχόλιο (25.04.2010) PDF Print E-mail

Η είδηση:

Μέσα στο νυκτερινό κέντρο όπου διασκέδαζε η ομάδα που κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος της τρέχουσας σεζόν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο (Παναθηναϊκός Π.Α.Ε.), συνεπλάκησαν οπαδοί της, με το αντίπαλο δέος, τους οπαδούς της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός, που τυχαία βρέθηκαν στο ίδιο κέντρο.

Επιπλέον πληροφορίες:

Το κατάστημα όπου συνέβησαν τα παραπάνω είναι ιδιοκτησίας επιχειρηματία της νύκτας, προέδρου επαρχιακής ομάδας ο οποίος συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα δέκα άτομα που έχει παραπέμψει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το Συμβούλιο Εφετών με σοβαρές κατηγορίες. Τα επεισόδια κατεστάλησαν με τη συνδρομή των ανδρών ασφαλείας του καταστήματος αλλά και των ανδρών ασφαλείας της ομάδας που: «είχαν συνοδέψει την ομάδα στα μπουζούκια για το... φόβο των Ιουδαίων» όπως έγραψαν τα μέσα.

Το σχόλιο:

Μια από τις σημαντικότερες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, μετά από έξι χρόνια αποχής από τίτλους, κατακτά το double στην Ελλάδα και εορτάζει τη δεύτερη επιτυχία της, το κύπελλο, σε κέντρο διασκέδασης της παραλιακής οδού. Το γιατί προτιμήθηκε ο συγκεκριμένος τρόπος δεν χρήζει σχολίου.

Λαϊκό άθλημα το ποδόσφαιρο, λαϊκός και ο τρόπος διασκέδασης. Το πόσο «λαϊκό» μπορεί να είναι κάποιο παιδί 25χρόνων που σε έξι μήνες κερδίζει όσα ένας άλλος λαϊκός σε μια ολόκληρη ζωή είναι ένα θέμα, που ίσως να μην είναι της παρούσης. Το πόσο λαϊκός είναι ο Wayne Rooney όταν το Rolex που φορά στοιχίζει παραπάνω από 25.000 € ή το πόσο λαϊκός είναι ο 21χρονος Theo Walcott του οποίου οι απολαβές μια εβδομάδος αρκούν να προσφέρει στην αγαπημένη του ένα ακριβό όχημα είναι ένα θέμα.

Μικρά παιδιά, κατά τεκμήριο γόνοι φτωχών οικογενειών, πλούτισαν σε μια σεζόν από το ποδόσφαιρο και βούτηξαν στο χρήμα και στην πολυτέλεια αξιοποιώντας το αθλητικό τους ταλέντο. Κάνοντας έτσι, ακόμα πιο τρανταχτό το δείγμα ενός Garrincha (πάνω αριστερά) ενός Best, αλλά για να μιλήσουμε και για τους εν ζωή ευρισκομένους ενός Maradona (δεξιά), ενός Mutu που όχι μόνο δεν κατάφεραν να διαχειριστούν το βάρος της δημοσιότητας αλλά ταυτόχρονα φάνηκαν τόσο αυτοκαταστροφικοί.

Χιλιάδες νέοι αθλητές ζουν ακροβατώντας ανάμεσα στη βία των γηπέδων και τον πλούτο της πολυτέλειάς τους . Η σχεδιάστρια της μόδας Elsa Schiaparelli το έχει ζήσει στο δικό της χώρο και το έχει εκφράσει: « Η πολυτέλεια δεν βρίσκεται στον πλούτο ή στην επιτήδευση, αλλά στην απουσία του χυδαίου».

Είναι σαφές ότι Ελληνικό ποδόσφαιρο υποφέρει από αυτό που πλήττει και την ευρύτερη κοινωνία. Έλλειψη παιδείας. Έγινε επάγγελμα, πριν καν γίνει παιχνίδι.

Γυμνασμένα παιδιά κυνηγούν το όνειρο, πρόεδροι επιδεικνύουν φιλάρεσκα τα πούρα τους στις κερκίδες, bookies κάνουν παιχνίδι (άσσο στο ημίχρονο, διπλό τελικό) και οπαδοί που ρίχνονται στη φωτιά για την "ομάδα", αλλά λησμονούν τα υπόλοιπα κοινωνικά τους καθήκοντα. Αυτό είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην πατρίδα μας. Ο «Χοχοχός», ο «Κοκαλιάρης», ο «πολυμετοχικός» οι κυβερνητικές αποφάσεις για απαλλαγή χρεών των Π.Α.Ε. από τους ταγούς της συνταγματικότητας και συνεχής βία. Τι βολικό!

Ξημερώματα Κυριακής 25 Απριλίου Την ώρα που Αργεντίνοι χόρευαν ζεϊμπέκικο και Κροάτες τσιφτετέλι σε μπουζουκάδικο της παραλιακής, οι έλληνες οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούονταν μέσα στο «μαγαζί» με αφορμή τα ποδοσφαιρικά.

Πόσο σοβαρά θέλουμε να μας πάρουν αυτοί που ορίζουν κάθε είδους τύχη μας;