Ιστορίες δεισιδαιμονίας και προκατάληψης - (Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017) PDF Print E-mail

Ομοφοβία - AIDS & motorsports: Από τον Tim Richmond στον Danny Watts

Πολύ πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση του Danny Watts. Οδηγός αγώνων, όχι από το πιο ψηλό ράφι, αλλά επαγγελματίας και οπωσδήποτε με συγκεκριμένες επιτυχίες, τέτοιες  που κανείς, ακόμα Έλλην, δεν έχει καταφέρει. Τοποθετώ το εθνικό στοιχείο ώστε να μην βρεθούν ημεδαποί να πουν με την χαρακτηριστική αφέλεια, το σύνηθες: «έλα μωρέ, ούτε η μάνα του δεν τον ξέρει».

- Tim Richmond                                                                   - Danny Watts

Όταν βγάλουμε τον πρώτο Έλληνα με οκτώ συμμετοχές στο Le Mans, τρία πλασαρίσματα στη δεκάδα της γενικής και μια πρώτη στην κλάση του, ίσως περιορίσουμε την αμετροέπειά μας. Τι μας είπε λοιπόν ο 37χρονος Βρετανός οδηγός αγώνων; Αποκάλυψε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος. Το έκανε αφού αποχώρησε από την ενεργό δράση γιατί όπως δήλωσε: «αισθανόμουν πως αν το είχα παραδεχθεί νωρίτερα, θα με είχαν εξοντώσει αμέσως».

Βρισκόμαστε στο 2017 και τούτη η τοποθέτηση του Watts μας γυρνά κάποια τριάντα χρόνια πίσω, σε μια άλλη περίπτωση. Πολύ πιο δύσκολη και τελικά τραγική. Στον Tim Richmond.

Γεννημένος το '55 στο Ashland του Ohio. Πατέρας οξυγονοκολλητής, μητέρα προϊσταμένη στο γραφείο. Κάποια στιγμή, ο πατέρας του εμπνεύστηκε, σχεδίασε, κατασκεύασε και πατεντάρισε  ένα μηχάνημα που έκανε τη δουλειά της εγκατάστασης κάθε φύσεως αγωγών κατά το διαμήκη άξονα των δρόμων πιο εύκολη. Έστησε εταιρεία και οι δουλειές απογειώθηκαν. Έτσι στα 16α γενέθλια του Tim, η μητέρα του έκανε δώρο μια Pontiac Trans Am, ένα ταχύπλοο και ένα ελαφρύ αεροσκάφος Piper Cherokee. Εμποδιστής, ποδοσφαιριστής, με υψηλές επιδόσεις, κάτοχος άδειας χειριστή αεροπλάνου από τα 16 του και ομορφόπαιδο, ο Tim δεν ήταν συνηθισμένο παιδί, ούτε για τα μέτρα της Αμερικής.

Στο χώρο των αγώνων αυτοκινήτου δεν ήρθε σε μικρή ηλικία. Στα 21 του έδειξε δείγματα ταχύτητας και τραχύτητας αφού το θάρρος του ήταν περισσότερο από τη σοφία του, πράγμα σύνηθες βεβαίως. Το '80 στα 25 του, ανακηρύσσεται ο rookie της χρονιάς στα 500 μίλια της Ινδιανάπολις καθώς τερμάτισε στην 9η θέση της γενικής μένοντας και από καύσιμο στον τελευταίο γύρο, ενώ στην εξέλιξη του αγώνα είχε προηγηθεί.



Μολοντούτο ήταν από τους πρώτους οδηγούς που πέρασαν από τα μονοθέσια στα NASCAR, όπου θα έκανε μια σημαντική καριέρα με 13 νίκες, 14 poles, 78 πλασαρίσματα στην δεκάδα. Στην ακμή της καριέρας του ήρθε το πρόβλημα. Η συνεχής αδιαθεσία του τον απομάκρυνε για λίγο από τους αγώνες και επισήμως κατατέθηκε ότι έπασχε πνευμονία. Αφού νοσηλεύτηκε, επανήλθε και ξανακέρδισε στο τέλος της σεζόν του '87 με τρόπο ηρωικό τόσο στα 500 μίλα του Pocono, όσο και στον επόμενο αγώνα στο Riverside.

Το '88 όταν πια είχε θεσπιστεί ο έλεγχος αντιντόπινγκ, βρέθηκε θετικός στο Sudafed ένα μη συνταγογραφημένο φάρμακο για την αλλεργία, και στο παυσίπονο Advil. Έτσι τέθηκε σε αργία. Οι φήμες οργίαζαν. Ανάμεσα στο ότι ήταν ναρκομανής και, στο ακόμα χειρότερο, ότι ήταν φορέας του ιού HIV. Αν σήμερα αυτό δεν αποτελεί ανυπέρβλητο ιατρικό ή κοινωνικό πρόβλημα, τότε ήταν μια άκρως αχαρτογράφητη επικίνδυνη περιοχή, όπου το άγνωστο η δεισιδαιμονία και η προκατάληψη θριάμβευαν.

Η πιο σοβαρή δε κατηγορία, σε μια μόνο επιφανειακά φιλελεύθερη Αμερική, για όσους ήταν φορείς του υιού ήταν η ομοφυλοφιλία. To AIDS, τότε στα μάτια της μάζας, ήταν η κατάρα των ομοφυλόφιλων και των ναρκομανών. Οι πάσχοντες αντιμετωπίζονταν όπως οι λεπροί τον μεσαίωνα.



Τον Απρίλιο του 1988, ο Richmond μήνυσε την διοργανώτρια αρχή του NASCAR. Έπειτα από αυτή την κίνηση ήταν πλέον αδύνατο να βρει αυτοκίνητο. Ο ίδιος ήξερε πολύ καλά τι είχε. Για τους  επόμενους 16 μήνες θα ανέβαινε τον Γολγοθά του. Ήξερε ότι δεν είναι ομοφυλόφιλος, ήξερε ότι είναι φορέας, ήξερε ότι μετρά μέρες και δεν μπορούσε να το ερμηνεύσει.

Ήταν η επιτομή του επιτυχημένου, όπως τουλάχιστον αυτή η εικόνα καλλιεργείται ευρέως. Τριαντάρης, ομορφάντρας, δημοφιλής, πετυχημένος σε ένα επικίνδυνο σπορ, πλούσιος και με ατέλειωτες επιτυχίες στο γυναικείο φύλο. Τι μπορεί να είχε πάει στραβά; Και πως να το δικαιολογήσει σε όλη αυτή τη οργισμένη, φοβισμένη Αμερική που καταδίκαζε πριν κατηγορήσει;

Εξέπνευσε στις 13 Αυγούστου του '89. Η αιτία του θανάτου του ανακοινώθηκε από τους συντετριμμένους γονείς του, δέκα μέρες μέρες μετά τον θάνατό του. Ανακοίνωσαν δημόσια, ότι ο Tim μολύνθηκε από άγνωστη γυναίκα, φορέα. Ενενήντα οδηγοί και μέλη  των ομάδων, έκαμαν αιματολογικές εξετάσεις τις επόμενες μέρες.

Η Αμερική έπρεπε να περιμένει το θάρρος του Earvin "Magic" Johnson Jr. ο οποίος το Νοέμβριο του '91, βγήκε φόρα παρτίδα μπροστά στις κάμερες και είπε ότι είναι φορέας. Η ιατρική είχε κάνει τα βήματά της για να χαρίζει αξιοπρεπή ζωή στους φορείς και ο κόσμος είχε επιτέλους καταλάβει ότι ο υιός δεν αγαπούσε περισσότερο τους ναρκομανείς και τους ομοφυλόφιλους.