Ευχάριστο μήνυμα ή εφιάλτης; - (Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016) PDF Print E-mail

Δεν γνωρίζω πόσο μπορούμε να βασιζόμαστε σε προβλέψεις που αφορούν το μέλλον, υποθέτω όμως, ότι όσο πιο πολύ στηρίζονται σε γερά στοιχεία, τόσο με μεγαλύτερη ακρίβεια, θα δείχνουν τις τάσεις του μέλλοντος.
Διάβασα, έτσι, με προσοχή τις προβλέψεις για τις μέλλουσες εξελίξεις στον πλανήτη καi όταν λέμε μέλλουσες εννοούμε κοντοπρόθεσμα, μέχρι 2020 και κάπως μεσοπρόθεσμα, σε βάθος μιας εικοσαετίας, του Dr. Robert Goldman, που φέρει κάμποσους τίτλους και περισσότερες ιδιότητες.Ξεκινά με το παράδειγμα της Kodak και μας λέει ότι μέχρι το '98  απασχολούσε 170.000 εργαζόμενους, καθώς πουλούσε το 85% του φωτογραφικού χαρτιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα σε λίγα χρόνια, το αντικείμενο της δουλειάς της εξαφανίστηκε και η εταιρεία προχώρησε τον Φεβρουάριο του '12 σε αίτηση πτώχευσης.

Ο Goldman διατείνεται, ότι τα επόμενα 10 χρόνια το ίδιο ακριβώς θα συμβεί σε πολλές βιομηχανίες. Αναφέρει ότι οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είχαν εφευρεθεί από το 1975. Οι πρώτες εκείνες ψηφιακές είχαν μόλις 10.000 πίξελς, δεν αποτελούσαν ούτε κατά διάνοια απειλή για τις φιλμάτες, αλλά εστιάζει στο γεγονός της εκθετικής επιτάχυνσης από ένα σημείο και μετά.

Κατά την κρίση του, έτσι θα συμβεί σε πολλούς άλλους τομείς, όπως στην υγεία, στην αυτόνομη οδήγηση και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στην εκπαίδευση, στη γεωργία και φυσικά στην απασχόληση. Μας προδιαθέτει λέγοντας: «Καλώς ήρθατε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Καλώς ήρθατε στην Εκθετική Εποχή». Η όλη θεωρία και οι προβλέψεις του, βασίζονται στην εκθετικά επιταχυνόμενη πορεία των εξελίξεων.

H πρόβλεψη του για τον κόσμο των αυτοκινήτων έχει να κάνει με την αυτόνομη οδήγηση που από το 2018 θα αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Από το 2020, η αυτοκινητοβιομηχανία θα αρχίσει να διαταράσσεται. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, θα μπορείτε να καλείται ένα αυτοκίνητο με το τηλέφωνό σας, θα εμφανίζεται στο σημείο που το περιμένετε στον ακριβή χρόνο και θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας. Θα πληρώνετε μόνο για τη διανυόμενη απόσταση και μπορεί να είστε παραγωγικοί κατά το δρομολόγιο, αφού το όχημα θα πηγαίνει μόνο του.
Το προχωρά ακόμα περισσότερο, λέγοντας ότι τα παιδιά μας δεν θα έχουν λόγο να πάρουν άδεια ικανότητας οδηγού και δεν θα χρειάζεται να αγοράσουν αυτοκίνητο.

Όλα αυτά, μοιραία, θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης, γιατί θα χρειάζονται πολύ λιγότερα αυτοκίνητα, έτσι θα μπορούμε π.χ., να μετατρέψουμε πρώην χώρους στάθμευσης σε πάρκα. Κάτι ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι στην εποχή μας, χάνουν τη ζωή τους σε παγκόσμιο επίπεδο 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, κάθε χρόνο, θύματα  τροχαίων ατυχημάτων. Όταν η αυτόνομη οδήγηση γίνει ευρεία πραγματικότητα θα έχουμε, μόλις ένα ατύχημα στα 10 εκατομμύρια διανυόμενα χιλιόμετρα, από ένα ατύχημα στα 100.000 χιλιόμετρα, που συμβαίνει σήμερα σύμφωνα με τις στατιστικές. Θα σώζονται έτσι, ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν τεράστιο πρόβλημα, διότι χωρίς ατυχήματα, τα ασφάλιστρα θα αναγκαστούν να γίνουν 100 φορές φθηνότερα και είναι πιθανόν η ασφάλιση του αυτοκινήτου να εξαφανιστεί από το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες μπορεί να κηρύξουν πτώχευση. Νέες αναδυόμενες δυνάμεις στο χώρο, όπως η Tesla, η Apple, η Google θα κάνουν την επαναστατική τους προσέγγιση για να κατασκευάσουν έναν υπολογιστή με ρόδες.

B.M.W. i3 & KTM E freeride. Ο ηλεκτρισμός είναι  ήδη εδώ σε 4 και σε 2 τροχούς. Όχι ακόμα προσιτός, ή τόσο βολικός, αλλά στο κοντινό μέλλον...


Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα γνωρίσουν μαζικές πωλήσεις μέχρι το 2020. Σιγά σιγά όμως, οι πόλεις θα είναι λιγότερο θορυβώδεις, διότι ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του, θα γίνει απίστευτα φθηνή και καθαρή. Ως επιχείρημα αναφέρει ότι 2015 δημιουργήθηκαν περισσότερες εγκαταστάσεις παραγωγής  ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο από ό,τι οποιαδήποτε εγκατάσταση που βασίζεται στα ορυκτά. Προβλέπει δε, ότι η τιμή για την ηλιακή θα πέσει τόσο πολύ, ώστε όλες οι εταιρείες άνθρακα θα φαλιρίσουν μέχρι το 2025.

Με τόσο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια θα έχουν, όσοι τώρα υποφέρουν από την έλλειψή του, φθηνό και άφθονο νερό, καθώς η αφαλάτωση θα χρειάζεται μόνο 2kWh ανά κυβικό μέτρο.

Ο Goldman επεκτείνεται και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως, η Υγεία: Θα υπάρξουν εταιρείες που θα κατασκευάσουν ιατρική συσκευή (μπορεί να ονομάζεται "tricorder" από το Star Trek) η οποία θα επικοινωνεί με το έξυπνο τηλέφωνό και θα  λαμβάνει τη σάρωση του αμφιβληστροειδούς, δείγμα αίματος, και δείγμα εκπνοής. Ακολούθως, θα αναλύει 54 βιοδείκτες και θα εντοπίζει οποιαδήποτε, σχεδόν, ασθένεια. Θα είναι δε, τόσο οικονομική, ώστε σε λίγα χρόνια ο καθένας σε αυτόν τον πλανήτη θα έχει πρόσβαση σε παγκόσμιας κλάσης ιατρική, σχεδόν δωρεάν.

Κάνει λόγο και για τους 3D εκτυπωτές η τιμή των οποίων μέσα σε 10 χρόνια κατέβηκαν από  18.000 USD στα  400, ενώ ταυτόχρονα έγιναν 100 φορές πιο γρήγοροι. Μας λέει επίσης, ότι στους επόμενους 10 μήνες,  νέα έξυπνα τηλέφωνα θα έχουν δυνατότητες σάρωσης 3D. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να σαρώσετε τα πόδια σας, από τον αστράγαλο και κάτω και να εκτυπώσετε ένα τέλειο ζευγάρι παπουτσιών στο σπίτι σας. Η πρόβλεψή του, είναι ότι μέχρι το 2027, το 10%  όλων των αγαθών που παράγονται θα προκύπτουν από 3D εκτυπώσεις.Μας λέει επίσης ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια το 70-80% των θέσεων εργασίας θα εξαφανιστούν. Ασφαλώς και θα δημιουργούνται καινούργιες, αλλά δεν χωρά πρόβλεψη αν ο νέες τεχνολογίες θα προσφέρουν τις νέες θέσεις σε ρυθμό που να καλύπτονται οι χαμένες ώστε να μην αυξάνεται η ανεργία.
Εξίσου κοσμογονικές αλλαγές, προβλέπει ότι  θα εφαρμοστούν στην γεωργία και την κτηνοτροφία όπου κάνει λόγο για γεωργικά ρομπότ, για καλλιέργειες με λιγότερο νερό, και επαναστατικές παραγωγές ζωικής πρωτεΐνης. 

Τέλος, μας λέει ότι καθώς ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται κατά 3 μήνες ανά έτος, είναι πιθανόν, σύντομα θα ζούμε περισσότερα από 100 χρόνια.

Απομένει στον καθένα μας, να αξιολογήσει, κατά πόσο οι προβλέψεις του μπορούν να ερμηνευτούν ως μια αισιόδοξη ματιά ή ως ένα εφιαλτικό περιβάλλον.

 

(υ.γ. ευχαριστίες στον Θάνο που μου πέρασε το θέμα)

...και λίγα λόγια για το πρφίλ του Dr. Robert Goldman:

Robert M. Goldman MD, PhD, DO, FAASP
www.DrBobGoldman.com
World Chairman-International Medical Commission
Co-Founder & Chairman of the Board-A4M
Founder & Chairman-International Sports Hall of Fame
Co-Founder & Chairman-World Academy of Anti-Aging Medicine
President Emeritus-National Academy of Sports Medicine (NASM)
Chairman-U.S. Sports Academy’s Board of Visitors

FREE Health Longevity info newsletter at: www.WorldHealth.net