Πασχαλάκι & Πρωτομαγιά – (Κυριακή 1η Μαίου 2016) PDF Print E-mail

Δημιουργείται, ως πρώτη εικόνα, έτσι, μια αντίφαση.



Από την μια η ανθρώπινη πλευρά, η παραχωρητικότητα της Ορθοδοξίας, η προσφορά του άλλου μάγουλου μετά το πρώτο χαστούκι, το Θείο δράμα, το μαρτύριο, το τέλος και στο βάθος η Ανάσταση, με βαθύ το μήνυμα της μετά θάνατον ζωής, της επερχόμενης Δευτέρας Παρουσίας κλπ.

Από την άλλη, η αντίσταση, απότοκη της χρόνιας καταπίεσης, η φιλοσοφία της εξέγερσης, το μήνυμα της σύγκρουσης. Όχι πολύ ειρηνικό και μέσα στο πέρασμα των ετών βαμμμένο  με αίμα.

Δεν δείχνουν να παντρεύονται αυτά τα δυο. Δεν ταιριάζουν. Στην Ελλάδα, τη σημαδεμένη τόσο από την Ορθοδοξία, όσο και από τις έντονες βίαιες πολιτικές συγκρούσεις, αλλά όλως εσχάτως με ένα ανεπανάληπτο ξήλωμα και ξεθώριασμα, θα μπορούσε να υπάρχει χώρος για μια πρωτότυπη ειρηνική συνύπαρξη. Για μια θρησκευτική πίστη χωρίς αφορισμούς και φανατισμούς, για μια πολιτική δράση με δικαιοσύνη και καθαρότητα.

Πάσχα και Πρωτομαγιά, όσο και αν απέχουν ιδεολογικά, καμιά φορά συμπίπτουν χρονικά. Στον 20ο αιώνα το Ορθόδοξο Πάσχα και η Πρωτομαγιά, συνέπεσαν το 2005 και φέτος. Η επόμενη φορά που θα συμβεί, οι περισσότεροι από εμάς δεν θα ήμαστε εν ζωή. Θα είναι το 2089 και ποιός μπορεί να φανταστεί πως θα είναι τότε ο κόσμος;

Μπορεί να σπάμε ψηφιακά αυγά, να φτιάχνουμε ψηφιακά στεφάνια και να υψώνουμε ψηφιακές γροθιές.

Προς το παρόν χρόνια πολλά με ...αγωνιστικούς χαιρετισμούς.