Αθλητικά

Ο αθλητισμός αποτελεί πλέον ένα τεράστιο παγκόσμιο κίνημα, με μια πελώρια οικονομική ισχύ, την αντίστοιχη αδράνεια αλλά και αδιαφάνεια.

Πέρα από business, είναι θέαμα, δημιουργεί ακραία συναισθήματα, γεννά βία και όλα δείχνουν ότι ο O. Wilde το είχε δει να συμβαίνει πριν συμβεί, τουλάχιστον στην έκταση των ημερών μας, διατυπώνοντας την άποψη πως : «είναι πόλεμος δίχως όπλα.»

Παρακολουθούμε αυτές τις σύγχρονες εκφράσεις των αθλητικών γεγονότων και σχολιάζουμε.Mundobasket 2019 – (Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019) PDF Print E-mail

Η κατάληψη της 11ης θέσης από το εθνικό μας συγκρότημα, αντιμετωπίστηκε ως αποτυχία, Υπήρξαν και πιο ακραίες φωνές που την είδαν περίπου σαν εθνική τραγωδία. Λες και η οποιαδήποτε διάκριση, θα προσέθετε κάτι στο  ευρύ κοινό ή τώρα που μείναμε εκτός δεκάδας χάσαμε κάτι ουσιώδες.


Επαγγελματικός αθλητισμός με δόσεις εθνικιστικής υπερβολής, κουβέντες για τις ικανότητες του προπονητή, για τη δομή της Ομοσπονδίας, ακόμα και για τους πέντε που τρέχουν πάνω στο παρκέ. Δύσκολο, σκληρό, ενδεχομένως και άδικο τουρνουά, με διαιτητές που προβλημάτισαν και με ένα νέο βαθμολογικό σύστημα κάπως τιμωρητικό.

Read more...
 
1979 – 2019 Σαράντα (μπασκετικά) χρόνια - (Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019) PDF Print E-mail

Σήμερα, πρώτη μέρα του Φθινοπώρου, η εθνική Ελλάδος μπάσκετ δίνει τον πρώτο της αγώνα στο πιο σημαντικό τουρνουά του πλανήτη. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών. Είναι η 18η διοργάνωση του θεσμού, φιλοξενείται στην Κίνα, όπου για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος 32 χώρες αντί για 24 και το Ελληνικό συγκρότημα μετέχει στον έκτο όμιλο με αντιπάλους το Μαυροβούνιο, την Βραζιλία και την Νέα Ζηλανδία.


 

Με υψηλές προσδοκίες και μέσα σε κλίμα θετικό ταξίδεψε στην Ασία η Εθνική. Μετά από αρκετά άγονα, από διακρίσεις, χρόνια, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στελεχωμένο με τον πολυτιμότερο παίκτη του πιο απαιτητικού πρωταθλήματος του κόσμου, αλλά και μια σειρά διακεκριμένους παίκτες στο Ευρωπαϊκό χώρο έχει λόγους να είναι αισιόδοξο.

Read more...
 
Allen & Lewis – (Σαββάτο 16 Φεβρουαρίου 2019) PDF Print E-mail

Ο ένας γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του ’75, μέσα σε ένα καθεστώς φτώχιας με Φ κεφαλαίο, σε ένα γκέτο στα προάστια του Hampton της Virginia, από 15χρονη μάνα και απόντα πατέρα.

Ολόγος για τον Allen Ezail Iverson.

Ο άλλος σχεδόν 10 χρόνια αργότερα. Στις 7 του Γενάρη του '85. Πατέρας μαύρος, μητέρα λευκή, αυτό που στα σπανιόλικα αποκαλείται Cholo ή στα Ελληνικά μιγάς.

Ήταν ο Lewis Carl Davidson Hamilton.

Τι κοινό μπορεί να τους συνδέει;

Read more...
 
Σάββας - (Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019) PDF Print E-mail

Τα 58 του χρόνια έκλεισε, χθες, ο Σάββας Κωφίδης. Μια ιδιαίτερη, περίπτωση ανθρώπου. Πορεύτηκε και πορεύεται πάνω σε πολύ σπάνιους συνδυασμούς δραστηριοτήτων. Αυτό δε, που κάνει έτι περαιτέρω σπάνια την περίπτωσή του, δεν είναι μόνον το τι, αλλά και το πως το κάνει.


Γεννήθηκε το ’61 στην Άλμα Άτα, τότε που η πόλη ήταν η πρωτεύουσα της  Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Καζακστάν. Με ποντιακή καταγωγή και προγόνους που γνώρισαν τους σταλινικούς εκτοπισμούς από την μητρική γη. Στην ηλικία των έξι ετών, έρχεται μαζί με τους γονείς και τα τέσσερα αδέλφια του στη Θεσσαλονίκη.

Read more...
 
Για τον Ζοζέ - (Σαββάτο 22 Δεκεμβρίου 2018) PDF Print E-mail

Για κάπως αδιευκρίνιστους λόγους, ανήκα στο σύνολο εκείνων που δεν συμπαθούσαν τον Ζοζέ Μουρίνιο. Η μία από τις δυο κυρίαρχες αιτίες, ήταν η αγκαλιά που είχε δώσει στον Marco Materrazi μετά το νικηφόρο τελικό του C.L. με την Ιντερ, έξω από το γήπεδο σε ένα σκοτεινό πλάνο.


Τώρα γιατί με ενόχλησε αυτό, είναι άλλη μια συναισθηματική ιστορία. Διότι ο Ιταλός αμυντικός ήταν η ενσάρκωση ενός χρήσιμου, σκληρού άμπαλου, που έστειλε με δόλιο τρόπο στην εξέδρα έναν καλλιτέχνη, έναν αρτίστα του ποδοσφαίρου, τον Αλγερινής καταγωγής Γάλλο μάγιστρο Ζιζού και μάλιστα στον μεγαλύτερο όλων των τελικών.

Read more...
 
Θρησκεία & μπάλα – (Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018) PDF Print E-mail

Στα τελειώματα της προηγούμενης εβδομάδας, η Ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έδινε δυο κρίσιμα παιχνίδια, με σκοπό την διάκριση σε ένα καινούργιο θεσμό που μηχανεύτηκε η Ουέφα, ονόματι Nations League. To αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρατάχτηκε με νέο, Έλληνα προπονητή, στη θέση του αποπεμφθέντος Γερμανού, Michael Skibbe.

Υπό τις οδηγίες του Άγγελου Αναστασιάδη λοιπόν, το αντιπρωσοπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο διεκδικεί  το βραβείο της πιο μεγάλης έκπληξης, που συνέβη μέχρι σήμερα, στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, προσπάθησε να διαχειριστεί την επί μακρώ φθίνουσα πορεία του, με δυο παιχνίδια απέναντι σε Φιλανδία και Εσθονία.

Στο πρώτο παιχνίδι, την Πέμπτη 15/11ου, όπου έπρεπε αν ήθελε να ελπίζει σε πραγμάτωση του στόχου της, να επικρατήσει με δυο, τουλάχιστον, τεμάχια διαφορά, οι αντίπαλοι της έκαναν δώρο το πρώτο με αυτογκόλ, αλλά οι Έλληνες δεν κατάφεραν να σκοράρουν το δεύτερο. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του προπονητή:

Read more...
 
Peter Norman – (Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018) PDF Print E-mail

Τούτη η εικόνα, αποτελεί ένα ακόμα σύμβολο της ιστορίας του 20ου αιώνα. Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 1968. Είναι οι νικητές του δρόμου των 200 μέτρων των 19ων θερινών Ολυμπιακών αγώνων, που τελούνται στο μεξικό. O χρυσός Αφροαμερικανός Tommie Smith κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με 19:83 , ενώ ο δεύτερος Peter Norman, σημειώνει ρεκόρ Αυστραλίας.

Πάνω στο βάθρο της απονομής των μεταλλίων, ο χρυσός ολυμπιονίκης και ο Αφροαμερικανός τρίτος John Carlos, έσκυψαν το κεφάλι, ύψωσαν την δεξιά  και την αριστερή, αντίστοιχα, μαυρογαντοφορεμένη γροθιά τους.

Όλα αυτά, την ώρα που ακουγόταν ο αμερικάνικος εθνικός ύμνος και οι ίδιοι βρίσκονταν ανυπόδητοι φορώντας μαύρες κάλτσες. Το μήνυμα ήταν σαφές. Υποστήριξη της συνθηματολογίας και της πρακτικής του κινήματος «Μαύρη Δύναμη».

Εκδιώχτηκαν άμεσα από το Ολυμπιακό χωριό. Η Αμερικανική αποστολή και η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή καταδίκασαν την διαμαρτυρία, με διάφορες τυπικές όσο και υποκριτικές κουβέντες. Εννοείται πως έκτοτε κυνηγήθηκαν, αντιμετωπίζοντας μύρια προβλήματα και βαθιά εχθρότητα στην πατρίδα τους.

Ο Peter Norman, φορούσε  ένα σήμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατά τη διάρκεια της απονομής ενώ παρότρυνε τους Αμερικανούς να φορέσουν από ένα γάντι. Οι ενέργειές του είχαν ως αποτέλεσμα την αποκλεισμό του από τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας και την επίπληξη από τις Ολυμπιακές Αρχές της χώρας του.

Στους επόμενους Ολυμπιακού αγώνες, το ’72, η Αυστραλία δεν έστειλε κανέναν άρρενα σπρίντερ, ενώ  όταν φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, ο Norman δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει μαζί με τους άλλους Αυστραλούς Ολυμπιονίκες στην τελετή έναρξης.

Το 2006 όμως, όταν ο Norman εγκατέλειψε τον μάταιο κόσμο μας, από καρδιακή προσβολή, ο Smith και ο Carlos όχι μόνον βρέθηκαν στην κηδεία του, αλλά ήταν από εκείνους που τον συνόδεψαν στην τελευταία κατοικία, κρατώντας το φέρετρό του.

Read more...
 
Ανάμεσα σε υπερβολή και υποκρισία - (Τρίτη 17 Ιουλίου 2018) PDF Print E-mail

Η απονομή του 21ου παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου, ήρθε να προσθέσει ένα ακόμα στοιχείο σε μια θεωρία που θέλει τα σπορ, αφενός να δέχονται μια υπερέκθεση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, της τηλεόρασης προεξάρχουσας, αφετέρου να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Από την εποχή που οι ποδοσφαιριστές στέκονταν στο περιθώρια της κοινωνικής ροής, μέχρι πριν λίγες ώρες που οι επικεφαλής τριών κρατών, στέκονταν όρθιοι για να χαιρετήσουν και να χαριεντιστούν με τους παίκτες έχει περάσει πολύς χρόνος. Και πολλά έχουν ανατραπεί.

Κι αυτή η σκηνή, όπου ο πρόεδρος της χώρας η οποία φιλοξένησε το Μουντιάλ, ο τόσο δύσκολος στο χαμόγελο Ρώσος, μαζί με τον τόσο χαρούμενο Γάλλο πρόεδρο και η διαχυτική, ενδεδυμένη με τα ερυθρόλευκα καρώ χρώματα της χώρας της, Κροάτισσα πρόεδρος εναγκαλίζονταν με τόση άνεση τους φιναλίστ του τουρνουά, κάτω από έναν Μοσχοβίτικο ουρανό που άδειαζε τόνους νερού, λέει κάτι.

Read more...
 
Πεταλούδες και αετοί - (Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018) PDF Print E-mail

Θα ήταν ανακριβές αν έλεγα ότι ενοχλήθηκα από το σημερινό αποτέλεσμα στην Καζάν Αρένα. Αντιθέτως το εξέλαβα ως μια αποκατάσταση, σαν ένα είδος δικαιοσύνης. Δεν ήταν μόνο που έχασαν οι Γερμανοί,  ήταν που αποκλείστηκαν και από την συνέχεια του τουρνουά. Ήταν επίσης που τερμάτισαν τελευταίοι και που σκόραραν μονάχα δυο φορές, ενώ εισέπραξαν τεμάχια τέσσερα, σε τρία ματσάκια. Διότι δεν είχαν απέναντί τους τίποτα υπερομάδες.

Πανωλεθρία και καταστροφή για την Nationalmanschaft που πήγε στη Ρωσία με ηθικό και ελπίδες να διατηρήσει το στέμμα. Αν όμως χάνεις από το Μεξικό, κερδίζεις με ανατροπή στα βαθιά καθυστέρια την Σουηδία και πας στον κρίσιμο τελευταίο αγώνα με την Κορέα η οποία σκοράρει μετά το 90’ και στην συνέχεια άλλη μια φορά όταν ο τερματζής σου τη βλέπει μπακότερμα φουνταριστό, φεύγεις από το Καζάν ντροπιασμένος.

Read more...
 
O Λύκος και ο κόκκινος Πάουλ - (Κυριακή 24 Ιουνίου 2018) PDF Print E-mail

Απαιτούνται τεράστια αποθέματα θάρρους και αντίστοιχη αυτοκυριαρχία για να παραιτηθείς, στα 29 σου χρόνια από αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου λόγω πολιτικών διαφωνιών. Ειδικά όταν απέναντί σου στέκεται  το τέρας της στρατιωτικής δικτατορίας του Jorge Rafael Videla.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν το εναρκτήριο σφύριγμα του παγκοσμίου κυπέλλου Ποδοσφαίρου του ’78, του επονομαζόμενου και ως κυπέλου της ντροπής, ο Capitán της Αργεντινής, Jorge Carrascosa, εγκαταλείπει την εθνική ομάδα, εκφράζοντας τη αντίθεσή στη χούντα της χώρας του.

Jorge Carrascosa (δεξιά) με τον Berti Vogts της Δυτικής Γερμανίας

Στις 25 Ιουνίου του ’78 ο διάδοχός του, o επόμενος αρχηγός της Αργεντίνικης ομάδας, Ο Daniel Passarella στα 25 του χρόνια, σήκωσε το βαρύτιμο κύπελο ενώπιον 71.483 αλαλαζόντων συμπατριωτών του. Ανάμεσα τους ήταν και ο στρατηγός Videla.

Μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά, σε ευθεία γραμμή από το στάδιο  Μονουμεντάλ που διεξήχθη ο τελικός, βρισκόταν η ESMA, η σχολή μηχανικών του στρατού, η οποία μετά το πραξικόπημα ήταν ένα από τα κολαστήρια, όπου βασανίζονταν ή κατά προτίμηση εξαφανίζονταν πολίτες αντίθετοι με το καθεστώς. Οι κρατούμενοι υποχρεώθηκαν να ζητωκραυγάσουν για την νίκη της albiceleste.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 1 of 2