για την 7η Τέχνη,
τον κόσμο της,
τους πρωταγωιστές της.Το Παιχνίδι της Μίμησης – Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015. PDF Print E-mail

Η ιστορία του Alan Touring άρχισε να γίνεται γνωστή τη δεκαετία του '90. Έως τότε ήταν κρυμμένη καλά, από τις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η παρουσία του ως επιστήμονα στο Bletchley Park, υπήρξε καταλυτική, ώστε να καταφέρουν οι συμμαχικές δυνάμεις να σπάσουν τον κώδικα του Εnigma, της κρυπτογραφικής συσκευής του Γερμανικού επιτελείου.

Ακολούθως, ο έλεγχος των μηνυμάτων, προσέφερε ένα τεράστιο πλεονέκτημα και σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις έγειραν την πλάστιγγα στην Συμμαχική πλευρά. Ακόμα και αν υιοθετηθεί η άποψη ότι ούτως ή άλλως οι Γερμανοί θα έχαναν τον πόλεμο, το σπάσιμο του κώδικα γλύτωσε χιλιάδες ζωές και επίσπευσε το τέλος του πολέμου.

Η ταινία του του Νορβηγού Morten Tyldum, είναι μια εξαιρετικά επιμελημένη κινηματογραφικά, δουλειά μέσα από την οποία ο θεατής γνωρίζεται με την προσωπικότητα του Touring, την εποχή του και τα διλήμματά της. Ήδη μετρά οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ: Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου ανδρικού ρόλου (για τον Benedict Cumberbatch), δεύτερου  γυναικείου ρόλου (για την Keira Knightley), διασκευασμένου σεναρίου, μοντάζ, μουσικής και σχεδιασμού παραγωγής.

Υπάρχουν κάποιες σεναριακές αυθαιρεσίες, που απομακρύνονται κάπως από τα πραγματικά γεγονότα, προκειμένου η πλοκή να αποκτήσει μια μεγαλύτερη ένταση. Δεν είναι αντικείμενο κριτικής τούτο, εξ άλλου δεν έχει το χαρακτήρα μιας ντοκυμαντερίστικης προσέγγισης, αλλά μιας ελεύθερης καλλιτεχνικής αποτύπωσης. Για όσους ενδιαφέρονται για το που και το πως, το σενάριο ολισθαίνει της πραγματικότητας: εδώ

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 6 of 10