Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.



Μια Πέμπτη πριν 67 χρόνια (12.10.2011) PDF Print E-mail

To πρωί της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου 1944, η σβάστικα υποστέλλεται από την Ακρόπολη των Αθηνών. Ολιγομελής Γερμανική αντιπροσωπεία καταθέτει στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη και ακολούθως η οπισθοφυλακή των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων εγκαταλείπουν την ελληνική πρωτεύουσα.

Μετά από 1264 νύκτες κατοχής, η πλέον ιστορική πρωτεύουσα του δυτικού κόσμου απελευθερώνεται από το ζυγό. Ο στρατηγός Hellmuth Felmy είχε κηρύξει την Αθήνα ανοχύρωτη πόλη και τα τελευταία μηχανοκίνητα τμήματα του εγκτέλειπαν την πόλη με τα πληρώματά τους σε εγρήγορση.

Λίγες μέρες νωρίτερα τα ίδια στρατεύματα, είχαν καταστρέψει τον Ισθμό της Κορίνθου εγκαταλείποντας μια καθημαγμένη Πελοπόννησο, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα θα αποχώρουσαν από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, αφήνοντας το στίγμα της βαρβαρότητας τους, ανεξίτηλο.

Το ρολόι της ιστορίας είχε αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για το θρυλούμενο χιλιόχρονο Ράιχ. Σε λιγότερο από επτά μήνες, η καγκελαρία έπεφτε, ο Αδόλφος αυτοκτονούσε και η Ευρώπη ξεκινούσε την επούλωση των τραυμάτων της. Αντιθέτως στον τόπο μας οι δοκιμασίες θα συνεχίζονταν επί μακρόν, οι απώλειες θα πολλαπλασιάζονταν, το δράμα θα μεγάλωνε.

Read more...
 
<< Start < Prev 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Next > End >>

Page 53 of 62