Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Το μνημόνιο, τα επεισόδια, ο προπηλακισμός (16.12.2010). PDF Print E-mail

Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα που αιωρούνται, ένα που έχει να κάνει με το μέλλον, δείχνει πιο επίκαιρο από ποτέ:

«τι μεσολάβησε και από υποσχόμενο έγινε εφιάλτης;»

Σαν ιστορική αποτίμηση του παρελθόντος μπορούμε να ισχυριστούμε ότι από την απέραντη οδύνη και τα βαθιά τραύματα της εμφύλιας αναμέτρησης, το μέλλον έδειξε υποσχόμενο για πρώτη φορά στα μέσα τη δεκαετίας του ’60. Για δεύτερη φορά, η υπόσχεση επέστρεψε με την μεταπολίτευση το καλοκαίρι του ΄74, ενώ τον Οκτώβριο του ‘81μας επισκέφθηκε για τρίτη και μέχρι στιγμής για τελευταία φορά.

Το τι μεσολάβησε λοιπόν και μετατράπηκε το υποσχόμενο περιβάλλον σε εφιάλτη δεν είναι απαραίτητα κατανοητό σε όλους.

Read more...
 
Τα δίδακτρα, ο πρίγκηψ και ο Morrison (10.12.2010) PDF Print E-mail

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες, Πέμπτη, το νομοσχέδιο για την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο πέρασε σχεδόν οριακά (323 ψήφοι υπέρ, 302 κατά) ταράσσοντας την όχι και τόσο αρμονική συμμαχία της κυβέρνησης συνασπισμού.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν τα αισθήματά τους, ενάντια στη νέα νομοθετική ρύθμιση και συγκρούονταν με την Αστυνομία προσπαθώντας να φτάσουν στο κτίριο του κοινοβουλίου. Τραυματισμοί και συλλήψεις αναφέρθηκαν.

Της φοιτητικής οργής δεν ξέφυγε ούτε ο πρίγκηψ Κάρολος ο οποίος με την σύντροφό του Καμήλα εποχούμενος της Βασιλικής Rolls κατευθυνόταν σε θεατρική παράσταση στο West End. Το μαύρο όχημα δέχτηκε αντικείμενα, λευκή μπογιά, ενώ οι αποπειράθηκαν να σπάσουν τα κρύσταλλα.

Με τη γνωστή Βρετανική υποκρισία ο πρωθυπουργός D. Cameron χαρακτήρισε τα γεγονότα «Σοκαριστικά και απαράδεκτα».

Read more...
 
W. (03.11.2010) PDF Print E-mail

Αναγκαστικά τον θυμόμαστε κάθε φορά που ταξιδεύουμε αεροπορικώς. Κάθε φορά που είμαστε υποχρεωμένοι να βγάζουμε ζώνη, υποδήματα, να κρατάμε τα παντελόνια μας, αφού βεβαίως έχουμε αφαιρέσει από οτιδήποτε μεταλλικό. Μια διαδικασία όχι ιδιαίτερα αξιοπρεπής.

Ο τέως πρόεδρος των Η.Π.Α. George W. Bush, εξέδωσε ένα βιβλίο, αυτοβιογραφικού τύπου με τίτλο Decision Points όπου βέβαια υπερασπίζεται τις επιλογές του. Το βιβλίο πούλησε την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του 200.000 αντίτυπα. Ο ίδιος δήλωσε στην Gurdian πως:

«Ήμουν υποχρεωμένος να προστατέψω την Αμερική. Οι αποφάσεις που έλαβα ήταν απαραίτητες. Είμαι ένας ικανοποιημένος άνθρωπος».

Υπεραμυνόμενος μάλιστα των θέσεων του, κατέθεσε στην εθνική εξομολογήτρια Opra Winfra με παρρησία πως:

Read more...
 
Η Ιρλανδία, το Eclipse, & o Ecclestone (01.12.2010). PDF Print E-mail

Οι τρεις έννοιες του τίτλου δεν έχουν κοινά στοιχεία. Έρχεται όμως η καθημερινότητα να τις εμπλέξει σε δυσάρεστους συνδυασμούς.

Το τι συμβαίνει στην πολύπαθη Ιρλανδία είναι λίγο πολύ γνωστό. Έχει ήδη συμβεί σε εμάς.

«Αυτό δεν είναι σχέδιο διάσωσης. Είναι απαγωγή για λύτρα. Η πιο μακρόχρονη απαγωγή της ιστορίας. Κάντε αυτό που σας λέμε και ίσως κάποτε πάρετε την πατρίδα σας πίσω»

αυτό εισέπραξε και αυτό σημείωσε στους Irish Times o αρθρογράφος Fintan O'Toole για το περιεχόμενο της συμφωνίας δανειοδοτήσης της χώρας του.

Read more...
 
22 Νοεμβρίου 1963 - Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 (επανάρτηση από 22.11.2010) PDF Print E-mail

 

 

 

 

 

 

 

Στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 1963 το προεδρικό αεροσκάφος Air Force one προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Love Field του Dallas. Ο λόγος της επίσκεψης ήταν πολιτικός, για την ακρίβεια προεκλογικός. Στις εκλογές του΄60 ο J.F.K. είχε επικρατήσει του αντιπάλου του R.M.Nixon με την μικρότερη διαφορά που παρατηρήθηκε σε προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. Ο συντηρητικός νότος δεν συμπαθούσε τον Kennedy, έτσι με τις εκλογές του ’64 να πλησιάζουν ήταν επιτακτική η ανάγκη να κλείσει η ψαλίδα με τους Ρεπουμπλικάνους στη δύσκολη αυτή περιοχή. Με όπλο τη χαρισματική προσωπικότητα του, ο πρόεδρος πίστευε θα κέρδιζε τους πολίτες. Το επιτελείο του σχεδίαζε την επίσκεψη από την άνοιξη.

Τέσσερις μέρες πριν φθάσει, είχε δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο η ακριβής πορεία που θα ακολουθούσε η προεδρική λιμουζίνα και η υπολοιπη πομπή των αυτοκινήτων που την συνόδευαν, από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης όπου θα εκφωνούσε λόγο. Φεύγοντας από το αεροδρόμιο μέσα στην ανοικτή Lincoln Continental του ’61 κάθισε το προεδρικό ζεύγος, ο κυβερνήτης John Connally και η σύζυγός του Nellie.

Ο πρόεδρος, λέγεται πως, αρνήθηκε την πρόταση των ανδρών της ασφαλείας του, να τοποθετηθεί στο ανοικτό όχημα μια αλεξίσφαιρη διάφανη προστατευτική προσθήκη. Με το πρόσχημα του καλού καιρού που επικρατούσε ήθελε να δείξει και ένα πιο προσιτό  πρόσωπο. Ένα μεγάλο πλήθος κατά μήκος των δρόμων τον καλωσόριζε θερμά Σχεδόν στις 12.30 η Nellie Connelly στρέφεται προς τον J.F.K. και του λέει: «κύριε Πρόεδρε δεν μπορείτε να πείτε ότι το Dallas δεν σας αγαπά.»

Read more...
 
Blue Moon (21.10.2010) PDF Print E-mail

Σε κάθε ημερολογιακό έτος «χωράνε» δώδεκα πανσέληνοι. Όμως από αυτούς τους δώδεκα σεληνιακούς κύκλους «περισσεύουν» κάθε χρόνο 11 μέρες. Καθώς αυτές συσσωρεύονται έχουμε μια επιπλέον πανσέληνο κάθε 2,72 χρόνια.

Read more...
 
Τριαντατρία χρόνια και μια μέρα αργότερα (18.11.2010) PDF Print E-mail

Είναι λογικό να ασχολούμαστε τέτοια εποχή με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Για εκείνους που βρέθηκαν μέσα στο γεγονός είναι επιπροσθέτως μοιραίο και ανθρώπινο. Για αρκετούς από αυτούς, τούτη η μνήμη δεν τους συνοδεύει μοναχά εκείνη την μέρα αλλά πιθανότατα κάθε μέρα. Για την ακρίβεια έχει διαμoρφώσει τις ζωές και το μέλλον τους.

Ο καθένας μπορεί να διατηρεί όποια εντύπωση θέλει, αλλά η ακριβής εικόνα είναι μια. Ο χρόνος κυλά ευεργετικά είτε επουλώνοντας τραύματα, είτε δημιουργώντας προϋποθέσεις μιας ακριβέστερης καταγραφής.

Αν συνειδητοποιήσουμε ότι, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έχουν παρέλθει 13 χρόνια περισσότερα από όσα, από την λήξη του εμφυλίου έως το Πολυτεχνείο, τότε αντιλαμβανόμαστε, σε σύγκριση με το τι συμβαίνει σήμερα, το ειδικό βάρος της ιστορίας αυτού του τόπου.

Read more...
 
Ταραχές και δικαιοσύνη (11.11.2010) PDF Print E-mail

Οι χθεσινές ταραχές στην έδρα των Συντηρητικών στο Λονδίνο δεν αποτελούν παρά ακόμα μια απόδειξη του τεταμένου κλίματος της εποχής. Αν ακόμα και οι παραδοσιακά ήπιοι έως και απαθείς Βρετανοί, αντιδρούν βίαια γίνονται αντιληπτές οι διαστάσεις του προβλήματος.

Τα επεισόδια δημιουργήθηκαν από μικρή ομάδα κουκουλοφόρων που αποσπάστηκαν από το κυρίως μπλοκ της ογκώδους φοιτητικής διαδήλωσης, πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 50.000 διαδηλωτές, αλλά όλα δείχνουν ότι το πνεύμα στο σύνολό του είναι μαχητικό. Η δήλωση 20χρονου φοιτητή είναι αποκαλυπτική.

«Καταστρέφουµε το κτίριο ακριβώς όπως αυτοί καταστρέφουν τις πιθανότητες που έχουµε να σπουδάσουµε»

Το θέμα είναι στη βάση του οικονομικό. Η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης να διπλασιάσει κατ’ αρχήν τα δίδακτρα και σε μερικές περιπτώσεις να τα τριπλασιάσει αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων. Η οικονομική διάσταση βεβαίως εύκολα λαμβάνει ταξικό χαρακτήρα και διχαστικές τάσεις.

Read more...
 
Περί δημοτικών εκλογών (07.11.2010) PDF Print E-mail

Οι πολίτες αυτού του τόπου καλούνται σήμερα, να εκλέξουν τους τοπικούς τους άρχοντες.


Η δημοτική αρχή συχνά ξεπερνά σε αμεσότητα αλλά και σε αποτελεσματικότητα την κεντρική κυβέρνηση. Γνωρίζεις πρόσωπα, έχεις άμεση, σχεδόν καθημερινή επαφή με αυτούς που εξέλεξες και παράλληλα έχεις και τη δυνατότητα της επικοινωνίας, της κριτικής, της επιβράβευσης, της βοήθειας, της αντιπαράθεσης. Δεν βρίζεις από τηλεοράσεως τον πρωθυπουργό, δεν στολίζεις με την πενταδάκτυλο εκτεταμένη τον κάθε υπουργό, δεν θυμάσαι τα γενετήσια ρήματα με τις δηλώσεις του κάθε βουλευτή για αυτά που υποσχέθηκε και δεν πραγματοποιεί. Είναι διαφορετικό. Για αυτό είναι και σημαντικό. Αν βεβαίως όλα τούτα λειτουργούν και αν λειτουργούν σωστά.

Read more...
 
Το αντίδοτο, (03.11.2010) PDF Print E-mail

της επαπειλούμενης κατάθλιψης ανακάλυψα, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες στένεψα τυχαία (;), πολύ το εύρος των βιβλίων που διαβάζω. Μετά λοιπόν την νεότητα και τα λαμπρά, αισιόδοξα χρόνια της μεταπολίτευσης, επέστρεψα τον τόπο θαυμασμού και λατρείας, στα σαράντα χρόνια που διαμόρφωσαν την σύγχρονη Ελλάδα, την περίφημη περίοδο

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 11 12 13 Next > End >>

Page 12 of 13