Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.31η Ιανουαρίου (31.01.2011) PDF Print E-mail

Στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα, η τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου είχε μια ιδιαίτερη σημασία σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις. Γυρίζουμε πίσω και τις ιχνηλατούμε.

31η Ιανουαρίου 1968.

Σαϊγκόν. Αμερικανική πρεσβεία. 31η Ιανουαρίου 1968

Τις πρώτες πρωινές ώρες ξεσπά στο νότιο Βιετνάμ η επίθεση του Τετ. Ήταν μια καλά σχεδιασμένη, οργανωμένη και εκτελεσμένη ευρείας κλίμακας επιθετική ενέργεια που είχε σκοπό να πλήξει Αμερικανικές θέσεις, συμπαρασύροντας σε εξέγερση το λαό του Νότιου Βιετνάμ με τελικό σκοπό την επικράτηση των Βορείων.

Επιτελικά προετοιμαζόταν σε μεγάλο βάθος χρόνου. Η ιδέα ήταν απλή. Η 31η Ιανουρίου σύμφωνα με το παραδοσιακό σεληνιακό Αναμίτικο ημερολόγιο είναι η πρώτη μέρα του χρόνου. Σημαντική αργία, κατά τη διάρκεια της οποίας εκυρήσσετο διήμερη εκεχειρία ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι, της σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο, χώρας να γιορτάσουν μακριά από τον εφιάλτη του πολέμου.

Από το ’67 είχαν αρχίσει οι προετοιμασίες των βορείων με αποστολή πολεμικού υλικού, τους κομισάριους να οργανώνουν προσεκτικά σε πολιτικό επίπεδο την κίνηση και τους επιτελείς να σχεδιάζουν με κάθε λεπτομέρεια. Οι Αμερικανικές αρχές είχαν ενδείξεις, τις οποίες όμως δεν αξιοποίησαν, όπως και τον Δεκέμβρη του 1941 (Perl Harbor), όπως και τον Σεπτέμβριο του 2001 (Manhattan).

Read more...
 
Η κατάληψη, το άσυλο και οι εξελίξεις. (27.01.2011) PDF Print E-mail

Η κατάληψη της Νομικής σχολής από ομάδα μεταναστών, λαθρομεταναστών, οικονομικών μεταναστών, παράνομων μεταναστών, (ποιος άραγε να είναι ο ακριβής όρος;) είναι ένα μείζον πολιτικό θέμα.

Απορίας άξιο είναι πως μπόρεσαν 250 αλλοδαποί να βρουν το κτίριο, να παρεισφρήσουν οργανωμένα μέσα σε αυτό και να εκμεταλλευτούν την περί ασυλίας νομοθεσία.

Προφανώς καθοδηγούμενοι, είναι μια πρώτη πρόχειρη απάντηση με το ερώτημα από ποιους και για πιο λόγο, να έπεται.

 

Η κίνηση αυτή, δοκιμάζει κοινωνικά και πολιτικά στο έπακρο στην Ελληνική κοινωνία που οι αντοχές της περνούν εδώ και μήνες σκληρή δοκιμασία σε οικονομικό επίπεδο.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τα γεγονότα που εξελίσσονται σε καθημερινή βάση τόσο στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών όσο και σε άλλα ευαίσθητα σημεία της Ελληνικής επικράτειας, (Πάτρα κλπ) δεν αποδεικνύονται  απλά σε μια διελκυστίνδα, αλλά σε ένα ευρύτερο και κυρίως άγνωστο, απειλητικό μέγεθος.

Read more...
 
Οι Γυναίκες του Γενάρη (09.01.2011) PDF Print E-mail

Μόλις τον πρόσφατο Γενάρη του ’99, απαγορεύτηκε με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας, το τεστ παρθενίας στο οποίο υποβάλλονταν οι νεαρές Τουρκάλες πριν το γάμο. Μέχρι τότε δεκάδες κορίτσια είχαν αυτοκτονήσει από ντροπή. Η Τουρκία του ριζοσπάστη Κεμάλ πάντως είχε δώσει ψήφο στις γυναίκες από το 1932, σε αντίθεση με την Ελβετία της πεφωτισμένης Ευρώπης που παρεχώρησε, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αυτό το δικαίωμα μόλις το ΄71. Στην πατρίδα μας οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά το ΄52, ενώ τον Ιανουάριο του ’53 εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής. Ήταν η Ελένη Σκούρα, με τον Ελληνικό Συναγερμό του Α. Παπάγου.

 

 

 

Read more...
 
Το φεγγάρι (05.01.2011) PDF Print E-mail

«Του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα, μέρα μοιάζει» αναφέρει η λαϊκή σοφία , θέλοντας να τονίσει τη λαμπρότητα της πανσέληνου τον πρώτο μήνα του χρόνου.


Έτσι, καθώς ο Ιανουάριος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα καταφθάνει δρομαίως, η ευκαιρία αναφοράς στο γήινο δορυφόρο ας μην πάει αναξιοποίητη.

Όπως εδώ και πολλά χρόνια έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες οι βασικές κινήσεις της Σελήνης είναι δύο. Κινείται γύρω από τη Γη σε ελλειπτική τροχιά και συμπληρώνει μια περιστροφή γύρω από το κέντρο της σε 29,53 ημέρες. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας. Επίσης περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και συμπληρώνει μια περιστροφή σε 27,3 ημέρες. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται αστρικός μήνας. Το αποτέλεσμα των δύο αυτών κινήσεων είναι η Σελήνη να μας δείχνει πάντοτε την ίδια πλευρά.

Το φαινόμενο αυτό, προφανώς ενέπνευσε τον Mark Twain θα διατυπώσει το θεώρημα πως: «Ο καθένας είναι σαν το φεγγάρι. Έχει μια σκοτεινή πλευρά την οποία ποτέ δεν δείχνει ποτέ σε κανέναν»

Η γοητεία, αλλά και το μυστήριο που ασκούσε επί αιώνες η σελήνη στους ανθρώπους είναι δεδομένη και πιθανότατα μεγαλύτερη από την ισχυρή βαρυτική επίδραση.

Read more...
 
Το νέο έτος και οι επιλογές (3.01.2011) PDF Print E-mail

Έτσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες στη χώρα μας, αυτό το «αίσιον και ευτυχές το νέον έτος» ακούγεται περισσότερο ως ειρωνεία και λιγότερο σαν οτιδήποτε άλλο.

Ότι θα είναι μια περίοδος δοκιμασιών, αναμετρήσεων και οδύνης είναι παγκοίνως κατανοητό. Αυτό που θα προκύψει στο τέλος του έτους είναι άδηλο, όπως και τι θα κληροδοτήσει στην επόμενη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, περιθώρια αισιοδοξίας δεν υπάρχουν πολλά. Αιτία, όχι μόνο η δεινή οικονομική κατάσταση τόσο της Πολιτείας όσο και των πολιτών, αλλά κυρίως η αβεβαιότητα για το αν όλα όσα χαρακτηρίζονται ως μέτρα οδυνηρά θα οδηγήσουν προς την ανάκαμψη ή την ολοκληρωτική κατάρρευση. Αν μάλιστα συμβεί το δεύτερο πως ακριβώς θα εκδηλωθεί; Τι θα συμβεί;

Read more...
 
Το μνημόνιο, τα επεισόδια, ο προπηλακισμός (16.12.2010). PDF Print E-mail

Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα που αιωρούνται, ένα που έχει να κάνει με το μέλλον, δείχνει πιο επίκαιρο από ποτέ:

«τι μεσολάβησε και από υποσχόμενο έγινε εφιάλτης;»

Σαν ιστορική αποτίμηση του παρελθόντος μπορούμε να ισχυριστούμε ότι από την απέραντη οδύνη και τα βαθιά τραύματα της εμφύλιας αναμέτρησης, το μέλλον έδειξε υποσχόμενο για πρώτη φορά στα μέσα τη δεκαετίας του ’60. Για δεύτερη φορά, η υπόσχεση επέστρεψε με την μεταπολίτευση το καλοκαίρι του ΄74, ενώ τον Οκτώβριο του ‘81μας επισκέφθηκε για τρίτη και μέχρι στιγμής για τελευταία φορά.

Το τι μεσολάβησε λοιπόν και μετατράπηκε το υποσχόμενο περιβάλλον σε εφιάλτη δεν είναι απαραίτητα κατανοητό σε όλους.

Read more...
 
Τα δίδακτρα, ο πρίγκηψ και ο Morrison (10.12.2010) PDF Print E-mail

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες, Πέμπτη, το νομοσχέδιο για την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο πέρασε σχεδόν οριακά (323 ψήφοι υπέρ, 302 κατά) ταράσσοντας την όχι και τόσο αρμονική συμμαχία της κυβέρνησης συνασπισμού.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν τα αισθήματά τους, ενάντια στη νέα νομοθετική ρύθμιση και συγκρούονταν με την Αστυνομία προσπαθώντας να φτάσουν στο κτίριο του κοινοβουλίου. Τραυματισμοί και συλλήψεις αναφέρθηκαν.

Της φοιτητικής οργής δεν ξέφυγε ούτε ο πρίγκηψ Κάρολος ο οποίος με την σύντροφό του Καμήλα εποχούμενος της Βασιλικής Rolls κατευθυνόταν σε θεατρική παράσταση στο West End. Το μαύρο όχημα δέχτηκε αντικείμενα, λευκή μπογιά, ενώ οι αποπειράθηκαν να σπάσουν τα κρύσταλλα.

Με τη γνωστή Βρετανική υποκρισία ο πρωθυπουργός D. Cameron χαρακτήρισε τα γεγονότα «Σοκαριστικά και απαράδεκτα».

Read more...
 
W. (03.11.2010) PDF Print E-mail

Αναγκαστικά τον θυμόμαστε κάθε φορά που ταξιδεύουμε αεροπορικώς. Κάθε φορά που είμαστε υποχρεωμένοι να βγάζουμε ζώνη, υποδήματα, να κρατάμε τα παντελόνια μας, αφού βεβαίως έχουμε αφαιρέσει από οτιδήποτε μεταλλικό. Μια διαδικασία όχι ιδιαίτερα αξιοπρεπής.

Ο τέως πρόεδρος των Η.Π.Α. George W. Bush, εξέδωσε ένα βιβλίο, αυτοβιογραφικού τύπου με τίτλο Decision Points όπου βέβαια υπερασπίζεται τις επιλογές του. Το βιβλίο πούλησε την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του 200.000 αντίτυπα. Ο ίδιος δήλωσε στην Gurdian πως:

«Ήμουν υποχρεωμένος να προστατέψω την Αμερική. Οι αποφάσεις που έλαβα ήταν απαραίτητες. Είμαι ένας ικανοποιημένος άνθρωπος».

Υπεραμυνόμενος μάλιστα των θέσεων του, κατέθεσε στην εθνική εξομολογήτρια Opra Winfra με παρρησία πως:

Read more...
 
Η Ιρλανδία, το Eclipse, & o Ecclestone (01.12.2010). PDF Print E-mail

Οι τρεις έννοιες του τίτλου δεν έχουν κοινά στοιχεία. Έρχεται όμως η καθημερινότητα να τις εμπλέξει σε δυσάρεστους συνδυασμούς.

Το τι συμβαίνει στην πολύπαθη Ιρλανδία είναι λίγο πολύ γνωστό. Έχει ήδη συμβεί σε εμάς.

«Αυτό δεν είναι σχέδιο διάσωσης. Είναι απαγωγή για λύτρα. Η πιο μακρόχρονη απαγωγή της ιστορίας. Κάντε αυτό που σας λέμε και ίσως κάποτε πάρετε την πατρίδα σας πίσω»

αυτό εισέπραξε και αυτό σημείωσε στους Irish Times o αρθρογράφος Fintan O'Toole για το περιεχόμενο της συμφωνίας δανειοδοτήσης της χώρας του.

Read more...
 
22 Νοεμβρίου 1963 - Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 (επανάρτηση από 22.11.2010) PDF Print E-mail

 

 

 

 

 

 

 

Στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 1963 το προεδρικό αεροσκάφος Air Force one προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Love Field του Dallas. Ο λόγος της επίσκεψης ήταν πολιτικός, για την ακρίβεια προεκλογικός. Στις εκλογές του΄60 ο J.F.K. είχε επικρατήσει του αντιπάλου του R.M.Nixon με την μικρότερη διαφορά που παρατηρήθηκε σε προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. Ο συντηρητικός νότος δεν συμπαθούσε τον Kennedy, έτσι με τις εκλογές του ’64 να πλησιάζουν ήταν επιτακτική η ανάγκη να κλείσει η ψαλίδα με τους Ρεπουμπλικάνους στη δύσκολη αυτή περιοχή. Με όπλο τη χαρισματική προσωπικότητα του, ο πρόεδρος πίστευε θα κέρδιζε τους πολίτες. Το επιτελείο του σχεδίαζε την επίσκεψη από την άνοιξη.

Τέσσερις μέρες πριν φθάσει, είχε δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο η ακριβής πορεία που θα ακολουθούσε η προεδρική λιμουζίνα και η υπολοιπη πομπή των αυτοκινήτων που την συνόδευαν, από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης όπου θα εκφωνούσε λόγο. Φεύγοντας από το αεροδρόμιο μέσα στην ανοικτή Lincoln Continental του ’61 κάθισε το προεδρικό ζεύγος, ο κυβερνήτης John Connally και η σύζυγός του Nellie.

Ο πρόεδρος, λέγεται πως, αρνήθηκε την πρόταση των ανδρών της ασφαλείας του, να τοποθετηθεί στο ανοικτό όχημα μια αλεξίσφαιρη διάφανη προστατευτική προσθήκη. Με το πρόσχημα του καλού καιρού που επικρατούσε ήθελε να δείξει και ένα πιο προσιτό  πρόσωπο. Ένα μεγάλο πλήθος κατά μήκος των δρόμων τον καλωσόριζε θερμά Σχεδόν στις 12.30 η Nellie Connelly στρέφεται προς τον J.F.K. και του λέει: «κύριε Πρόεδρε δεν μπορείτε να πείτε ότι το Dallas δεν σας αγαπά.»

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 11 12 13 Next > End >>

Page 12 of 13