Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.



Ο έρωτας και η εξουσία της οθόνης (06.02.2013) PDF Print E-mail

Οι υπολογιστές είναι άχρηστοι. Σου παρέχουν μόνον απαντήσεις.” Pablo Picasso

Σε αντιδιαστολή με την άποψη του Picasso, ο Isaac Asimov, που αν και περισσότερος γνωστός για το συγγραφικό του τάλαντο στο είδος της επιστημονικής φαντασίας ήταν βιοχημικός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης, έρχεται να μας πει: “Δεν φοβάμαι τους υπολογιστές. Φοβάμαι την έλλειψή τους.”

Οι αλλαγές που κόμισε η ψηφιακή τεχνολογία στη ζωή του πολίτη, στις ανεπτυγμένες τουλάχιστον οικονομίες, ήταν επαναστατικές. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ανέτρεψε το σύνολο της καθημερινότητας.

Αυτό που υπήρχε, υπάρχει και κατά τα φαινόμενα θα συνεχίσει να υπάρχει ανάμεσα στον υπολογιστή και τον άνθρωπο, είναι η οθόνη, ο τρόπος επικοινωνίας με το «μηχάνημα». Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70 η λογική της οθόνης στην πατρίδα μας ήταν άγνωστη.

Αν τα πρώτα πλήθη Αθηναίων που συγκεντρώνονταν στα ηλεκτρικά καταστήματα του κέντρου για να παρακολουθήσουν το καλοκαίρι του ’69 τον περίπατο του N. Αrmstrong στη Σελήνη ήταν οι πρώτοι επισκέπτες του νέου οπτικοποιημένου σύμπαντος, στις μέρες μας δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες που να μην ανήκουν σε αυτό το παγκόσμιο ηλεκτρονικό γίγνεσθαι.

Read more...
 
Οι ιδεολογίες, οι πρακτικές και το καθήκον της Mάνας (12.02.2013) PDF Print E-mail

Το γεγονός

Δυο ομάδες ενόπλων νέων, σχεδίασαν εκτέλεσαν ταυτόχρονα δυο ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης. Θεωρητικά η “δουλειά”, ήταν καλά δουλεμένη. Στην πράξη όμως απέτυχε. Η υπηρεσιακή αποτυχία των δραστών ορίζεται στο ότι συνελήφθησαν και μάλιστα γρήγορα. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι, ό,τι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί, παρά μόνον το σοκ της ληστείας σε όσους το έζησαν, δηλαδή στους εργαζόμενους και στους πελάτες των υποκαταστημάτων της τράπεζας και του ταχυδρομείου.

Η κάλυψη

η διαδικτυακή, για την τηλεοπτική δεν έχω γνώση, ήταν πολυποίκιλη, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι οι αντιδράσεις των πολιτών σε επίπεδο σχολιασμού της είδησης. Στο βαθμό, τουλάχιστον, που όσα γράφονται αποτελούν γνήσιες απόψεις και όχι εργαλεία, υπόγειου, χειρισμού της όποιας δημόσιας γνώμης. Το διαδίκτυο είναι σαν τη φωτιά. Μπορεί να σε ζεστάνει, μπορεί και να σε κάψει. Το καλό του διαδικτύου είναι ότι είναι ανεξέλεγκτο. Το κακό του διαδικτύου είναι, επίσης, ότι είναι ανεξέλεγκτο. Πίσω από την ανωνυμία του μπορούν να γραφτούν τα πιο τερατώδη ψεύδη, με την ίδια ευκολία που μπορούν να αποκαλυφθούν οι πιο επίπονες αλήθειες.

Τρία, κυρίως, στοιχεία

αποτέλεσαν τα σημεία τριβής του κοινού. Στο επίκεντρο ασφαλώς ο τρόπος και ο λόγος του τραυματισμού των θυτών, έπειτα η κοινωνική καταγωγή σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας τους και τέλος η όποια ιδεολογική τους κατεύθυνση.


Το κομβικό ερώτημα του κατά πόσο είναι ποινικό το αδίκημα, αδυνατεί να απαντηθεί με την εικόνα τους μετά την σύλληψη. Ότι πέφτουν «ψιλές» σε τέτοιες στιγμές είναι πλέον του βεβαίου. Σε προηγούμενες δεκαετίες δεν ετίθετο θέμα. Ο «κακούργος» δεν είχε δικαιώματα, θα τις εισέπραττε κι όσο πιο τσαμπουκάς, όσο πιο πολύ είχε ταλαιπωρήσει τις αρχές, όσο πιο πολύ τις είχε γελοιοποιήσει, ή όσο πιο ειδεχθές ήταν το έγκλημά του, τόσο πιο πολλές. Για παραδειγματισμό και για εκδίκηση. Στις μέρες μας οι εικόνες κακοποιημένων κρατουμένων, υπόδικων είναι σπάνιες. Το μένος, λοιπόν, των διωκτικών αρχών απέναντι στους «τέσσερις» και η ατυχής προσπάθεια συγκάλυψης με τα σύγχρονα εργαλεία της ψηφιακής φωτογραφίας, καταδεικνύει ότι το θέμα δεν έχει μόνον ποινική βάση.

Προφανώς αποτελεί ποινικό αδίκημα η ληστεία, ή η απαγωγή αλλά η ουσία πίσω από αυτό είναι η αναμέτρηση δυο κόσμων. Των εκπαιδευμένων ανδρών της αστυνομίας ενάντια σε όσους έχουν περάσει απέναντι μετά ή άνευ οποιουδήποτε ιδεολογικού μανδύα. Αν ερευνήσουμε στο παρελθόν, μπορούμε να ορίσουμε ως χρόνο γέννεσης αυτής της αντιπαλότητας στα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας, καθότι η ήπια διακυβέρνηση του Κέντρου από το ’64 και μετά δημιούργησε κάποιες γέφυρες συνεννόησης, στην βαθιά, παραδοσιακή, μεταπολεμική εχθρότητα ανάμεσα στους «κρατούντες δεξιούς» και στους «κυνηγημένους αριστερούς». Το πραξικόπημα έφερε πάλι το χάος σε αυτό το κομμάτι. Η μεταπολίτευση έδωσε ελπίδες μέχρι κάποια γεγονότα (π.χ. την ουσιαστική απαλλαγή των βασανιστών) και παραμονές των Χριστουγέννων του ’75, ο Ρίτσαρντ Ουέλς είναι το πρώτο θύμα αυτού που αποκαλούμε σήμερα τρομοκρατία. Η σπορά είχε γίνει με ανέμους. Η συγκομιδή θα γινόταν με θύελλες.

Έπειτα η κοινωνική προέλευση. Η τάξη. Ενόχλησε πολλούς η αστική καταγωγή των δραστών. Ότι είναι παιδιά των εύπορων οικογενειών, βορείων, Αθηναϊκών προαστίων. Ότι έχουν λυμένα όλα τα προβλήματα.Το ρεπορτάζ βέβαια σε ότι αφορά το τις γειτονιές προέλευσης των "τεσσάρων"  κάνει λόγο για Χολαργό και Ν.Ψυχικό. Ε!, δεν αποτελούν αυτές οι περιοχές το προπύργιο του μεγαλοαστισμού. Γράφτηκε επίσης κάπου, ότι αρέσκονται σε «μπατσοδιασκεδάσεις».

Με τον τελευταίο όρο, που ομολογώ ότι αγνοούσα, εννοείται η οργανωμένη επί τούτου, κάθοδος στο κέντρο της Αθήνας και πρόκληση των αστυνομικών. Αντίθετα, όπως υποστηρίζεται, τα παιδιά των φτωχών οικογενειών έχουν στο μυαλό την εργασία και την προκοπή και δεν έχουν χρόνο για αλητείες και «εξεγέρσεις». Αυτό σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας τους, διότι όσοι έστερξαν να τους υπερασπιστούν με το με το επιχείρημα: «Μα είναι παιδιά» αντιμετωπίστηκαν με σφοδρότητα, δημιούργησε κι άλλη ένταση.

Τέλος, η όποια ιδεολογική κατεύθυνση. Ο αναρχισμός, που ευαγγελίζονται οι «τέσσερις» ουδέποτε υπήρξε δημοφιλής. Από τους συντηρητικούς κυνηγήθηκε με ένταση σαν την μεγαλύτερη απειλή, από τους κομμουνιστές με μίσος ως υπέρτατος αντίπαλος. Ιδεολογικά αποτελεί είτε έναν άγνωστο, είτε έναν προκλητικό είτε έναν προβοκατόρικο κόσμο για το τρέχον πολιτικό πλαίσιο.

Βέβαια, το να να ζεις στην παρανομία, να κυκλοφορείς με πλαστά στοιχεία, να προμηθευτείς ΑΚ-47, να διασχίζεις τη χώρα φορτωμένος με τον οπλισμό, να αρματωθείς με κέβλαρ, κράνη και κουκούλες, και να εισβάλλεις ένοπλος για να «απαλλοτριώσεις» τράπεζα και ταμιευτήριο δεν είναι φυσιολογικό και συνηθισμένο, ειδικά για 20χρονους. Απαιτείται πολύ θάρρος, κάποιο ιδεολόγημα και αδυνατώ να αποφασίσω: καθόλου; ή πολύ μυαλό;

Γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο αν υποτεθεί ότι οι δράστες είναι γόνοι εύπορων οικογενειών, άρα δεν ήταν οι λόγοι ανάγκης που τους υποκίνησαν. Δεν περνάς στη βαθιά παρανομία, έτσι, απλά. Συνήθως, είναι ένας δρόμος χωρίς γυρισμό. Κάνουν λοιπόν την κίνηση, αλλά συλλαμβάνονται. Ακολούθως οι επεξεργασμένες φωτογραφίες τους, κάνουν το γύρο του κόσμου.

Read more...
 
Αντικείμενο λοιδορίας (02.02.2013) PDF Print E-mail

Διάβαζα στο “Εθνος”, λίγες μέρες νωρίτερα, το μεταφρασμένο κείμενο του Alain Salles από την Monde.

Εκεί που ο πρώην πρωθυπουργός ήταν:

“ο παρίας που μετατράπηκε σε κονφερασιέ”,

αυτός που:

“έσπασε όλα τα ρεκόρ της αντιδημοτικότητας όταν εγκατέλειψε την εξουσία το 2011”,

ή εκείνος που:

“ για δυο χρόνια ήταν το πρώτο θέμα στις εφημερίδες όλου του κόσμου”

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τη σύγχυση του, ανάμεσα στον Απρίλιο του '10 με την ανακοίνωση της απόφασης, από το ακριτικό Καστελόριζο, να ζητήσει βοήθεια από το Δ.Ν.Τ. και στο φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς όπου από βήματος της Βουλής ανακοίνωσε το εύρημά του περί δημοψηφίσματος. Τότε που κατάφερε να δημιουργήσει εκνευρισμό ή αντιπάθεια σε όσους μέχρι τότε ήταν ψύχραιμοι. Περιγράφει κάπως περιπαικτικά την εμφάνισή του, αλλά ταυτόχρονα τον προστατεύει “ξεχνώντας” τις εμφανίσεις με τα κολάν και τις τούμπες με τα ποδήλατα.

Read more...
 
Σομαλία, τότε και τώρα (15.01.2013) PDF Print E-mail

Η πρόσφατη είδηση της αποτυχημένης προσπάθειας που πραγματοποίησαν οι Γαλλικές ειδικές ένοπλες δυνάμεις, μας γύρισαν σχεδόν είκοσι χρόνια πίσω.

Ο Γάλλος υπουργός Εθ. Aμύνης Jean Le Drian


Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι πληροφορίες που φτάνουν είναι συγκεχυμένες και αντικρουόμενες. Οι Γαλλικές δυνάμεις προσπάθησαν να απελευθερώσουν τον Ντενίς Αλέξ που κρατείτο όμηρος στη Σομαλία από ισλαμιστές αντάρτες από τις 14 Ιουλίου του 2009. Ο Αλέξ, όνομα που πρόκειται περί ψευδωνύμου, ήταν πράκτορας των Γαλλικών μυστικών υπηρεσιών είχε απαχθεί στο Μογκαντίσου μαζί με έναν ακόμη πράκτορα, o οποίος απελευθερώθηκε τον Αύγουστο του 2009. Τον Ιούλιο του 2012, συμπληρώνοντας τρία χρόνια ομηρείας, ο Αλέξ, είχε απευθύνει ένα βιντεογραφημένο μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο προκειμένου να πράξει τα δέοντα για την απελευθέρωση του. Το μήνυμα αυτό, σε γαλλική γλώσσα, ασφαλώς υπαγορευμένο από εκείνους που τον κρατούσαν ασκούσε «ευγενική» κριτική στην Γαλλική εξωτερική πολιτική, «συμβούλευε» τον δυτικό κόσμο να μην έχει επιθετική πολιτική απέναντι στους Μουσουλμάνους και κατέληγε με τρόπο ήρεμο συνδέοντας τη ζωή και την απελευθέρωσή του με τις ενέργειες του Προέδρου. Μιλώντας για «εκείνους που τον κρατούσαν» φθάνουμε στην Αl-Shabab, που στα Αραβικά σημαίνει «Η νεολαία». Ιδρύθηκε σαν ένα ριζοσπαστικό παρακλάδι της Ένωσης των Ισλαμικών Δικαστηρίων το 2006. Θεωρείται συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα και ελέγχει μεγάλα τμήματα της νότιας και κεντρικής Σομαλίας. Εκτιμάται ότι αριθμεί 7.000 έως 9.000 μαχητές.

Read more...
 
Jackie & Frank. Από τo ’61 στο ’75 (11.01.2013) PDF Print E-mail

Δύο εικόνες με ένα χρονικό κενό δεκατεσσάρων χρόνων, με τους ίδιους δύο πρωταγωνιστές, μας αφηγούνται δυο ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Στην αρχαιότερη, ο Frank Sinatra, συνοδεύει την Jacqueline Bouvier Kennedy στο θεωρείο της, στο γκαλά που έλαβε χώρα στην Washington στις 19 Ιανουαρίου του 1961. Σκοπός εκείνης της καλλιτεχνικής βραδιάς ήταν να βρεθούν χρήματα υπέρ του J.F.K. και του Δημοκρατικού κόμματος προκειμένου να εξοφληθεί το χρέος από τα δάνεια που είχαν ληφθεί, για την προεκλογική τους καμπάνια.

Σε λίγες ώρες ο Kennedy θα ορκιζόταν 35ος πρόεδρος των Η.Π.Α. και η Jackie θα γινόταν η πρώτη Κυρία για τους επόμενους 32 μήνες. Το μοιραίο ταξίδι του προεδρικού ζεύγους τον Νοέμβριο του ’63 στο Dallas του Texas δεν θα άλλαζε μόνο τη ζωή της, αλλά και την μορφή ολόκληρου του πλανήτη.

Χήρα λοιπόν από τότε και παρά την ομολογουμένη αντιπαλότητα ανάμεσα στους Kennedy και τον Αριστοτέλη Ωνάση, στις 20 Οκτωβρίου του ’68, θα προσθέσει το επώνυμο του Σμυρνιού Κροίσου, δίπλα στο Γαλλικό και το Αμερικάνικο που ήδη είχε.

Η αντιπαράθεση είχε ξεκινήσει παλιότερα και ο Francois Forestier στο βιβλίο του «Αριστοτέλης Ωνάσης Ο άνθρωπος που τα ήθελε όλα» καταθέτει μια ενδιαφέρουσα συνομιλία ανάμεσα στον Robert Kennedy και τον Αρίστο. Ο αδελφός του Jack τηλεφώνησε στον Έλληνα, προκειμένου να του ζητήσει να σταματήσει τις ερωτικές επαφές με την αδελφή της Jackie, τη Lee Bouvier που είχε, σε δεύτερο γάμο παντρευτεί τον Πολωνό πρίγκιπα, Stanisław Albrecht Radziwiłł. Πέρα από το θεσμικό πλαίσιο ο τρόπος του δεν θα ήταν και ο πλέον ενδεδειγμένος ή έστω επικοινωνιακός. Ετσι, η απάντηση του Αρίστου ήταν ανάλογη:

«Bobby, εσύ και ο Jack μπορείτε να γαμάτε την ηθοποιό σας όσο γουστάρετε, και εγώ θα γαμώ την πριγκίπισσά μου όσο γουστάρω». Όπου φυσικά «η ηθοποιός» είναι η Marilyn Monroe.

Όταν αργότερα ο Σμυρνιός θα ερωτηθεί για την άποψή του του περί την Jackie, λέγεται, όπως τουλάχιστον μαρτυρά ο βιογράφος του Peter Evans, πως απάντησε ότι: «Την Jackie θα την συναντήσουμε στο λεξικό, στο γράμμα Σ. Ανάμεσα από τις λέξεις σκατά και σύφιλη.»

Όπως και να έχει το θέμα από την εικόνα της 19ης Ιανουαρίου του ’61, όπου ο Sinatra συνοδεύει την Jackie, μέχρι τις 17 Σεπτέμβρίου του 1975 που το ίδιο ζευγάρι εισέρχεται για δείπνο στο Club 21 της Νέας Υόρκης, ο κόσμος έχει αλλάξει.

Πέρα τις εμφανείς αλλαγές στο ενδυματολογικό κώδικα του ζευγαριού και τα 15 σχεδόν χρόνια που προστέθηκαν στα πρόσωπά τους (η Jackie είναι 46, ο Sinatra είναι 60), έχουν συμβεί και στην προσωπική τους ζωή απίστευτες αλλαγές.

Read more...
 
Στο Πέραμα (07.01.2013) PDF Print E-mail

Η πρωινή ηλιοφάνεια, παραχωρούσε βαθμιαία τη θέση της σε έναν γκρίζο ουρανό και η ανταύγεια του ήλιου χανόταν ολοένα και περισσότερο πίσω από αλλεπάλληλα επίπεδα νεφών.

Mεσημέρι και τα ναυπηγεία του Περάματος ήταν ζωντανά, καθώς το προσωπικό εργαζόταν γύρω από τα σκαριά.

Πέρα από τις εντυπωσιακές, σύγχρονες κατασκευές, το βλέμμα ελκύει το παραδοσιακό τρεχαντήρι που μετά από έναν σχεδόν αιώνα ζωής, ο χρόνος είχε αφήσει έντονα τα σημάδια του.

Γενναία, πλην όμως και αναγκαία η απόφαση της ανακατασκευής. Σίγουρα θα του δώσει πνοή ζωής για μερικές δεκαετίες ακόμα, ώστε να το χαρούν και οι επόμενες γενιές.

Στην μικρή παρέα, οι γνωστές κουβέντες για την έλλειψη Ελλήνων καραβομαραγκών, την ώρα που ένας αλλοδαπός μάστορας και ο βοηθός του, αντικαθιστούσαν ένα νομέα, αφού τον είχαν επεξεργαστεί και τον είχαν μινιάρει.

 

 

 


Read more...
 
Αυτή η ιστορία με την Ευρώπη (03.01.2013). PDF Print E-mail

Αυτή η ιστορία με την Ευρώπη, που ξεκίνησε από το όραμα του Καραμανλή, του και Εθνάρχου αποκαλούμενου, έχει τις ρίζες της περισσότερα από 50 χρόνια πίσω. Ήταν βράδυ της Πέμπτης 30 Μαρτίου του 1961 όταν ένα κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε ταυτόχρονα σε Βρυξέλλες και Αθήνα, γνωστοποιούσε την μονογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ.


Μερικές εβδομάδες αργότερα, το μεσημέρι της Κυριακής 9 Ιουλίου, υπογράφεται και επίσημα η συμφωνία, στην Αίθουσα Τροπαίων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τον Απρίλιο του ’67, η ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, θα διακοπεί, αλλά το θέμα της ανάσχεσης της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν το ελάσσων πρόβλημα εκείνη την εποχή.


Read more...
 
Mνημόσυνο (30.12.2012) PDF Print E-mail

Λίγες εικόνες που ήρθαν μόνες τους, κατανυκτικά συγκινητικές από ένα μνημόσυνο. Συνέβαλε σε αυτό και ο μικρός ναός, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσα. Άγιοι Πάντες Αμπελοκήπων. Στο 39 της Τσόχα. Βρίσκεται εκεί χίλια, περίπου, χρόνια. Τον ανακάλυψα, στα 55 μου.

Τον 20ο αιώνα, ήταν σε κατάσταση ερειπιώδη. Αναστηλώθηκε το 1957. Έχουμε έτσι κάτι κοινό. Το έτος αναστήλωσής του, συμπίπτει με το έτος γέννησής μου.

Συναντηθήκαμε, συστηθήκαμε χθες. Για μερικές περιπτώσεις ισχύει τω όντι το:"Ποτέ δεν είναι αργά".

Read more...
 
Για το "νέον έτος" (01.01.2013) PDF Print E-mail

Προσδοκίες, Επιδιώξεις, Επιθυμίες. Για κάποιους λόγους, όλες γίνονται πιο έντονες σαν αλλάζει ο χρόνος. Λες και η ημερολογιακή αλλαγή μπορεί να κινητοποιήσει κάποιες δυνάμεις και να πραγματοποιηθούν.

Είναι και το εορταστικό πνεύμα των ημερών που κάποιοι βρίσκουν υπερβολικό, άλλοι το θεωρούν στοιχείο μελαγχολίας και άλλοι το χαίρονται. Υπάρχει και αυτή η αγωνία για το τι θα κάνουμε, τι θα φάμε, που θα πάμε μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Κάπως εσφαλμένο καθότι θα έπρεπε να ανησυχούμε περισσότερο για το τι θα φάμε μεταξύ Πρωτοχρονιάς και νέου έτους…

Read more...
 
Αντιαμερικανισμός, αντιγερμανισμός και απορρίμματα (22.12.2012) PDF Print E-mail

O αντιγερμανισμός, στις μέρες μας, είναι μια τάση δικαιολογημένη. Εβδομήντα χρόνια νωρίτερα, στα ζοφερά χρόνια της κατοχής, ήταν και μια θέση επιβεβλημένη. Στην περίοδο του εμφυλίου, την εποχή του περίφημου “Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας” Έλληνα υπουργού προς τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλητ (James Alward Van Fleet), ήταν επίσης δικαιολογημένη ως πολιτική τάση o αντιαμερικανισμός, τον οποίον, η στρατιωτική δικτατορία του '67, μετακύλισε σε σημαντικό τμήμα των επομένων γενεών.

Οι σημερινοί πενηντάρηδες τον βίωσαν μαζικά και θερμά στις πρώτες μεταδικτατορικές συγκεντρώσεις και πορείες προς την Αμερικάνικη πρεσβεία. Έπειτα ήρθε “Το ανήκωμεν εις τη Δύσιν” του Εθνάρχη, ακολούθησε το «Ευχαριστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» του εκσυγχρονιστή και φτάσαμε στις μέρες με τα σηκωμένα μεσαία δάκτυλα του γερμανικού focus και τις ασφυκτικές πιέσεις.

Συνεπώς είναι απολύτως κατανοητή και τις περισσότερες φορές εξ' ίσου δικαιολογημένη τούτη η πολιτική, εθνική στάση. Δεν βαρύνεταιι όμως σε τίποτα ο “Γερμανός κατακτητής”, ο “Αμερικάνος ιμπεριαλιστής”, “ο Ευρωπαίος λομπίστας” η ακόμα και ο “Έλληνας διεφθαρμένος πολιτικός” για την έλλειψη κοινωνικής καλλιέργειας.

Μέρα βροχερή και κρύα έξω από την είσοδο την πρώην Βασιλικών κτημάτων στη Δεκέλεια. Παλιό εγκαταλελειμμένο φυλάκιο βαμμένο στα γαλανόλευκα, κλειδωμένη πόρτα και μεγάλος κάδος απορριμάτων. Υπερφορτωμένος, ξεχειλισμένος από κάθε είδους σκουπίδι και η γη, γύρω του στολισμένη με άλλα απορρίμματα. Ακριβώς απέναντι, σε δύο μέτρα απόσταση, μια ταμπέλα που έγραφε: «Τατόι, προικισμένο από τη φύση, διαμορφωμένο από τον άνθρωπο».

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 11 12 13 14 Next > End >>

Page 11 of 14