Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.Τρέχουσα επικαιρότητα. (05.11.2011) PDF Print E-mail

Στην τρέχουσα επικαιρότητα, όλα μοιάζουν τόσο ρευστά και αναπάντεχα, τόσο επιπόλαια και απειλητικά, όσο δυσάρεστα και απίστευτα. Μολοντούτο, κάπου αλλού, με άλλον τρόπο, με άλλους θύτες και άλλα θύματα έχουν ξανασυμβεί, κυρίως διότι η πολιτική έχει πάγια χαρακτηριστικά και οι πολιτικοί χρόνιες ασθένειες.

Read more...
 
Μια εικόνα της ύφεσης.(01.11.2011) PDF Print E-mail

Οδηγούσα στην παραλιακή οδό της Ιτέας, 28η Οκτωβρίου το όνομά της, ανήμερα μάλιστα της εθνικής επετείου, με έναν λαμπρό ήλιο να φωτίζει τον Κορινθιακό και τους ορεινούς όγκους της Παρνασσίδας και της Γκιώνας.

Θυμούμενος τα επικά «Ακρόπολις» της δεκαετίας του ’70 , με το"ήσυχο" κομμάτι Itea in - Itea out, έστριψα δεξιά στην οδό Μεταμορφώσεως, όπως ακριβώς και οι τότε αγώνες, που κατέβαιναν από τον παλιό στενό δρόμο της Δεσφίνας για να ανέβουν προς Άμφισσα για τις περίφημες Καρρούτες. Πριν τη διασταύρωση με τον πρώτο κάθετο, στα αριστερά εγκαταλελειμένος μικρός σταθμός υγρών καυσίμων. Οι τιμές ακόμα αναρτημένες. 0.87 η super, 0.82 η αμόλυβδη, 0.72 το diesel.

Read more...
 
Η 29η Οκτωβρίου, άλλοτε & τώρα (30.10.2011) PDF Print E-mail

Μια Κυριακή μισό αιώνα νωρίτερα, στις 29 Οκτωβρίου 1961, διενεργούνται εκλογές. Είναι η έκτη φορά μετά τη λήξη του εμφυλίου που καλούνται οι Έλληνες στις κάλπες και στην ιστορία έχουν καταγραφεί ως «εκλογές βίας και νοθείας». Σε κάθε περίπτωση αποτελούν σημείο εκκίνησης πολιτικής έντασης που θα κορυφωθεί με τα «Ιουλιανά» του ’65 και το στρατιωτικό πραξικόπημα του Απριλίου του ’67.


Τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαίου του ’58 είχαν αποτελέσει ένα σοκ για τις συντηρητικές δυνάμεις, αφού η νόμιμη εκπροσώπηση της Αριστεράς, με την Ε.Δ.Α. υπό την ηγεσία του Γιάννη Πασσαλίδη, είχε συγκεντρώσει το 24,42% των ψήφων και είχε αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση. Εννιά μόλις χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου και μετά από απηνείς διωγμούς η αριστερά ήταν ακόμα παρούσα και κοινοβουλευτικά ισχυρή. Μάλιστα ο εκλογικός νόμος του ‘58 αποτέλεσε και την αφορμή προσωρινής διακοπής της πολιτικής συνεργασίας του Κ. Καραμανλή και του Γ. Ράλλη, καθότι ο τελευταίος είχε προβλέψει την πιθανότητα της εκλογικής ανόδου της Ε.Δ.Α. μέσα από εκείνον τον νόμο.

Το Φθινόπωρο του ’61, το κλίμα είναι βαρύ ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο παλάτι, με αντικείμενο την επιλογή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, καθώς ο τότε βασιλιάς Παύλος, απορρίπτει την επιθυμία του Κ. Καραμανλή (για τον στρατηγό Θρ.Τσακαλώτο) και επιβάλει έναν άλλο στρατιωτικό, δικής του επιλογής, τον στρατηγό Κ. Δόβα. Ο Καραμανλής εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Πέραν της Ε.Ρ.Ε. και της Ε.Δ.Α. τη ψήφο διεκδικούν η νεοσύστατη, υπό τον Γ. Παπανδρέου, Ένωση Κέντρου και άλλα μικρότερου εκτοπίσματος πολιτικά σχήματα.

Read more...
 
Επισημάνσεις πάνω στην τρέχουσα επικαιρότητα. (24.10.2011) PDF Print E-mail

Ενώ, όπως καταλαβαίνουμε, το μαρτύριο της αναμονής αναμένεται να τερματιστεί την Τετάρτη με τις οριστικές, τις τελικές αποφάσεις που θα αφορούν τις λύσεις για το “Ελληνικό ζήτημα”, έρχεται και η τρέχουσα επικαιρότητα με ιδιαίτερο στίγμα.

Ειδικά, δυο γεγονότα, περιγράφουν κάποια από τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει η Γ' Ελληνική Δημοκρατία.

Στα επεισόδια της Πέμπτης στην πλατεία Συντάγματος, που συνοδεύτηκαν με το πολύ βαρύ τίμημα της απώλειας ενός συνανθρώπου μας, βρεθήκαμε προ μιας πρωτόγνωρης πραγματικότητας. Η ειδησεογραφία αναφέρει ότι το μπλοκ του Π.Α.Μ.Ε. οργανωμένο ως συνήθως καλά, ήταν εκείνο που απέτρεψε την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο των “κουκουλοφόρων”. Επειδή οι ομάδες αυτές δεν θα περνούσαν το κατώφλι του κτιρίου των παλαιών ανακτόρων για εκπαιδευτικούς λόγους,, είναι πλέον του βεβαίου ότι, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι εξελίξεις θα ήταν απρόβλεπτες.

Read more...
 
Το βαρβαρικό πανηγύρι γύρω από τον νεκρό Καντάφι (23.10.2011) PDF Print E-mail

Δεν είναι μόνο το βίντεο του λιντσαρίσματος του πρώην Λίβυου ηγέτη που σοκάρει τον αποκαλούμενο πολιτισμένο κόσμο. Περισσότερο, μεγαλύτερο σοκ μπορεί να νιώσει ένας σόφρων, ήρεμος πολίτης από την αντίδραση της υπουργού των εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το θεσμικό πλαίσιο που υποτίθεται ότι οφείλει ή καλύτερα υποχρεούται να ακολουθεί ο κορυφαίος διπλωμάτης μιας πολιτισμένης, μια ηγέτιδας χώρας έγινε κυριολεκτικά κουρέλι από την αντίδραση της Αμερικανίδας Υπ. Εξ.


Η έκφραση της άγριας χαράς -που κατ' αρχήν εκδηλώθηκε με επιφωνήματα κολεγιακού επιπέδου, συνεχίστηκε με παραφθορά λατινικών αποφθεγμάτων, συνοδεύτηκε με το ρήμα "πέθανε" και ολοκληρώθηκε με θριαμβικό γέλιο- πέρα από έλλειψη κάθε διπλωματικότητας αναδεικνύει πρωτίστως την αδυναμία της Δύσης να διαχειριστεί τα προβλήματα του Ισλαμικού κόσμου.

Read more...
 
H παράξενη 18η Οκτωβρίου (18.10.2011) PDF Print E-mail

Στην νεότερη Ελληνική ιστορία τούτη η ημερομηνία έχει αφήσει ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα. Υπάρχουν τρία γεγονότα που από μια περίεργη σύμπτωση ενώνουν τρεις γενιές της ίδιας οικογένειας.

Από την Ακρόπολη και την έπαρση της γαλανόλευκης στον λόγο της απελευθέρωσης στην πλατεία Συντάγματος. 18 Οκτωρίου1944. Η Αθήνα γιορτάζει, ο ρήτορας Γιώργος Παπανδρέου υπόσχεται.


Η Τετάρτη 18 Οκτωβρίου του '44 ήταν μια ηλιόλουστη μέρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Έξι μέρες νωρίτερα οι Γερμανοί είχαν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα. Ακόμα ισχύει η θεωρία ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία του Ε.Λ.Α.Σ. να κατακτήσει την εξουσία. Σεβόμενος όμως τη συμφωνία της Καζέρτα, ο ισχυρότερος αντιστασιακός μηχανισμός, περίμενε την έλευση της Ελληνικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ύψωσε την γαλανόλευκη στην Ακρόπολη μέσα σε ένα έντονο συγκινησιακό κλίμα. Λίγες στιγμές αργότερα εκφωνούσε τον περίφημο λόγο της απελευθέρωσης στην πλατεία Συντάγματος. Ξεκίνησε με τις λέξεις: «Aσπαζόμεθα την ιεράν γην της Ελευθέρας Πατρίδος...” και δεινός ρήτορας όπως ήταν έκανε λόγο για την εθνική, την οικονομική αποκατάσταση, την βούληση για την δημιουργία ισχυρού κράτους, την τιμωρία των ενόχων, την πεποίθηση του ότι ο λαός θα ανακτήσει τις ελευθερίες του, ενώ τέλειωσε με τρεις λέξεις: “Ζήτω η Ελευθερία!” . Ο στρατηγός Roland Scobie ήταν συνεχώς στο πλευρό του. Η έλευση των πρώτων δυνάμεων των Βρετανικών στρατευμάτων έγινε μέσα σε ενθουσιώδες πλαίσιο υποδοχής. Παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε ο τόπος με μια καθημαγμένη οικονομία, με διαλυμένη κάθε είδους παραγωγή, βουτηγμένος στην παράνοια της Γερμανικής βαρβαρότητας, υπήρχε αισιοδοξία. Μετά από τριάμισι χρόνια στην άβυσσο του τρόμου και της πείνας ξαναγεννιόταν η ελπίδα. Τίποτα όμως από αυτά, που με την ρητορική του δεινότητα διατύπωσε ο πρωθυπουργός, δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν. Κάτι περισσότερο από 6 εβδομάδες αργότερα το αίμα έρεε πάλι. Η Αθήνα ζούσε τον εφιάλτη του Δεκέμβρη. Η συμφωνία της Βάρκιζας έδωσε ελπίδες μόνον στους αιθεροβάμονες. Αποδείχτηκε χάρτινη. Ο κλοιός γινόταν ασφυκτικός. Ο δρόμος για τον εμφύλιο είχε ανοίξει διάπλατα. Το δράμα μεγάλωνε.


Read more...
 
Eleonora Ciavarelli. (20.07.2010) PDF Print E-mail

Έζησε 29 χρόνια πριν το γάμο της, 33 κατά τη διάρκεια του και 32 κατόπιν, ως χήρα. Το 1916 γεννήθηκε, το 1945 νυμφεύθηκε τον συνομήλικό της Aldo Moro. Στις 9 Μάιου του 1978, ο σύζυγός της βρέθηκε νεκρός, στο πορτ μπαγκάζ ενός 4L, θύμα της Ιταλικής πολιτικής σκηνής.

Χθες, στα 94 της χρόνια, η Eleonora Ciavarelli Moro, αποχαιρέτησε τα εγκόσμια και ετάφη δίπλα στο σύζυγό της.

Read more...
 
Ύφεση & κατάθλιψη (16.10.2011) PDF Print E-mail

H κατάθλιψη καλλιεργεί, άχαρα τραύματα που διαρκούν μια ζωή

Penelope Sweet


Στην Αγγλική γλώσσα η λέξη depression εκφράζει τόσο την έννοια της ύφεσης, όσο και εκείνη της κατάθλιψης. Με τον όρο Great depression, οι αγγλοσάξονες οικονομολόγοι αναφέρονται στην παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929.

Γίνεται σαφές, στις μέρες που βιώνουμε, πως η οικονομική ύφεση που οδηγεί τις εξελίξεις στον τόπο μας θα οδηγήσει και μεγάλο αριθμό πολιτών στην κατάθλιψη. Σε μια επικαιρότητα που κινείται τόσο με ταχύτατες όσο και με απρόβλεπτες εξελίξεις, το μέλλον φαντάζει άδηλο και σκοτεινό.

Από τον Μάιο του 2010, όταν η ελληνική Βουλή ενέκρινε το δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων 30 δισ. €, που έφερε η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι δανείου 110 δισ. €, έως σήμερα, οι εξελίξεις δεν έδωσαν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Read more...
 
Μια Πέμπτη πριν 67 χρόνια (12.10.2011) PDF Print E-mail

To πρωί της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου 1944, η σβάστικα υποστέλλεται από την Ακρόπολη των Αθηνών. Ολιγομελής Γερμανική αντιπροσωπεία καταθέτει στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη και ακολούθως η οπισθοφυλακή των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων εγκαταλείπουν την ελληνική πρωτεύουσα.

Μετά από 1264 νύκτες κατοχής, η πλέον ιστορική πρωτεύουσα του δυτικού κόσμου απελευθερώνεται από το ζυγό. Ο στρατηγός Hellmuth Felmy είχε κηρύξει την Αθήνα ανοχύρωτη πόλη και τα τελευταία μηχανοκίνητα τμήματα του εγκτέλειπαν την πόλη με τα πληρώματά τους σε εγρήγορση.

Λίγες μέρες νωρίτερα τα ίδια στρατεύματα, είχαν καταστρέψει τον Ισθμό της Κορίνθου εγκαταλείποντας μια καθημαγμένη Πελοπόννησο, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα θα αποχώρουσαν από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, αφήνοντας το στίγμα της βαρβαρότητας τους, ανεξίτηλο.

Το ρολόι της ιστορίας είχε αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για το θρυλούμενο χιλιόχρονο Ράιχ. Σε λιγότερο από επτά μήνες, η καγκελαρία έπεφτε, ο Αδόλφος αυτοκτονούσε και η Ευρώπη ξεκινούσε την επούλωση των τραυμάτων της. Αντιθέτως στον τόπο μας οι δοκιμασίες θα συνεχίζονταν επί μακρώ, οι απώλειες θα πολλαπλασιάζονταν, το δράμα θα μεγάλωνε.

Read more...
 
Slaughter & May (04.10.2011) PDF Print E-mail

Στις 8 Μαΐου 2010 εγκρίθηκε η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης με τις χώρες του Ευρώ και ο Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας με το ΔΝΤ. Το σύνολο αυτών των συμφωνιών ονομάζεται, εν συντομία, "Μνημόνιο". Ο νομικός οίκος που συνέταξε το κείμενο του, (ο ίδιος επιμελήθηκε και το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού), φέρει το όνομα “Slaughter & May” (Σφαγή & Μάιος στην Ελληνική), θεωρείται ένας από τους πέντε κορυφαίους της γηραιάς Αλβιώνος, οι οποίοι μάλιστα συστήνουν μια άτυπη, ομάδα που ονομάζεται «Μαγικός κύκλος».

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 11 12 13 Next > End >>

Page 11 of 13