Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.περί Βραζιλίας - Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 PDF Print E-mail

Κάτι παραπάνω από 16 χρόνια έχουν περάσει από την μοναδική επίσκεψή μου στη Βραζιλία. Επαγγελματικό ταξίδι ήταν, αποστολή της Pirelli, γνωριμία δοκιμή ελαστικών (P 3000 energy) και επίσκεψη σε εργοστάσια κατασκευής τόσο των ελαστικών, όσο και των αυτοκινήτων που προμηθεύονταν επίσωτρα (τι λέξη!) από την πολυεθνική εταιρεία με την Ιταλική καταγωγή και όνομα.

Δεν διήρκεσε περισσότερο από 3 νύκτες, ήταν όμως αρκετές για να πάρουμε μια μικρή ιδέα, για την Βραζιλία. Για την πελώρια αυτή χώρα, που στα παιδικά μυαλά της γενιάς μου κυριαρχούσαν οι πρασινοκίτρινες εμφανίσεις της Σελεσάο και οι υπερφυσικές ποδοσφαιρικές ικανότητες εκείνης της μαγικής ομάδας που κατέκτησε το Mundial του ’70 στο Μεξικό.

Λίγα χρόνια αργότερα στην πρώτη μας νεότητα μας, μπορώ να θυμηθώ, ότι το ενδιαφέρον μας, το κέντριζαν ονόματα από παραλίες, όπως Κοπακαμπάνα ή Ιπανίμα, αλλά και ο θρασύτατος Ρόνι Μπίγκς που αφου συμμετείχε στην μεγάλη ληστεία του τραίνου, αφού δραπέτευσε μετά την φυλάκισή του, βρήκε καταφύγιο, μαζί με τη σύζυγο, τα παιδιά του, αλλά και τον έκλυτο βίο του στη Βραζιλία, από όπου οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν την έκδοση του καθώς είχε αφήσει έγκυο την στριπτζέζ ερωμένη του!

Η μεγαλύτερη, πολυπληθέστερη, πιθανότατα και πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ακολούθησε τα πονεμένα βήματα όλης της Ηπείρου. Αποικιοκρατία, πραξικοπήματα, δικτατορίες, ανισότητες, αναλφαβητισμός και βέβαια εγκληματικότητα.


Θυμάμαι από τότε, πόσο διχασμένες ήταν οι εικόνες από το Σάου Πάολο. Είχαμε παρυσφρήσει με τον φωτογράφο Νίκο Μήτσουρα σε κάποια φτωχογειτονιά, όχι ιδιαίτερα ευφυής κίνηση, κι όταν σήκωσε τον τρακοσάρη να αποτυπώσει την φτώχια ακούσαμε τα εξ αμάξης, έγιναν και κάποιες απειλητικές κινήσεις και σπεύσαμε να απομακρυνθούμε.

Σε αντιδιαστολή από εκείνη την ένδεια και τις πρωτόγνωρες εικόνες των γυναικών που ζούσαν στους δρόμους και έψαχναν στα σκουπίδια (που να τα φανταζόμαστε τότε, ότι σύντομα θα τα βιώναμε κι’ εδώ;), το περιβάλλον του ιππόδρομου, ανέπνεε σε μια ανύπωτη χλιδή αλλά και το κλαμπ «Μπαζί», όπου η κυρίαρχη μορφή μουσικής ήταν η τεκνοσάμπα και πέρα από το γεγονός ότι η ελάχιστη κατανάλωση αντιστοιχούσε στο 1/8 του βασικού μισθού, έπρεπε να αντέξεις τόσο τα αναρίθμητα ντεσιμπέλ όσο και μερικά από τα ομορφότερα γυναικεία κορμιά που λικνίζονταν επαγγελματικά, ελαφρότατα ενδεδυμένα.

Read more...
 
Με το παράδειγμα της Siemens - Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 PDF Print E-mail

...άλλο ένα εξαιρετικό κείμενο από τον Ηλία Καφάογλου, γεμάτο από πληροφορία. Mε άποψη, με σεβασμό για την Ιστορία και τη συνήθη πλούσια βιβλιογραφία του.

Η γερμανική επιχειρηματική διείσδυση στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο.


Για να ευδοκιμήσει μια γερμανική επιχείρηση στην Ελλάδα, σημείωνε με έμφαση ο Γερμανός πρέσβης στη χώρα μας, Μάρτιν Ρένερ, σε αναφορά του προς το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 15 Μαίου  1927,   θα έπρεπε να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις. Να έχει, δηλαδή, εξασφαλίσει χρηματοδότηση, να έχει υπάρξει πολιτική παρέμβαση, αλλά, κυρίως, να χρησιμοποιήσει ισχυρές «διαπροσωπικές σχέσεις», δεδομένου ότι «οι μεγάλες δυνάμεις με συμφέροντα στα Βαλκάνια –ιδιαίτερα η Μ. Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία-, είχαν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις και ασκούσαν ισχυρότερες πιέσεις». «Αντίθετα, η Γερμανία», συνέχιζε ο πρέσβης, «δεν μπορούσε να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο, καθώς οι προσωπικές επαφές με φιλογερμανούς υπουργούς έπαιζαν πολύ μικρό ρόλο και εξαιτίας του αντιγερμανικού αισθήματος του ελληνικού λαού που ήταν υπό εξέταση». Έτσι, εισηγείτο ο πρέσβης, ήταν αναγκαίες οι ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά όχι πάντοτε ξεκάθαρες, δεδομένου ότι θα συνδυάζονταν με οικονομικά συμφέροντα 1.

Η ιστορία της Ζήμενς στην Ελλάδα συνδέεται, βέβαια, και με  επιφανείς «δρώντες»  και το δίκτυο που σύστησαν,  τον Αλέξανδρο Ζαχαρίου, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως το 1930, τον Ιωάννη Βουλπιώτη, από το 1930  έως περίπου το 1960, στο πλαίσιο, ασφαλώς της «στρατηγικής “συνεργασίας” Ελλάδος και Γερμανίας» κατά τον Μεσοπόλεμο, της πρόσληψης της τεχνολογίας και της επιστήμης από τον Ι. Μεταξά, συνδεδεμένη με την αποστροφή προς τον κοινοβουλευτισμό και την υπονόμευσή του, με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, κατά τη δεκαετία του 1990.  Η εμπλοκή των προαναφερομένων, ας σημειωθεί προκαταβολικά, ανάγουν το πεδίο του οικονομικού στο πεδίο των νοοτροπιών, τον μηχανισμό του οικονομικού στο μηχανισμό των νοοτροπιών, στη βίωση, έτσι, του οικονομικού από την κοινωνία του ελληνικού Μεσοπολέμου και όχι μόνον. Επομένως, για να επιμείνουμε σε ό,τι ήδη υπαινιχθήκαμε, ο ρόλος των προσώπων που εδώ μας απασχολούν συνίσταται σε αυτόν των  δρώντων στην κεντρική οικονομική και, έτσι, πολιτική σκηνή, με την έννοια ότι  ο βαθμός εμπλοκής τους στην πρόκριση και δεξίωση συγκεκριμένων τεχνολογικών επιτευγμάτων έναντι άλλων, η πρόκριση συγκεκριμένης εταιρείας έναντι άλλων,  καταδεικνύει ορισμένη στάση σε πλαίσιο κεντρικών πολιτικών επιλογών 2.

Read more...
 
περί πολιτικής & εκλογών - Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 PDF Print E-mail

Το ισχυρό φλερτ της Χρυσής Αυγής, με διψήφιο ποσοστό στις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δικαίως, θεωρήθηκε, ανησυχητικό. Αυτό σαν πρώτη ανάγνωση. Όχι τόσο διότι είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, αλλά κυρίως διότι δεν κάνει καμιά προσπάθεια, να πείσει ότι δεν είναι ναζιστικό.

Το θετικό της υπόθεσης είναι, ότι αν η Χ.Α. επιθυμήσει να περάσει στο επόμενο στάδιο δράσης, δηλαδή την κλιμάκωση της παραστρατιωτικής της δραστηριότητας με σκοπό την βίαιη αρπαγή της εξουσίας, ακούγεται παράλογο και ουτοπικό αλλά είναι ένα σενάριο, δεν θα βρει πολλούς από τους ψηφοφόρους της πρόθυμους  να παίξουν τους σκληρούς ρόλους των στελεχών των ταγμάτων εφόδου.

Read more...
 
Helplessly hoping - Σαββάτο 3 Μαίου 2014 PDF Print E-mail

Η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται σε περίοδο προεκλογική. Ας δούμε τα στοιχεία της.

Ο φέρων το αξίωμα του πρωθυπουργού πανηγυρίζει για την επάνοδο της χώρας στις αγορές. Τα στατιστικά στοιχεία μας λένε ότι 17% (;) του πενταετούς ομόλογου που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία, απορροφήθηκε στο εσωτερικό της χώρας. Άραγε να είναι οι ίδιοι που πριν μερικούς μήνες δέχτηκαν το περιποιημένο κούρεμα στα, εγγυημένα από το κράτος, ομόλογα που κατείχαν;

Δικαιωμένος από την πελώρια επιτυχία του, ο επί των οικονομικών υπουργός δηλώνει ότι δεν φεύγει από το υπουργείο και διερωτάται «...που να πάω;».

Read more...
 
To φάντασμα του Moro επανέρχεται - Kυριακή 20 Απριλίου 2014 PDF Print E-mail

Πριν 36 χρόνια, τέτοιες μέρες, η Ρώμη αλλά και όλη Ιταλική επικράτεια ζούσε την πρωτόγνωρη εμπειρία να έχει απαχθεί ο χριστιανοδημοκράτης ηγέτης Aldo Moro. H ομηρία του κράτησε 55 μέρες και κατέληξε με τρόπο τραγικό. Ο Moro εκτελέστηκε σε ένα υπόγειο γκαράζ της οδού Μονταλτσίνι και η σωρός του βρέθηκε αργότερα, στη via Michelangelo Caetani στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, καλυμμένη στο χώρο αποσκευών ενός R 4L.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φάνηκαν αδύναμες να εντοπίσουν το κρησφύγετο των Ερυθρών ταξιαρχών, όπου κρατούσαν τον Μόρο, ενώ η κυβέρνηση δεν έδειξε καμία επιθυμία συνεννόησης παρά το γεγονός ότι υπήρχε κανάλι επικοινωνίας με τους απαγωγείς.

Η οικογένεια του δολοφονηθέντος ευθύς εκ πρώτης στιγμής και ειδικά η επί 33 χρόνια σύζυγός του, Eleonora Ciavarelli Moro, κατηγόρησε τους πολιτικούς της πατρίδας της, και τους συνοδοιπόρους του στο κόμμα, ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του άνδρα της.

Σε όλη αυτή την μακρά, επίπονη και ως αποδεικνύεται σκοτεινή διαδρομή, η αγαπημένη του «Νορέτα» διατύπωσε ένα έντονο κατηγορητήριο για τους πολιτικούς συμμάχους του Μόρο και δεν δίστασε να μεταφέρει την ωμή απειλή του Αμερικανού υπουργού των εξωτερικών, Χένρυ Κίσινγκερ, όπως της είχε ομολογήσει ο σύζυγός της: «Η σταματάς να φλερτάρεις με τους κομμουνιστές ή θα το πληρώσεις ακριβά». Εδώ εισέρχεται η περίφημη έννοια του ιστορικού συμβιβασμού, κάτι που επιχειρήθηκε αλλά δεν πέτυχε στη γείτονα χώρα.

Read more...
 
Δύσκολο να μείνει ασχολίαστο – Παρασκευή 18 Απριλίου 2014 PDF Print E-mail

Δύσκολο να μείνει ασχολίαστο ότι συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στην Τούμπα. Όχι για το ποδοσφαιρικό αποτύπωμα. Όχι, αυτό είναι το έλασσον. Το μείζον θέμα είναι η κοινωνική διάσταση των συμβάντων. Το τι τα προκάλεσε, τα πυροδότησε, τι τα έκαμε σχεδόν ανεξέλεγκτα και τελικά αν μας ενδιαφέρει, αν έχουμε τη δύναμη να αποτελέσουν μόνον παρελθόν και όχι μέλλον.

Η ρίζα της ποδοσφαιρικής αντιπαλότητας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Π.Α.Ο.Κ. είναι δεδηλωμένη. Χρονολογείται από το '66 με την απόπειρα μεταγραφής του Γιώργου Κούδα στο λιμάνι. Γρήγορα αυτή η αντιπαλότητα απέκτησε και το κοινωνικό της πυρήνα. Πειραιώτες και Θεσσαλονικείς σε ένα αγώνα για τη διεκδίκηση της ύψιστης, κακώς εννοούμενης και ερμηνεύσιμης «μαγκιάς», έδιναν δείγματα που δεν τιμούν τον πολιτισμένο άνθρωπο για να το διατυπώσουμε διακριτικά.

Read more...
 
Απρίλιος - Κυριακή 6 Απριλίου 2014 PDF Print E-mail

Εκεί που μεγάλωσα ο Απρίλης, στη συνείδησή μου ήταν και στην μνήμη μου παραμένει, συνυφασμένος με διάφορα πράγματα.

Με το άνοιγμα της μέρας, το μαλάκωμα του καιρού και την μυρωδιά από τα άνθη των δένδρων της νερατζιάς.

Δεν κουβάλαγε την τρέλα, το ξεμυάλισμα του Μαίου, ούτε του Μαρτίου τα κρύα, τις τελευταίες εκδικήσεις του χειμώνα που ψυχορραγούσε.

Το χώμα, που κράταγε ακόμα η γειτονία, σαν το τελευταίο οχυρό αντίστασης στα συνεχή πραξικοπήματα της βίαιης αντιπαροχής, πρασίνιζε.

Read more...
 
Για την παρέλαση και άλλα – Πέμπτη 27 Mαρτίου 2014 PDF Print E-mail

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, πιθανότατα και ανακριβές, αλλά το πλήθος των δυνάμεων ασφαλείας μαζί με το σύνολο των παρελασάντων, ίσως να ήταν μεγαλύτερο από εκείνο των θεατών. Μόνο οι κάτοχοι διαπιστεύσεων ή προσκλήσεων είχαν πρόσβαση, ενώ οι πολίτες που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν αφέθηκαν να πλησιάσουν μετά το ύψος της Βουκουρεστίου και χαμηλότερα.

Ο λόγος ήταν να μείνει η πλατεία Συντάγματος, κλειστή, αποκλεισμένη από το κοινό, ώστε να μην δημιουργηθούν επεισόδια εις βάρος των εκπροσώπων της εξουσίας που παρίσταντο.

Ευθύς μετά το πέρας της παρέλασης, η οποία μάλιστα πραγματοποιήκε ιδίοις μέσοις, εννοώ ότι δεν χρειάστηκε κάποιος ημεδαπός επιχειρηματίας να χορηγήσει τα καύσιμα των μηχανοκίνητων τμημάτων, η πολιτική ηγεσία του τόπου έκαμε δηλώσεις.

Μπροστά στην κάμερα μίλησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης με το γνωστό σοβαρότατα μεγαλόπρεπο ύφος του.

Εδώ, ας θυμηθούμε τον προ 20ετίας, χαρακτηρισμό, από πολιτικό του αντίπαλο για την Δημαρχία της Αθήνας: «ο κύριος Τίποτα». Ο οποίος κήνσορας και γεννήτορας του χαρακτηρισμού, δέχτηκε προ μηνών πρόταση από αυτό τον συγκεκριμένο υπουργό, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη στρατιωτική σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ναι, ο προταθείς, είναι το ίδιο πρόσωπο που μεσούσης της κρίσης των Ιμίων, βρισκόταν στο τηλεοπτικό πλατό.

Read more...
 
Για τη (προ)χθεσινή μέρα – Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 PDF Print E-mail

Λίγα λόγια για τη προχθεσινή μέρα, που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως την πρώτη ανοιξιάτική της χρονιάς, τουλάχιστον για το λεκανοπέδιο.
Πρώτη εικόνα, λίγο πριν τις εννέα στο πρώτο δρομολόγιο. Αναπαύσεως και Κλεισθένους. Στο φωτεινό σηματοδότη. Ο Πακιστανός δεξιά καθαρίζει παρμπρίζ και πουλά χαρτομάντιλα, με βλέμμα πιεστικά παρακλητικό. Αρκετά γνωστή εικόνα. Η κάπως άγνωστη, τουλάχιστον για εκείνη την  περιοχή, βρίσκεται αριστερά. Ηλικιωμένη κυρία ψάχνει σε δημοτικό κάδο  απορριμάτων.

Λίγο αργότερα στην πρώτη ενημέρωση της μέρας, διάβαζα για το πόσο «κρίσιμες είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα», για το πόσο «βαδίζουμε πάνω σε τεντωμένο σκοινί», αλλά τελικά πως  «βαίνουμε προς συμφωνία». Καμιά φορά το μόνο που χρειάζεται είναι η αλλαγή της ημερομηνίας στις ειδήσεις.  Είναι τόσο ίδιο και τόσο καταθλιπτικά ισοπεδωτικό το περιεχόμενό τους και κυρίως τόσο άμοιρο των αναγκών και των απόψεων του πληθυσμού που τελικά καταντά απολύτως αδιάφορο.

Για αν μην φανώ αγνώμων, ας υπογραμμίσω ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως την προπαγάνδα της συγκυβέρνησης ότι οποιαδήποτε άλλη άλλη πολιτική θα ήταν παρασάγγες χειρότερη. Διάβασα π.χ. για 160 κατασχέσεις την ώρα σε λογαριασμούς οφειλετών. Εννοείται ότι θα μπορούσαν να είναι δεκαπλάσιοι. Το κακό μοιάζει να μην έχει οροφή. Ή μήπως πάτο;

Από κοντά και οι ειδήσεις για το χαμένο Boeing των Μαλαισιανών γραμμών που ίσως να προσγειώθηκε κάπου και αργότερα θα χρησιμοποιηθεί για μια ακόμα nine eleven. Ασφαλώς και το δημοψήφισμα στην Κριμαία όπου εβδομήκοντα παρά ένα έτη μετά το διαμελισμό του πλανήτη σε ζώνες επιρροής από τους συμμάχους (;) νικητές του πολέμου, εκεί στην περίφημη διάσκεψη των «Μεγάλων» στη Γιάλτα, επανέρχεται σκοτεινό, το πνεύμα του ψυχρού πολέμου. Κάθε είδος φόβου εγκυμονεί σε κάθε σελίδα, τυπωμένη ή ηλεκτρονική.

Read more...
 
Ξεπλύντε! – Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 PDF Print E-mail

Αυτή η λέξη, προφερόμενη με τον τρόπο μιας ευγενικής εντολής, έχει καταχωρηθεί στην συνείδησή μου είτε σαν μια ελάχιστη χρονική παρένθεση εν μέσω μιας οδυνηρής περιπέτειας, είτε σαν να σηματοδοτεί το τέλος αυτής της οδύνης.

Είναι η συνήθης κουβέντα που λέγεται από τον οδοντογιατρό, όταν θέλει να καθαριστεί η στοματική κοιλότητα του ασθενούς από το περιρρέον αίμα που εμποδίζει το γιατρό να συνεχίσει τη δουλειά του, προσφέροντας μερικά δευτερόλεπτα ησυχίας στον ασθενή, ή όταν έχει ολοκληρωθεί η τρέχουσα συνεδρία.

Είναι απορίας άξιον πως υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν αγωνιούν, δεν ιδρώνουν, δεν φοβούνται στην οδοντιατρική πολυθρόνα.


Δεν μπορώ να θυμηθώ έναν οδοντίατρο που να κάθισα άνετα στην πολυθρόνα του. Μπορώ όμως να θυμηθώ αρκετούς που μου προσέφεραν μια λαμπρή συλλογή από τους μεγαλύτερους πόνους της ζωής μου. Για μην περάσει η ιδέα μιας ατραυμάτιστης ζωής μπορώ να ανακαλέσω μερικά κατάγματα στα πάνω και στα κάτω άκρα, όπως και μια σειρά ραμμάτων στο τριχωτό της κεφαλής, στο δεξί αγκώνα, στο αριστερό καλάμι, για να μην κάνω λόγο για τις χαίνουσες πληγές της καρδιάς μου, που διάφορες δεσποινίδες, ωσαύτως και κυρίες έστερξαν να με φιλοδωρήσουν.

Αλλά έτσι είναι η ζωή των αγοριών. Τα τραύματά τους είναι παράσημα σε αυτήν την ακήρυχτη πολεμική της ζωής.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 8 of 13