Κόσμος & ιδέες

Ο κόσμος που ζούμε ως φύση, ως πλανήτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως κοινωνία, είναι το αντικείμενο αυτής της ενότητας.

Οι τάσεις και η ερμηνεία τους, τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους αποτελούν τον πυρήνα των ενδιαφερόντων μας.H (μεθ)επόμενη μέρα – (Τρίτη 9 Ιουλίου 2019) PDF Print E-mail

Παραμονές εκλογών. Μέρα Παρασκευή. Οκτώ το πρωί. Μπενάκειο τμήμα παραλίας Σχινιά. Άφιξη για σύντομη, πρωινή βουτιά.


Ο Γραίγος φέρνει όλη την αρρωστημένη μυρουδιά του καμένου από την πυρκαγιά της Ευβοίας. Προς δυσμάς το Πεντελικό, έχει στεφανωθεί από το καθούρι της καπνιάς. Όλη η διάθεση για βουτιά έχει ήδη καταρρακωθεί.

Read more...
 
Εκλέγεσθαι - (Κυριακή 7 Ιουλίου 2019) PDF Print E-mail

Ημέρα εκλογών σήμερα. Ημέρα που θα κρίνει το μέλλον του τόπου. Έτσι ακούγεται. Για την μια πλευρά της διαδικασίας, το εκλογικό σώμα, τα είπαμε στην προηγούμενη ανάρτηση. Στην παρούσα, μας απασχολεί η άλλη. Οι εκλεκτοί που θα γεμίσουν τα έδρανα του κοινοβουλίου, οι εκλεκτότεροι που θα ορκισθούν υπουργοί και ο πρώτος μινίστρος που θα αναλάβει τη σοβαρότατη υπευθυνότητα του πρωθυπουργού.


Δεν ξέρω αν αδικώ τους σημερινούς μνηστήρες της εξουσίας, μα αν υπήρχε μια βαθμολογία που θα περιλάμβανε, γνώσεις, σύνεση, εμπειρίες, κρίση, θαρρώ ότι  θα καταλάμβαναν τις τελευταίες θέσες, ανάμεσα στους υπόλοιπους που διεκδίκησαν αντίστοιχα αξιώματα και υπευθυνότητες από την Μεταπολίτευση και εντεύθεν.

Read more...
 
Με πατίνια και ποδήλατα – (Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019) PDF Print E-mail

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, αραδιάστηκαν 621 λέξεις, τη συνοδεία πέντε εικόνων, ώστε να περιγραφεί το όποιο πλάτος της ποδηλατικής μου σχέσης, που εκτείνεται σε βάθος μεγαλύτερο του ημίσεως αιώνος. Στην τρέχουσα ανάρτηση το ρεπερτόριο αλλάζει. Η επικαιρότητα έφερε ένα συμβάν που κόστισε δυο ζωές, περισσότερους τραυματίες και κάποιες πληγές που δεν θα κλείσουν.

Το περιστατικό της Πτολεμαίδας, είναι πολύ σοβαρό, αντίστοιχα τραγικό, για να παραμεριστεί ή ξεχαστεί, ή έστω να μην μας διδάξει κάτι, ώστε να αποφύγουμε την περίπτωση της επανάληψης του.

Read more...
 
Μιράντα – (Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019) PDF Print E-mail

Ήταν χαρά της ζωής. Αναμφίβολα. Είτε σκέτα, είτε δίκην σάντουιτς με μια γερή δόση βουτύρου ανάμεσα, είτε βουλιμικά καλυμμένα με πλούσιο στρώμα μαρμελάδας ή ακόμα βουτηγμένα στο φρέσκο γάλα μέχρι να παπαριάσει με το σωστό τρόπο. Ούτε νιανιά, μήτε απότιγο. Διότι και το παπάριασμα έχει την τέχνη του, κι όπως πολλά πράγματα, λίγα δευτερόλεπτα χρόνου, ή ελάχιστα εκατοστά μήκους,  χωρίζουν το τέλειο από την αποτυχία.

Δεν ήταν κάτι εξεζητημένο. Μαζικά παραγόμενο προϊόν, ελκυστικό, προσιτό οικονομικά, συνόδεψε, συνοδεύει γενιές και γενιές. Με τρόπο γλυκό, απλό, καθημερινό. Μια όμορφη συντροφιά.  Είχε και αντίστοιχο όμορφο, εύηχο, ευχάριστο όνομα: Μιράντα

Read more...
 
Εκλέγειν – (Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019) PDF Print E-mail

Με άνεση ανακαλώ το Φθινόπωρο του ’77 και την μεγάλη ανυπομονησία να αντικρίσω, για πρώτη φορά το παραβάν, να σταυρώσω το ψηφοδέλτιο, να αφήσω το φάκελο στην ξύλινη κάλπη. Ήταν πελώρια η επιθυμία να συμμετέχω στη διαδικασία. Για ένα παιδί που η δικτατορία παρέλαβε στα 10, το Πολυτεχνείο το σημάδεψε στα 16, ενώ ένα χρόνο αργότερα, έκανε μετά πάσης αφέλειας μεταμεσονύκτια πηγαδάκια με θέμα, …ένα βήμα μπροστά δυο βήματα πίσω, οι εκλογές και η πεποίθηση ότι όλα διορθώνονται φάνταζαν ως κάτι ιερό. Έτσι ήταν τότε, ή έστω έτσι τα αντιμετώπιζαν κάποιοι.

Έτρεχε ο χρόνος, γύριζαν τα πράγματα, κάποια έστρωναν, ελπίδες έρχονταν, όνειρα πλάθονταν και η πολιτική ήταν σαν ένα πολύπλοκο εργαλείο, που χειρίζονταν άνθρωποι με κύρος, γνώσεις και ανιδιοτέλεια. Αυτό καταλάβαινε ένας αμαθής 20χρονος το Φθινόπωρο του ’77, που προσπαθούσε να γνωρίσει το παρόν, να αποκωδικοποιήσει το παρελθόν και να σχεδιάσει το μέλλον.

Read more...
 
Περί ποδηλάτου - (Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019) PDF Print E-mail

Μέσον της δεκαετίας του ΄60, ο πατέρας, μου πήρε το πρώτο μου αληθινό ποδήλατο. Δεν είχε ταχύτητες, αλλά στα μάτια μου ήταν πανύψηλο και ένα θαύμα τεχνολογίας. Από την Πατησίων έγινε η αγορά, την πλουσιότερη τότε αγορά ποδηλάτων. Δραχμαί 400, μας έκανε και έκπτωση δέκα δραχμάς ο καταστηματάρχης. Μεγάλο ποσό για την εποχή. Κόκκινος σκελετός, άσπρα φτερά, ερυθρόλευκη σέλα, εργαλειοθήκη, πανέμορφο.

Τρελή χαρά, τρελή ελευθερία, τρελή ανεξαρτησία. Σύντομα ξήλωσα τα φτερά, τα κουδουνάκια, τα φώτα, έβαλα μανταλάκι με το χαρτονάκι από την κασετίνα του Άσσου ή του Καρέλια, έβαλα και ένα κόντρα πλακέ με νούμερο, ενώ φρενάριζα και με τη δεξιά πατούσα μπλοκάροντας τον πίσω τροχό και η μάνα μου κοίταγε με απορία τα πλαστικά Μπάφαλο που λιώνανε στρυμωγμένα ανάμεσα στον τροχό και στο ψαλίδι. Πρέπει να ένιωθα ως ο Ago με πετάλια.

Με πήγε μέχρι τα 15+ εκείνο το ποδηλατάκι. Δεν θυμάμαι να με πλήγωσε, εξαιρούνται τα συχνά ματωμένα γόνατα και παλάμες, αντίθετα το ταλαιπώρησα μέχρι καταρρεύσεως. Έκανε τα πάντα μέχρι και σκληρά χωμάτινα. Κι επειδή το εφηβικό κορμί είχε πια υπερδιπλάσια κιλά από το παιδικό, κάποτε το άμοιρο δίτροχο εξέπνευσε. Και όταν στα 16 ανέβηκα πρώτη φορά στην κούρσα του γείτονα Παύλου, μάρκας Peugeot, ανακάλυψα για μια ακόμα φορά τι σήμαινε ποδήλατο. Άλλη διάσταση, άλλη ταχύτητα.

Read more...
 
Euro Banknotes– (Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019) PDF Print E-mail

- Our Money, Our Journey

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των νέων τραπεζογραμματίων (χαρτονομίσματα εις την καθομιλουμένη, Banknotes εις την αγγλική),  των 100 και 200 ευρώ, μας ήρθε και ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού και 36 δευτερολέπτων. Είναι μια φροντισμένη παραγωγή κινουμένων σχεδίων, με χαρούμενο, αισιόδοξο μουσικό χαλί, όπου με τρόπο ανάλαφρο και πολύ υποστηρικτικό για την Ε.Ε., παρουσιάζονται τα νέα αυτά χαρτονομίσματα.


Σε αρθρογραφία, στην ηλεκτρονική τους μορφή, οι New York Times σημείωσαν πως είναι πιο ασφαλή, ανθεκτικότερα και vegan friendly. Αντε να εξηγήσεις τώρα, σε αγρότη από το Ρέτζιο, ή σε  κτηνοτρόφο του Σμόλικα,  πως ένα χαρτονόμισμα είναι vegan friendly. To νόημα είναι, ότι κατασκευάζονται χωρίς τη χρήση ζωικών προϊόντων, έτσι ώστε να είναι συμπαθή στους βίγκαν, σε όσους δηλαδή θέλουν να αποκλείσουν από την ζωή τους οτιδήποτε προέρχεται από ζώο.

Read more...
 
Φεγγάρι μάγια μου 'κανες... - (Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019) PDF Print E-mail

To τελευταίο Σαβατοκύριακο του Αυγούστου του 2018, η εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσίευσε συνέντευξη του υπουργού των Οικονομικών της Γερμανίας, με τίτλο: «Κανείς δεν θέλει να κερδίσει από την κρίση τη Ελλάδας».


Με ευπρεπή αλλά και αυστηρό πολιτικό λόγο, ο Γερμανός πολιτικός μας θύμισε πως: «…μόνο για την Ελλάδα η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα διαμόρφωσαν το μεγαλύτερο πρόγραμμα σταθεροποίησης που εφαρμόστηκε ποτέ για ένα μεμονωμένο κράτος» και πως: «Το Δ.Ν.Τ. παραμένει όπως και πριν στην Ελλάδα με πιστώσεις άνω των 10 δις. ευρώ και συμμετέχει επίσης με την τεχνογνωσία του στο πλαίσιο της επιτήρησης μετά το τέλος του προγράμματος».

Τόνισε δε, πως: «δεν γίνονται εκπτώσεις στα συμφωνηθέντα και στις δεσμεύσεις», ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας ότι: «κανένας δεν θέλει να κερδίσει από την κρίση της Ελλάδας».

Read more...
 
Με αφορμή έναν γάμο – (Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019) PDF Print E-mail

Σε  μια συζήτηση που είχε πάρει κακό δρόμο, και απέναντι βρισκόταν ηλικιωμένη κυρία υψηλά ιστάμενη  στην κλίμακα των γνώσεων, αλλά μονίμως φανατικά κυριαρχική στη διαδικασία της κουβέντας, δεχόμουν σφοδρά πυρά κριτικής για τα Ελληνικά θέματα. Θα το είχα τελειώσει πολύ νωρίτερα, αλλά μια ατάκα της άγγιζε, αν δεν ξεπερνούσε, τα όρια της προσβολής, κι έτσι γεννήθηκε λίγος εγωισμός.

Η κουβέντα ήταν πάνω στα γεγονότα του 20ου αιώνα, και φθάνοντας στον Εμφύλιο, κάπως περιφρονητικά και με εκνευρισμό μου είπε: «Εσείς δεν ξέρετε διότι δεν τα ζήσατε». Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να κρατηθεί η αξιοπρέπεια, οπότε ευγενικά μεν, αλλά άμεσα απάντησα: «Αν είναι έτσι, ούτε και εσείς πρέπει να μιλάτε για το Βυζάντιο, αφού δεν το ζήσατε».

Read more...
 
Μέρα εκλογών, αύριο – (Σαββάτο 25 Μαίου 2019) PDF Print E-mail

Μέρα αποφάσεων αύριο και υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα ήταν μέρα που η παρουσία μέσα στο παραβάν θα κρινόταν απαραίτητη, προκειμένου να εκφραστεί, με την ψήφο, το αγαθό του να επιλέγεις ποιος θα διαχειριστεί την εξουσία, αυτήν,  την κατά πως λένε, πλέον ψυχοτρόπο συνθήκη της ζωής. Σε κάθε περίπτωση, ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς σου παρέχει τη δυνατότητα της επιλογής. Το θέμα του, με τι εφόδια και με τι κίνητρα  πηγαίνει ο μέσος πολίτης στην κάλπη, είναι μια άλλη ιστορία.

Τέλος πάντων, μετά από εννέα οδυνηρά χρόνια όπου ο τόπος βαδίζει πάνω στο ιδιαιτέρως ολισθηρό, ψυχοφθόρο και αναποτελεσματικό καθεστώς των μνημονίων, καλείται να εκλέξει εκείνους που θα τον εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η Ε.Ε. ανέκαθεν αντιμετωπίστηκε εδώ, περίπου, ως τοτέμ. Ως o μοναδικός δρόμος της προόδου, κάτι σαν ένα πεπρωμένο σχεδόν ιερό, ενώ από το 2002 που αποκτήσαμε και κοινό νόμισμα, η σχέση σφραγρίστηκε.

Read more...
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 12