Οι αγώνες με μηχανοκίνητα μέσα, δεν κρύβουν τη φυσική τους βία. Σε συνδυασμό με την προβολή και τη λαμπρότητα που ακτινοβολούν, έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό παγκόσμιο σύστημα.
Για όσους τους αντιμετωπίζουν διαφορετικά, αυτή η ενότητα μπορεί να έχει ενδιαφέρον.Τα αγωνιστικά νυχτέρια - Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 PDF Print E-mail

Τηλεφωνική και ημερήσια, ήταν η επικοινωνία με τον Τ.«39+1»Α. Εκεί που πήγαινε να ολοκληρωθεί, διεμήφθη ο εξής διάλογος :

- Ξέρεις  Νικόλα, τι θα ήταν όμορφο να γράψεις;
- Τι ρε Τάσο;
- Κάνε ρε μπαγάσα, έτσι ένα μικρό αφιέρωμα, για τους νυκτερινούς Ελληνικούς αγώνες, που δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε.
- Τι ωραία ιδέα !
αποκρίθηκα, και ιδού:

Δεν υπήρχε περίπτωση ένα Ελληνικό ράλυ που σεβόταν τον εαυτό του να μην είχε έστω και λίγο από νύκτα. Τις δεκαετίες του 50 και του 60, ήταν κάτι μοιραίο, αφού για να διανύσεις τα 1.400 τόσα χιλιόμετρα ενός Φθινοπωρινού, ή τα διπλάσια ενός «Ακρόπολις» χωρίς φυσικά ανάπαυση, ή έστω με ελάχιστες μικρές διακοπές, δεν υπήρχε περίπτωση να μην οδηγήσεις βράδυ ή βράδια.

Αργότερα, την δεκαετία του  '70 η νύχτα έγινε βασικό στρατηγικό στοιχείο της σχεδίασης ενός ράλυ. Στις μέρες μας αποτελεί πια ατραξιόν, αφού όταν γίνεται μια νυκτερική ετάπ στο Δ.Ρ.Α ξοδεύονται μεγκαμπάιτς για την προβολή της.

Μάιος 1965. Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Νυκτερινή εκκίνηση ΙΓ' Δ.Ρ.Α. Κι όπως έγραφε, τότε, o Στρατής Τσίρκας στην Χαμένη άνοιξη για την Αθήνα: Η πιο ανοικτή πόλη του κόσμου

Τότε όμως ήταν καθεστώς και δεν απαιτείται πολύ φαντασία, για το τι θα σήμαινε να περάσεις στο τέλος της δεκαετίας του '50 το αυχένα της Κατάρας μεσάνυχτα με λάσπη, σε ένα κομμάτι που δεν έβγαινε με τίποτα. Την επόμενη δεκαετία δεν αρκούσε το θάρρος, η τέχνη και η τύχη για να βγάλεις στην Καστανιά την συνήθως ομιχλώδη Ζωοδόχο Πηγή, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '70, ούτε o αποφασισμένος Rohrl δεν έβγαζε το Πολυδένδρι - Ελατοχώρι (32 χλμ σε 24' παρακαλώ), μέσα  στην ανοιξιάτικη αλλά βαριά νοτισμένη Μακεδονίτικη νύχτα.

Έτσι οι νύχτες, έγιναν αφενός ένα αναπόσπαστο κομμάτι των ελληνικών αγώνων ράλυ, αφετέρου σμίλεψαν το προφίλ του Έλληνα ράλυμαν.

Ακολουθούν άλλες 18 μαυρόασπρες εικόνες από εκείνες τις νυκτερινές εποχές με τις ιστορίες τους.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 9 of 19