Μια διαφορετική προσέγγιση της αυτοκίνησης για όσους, ενδεχομένως, δεν καλύπτονται απ' ότι συναντούν.



JEEP Από πόλεμο σε «πόλεμο» - Τετάρτη 8 Απριλίου 2015 PDF Print E-mail

Συνεχίζουμε  την περιήγηση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Για το το παρελθόν των εργοστασίων και την θέση τους στην Ελληνική αγορά και κοινωνία


Για τριάντα και περισσότερα χρόνια, το Jeep υπηρέτησε τις υπηρεσιακές ανάγκες των Η.Π.Α. σε κάθε πόλεμο που διεξήγαγε. Ταυτόχρονα όμως, ενεπλάκη και στον «πόλεμο» των πωλήσεων της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Γεννημένο από τις ανάγκες του Αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος, στη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, πριν καν εμπλακεί ο «Θείος Σαμ» σε αυτό το μεγαλύτερο σφαγείο της ανθρωπότητας. Η ιστορία του, έχει κάπως έτσι:  Η Αμερικανική κυβέρνηση το θέρος του '40, προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια ενός ελαφρού οχήματος αναγνώρισης με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το βάρος, έπρεπε να είναι κάτω από 590 κιλά, το ωφέλιμο φορτίο τουλάχιστον 272.  Το μεταξόνιο μικρότερο από 1,9 μ. και το ύψος λιγότερο από 914 χιλστ. Η  τετρακίνηση απαραίτητη με βοηθητικό κιβώτιο δυο ταχυτήτων, με αναδιπλούμενο παρμπρίζ και φώτα συσκότισης.
Τρία εργοστάσια ανταποκρίθηκαν. Η Willys-Overland, η Bantam Car Manufacturing Company και η Ford.

Από το τελευταίο σκίρτημα των Γερμανών τον βαρύ Δεκέμβρη του 44 στις Αρδένες (αριστερά) στο  Safi του Μαρόκο (δεξιά) τον Νοέμβριο του '42. Το Jeep ήταν παντού παρόν

Σχεδιαστές και μηχανικοί όλων των εργοστασίων εργάστηκαν ταχύτατα και σε λιγότερο από δυο μήνες παρέδωσαν τα πρωτότυπά τους. προς έλεγχο και δοκιμή.
Άμεσα έλαβαν και οι τρεις εταιρείες την εντολή να παραδώσουν αλλά 70 οχήματα. Ταυτόχρονα έγινε σαφές ότι το όριο του βάρους ήταν εκτός πραγματικότητας και αναθεωρήθηκε. Παραδόθηκαν άλλα 1.500 οχήματα από κάθε εργοστάσιο μετά την άνοιξη του '41 και τότε η κυβέρνηση μετά από εξαντλητικές δοκιμές,πήρε την απόφασή της. Έδωσε το συμβόλαιο στη Willys-Overland και εγεννήθη το Jeep.
Έτσι, όταν ο 32ος πρόεδρος των Η.Π.Α., Franclin Delano Roosvelt μιλώντας στην Γερουσία, την επαύριο της επίθεσης στο Perl Harbor, τον περίφημο περί ατιμίας λόγο του, το ελαφρύ όχημα γενικής χρήσης που είχαν ανάγκη οι ένοπλες δυνάμεις ήταν έτοιμο.



Στον πόλεμο της Κορέας, με φόντο ένα Jeep, η πινακίδα προσπαθεί να προστατεύσει τους Αμερικάνους οπλίτες (αριστερά). Μετά τα φτερά της Pan Am τους τροχούς των Jeep και άλλα μέσα, προσπάθησαν οι Αμερικανοί στην χερσόνησο της Ινδοκίνας, πλην όμως δεν τα κατάφεραν. Σαϊγκόν 1969.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 8 of 19