Είτε για όσους πρόσφατα μας εγκατέλειψαν, είτε για όσους η απουσία τους είναι ακόμα ηχηρή.
Λίγα λόγια για αυτούς που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια.
Κάποιοι πλήρεις ημερών, άλλοι αναπάντεχα και αδόκητα, μερικοί με τρόπο βίαιο.



O αυτόχειρας του μνημονίου (31.01.2013) PDF Print E-mail

“Η αυτοκτονία είναι μια μόνιμη λύση σε ένα προσωρινό πρόβλημα” Phil Donahue

Οι λόγοι που κάποιος αποφασίζει να θέσει τέρμα στη ζωή του ποικίλουν. Κυρίαρχη όμως αιτία είναι η βαθιά απογοήτευση. Η πεποίθηση ότι το παιχνίδι της ζωής έχει χαθεί, η βεβαιότητα για αναξιοπρεπή συνέχεια και η χαμένη επιθυμία για οποιαδήποτε αντίσταση στο πρόβλημα, φέρνουν τον άνθρωπο στο εγχείρημα.

Υπήρξαν αυτοκτονίες με ιδεολογικό υπόβαθρο. Ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι απεδείχθη πολύ ευαίσθητος στα 37 του, το 1930, για να αντέξει το θρυμματισμό του σοσιαλιστικού ιδεώδους από το το Σταλινικό μετασχηματισμό. Δυο χρόνια νωρίτερα ο Κώστας Καρυωτάκης, στα 32 του, συνεθλίβη από την αρρώστια του, τον, πιθανότατα συνδυασμένο με σκάνδαλα, επαρχιωτισμό και αυτοπυροβολήθηκε στη καρδιά κάτω από έναν ευκάλυπτο στην Πρέβεζα.

Στα 37 του χρόνια αποχώρησε και ο Βίνσεντ Φαν Γκογκ, επίσης αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος. Με βαριά κατάθλιψη, ψυχικά άρρωστος, πένης, σχετικά άγνωστος. Τεράστια ειρωνεία ότι τα έργα του ένα αιώνα αργότερα στοίχιζαν μια περιουσία.

Καταγεγραμμένη είναι και η κληρονομική αυτοκτονία. Του Ερνστ Χέμινγουεη, προηγήθηκε η αυτοχειρία του πατέρα του Κλάρενς Εντμοντς και ακολούθησαν εκείνες της αδελφής του Ούρσουλα, του αδελφού του Λέστερ και της εγγονής του Μαργκώ.

Δεδομένες επίσης οι αυτοχειρίες ζευγαριών. Ο Πωλ και η Λάουρα (θυγατέρα του Κάρλ Μάρξ) Λαφάργκ αυτοκτόνησαν με ένεση υδροκυανίου, πριν, σύμφωνα με το σημείωμα που άφησαν, “τα ανελέητα γηρατειά, θα μας αποσπούν μία μία τις απολαύσεις και τις χαρές της ζωής” αν και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φίλων και των γνωστών τους ήταν σε άριστη φυσική και πνευματική κατάσταση. Πάντως, ο Λένιν, που εκφώνησε δεκάλεπτο λόγο στην κηδεία τους, δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στον τρόπο θανάτου του ζευγαριού.

Την αυτή τύχη είχε και το ζεύγος Τσβάιχ. Ο Στεφάν και η Λόττε αυτοκτόνησαν το Φεβρουάριο του '42 στη Βραζιλία ανίκανοι να αποδεχτούν τη βαρβαρότητα του Ναζισμού.

Παρόμοια ίσως αιτία, αφαίρεσε τη ζωή από τον Αλέξανδρο Κορυζή, που αυτοκτόνησε με δυο (!) σφαίρες στην καρδιά μετά από μια συνάντηση που είχε με τον τότε βασιλέα Γεώργιο από την οποία αποχώρησε εμφανώς συντετριμμένος.

Τον Ιούνιο του 2007 ο παλαιστής Κρις Μπενουά, κρεμάστηκε στα 40ράντα του χρόνια, αφού πρώτα αφαίρεσε τις ζωές της συζύγου του και του γιου του που είχε πρώτα φροντίσει να ναρκώσει. Η θεσμικοί φορείς του αθλήματος φρόντισαν να αφαιρέσουν το όνομα και την εικόνα του από κάθε αρχείο.

Read more...
 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 Next > End >>

Page 11 of 15