Είτε για όσους πρόσφατα μας εγκατέλειψαν, είτε για όσους η απουσία τους είναι ακόμα ηχηρή.
Λίγα λόγια για αυτούς που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια.
Κάποιοι πλήρεις ημερών, άλλοι αναπάντεχα και αδόκητα, μερικοί με τρόπο βίαιο.Peter Yates (1929 – 2011) (13.01.2011) PDF Print E-mail

Λίγο πριν από τα 82 του, αποχώρησε από τα εγκόσμια ο Βρετανός σκηνοθέτης Peter Yates. Γεννημένος το 1929 στο Hampshire της νότιας Αγγλίας, γιος στρατιωτικού, αφού αποφοίτησε από την Βασιλική ακαδημία Δραματικών τεχνών ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία, πρώτα σαν ηθοποιός και ακολούθως ως βοηθός σκηνοθέτη. Μια μάλιστα από τις ταινίες στην οποία εργάστηκε ως βοηθός ήταν και τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» τα εξωτερικά γυρίσματα της οποίας έγιναν στη Ρόδο.

Την σκηνοθετική του καριέρα ξεκίνησε το ’62 με επτά επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς «the Saint», (ο Άγιος), γνωστή, τουλάχιστον στους πρεσβύτερους, με πρωταγωνιστή τον Roger Moore.

Πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Yates στην μεγάλη οθόνη ήταν η παραγωγή «Summer Holiday» το ’63 ενώ μέχρι το τέλος του αιώνα έβαλε τη σκηνοθετική του υπογραφή σε 29 συνολικά ταινίες, από τις οποίες απέσπασε τέσσερις συνολικά υποψηφιότητες για Oscar.

Ελληνικό, ήταν και το περιεχόμενο της 18ης , κατά σειρά, ταινίας του με την κινηματογραφική μεταφορά του, όχι και τόσο ισομερούς βιβλίου, του «ημέτερου» Νικ Γκατζογιάννη, «Ελένη».

Read more...
 
<< Start < Prev 11 12 13 14 Next > End >>

Page 13 of 14