Είτε για όσους πρόσφατα μας εγκατέλειψαν, είτε για όσους η απουσία τους είναι ακόμα ηχηρή.
Λίγα λόγια για αυτούς που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια.
Κάποιοι πλήρεις ημερών, άλλοι αναπάντεχα και αδόκητα, μερικοί με τρόπο βίαιο.Εκλιπόντες εκπρόσωποι του παρελθόντος (02.09.2010) PDF Print E-mail

Ο Δημήτριος Ιωαννίδης και ο Αυγουστίνος (Ανδρέας) Καντιώτης που εγκατέλειψαν τον μάταιο τούτο κόσμο μέσα σε 12 μέρες, το φετινό Αύγουστο, ήταν εκπρόσωποι μιας Ελλάδας, μιας πραγματικότητας που έχει ήδη χαθεί. Στα 87 ο γνωστός και ως «αόρατος δικτάτορας», στα 103 ο «Χομεϊνί της Φλώρινας» έκλεισαν τον κύκλο της φυσικής τους παρουσίας, αλλά δεν έσβησαν το ιστορικό τους ίχνος.

Οι τρέχουσες συνθήκες ολοκληρωτικά αποτρέπουν τη δημιουργία, ανάδειξη, τέτοιων χαρακτήρων, η μελέτη τους όμως μας δίνει σημαντική βοήθεια για την αποκωδικοποίηση του παρελθόντος, τόσο για όσους δεν το έζησαν, αλλά και για εκείνους που το διήνυσαν είτε με συμφέροντα, είτε με προκαταλήψεις, ακόμα και με στρεβλώσεις.

Ο τόπος αυτός εξ’ άλλου δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει τα θέματα που τον αφορούν με ψυχραιμία. Ο φανατισμός και η προσήλωση σε ακραίες συμπεριφορές, πέρα από μεσογειακό και βαλκανικό γνώρισμα ήταν και ένα είδος απόλυτα δικαιολογημένου ιστορικού αποτελέσματος.

Αν όμως η νηφαλιότητα λογικά απουσίαζε από το προσκήνιο των συμβάντων, καλό θα είναι να επικρατήσει σε δεύτερο χρόνο, στην ιστορική αποτίμηση των γεγονότων.

Read more...
 
<< Start < Prev 11 12 13 Next > End >>

Page 13 of 13