Βιβλίο

Αρκετά γνωστή η διαμάχη για το ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Tούτη η ενότητα, αφιερώνεται σε όσους πιστεύουν ότι οι σελίδες των βιβλίων, μπορούν να διεκδικήσουν αυτή τη διάκριση.
Jerome Charyn: Πινγκ Πονγκ (04.04.2012) PDF Print E-mail

Ο συγγραφέας Jerome Charyn, πέρα από τα τριάντα βιβλία που έχει γράψει, τη διδασκαλία του σε Αμερικάνικο πανεπιστήμιο στο Παρίσι και μια πλήρη ζωή, συνέθεσε πριν δέκα χρόνια το πόνημα του, “Πινγκ Πονγκ” με υπότιτλο: “καυτά κοψίματα και διαβολεμένα φάλτσα”.

Πέρσι, δέκα χρόνια μετά την πρωτότυπη έκδοση, κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά.

Ας ξεκινήσουμε από μια παραδοχή. Ο Αμερικάνος την κατέχει την τέχνη. Την τέχνη να μιλά με σαγηνευτικά νοήματα, να χρησιμοποιεί όμορφες λέξεις, να τις βάζει στη σωστή σειρά και να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη, χωρίς να «εκβιάζει», δίχως να είναι υπερβολικός.

Κι’ όλα τούτα για το πίνγκ πόνγκ. Δεν επιχειρώ να υποτιμήσω το παιχνίδι. Τουναντίον. Υποθέτω όμως ότι άπειροι άνθρωποι έζησαν, ένιωσαν, ευτύχησαν ή δυστύχησαν χωρίς να έχουν ιδέα ότι υπάρχει ως άθλημα.

Βεβαίως ο συγγραφέας συχνά το περιεργάζεται προσχηματικά. Πατάει πάνω του και αφηγείται σωρεία πραγμάτων. Και το κάνει καλά. Αποτελεί όμως, τον κυρίαρχο άξονα της αφηγηματικής του. Δεν το περιφρονεί, δεν το χρησιμοποιεί, δεν το θεοποιεί.

Ο Charyn είναι πολίτης του κόσμου. Έχει διανύσει «πολύ μίλι». Καθώς αφηγείται την γνωριμία του με το άθλημα ξετυλίγει το μίτο της ζωής του, τις σχέσεις με την οικογένειά του, τον άτυχο γάμο του, τις κάθε είδους περιπλανήσεις αφήνοντας, τις σκέψεις του, τις αιχμές του, το ίχνος του.

 

Κάνει πολιτική, περνάει μηνύματα, παρουσιάζει γεγονότα και το κάνει κομψά, χαριτωμένα, διασκεδαστικά.

Read more...
 
Αγγελική Βέλλου Kail: Μάρκος Βαμβακάρης (15.03.2012) PDF Print E-mail

Η περίπτωση της βιογραφίας του Μάρκου, συγγενεύει με την νεώτερη ιστορία μας. Αυτής που ξεκινά από τον Αύγουστο του '36 και ολοκληρώνεται με το τέλος της Απριλιανής δικτατορίας. Για αυτήν την περίοδο, προκειμένου να αρχίσουν να αποκτούν οι πληροφορίες μια αντικειμενική ροή, έπρεπε να φθάσουμε στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Οι αιτίες που προσπάθησαν να αποκλείσουν μια σειρά από μουσικές εκφράσεις, είναι αφ΄ενός μεν οι ίδιες με τις αιτίες που γέννησαν αυτές τις εκφράσεις (αποκλεισμός, περιθοριοποίηση), αφετέρου οι ίδιες που απαγόρευσαν μια ακολουθία από ευρύτερες συμπεριφορές, οι οποίες βρίσκονταν μακριά, αν όχι απέναντι από τον πολιτικά "ορθό" δρόμο, από τον ισχύοντα κοινωνικό "καθωσπρεπισμό".

Για αυτό και η ασύμμετρη, η ανακριβής ακόμα και πλαστή σε πολλά σημεία καταγραφή του παρελθόντος σε εκείνες τις πτυχές, καθώς δεν βόλευε το συντηρητικό και  εν πολλοίς κενό, ιδεολόγημα της εξουσίας.

Έπρεπε να φτάσουμε στο 1978 και την βιογραφία του Μάρκου να επιμεληθεί μια Ελληνίδα που δεν ζούσε πια στην Ελλάδα. Η δουλειά βάσης βεβαίως είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του '60 μια μικρή ομάδα φοιτητών (Νέαρχος Γεωργιάδης, Κική Καλαμαρά κ.ά.) με αγάπη για την ιστορία του ρεμπέτικου έρχεται σε επαφή με τον Μάρκο και αρχίζει να καταγράφει τις αφηγήσεις για το παρελθόν του. Ένα μεγάλο μέρος των αφηγήσεων είχε καταγραφεί και από τον τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηαντωνίου.

Το 1967 η Αγγελική Βέλλου-Κάιλ έρχεται γνωρίζεται  με το Μάρκο και το ήδη υπάρχον υλικό περνάει στα δικά της χέρια για να το εκδώσει στην Αμερική.

Αυτό της ζήτησε ο Μάρκος, καταλαβαίνοντας πως το περιεχόμενο των αφηγήσεων του δεν θα περνούσε τη λογοκρισία της στρατιωτικής δικτατορίας. Η συγγραφέας θα προσθέσει μερικές ακόμη αφηγήσεις του και θα “στρώσει” το σύνολο του υλικού της.

Read more...
 
Michael Shermer: Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα (04.02.2012) PDF Print E-mail

Θέτοντας αυτό το ερώτημα, ο συγγραφέας επιχειρεί ένα μεγάλο και σπουδαίο ταξίδι. Διαβασμένος, αναλυτικός και παρατηρητικός, με κυρίαρχο εργαλείο το σκεπτικισμό, αφήνει στον αναγνώστη ελάχιστα περιθώρια αμφισβήτησης.

Αν τώρα θελήσουμε να δώσουμε έναν ορισμό στον σκεπτικισμό, θα λέγαμε ότι σημαίνει τη συστηματική κατάρριψη των αμφιλεγομένων δοξασιών και θεωριών.

Ο Shermer δεν βάζει μόνον ερωτήματα του τύπου: γιατί πιστεύουν τόσοι άνθρωποι στην τηλεπάθεια, στους μάγους, στις προηγούμενες ζωές, στις απαγωγές από εξωγήινους και στα φαντάσματα, αλλά δίνει και τις αντίστοιχες απαντήσεις. Συνάμα προσφέρει, λογικές αναλύσεις και πολύτιμα στοιχεία έτσι ώστε όχι απλώς να μάθουμε την αλήθεια για τις τόσες απάτες και πλάνες που βρίσκουν απήχηση στη σημερινή κοινωνία, αλλά και να είμαστε σε θέση να τiς αντικρούσουμε. Τα επιχειρήματά του συνιστούν, εν τέλει, έναν πανηγυρικό για το επιστημονικό πνεύμα και τη χαρά που μπορεί κανείς να αντλήσει ερευνώντας τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου , ακόμα και αν πολλά από τα ερωτήματα που τίθενται παραμένουν, προς το παρόν, αναπάντητα.

Το βιβλίο εμπεριέχει τεράστιο πλούτο πληροφοριών που ο συγγραφέας τον διαχειρίζεται με αξιοζήλευτο τρόπο. Από τη θεωρία του φαινομένου του εκατοστού πιθήκου και την οριακή μάζα του E. Hartley, έως το αξίωμα του David Hume, όπου «καμμιά μαρτυρία δεν είναι αρκετή για να επαληθεύσει ένα θαύμα, παρά μόνον αν η μαρτυρία αυτή είναι τέτοια, ώστε το να ήταν εσφαλέμνη θα αποτελούσε μεγαλύτερο θαύμα από εκείνο που επιχειρεί να θεμελιώσει.»

Read more...
 
Michael Lewis: Boomerang (17.01.2012) PDF Print E-mail

“Η οικονομία εξαρτάται από τους οικονομολόγους όσο και ο καιρός από τους μετεωρολόγους”

Στο “Boomerang”, τελευταίο μέχρι στιγμής, πόνημά του, ο Michael Lewis αναλύει, όσο πιο κατανοητά γίνεται, για αναγνώστες μη μύστες των χρηματοοικονομικών, το φαινόμενο της ύφεσης, τους λόγους και τις αιτίες που συμβαίνει.

Ο συγγραφέας δεν είναι  κάποιος θεωρητικός. Στα 24 του “ντηλάριζε” ομόλογα εκατομμυρίων για την Salomon Brothers, αφού είχε σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Princeton και οικονομικά στο London School of Economics.

Δεν θα αφομοιωθεί όμως από το χώρο. Θα επιλέξει να αποχωρήσει και  να εργασθεί ως συγγραφέας και αρθρογράφος με ειδίκευση την οικονομία.
Για το “Boomerang”, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2011, ο Lewis ταξίδεψε στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Ελλάδα και με υπότιτλο “Ταξίδια στον νέο Τρίτο Κόσμο” μας δίνει αρκετές δόσεις αλήθειας που δεν ξέρουμε, αλλά ταυτόχρονα μας περιγράφει και το ανεξέλεγκτο αρκετών οικονομικών πραγμάτων.

Συνομίλησε με τραπεζίτες, με πρωθυπουργούς, υπουργούς, τρέιντερς, μισθωτούς, εργάτες, νέους, ανθρώπους του Δ.Ν.Τ, πυροσβέστες, ηλικιωμένους. Αφουγκράστηκε τον παλμό τους μα και τις αρρυθμίες του συστήματος.

Τα υπόλοιπα ήταν ευκολότερα.
Τα κατέγραψε. Ξεκινά με την υπόθεση της Ισλανδίας.

Read more...
 
Μανώλης Κοττάκης: Καραμανλής off the record. (20.12.2011). PDF Print E-mail

Στο τελευταίο του βιβλίο, ο γνωστός δημοσιογράφος επιχειρεί μια προσέγγιση, μια ερμηνεία των πεπραγμένων της πρωθυπουργίας Καραμανλή (2004 – 2009).

Στοιχεία τα οποία οφείλουμε να δεχτούμε ως δομικά στην αξιολόγηση του πονήματος του είναι: Η εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων, η δυνατότητά του να συνομιλεί με πολιτικούς πρωταγωνιστές και να βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων, η ομολογημένη πίστη του στην κεντροδεξιά παράταξη, η απροκάλυπτη αντίθεσή του με τα υπόλοιπα πολιτικά σχήματα και η εμπιστοσύνη στις προθέσεις, στα οράματα, στις γνώσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Για κάποιους, μπορεί το έργο του να χαρακτηρισθεί σαν μια προσπάθεια αγιοποίησης του Καραμανλή. Για άλλους, σαν την υπεράσπιση θέσεων και πολιτικών επιλογών για τις οποίες ο πρώην δεν θέλει ακόμα να τοποθετηθεί, ενώ σίγουρα θα υπάρξει και μια μερίδα που, είτε θα αρνηθεί να ασχοληθεί χαρακτηρίζοντάς το, ως προϊόν πολιτικής προπαγάνδας, είτε θα το απορρίψει αφού το διαβάσει, με αντίστοιχα επιχειρήματα.

Ο χρόνος κυκλοφορίας του δεν είναι τυχαίος, κυρίως διότι μέσα στην προφανή αποτυχία της, διαδόχου του Καραμανλή, κυβερνήσεως να συγκρατήσει τα προβλήματα, να βρει οικονομικό διέξοδο, να διορθώσει κοινωνικές ισορροπίες, αποκαθίσταται η φήμη, του πρώην ηγέτη. Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί, από όσους δεν φορούν κομματικές παρωπίδες και από όσους δεν ανήκουν σε πολιτικούς χώρους από συμφέρον. Οι οπουδήποτε φανατικά ανήκοντες, μοιραία, θα έχουν κάποιο πρόβλημα αξιολόγησης.

Read more...
 
<< Start < Prev 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Next > End >>

Page 25 of 31