Βιβλίο

Αρκετά γνωστή η διαμάχη για το ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Tούτη η ενότητα, αφιερώνεται σε όσους πιστεύουν ότι οι σελίδες των βιβλίων, μπορούν να διεκδικήσουν αυτή τη διάκριση.
Jean Claude Barreau Guillaume Bigot:Η ιστορία του κόσμου (21.03.2010) PDF Print E-mail

Είναι χρήσιμο αλλά και ευχάριστο να διαβάζεις τις ιστορικές απόψεις Ευρωπαίων επιστημόνων. Ο κάθε συγγραφέας ξετυλίγει το κουβάρι του παρελθόντος, σύμφωνα με τις ανησυχίες του, την ειδίκευσή του και ξεκλειδώνει κάθε πόρτα του παρελθόντος σύμφωνα με την ιδεολογία του.

Είναι δυο φορές πιο ευχάριστο αν η έκδοση είναι καλογραμμένη, καλομεταφρασμένη και αποδεικνύει τον κόπο όλων όσων ασχολήθηκαν.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η «Η ιστορία του κόσμου» των Jean Claude Barreau Guillaume Bigot (πρωτότυπος τίτλος: Toute lhistoire du monde: de la prehistoire a nos jour)

Read more...
 
Αντώνης Καρακούσης: Μετέωρη χώρα (13.03.2010) PDF Print E-mail

Με τίτλο  ΜΕΤΕΩΡΗ ΧΩΡΑ και υπότιτλο "Από την κοινωνία της ανάγκης στην κοινωνία της αφθονίας (1975 – 2005)" ο Αντώνης Καρακούσης καταγράφει τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα.

Read more...
 
Εκδόσεις ενάντια στην άγνοια (20.02.2010) PDF Print E-mail

 


Η γνώση ανέκαθεν υπήρξε και παραμένει ένα υπέρτατο, ένα ανεκπλήρωτο απωθημένο. Ήταν και παραμένει ένας Σισύφειος μύθος. Και όσο ποιο πολλά μαθαίνει κανείς, τόσο πιο έντονη είναι η αίσθηση της άγνοιάς του.

Διαφωνίες όμως υπάρχουν, ακόμα και στο τρόπο προσέγγισης της γνώσης. Με τρόπο ανατρεπτικό αλλά και ανθρώπινο, ο

Read more...
 
Ηρώ Χατζή: ΕΣΕΙΣ ΕΜΕΙΣ εσείς (14.01.2010) PDF Print E-mail

Η μεταπολίτευση, αλλά και αργότερα η αναγνώριση της Εθνικής αντίστασης, έφερε μια άνευ προηγουμένου παραγωγή, αλλά και δημοσιοποίηση, έκδοση ιστορικών μελετών, λογοτεχνικών κειμένων, για την ταραγμένη δεκαετία του ’40. Η Ιταλική εισβολή, η αντίσταση στους κατακτητές, ο Δεκέμβρης, η εμφύλια σύγκρουση ήταν οι πυλώνες των σημαντικότατων γεγονότων που επηρέασαν ή καλύτερα καθόρισαν την νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Για τη γενιά που τα έζησε, η αφηγηματική ανάγκη προφανώς υπήρξε μεγαλύτερη, είτε διότι κρατικοί ή κομματικοί μηχανισμοί είχαν εμποδίσει την απρόσκοπτη κυκλοφορία απόψεων, είτε διότι τα γεγονότα ήταν πολύ νωπά ώστε να εκτεθούν μέσα από ένα προσωπικό φίλτρο.

Στο πλαίσιο αυτό ήρθε άλλη μια έκδοση από μια πρωταγωνίστρια των καιρών εκείνων, την Ηρώ Χατζή, σύζυγο του Θανάση Χατζή, κορυφαίου στελέχους του Κ.Κ.Ε. και Γενικού Γραμματέα του Ε.Α.Μ. την περίοδο 1941 – ’44.

Με τίτλο: "ΕΣΕΙΣ ΕΜΕΙΣ εσείς", η αφηγήτρια συστήνεται στο ευρύτερο κοινό,

Read more...
 
Αθανάσιος Ελλις Μιχάλης Ιγνατίου: Νο ships, no troops, no flags.(14.12.2009) PDF Print E-mail

Η πληροφορία είναι ο θεμέλιος λίθος για κάθε απόπειρα συγγραφής βιβλίου με ιστορικό περιεχόμενο. Ο κατέχων την πληροφορία έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα να γράψει ένα κατ’ αρχήν ενδιαφέρον βιβλίο.

Αυτό ακριβώς είναι το προτέρημα της έκδοσης του οίκου Λιβάνη «Ίμια, τα απόρρητα τηλεγραφήματα των αμερικανών» των δημοσιογράφων Αθανάσιου Έλλις και Μιχάλη Ιγνατίου.

Οι συγγραφείς εκμεταλλεύτηκαν την Αμερικάνικη νομοθεσία για την ελευθερία των πληροφοριών γνωστό ως Freedom of Information Act που επιτρέπει την αναζήτηση και δημοσίευση εγγράφων του Λευκού Οίκου του State Department καθώς και άλλων υπηρεσιών.

Οι δυο δημοσιογράφοι προσπάθησαν και απ’ ότι φαίνεται κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στα 132 τηλεγραφήματα που αντηλλάγησαν ανάμεσα στις Αμερικανικές υπηρεσίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κρίσιμη τελευταία νύχτα του Ιανουαρίου του ’96 όταν ξέσπασε η κρίση ανάμεσα σε δύο γείτονες χώρες, ανάμεσα σε δύο συμμάχους, ανάμεσα σε μέλος της Ε.Ε. και την Τουρκία.

Ασφαλώς και υπάρχουν τμήματα μέσα στα τηλεγραφήματα, ενδεχομένως και άλλα άγνωστα τηλεγραφήματα, που παραμένουν λογοκριμένα. Θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι το ισχύον νομικό καθεστώς θα έδινε τη δυνατότητα να φθάσει ένας ερευνητής τόσο σύντομα, τόσο βαθιά στην ουσία των πεπραγμένων.

Τα γεγονότα βέβαια ήταν, είναι σε ένα μεγάλο βαθμό γνωστά. Πέρα από την κάλυψη που προσέφεραν εκείνη την εποχή τύπος και τηλεόραση υπάρχουν και οι κατατεθειμένες απόψεις κάποιων

Read more...
 
<< Start < Prev 31 32 Next > End >>

Page 31 of 32