To ανάχωμα (13.05.2009) PDF Print E-mail

Η Ελλάδα και η οικονομική της εικόνα, βρίσκεται εις το διηνεκές και για πολλούς λόγους στο σκόπευτρο της κριτικής των εταίρων μας στην Ε.Ε.

Μπορεί να είναι ο τρόπος διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλιών, μπορεί να είναι η διαφθορά που πλήττει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μπορεί επίσης να είναι ο ανορθόδοξος τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι τρεις κυρίαρχοι άξονες σοβαρής κριτικής ήταν:

- Το υπεράριθμο των δημοσίων υπαλλήλων

- Ο όγκος του μαύρου χρήματος και συναλλαγών

- Η έλλειψη βιομηχανίας

Οποιοδήποτε νηφάλιος, σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί να συγκεντρώσει επιχειρήματα που να αντέξουν σε αυτή, την κατ’ αρχήν, δίκαιη δυτικοευρωπαϊκή κριτική. Ενδεχομένως να βρει συλλογισμούς προκειμένου να αιτιολογήσει την ύπαρξη αυτών των παραμέτρων και να ελαφρύνει τις εντυπώσεις, αλλά μέχρι εκεί. Η μεταπολεμική δημοσιονομική πολιτική είναι προφανές ότι απέτυχε στους παραπάνω τομείς.

Αυτή η αποτυχία όμως, στις μέρες της παγκόσμιας ύφεσης που βιώνουμε, είναι δυνατόν να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως ανάχωμα καθώς:

- Το υπεράριθμο των δημοσίων υπάλλήλων αποτελεί ένα είδος εργασιακής εξασφάλισης, δηλαδή μη απολύσεων, και ταυτόχρονα κάποιας κατανάλωσης.

- Ο όγκος του μαύρου χρήματος είναι το λιπαντικό που μπορεί να κάνει τη μηχανή της οικονομίας να στροφάρει έστω και υποτυπωδώς

- Η έλλειψη βιομηχανίας, μας απομακρύνει από τις ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις που αφορούν την παραγωγή και την απορρόφησή της από την αγορά.

Όλα τα παραπάνω είναι οι αναπάντεχα ευχάριστες πτυχές σε ένα σημαντικό πρόβλημα. Το αν, πως και κυρίως το πότε θα ξεπεράσουμε το σκόπελο της ύφεσης είναι άδηλο.

Θα πρέπει, σε αυτό το σημείο, να θυμηθούμε την Ελληνική καταγωγή μας. Η γκρίζα ευρωπαϊκή διάθεση με την υποβόσκουσα κατάθλιψη δεν ήταν ποτέ γνώρισμά μας.

Ας μην γίνουμε ευρωπαίοι σε αυτό το σημείο.

Ας βοηθήσουν λιγάκι και τα Μ.Μ.Ε. που συναγωνίζονται ποιο θα φέρει την πιο μαύρη, την πιο απαισιόδοξη, την πιο καταθλιπτική είδηση.

Ή ας αδιαφορήσουμε εμείς για τα ανισόρροπα δελτία, τα υστερόβουλα πρωτοσέλιδα και τους αντίστοιχους λειτουργούς.


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Car & Driver τ. 233 Μάιος 2009