Ο Capote, η πριγκίπισσα, ο Αρίστος και ο χορός των μεταμφιεσμένων (19.03.2013) PDF Print E-mail

Τον Νοέμβριο του 1959, τέσσερα μέλη της αγροτικής οικογένειας Clutter, οι γονείς και δύο από τα τέσσερα παιδιά δολοφονούνται χωρίς κανένα λόγο, από τον Perry Smith και τον Richard Hickock. Ο Truman Capote, πριν συλληφθούν οι ένοχοι, πηγαίνει στον τόπο του εγκλήματος, στο Holcomb του Kansas, έρχεται σε επαφή με την τοπική κοινωνία. Αργότερα, συναντάται κατ’ επανάληψη με τους δολοφόνους και προχωρεί σε μια αναλυτική έρευνα, την οποία καταγράφει σε 8.000 σελίδες σημειώσεων. Τον Απριλίο του ’65 απαγχονίζονται οι ένοχοι και λίγο αργότερα εκδίδεται το «in cold blood» (εν ψυχρώ). Θα γίνει μια από τις πιο σημαντικές εκδοτικές επιτυχίες του 20ου αιώνα.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 1966, επτά χρόνια μετά τις δολοφονίες των Clutter, 19 μήνες μετά την εκτέλεση των Smith και Hickock, ο Capote διοργανώνει ένα πάρτυ, για το βιβλίο που έμελλε να είναι η συγγραφική του κορφή. Ήταν ένα πάρτυ μεταμφιεσμένων με θέμα «μαύρο και άσπρο» που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Πλάζα, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Παρευρίσκονται σχεδόν 500 καλεσμένοι, από όλο τον κόσμο, από αυτούς που συχνά αποκαλούναται celebrities.

Μια από αυτούς, ήταν η εικονιζόμενη Lee Radizwill, η οποία λίγο μετά την άφιξη της στο Πλάζα, διορθώνει την μάσκα της. Γεννημένη το ’33 ως Caroline Lee Bouvier ήταν η νεότερη αδελφή της Jacqueline Bouvier και τρία χρόνια νωρίτερα από το πάρτυ του Capote είχε αναγκάσει αξιωματούχο του Λευκού Οίκου να αναφωνήσει: «Τον περασμένο Οκτώβριο ήταν ο Κάστρο και η κρίση των όπλων. Τον φετινό είναι ο Ωνάσης και η κρίση των γάμων.»

Ο Σμυρνιός απομακρυνόταν από την Μαρία Κάλλας και, ανάμεσα σε άλλες, επικεντρωνόταν στην μικρή αδελφή της πρώτης Κυρίας, η οποία είχε στο ενεργητικό της, ήδη ένα διαζύγιο από τον πρώτο της γάμο ενώ και ο δεύτερος γάμος της, με τον Πολωνό πρίγκηπα Στανισλάς Ραντζβιλ, περνούσε δοκιμασία. Η κρίση του αξιωματούχου είχε να κάνει με την μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου για να πάρει η Lee το πρώτο της διαζύγιο. Να λοιπόν τώρα που ο δημοσιογράφος Ντρού Πήρσον ερωτούσε περιπαιχτικά στην Ουάσινγκτον Πόστ. «Μήπως ο Έλληνας μεγιστάνας, ελπίζει να γίνει συγγενής του Αμερικανού προέδρου;» (μπαντζανάκης –τι φοβερή λέξη- στα ελληνικοποιημένα τουρκικά). Οι εκλογές του ΄64 δεν ήταν μακριά και η δημόσια εικόνα του προέδρου έπρεπε να είναι άψογη.

Κοντά σε αυτά, τον Αυγουστο του ’63 ήρθε και ο θάνατος του Πάτρικ, τρίτου παιδιού της Τζάκυ λίγες ώρες μετά τη γέννησή του και έτσι σαν παυσίπονο για την απώλεια, η μικρή αδελφή πρότεινε στην μεγάλη, μια κρουαζιέρα με τη θαλαμηγό του Αρίστου. Το πλήθος των προσωπικοτήτων που είχαν ανέβει στη «Χριστίνα» μεγάλωνε. Μετά το ζεύγος Τζώρτσιλ, την Γκρέτα Γκάρμπο, την Μαρία Κάλλας και τόσους άλλους, έφθανε και η ώρα της πρώτης Κυρίας. Οι Κέννεντυ προφανώς είχαν αντιρρήσεις για αυτή τη συμμετοχή της Τζάκυ. Έχει προηγηθεί η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μπόμπυ και Αρίστου που σύμφωνα με τον Francois Forestier, ο Μπόμπυ προτρέπει τον Σμυρνιό να μείνει μακρία από την Lee, αλλά εισπράττει την απάντηση: «Bobby, εσύ και ο Jack μπορείτε να γαμάτε την ηθοποιό σας όσο γουστάρετε, και εγώ θα γαμώ την πριγκίπισσά μου όσο γουστάρω». Όπου φυσικά «η ηθοποιός» ήταν η Marilyn Monroe η οποία έφευγε από το μάταιο κόσμο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, τον Αύγουστο του ‘62.

Στην κρουαζιέρα του Οκτωβρίου του ’63 πάντως, όπως μαρτυρά ο Peter Evans, τηρήθηκαν τα προσχήματα. Ανάμεσα σε άλλους, παρόντες ήταν ο υφυπουργός εμπορίου της Αμερικανικής κυβέρνησης, ο F. D. Roosevelt jr. με τη σύζυγό του Σούζαν, o Πολωνός πρίγκηπας και η Lee, έτσι σαν εγγύηση ευπρέπειας, που έπρεπε να συνοδεύει, πάντα, την πρώτη Κυρία. Η παρούσια του Αρίστου ήταν διακριτικότατη. Στη Σμύρνη, βέβαια, επανέλαβε το μονόπρακτο στο οποίο είχε πρωταγωνιστήσει με την Μαρία. Έβγαλε την Τζάκυ στην πόλη εξηγώντας και μιλώντας για την γενέτειρά του. Η Μαρία πόναγε μόνη στο Παρίσι, την ώρα που ο Αρίστος γοήτευε την επόμενη και στο τέλος, έκανε την κίνησή του προσφέροντας πλούσια δώρα αναγκάζοντας την Lee να γράψει. «…ο ΄Αρης έκανε τόσα πολλά δώρα στη Τζάκυ που δεν το αντέχω.»

Ήταν σαφές, ότι στόχοι του Ωνάση είχαν αλλάξει. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το '59, στην ίδια κρουαζιέρα καπετάνισσα ήταν η Κάλλας που κάποτε είχε πει στον Ωνάση πως: «Όλη η κατανόηση που έχεις για τις γυναίκες βγαίνει από τον κατάλογο των Βαν Κλιφ και των Αρπελς».

Ποια ήταν η τύχη των πρωταγωνιστών αυτού του σενάριου μετά την κρουαζιέρα του '63;

Η Τζάκυ επέστρεψε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στην Ουάσιγκτον στις 17 Οκτωβρίου. Τις απέμεναν μόλις 35 μέρες στο ρόλο της πρώτης Κυρίας. Ο Εντγκαρ Χούβερ ήδη ετοίμαζε έναν ογκώδη φάκελο για τον Αρίστο με σκοπό να στριμώξει τον Πρόεδρο, για τον οποίο δυσκολευόταν να κρύψει την αντιπάθειά του. Τον πρόλαβαν άλλοι με πιο δραστικές κινήσεις. Στις 22 Νοεμβρίου το μοιραίο ταξίδι στο Ντάλλας, βύθισε την Αμερική στο πένθος, και έκανε την Τζάκυ χήρα. Σε λιγότερο από πέντε έτη, τον Ιούνιο του '68, στην κουζίνα του ξενοδοχείου Αμπάσαντορ στο L.A. θα πέσει νεκρός και ο Μπόμπυ, καθώς διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, στον παράδεισό του στο Ιόνιο πέλαγος, ο Αρίστος, κάτω από ένα βροχερό ουρανό, θα προσθέσει ένα ακόμα επώνυμο στη Τζάκυ η οποία μετά το Bouvier και το Kennedy θα γινόταν και Onassis. Ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα, όπως ποτέ δεν ενέκριναν τη σχέση του πατέρα τους με την Κάλλας, αποκαλώντας την «η Τραγουδίστρια», έτσι ποτέ δεν συναίνεσαν στο γάμο με την Τζάκυ αποκαλώντας τη «η Χήρα» φροντίζοντας να μην κρύβουν την περιφρόνησή τους για το πρόσωπό της.

Ο Αλέξανδρος θα χάσει τη ζωή του σε εκείνο το περίεργο δυστύχημα στο Ελληνικό, με το Piaggio τον Γενάρη του ’73. Ήταν 25 χρονών. Ο Αριστοτέλης θα τον ακολουθήσει συντετριμμένος, θλιβερή σκιά του κάποτε δυναμικού ενίοτε και αμοραλιστή επιχειρηματία, τον Μάρτιο του ’75 στο Αμερικάνικο νοσοκομείο των Παρισίων. Τον Σεπτέμβρη του ’77 θα σβήσει η Μαρία Κάλλας, στα 54 της, επίσης στο Παρίσι, μόνη και απογοητευμένη. Η στάχτη του αποτεφρωμένου κορμιού της θα σκορπιστεί, αργότερα, στα νερά του Αιγαίου. Τον Αύγουστο του ’84 στα 60 του θα πεθάνει από υπερβολική δόση χαπιών ο Capote. O κύκλος της οικογένειας Ωνάση, θα κλείσει με τον επίσης περίεργο θάνατο της Χριστίνας τον Nοέμβριο του ’88 στην Αργεντινή, στα 38 της, μετά από τον τέταρτο και πλέον αποτυχήμενο γάμο της με τον ανεκδιήγητο Ρουσέλ. Σε λιγότερο από εξι χρόνια, από τότε, τον Μάιο του ’94 θα πεθαίνει και η Τζάκυ, υποκύπτοντας στον καρκίνο, δυο χρόνια πριν η Lee κερδίσει τον τίτλο της διεθνώς κομψότερα ενδεδυμένης γυναίκας.

Πριν λίγες μέρες, στις 3 Μαρτίου του 2013, η Lee έγινε 80 χρονών, η τελευταία εναπομείνασα από το σύνολο των προσώπων που με τον έναν ή άλλο τρόπο ενεπλάκησαν σε αυτό το ασυνήθιστο σενάριο. Στα 80 της πια, με μια μορφή ολότελα διαφορετική από εκείνη τη εικόνας, από εκείνη των 33 χρονών της.

Τότε που όλοι οι προαναφερθέντες ήταν εν ζωή, γεμάτοι δύναμη, λάμψη, αλλά και με άδηλο μέλλον.