για τον Jean Gabin (15.11.2012) PDF Print E-mail

Γεννημένος το 1904, ως Jean-Alexis Moncorgé, μεγαλωμένος στο Meriel, ένα χωριό 35 χλμ. βόρεια των Παρισίων, ο Jean Gabin, (το καλλιτεχνικό αυτό επώνυμο χρησιμοποιούσε και o performer πατέρας του) έζησε ένα βίο, πλήρη και πολυτάραχο.

Η οικονομική ανέχεια της οικογένειας, τον ανάγκασε να αφήσει το σχολείο και να εργαστεί ως τα 19 του χρόνια οπότε υπηρέτησε τη θητεία του. Αρκετά τυχερή η γενιά του, έπεσε ανάμεσα στο μεσοπόλεμο και δεν εξολοθρεύτηκε όπως η προηγούμενη ή η επόμενη.

Η καλλιτεχνική του καριέρα άρχισε κατ’ ουσίαν, μετά το πέρας των στρατιωτικών του υποχρεώσεων με την εμφάνισή του σε διάφορα Παρισινά music halls. Μιμείται το στυλ του Maurice Chevalier, που εκείνη την εποχή αποτελούσε καλλιτεχνικό πρότυπο. Αργότερα μετέχει σε τουρνε στη Λατινική Αμερική και όταν επιστρέφει βρίσκει απασχόληση στο Moulin Rouge. Οι ικανότητές του αρχίζουν να αναγνωρίζονται παίζει σε μερικά φιλμ του βωβού (ακόμα) κινηματογράφου και η φήμη του γιγαντώνεται πριν ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος.

Απορρίπτει κατά συρροή τις προτάσεις που του γίνονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά καθώς η ναζιστική πλημμυρίδα καλύπτει την πατρίδα του, εγκαταλείπει την Ευρώπη και μαζί με τον Jean Renoir βρίσκονται στο Hollywood. Δεν του ταίριαξε ιδιαίτερα. Χωρίζει με τη δεύτερη σύζυγό του, συνδέεται ερωτικά με την Marlene Dietrich. Έρχεται σε σύγκρουση με τα RKO studios, ιδρυτής των οποίων ήταν ο Joseph P. Kennedy, πατέρας του 35ου προέδρου των Η.Π.Α. γνωστότερου ως J.F.K. Θέλει να επιβάλλει την Marlene ως συμπρωταγωνίστρια του. Του το αρνούνται, επιμένει, απολύεται και η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ. Οι άλλες δυο ταινίες που θα κάνει εκεί δεν πάνε καλά. Απογοητεύεται. Τα επόμενα βήματα του θα τον φέρουν στις ακτές της Β. Αφρικής, πολεμώντας με τά Γαλλικά στρατεύματα τις δυνάμεις του άξονα. Θα παρασημοφορηθεί και αργότερα, τον Αύγουστο του ΄44, θα μπει ένστολος, 40χρονος, στο ελεύθερο Παρίσι.

Την πρώτη μεταπολεμική περίοδο, θα συμπεριφερθεί στην καριέρα του με την ίδια ελεύθερη απερισκεψία που έδειξε στην Αμερική. Η επιθυμία του να πρωταγωνιστήσει με την Dietrich οδήγησε σε μια παραγωγή (Martin Roumagnac) που εμπορικά απέτυχε, ενώ και η ερωτική σχέση τους κάπου εκεί χρονικά τελείωσε. Συνέχισε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '40, με ταινίες που δεν έφερναν κέρδη στους παραγωγούς.

Στη συνέχεια σκύβοντας με περισσότερη σύνεση, ίσως και με κάποιους συμβιβασμούς, γύρισε σχεδόν 50 ταινίες με σημαντικούς συμπρωταγωνιστές: Jean Moreau, Lino Ventura, Louis de Funes, Annie Girardot, Alain Delon, Robert Hossein, Sophia Loren.Το '49 ξαναπαντρεύτηκε έγινε πατέρας τριών παιδιών και μοίραζε το χρόνο του, ανάμεσα στο αγρόκτημα που απέκτησε στη Νορμανδία και στις καλλιτεχνικές του υποχρεώσεις.

Στο προτελευταίο του δείγμα στα 69 του χρόνια, το ΄73, στην ταινία Deux hommes dans la ville (στην ελληνική διανομή: Δύο ξένοι στην ίδια πόλη), μαζί με τον Delon συνθέτει μια φωνή διαμαρτυρίας για το Γαλλικό σύστημα δικαιοσύνης. Η σκηνική του παρουσία είναι επιβλητική, το γαλάζιο βλέμμα, με τα λευκά του μαλλιά αναδεικνύουν μια τεράστια κινηματογραφική φιγούρα και οι αφηγηματικοί του μονόλογοι δίνουν άλλη βαρύτητα.

Έζησε 72 χρόνια και πέθανε σαν σήμερα, πριν 36 χρόνια, στις 15 Νοεμβρίου του '76 από λευχαιμία, στο αμερικάνικο Νοσοκομείο των Παρισίων στο Neuilly. Το σώμα του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του διασκορπίστηκαν στη θάλασσα από πολεμικό πλοίο με στρατιωτικές τιμές.

Στο ίδιο νοσοκομείο είχε αφήσει την τελευταία του πνοή και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, είκοσι μήνες ακριβώς πριν τον Gabin. Ήταν 15 Μαρτίου του '75.